Desátá múza Sapfo

Desátá múza Sapfo https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47916/bmid_desata-muza-sapfo-P9n-47916.jpg 3 18 5

Strhující dobrodružný milostný román nás přenáší do doby vzdálené více než 2 600 let, kdy se na řeckém ostrově Lesbos narodila Sapfo, do dnešních dnů známá jako autorka erotické poezie. Na počátku tohoto příběhu se básnířka stala předmětem sázky mezi bohy: zatímco Zeus prohlašuje, že Sapfo své nadání promarní, jakmile se zamiluje do smrtelného muže, Afrodita je přesvědčená, že Sapfo je hodna toho, aby byla navždy uctívána jako největší básnířka. Výjimečná Sapfo během svého putování tehdy známým světem prožívá intenzivní milostné vztahy s muži i ženami. Fikce, mystika, historická fakta, básně a touha se splétají do působivého díla o fascinující ženě, která – ač se stýkala s tyrany, faraony, umělci, Amazonkami, kněžkami i Kentaury – nikdy nepřestala hledat a oslavovat opravdovou lásku.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Lika klub
Originální název:

Sappho's Leap , 2003


více info...

Přidat komentář

freejazz
08.04.2023 4 z 5

nesiahnuť po tomto titule by bola škoda. veď predsa Erica Jongová, autorka skvelých kníh, ktoré idú až na dreň...
bolo to dosť zložité a náročné čítanie. kým si človek uvedomí, že Sapfó nie je len hrdinka lesbických predstáv, ale reálna osobnosť z reálnej historickej doby. a potom to už šlo.

Dorrinka
08.03.2022 1 z 5

Mám svoje zásady, osobní čtenářsko-zaklínačský kodex. Dočítám. Nepřeskakuju v textu. Nehodnotím před dočtením. Tady jsem měla opravdu plné ruce práce, abych se nezpronevěřila sama sobě. Kniha je nudná, postavy ploché a tak nějak necharakteristické. Děj postrádá prostou logiku (nemluvím o kentaurech a sirénách,ale o absenci pochopitelných motivů jednání...) a negraduje vůbec nikam. Jedna hvězda za několik opravdu hezkých pasáží o mateřství - pár odstavců,které svojí kvalitou téměř nepochopitelně převýšily celou tuto nekonzistentní s... slátaninu.


gabrimi
29.03.2013 4 z 5

Tato kniha mě taktéž mile překvapila.

raisen
13.02.2012

Tak mě tato kniha mile překvapila. Propojení s antickou mytologií mi nikterak nevadilo, naopak potěšilo. Příjemné počtení.

shenandoah
30.07.2011 3 z 5

Asi jsem čekala něco jiného. Myslela jsem si, že se to bude podobat beletristickému zpracování života Sapfo, což byl nejspíš špatný úsudek vzhledem k tomu, jak málo informací o ní existuje. Příběh je propojen s antickou mytologií (Afrodita a Zeus sledují osudy Sapfo), popravdě si ani neumím představit, že by v příběhu z antického Řecka chyběla, ale setkání se živoucími Amazonkami a Kentaury už na mne bylo moc.
Musím pochválit obálku knihy, povedla se.