Strach z padesátky: Zastavení v půli života přehled

Strach z padesátky: Zastavení v půli života https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47926/bmid_strach-z-padesatky-zastaveni-v-puli-Ikm-47926.jpg 4 5 5

Autorka na prahu padesátky vtipně, zaujatě, velmi osobně a bez skrupulí glosuje svůj dosavadní život, svůj osobnostní i literární vývoj. Zároveň hledá společenské kořeny všeobecné glorifikace (ženského) mládí, v jejímž tlaku nemají dospělé ženy šanci obstát, i když se leckdy velmi snaží. Hodnotí cesty současného feministického hnutí (ve Spojených státech), možnosti žen žít jako tvůrčí osobnosti a obhajuje ženskou polohu nazírání života a světa s tím, že všechna břemena obecně ženského údělu i konkrétně údělu vlastního a generací žen vlastní rodiny přijímá jako „své možnosti“ – s tím, že má možnost o nich alespoň otevřeně mluvit, o čemž ženy předchozích generací nemohly ani snít. To vše adresuje své dceři coby pokračovatelce tohoto údělu a občasné glosátorce autorčiných vzpomínek.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: , Eroika , Knižní klub
Originální název:

Fear of Fifty: A Midlife Memoir , 1994


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Strach z padesátky: Zastavení v půli života. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

vlaj
14.08.2022 5 z 5

Aby tato kniha oslovila a zasáhla, musí mít člověk něco odžito.

Prvně jsem ji četla, když jsem byla věkově blíž Isadoře Wingové, hrdince autorčiny prvotiny Strach vzlétnout, která mě nadchla. Strach z padesátky ve mně tehdy žádný silný dojem nezanechal, ale naštěstí jsem knížku nevyřadila z knihovny.

Vzala jsem ji do ruky nyní, když už mám hóóódně před padesát. Teprve teď oceňuji bohatství myšlenek a věrný popis zážitků, pocitů a postojů na cestě z dětství do zralosti. Poctivý a otevřený pohled na role, které žena v životě zastává.

adorjas
09.11.2020 4 z 5

Jedná sa o autorkine memoáre, ktoré zatriedila podľa oblastí- detstvo, deti, sexualita, manželstvá, rozvody- v podstate tak, ako aj smeroval jej život počas prvých 50 rokov. Jongová je dosť otvorená žena, čo sa týka sexuality, a verím, že ak takto otvorene písala v pred 50 rokmi, musela vzbudiť svojimi románmi celkom veľký rozruch a plne chápem rozhorčené hlasy konzervatívnych amerických čitateľov, pre ktorých bol sex tabu. Zaujímavé, že Jongová sa dostala na výslnie práve vrcholiacej éry druhej vlny feminizmu a rozhodne som rada, že jej dali priestor. Kto iný, by otvorene hovoril o milencoch, o svojich cestách za nimi, o nevydarených manželstvách a podobne? Myslím, že na takéto prepieranie vlastného života treba guráž a Jongová si servízku pred ústa nekladie. Ak by som ju mala v tejto knihe k niekomu prirovnať, k niekomu popkultúrnemu, tak rozhodne k Samanthe zo Sexu v meste pre jej otvorenosť v sexualite. Jongová je feministka, ide a premýšľa svojou vlastnou hlavou. Zaujímavé dielo, ak vás bavia memoáre. Ja som sa na začiatku začítavala ťažšie, keďže som od autorky jej románovú ani lyrickú tvorbu nikdy nečítala.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Strach z padesátky: Zastavení v půli života v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených6x
v Doporučených1x
v Knihotéce5x
v Chystám se číst5x

Štítky knihy

paměti, memoáry americká literatura feminismus

Autorovy další knížky

Erica Jong
americká, 1942
1994  68%Strach vzlétnout
2007  69%Desátá múza Sapfo
1994  64%Obyčejné ženské blues
1994  80%Démon zblízka: Biografie Henry Millera
2001  84%Strach z padesátky: Zastavení v půli života