Démonologové

Démonologové https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434843/bmid_demonologove-0sH-434843.jpg 4 227 67

Neuvěřitelný příběh Eda a Lorraine Warrenových, skutečných "lovců duchů". Nejstrašidelnější kniha všech dob Zapomeňte na lacinou duchařinu, čeká vás naprosto seriózní výprava do hrůzyplných domů, k postelím posedlých lidí a do prostorů, kam byste se báli jít i za denního světla. Neříkejte, že nevěříte na duchy, netvrďte, že se jich nebojíte – po přečtení této knihy, založené na autentických svědectvích a zkušenostech skutečných lovců duchů, manželů Warrenových, vám totiž nezbyde než vzít duchy na milost. Jen se modlete, aby i oni vzali na milost vás...... celý text

Literatura světová Horory Biografie a memoáry
Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

The Demonologist , 2013


více info...

Přidat komentář

KaryAestas
předevčírem 3 z 5

Kniha zajímavá, často děsivá, ALE... 80% knihy mi přijde jako snaha na obrácení čtenáře ke křesťanské víře. Stále se opakující informace, několik děsivých případů a situaci vždy vyřeší jen křesťanská víra. Ačkoli je jedna věta v knize i o tom, že každé náboženství má své rituály exorcismu. Následně se ale zase rychle vrátí ke křesťanství, protože jen to je údajně ta pravá víra. Také mě zaujala 100x opakovaná informace, že člověk musí ducha/démona pozvat, nastěhovat se do již postiženého domu nebo jej přitáhnout svými destruktivními myšlenkami. A najednou se objeví případ posednutí slečny z Německa, která byla posednuta proto, že byla velmi dobrá, čistá a hluboce nábožensky založena. Jediná věta k vysvětlení situace: Ďábel zde porušil pravidla. A rychle k dalšímu případu, který bude lépe zapadat do ideí a nalinkovaných průběhů posednutí.

Nicméně kniha stojí za přečtení. Jen ji musí člověk brát trochu s nadhledem a odstupem. Přece jen jde o rozhovor s americkými manželi, kteří byli vychováni ve víře a ačkoli údajně vše zvažují ze všech stran, není možné, aby našli jiný základ nebo alespoň širší základnu pro uvedené jevy.

Já sama v nadpřirozeno, duchy a další jevy věřím. Asi každý, kdo tuhle knihu čte, má i nějakou zkušenost s nevysvětlitelnými jevy. Nicméně musím přiznat, že v knize uvedené fotografie, by mě asi o existenci duchů nepřesvědčili. Na levitující předměty mě většinou upozornil až popisek u fotografie. Já myslela, že předměty jsou naházené na hromadu a ejhle, ona ta lampa prý levituje. Vzhledem k údajnému množství důkazů, které Warennovi nasbírali a vyfotili bych očekávala jiný výběr fotografií.

Ale názor si musí udělat každý svůj a doufám, že pro jiné bude kniha podnětnější. :-)

papajapa
07.04.2024 3 z 5

Tohle asi nebude čtení pro mě. Ne, ze by mě toto téma nebavilo, ale ze bych to měla číst jen ve dne a za každým rohem “vidět duchy, to rozhodne ne. Už jsem četla Chraň nás od všeho zlého a podobně i zde je nabádání k víře. Psáno spíše formou informativní než vyprávění. Další knihy číst nebudu.


hanpari
03.09.2023 3 z 5

Váhal jsem, jak téma uchopit. Zdá se ovšem, že není od věci začít varováním, aby lidé nevěřili všemu, čemu čtou, zejména předkládá-li jim někdo důkazy tak chabé jako Ed Warren.

Jako všichni úspěšní šarlatání, manželé Warrenovi museli být nesmírně přesvědčiví. Pokud máte rádi Strážní věž, kterou rozdávají milé dámy u nádraží, budete mít rádi i je. Abych citoval: Nevadí, že nevěříte na démony, protože démoni věří na vás. Přeloženo do srozumitelné řeči: My se postaráme, abyste uvěřili.

Zejména fascinující jsou Edovy povzdechy, jak nevěřící Tomášové nejsou přístupní rozumným argumentům. Naštěstí nadpřirozené síly, se kterými se jeden nesetká, co je den dlouhý, nemají nic lepšího na práci, než dokazovat, že existují, ledva je chrabrý Ed opodál.

Abych se odkázal na jistou pasáž...

Já, například, jsem se postavil a křičel dobrých pět minut, že na duchy nevěřím, a přesto, světe div se, se nevznesla žádná krabička, aby mne praštila do nosu. Kdyby ale poblíž stál solidní Ed, vsadím se, že nějaký poslušný démon přiběhne a dá mi co proto! Alespoň Ed takovou historku vysypal z rukávu.

Skoro by se chtělo napsat, že Ed a jeho jasnozřivá manželka jsou původci takových událostí a bylo by záhodno je upálit.

Musíme si ovšem uvědomit, že Ed měl práci snazší, protože působil ve vyspělé zemi, kde více než deset procent dospělé populace je negramotných a kde vás jsou ochotni zastřelit, když přiznáte, že jste ateista. Alespoň tolik tvrdil jistý Brit po návštěvě své milé v Texasu. A tomu Britovi věřím více než Edovi s celou jeho rodinou a hromadnou katolických kněží.

Myslel bych, že náš národ, zkažený čtyřiceti lety neznabožství, bude více skeptický, ale zdá se, že západní hodnoty tu zakořenily, alespoň soudě podle ostatních komentářů.

Znal jsem paní, která věřila, že co je v televizi, musí být pravda pravdoucí. A. C. Doyle se na konci života dal na spiritualismu, nejspíš proto, že narazil na sympaťáky, jejichž triky neuměl odhalit. Proto nezoufejte, pokud jste se ztrapnili v předchozích komentářích. I lepší podlehli a doba po vás nevyžaduje záblesky inteligence. Pryč je osvícení, ať přijde temnota!

Dříve ale než se oddáte nadpřirozenu, buďte prosím tak hodní a vzpomeňte si na slavné kouzelníky a iluzionisty. Buď uvěříte, že za jejich kousky jsou schopnosti, a pak nemáte důvod pochybovat, že báječný Ed Warren je pouťový umělec s nadpřirozenem, a nebo - upřímně nevím, jakou alternativu nabídnout, když vím, že kouzelníky démoni nepodporují ze zákulisí.

I to by bylo mimochodem dobré téma na horor.

A zde se dostávámek přínosu celé té šaškárny. Za prvé, pochopíte, odkud se inspirovali americké hororové filmy. Infestace, oprese, posedlost a smrt? Za druhé, procvičíte si kritické myšlení, pokud nějaké máte - a rozmetáte Edovy chatrné důkazy na prach. Za třetí, místy můžete zažít šimravý pocit hrůzy. To poslední byl asi jediný důvod, proč jsem dal tři hvězdy.

Na závěr, protože se stává mým dobrým zvykem doporučit jiné a hodnotnější literaturu, mi dovolte zavzpomínat na malou černou knížku Příběhy soudce Paoa od Jü-kchun Š´. Svým způsobem jsou si tyto dvě podobné, včetně stylu a duchařiny - ale soudce Pao z vás alespoň nedělá blbce.


Edův průvodce úspěšného podvodníka:

1/ Buď seriózní. Mluv o Bohu, protože lidé, kteří věří v Boha, nedokáží lhát.

2/ Varuj před podvodníky. Když upozorníš na podvodníky, lidé uvěří, že sám nejsi podvodník.

3/ Nelži, když nemusíš. Tvoje historky musí mít pravdivý základ. Když někomu povíš, aby jel opatrně a on pak havaruje, tvař se, že jsi tušila, že po něm jdou temné síly. Viď, Loraine!

4/ Když už lžeš, lži tak, aby nebyla možnost tvé lži ověřit. Jel jsi v noci a málem do tebe vrazilo jiné auto. Proč z druhého řidiče neudělat démonický přízrak? Stejně tě v lesích nikdo neviděl.

5/ Vystupuj jako vědecký pracovník. Použivej slova jako fakta, logický či bez jiného vysvětlení.

6/ Nebuď příliš dychtivý. Buď první, kdo uzná, že existuje celá řada přirozených vysvětlení.

7/ Tvař se, že nemáš žádné zištné cíle. Démonologie je tvůj koníček, tvoje poslání, nebojuješ s temnými sílami kvůli zisku. A doufej, že nikoho nenapadne se zeptat, čím se tedy živíš.

8/ Opři se o autoritu. Taková katolická církev se svou svatou historií tě jistě podrží. Jak se říká, vrána vráně oči nevyklove.

9/ Když se chystáš provést své triky, pošli svědky na dlouhou procházku. Jistě nepotřebuješ, aby hleděli do tvé kouzelnické dílny, že ano?


Pokud se ale mýlím a Edovi démoni existují, pak mi nezbývá než smutně konstatovat, že pekelné síly jsou bandou neschopných břídilů, kteří neumí odkráglovat ani dvojku obyčejných manželů.

Kdybych já byl na místě tatíka Satana, buďte si jistí, že chudák Ed by se nedožil vysokého věku, stejně jako jeho sladká Loraine.

Nikusha
02.08.2023 3 z 5

Tohle téma je fakt rozporuplné. Já kupříkladu mívám v noci taky "stavy" ve smyslu, že vidím třeba na druhé straně pokoje postavy (už odmalička), ale prostě jsem si řekla, že je to hra stínů + člověk je v polospánku. Ale kurde kdyby mi po pokoji začal lítat nábytek nebo takové psycha, tak asi vyskočím z okna. Nevím, prostě se mi tomu nechce věřit, tak stejně jako nevěřím v existenci jakékoliv Boha. Čtení zajímavé, ale nedočetla jsem do konce.Hodně se to pak opakovalo. Doufám, že jsem si tím čtením na sebe neupoutala nějakého dýmna.

Peťula91
22.05.2023 5 z 5

Tato kniha mě opravdu nadchla. :-) Kdo se zajímá o démonologii nebo se rád dívá na horory, je pro něho tento výběr ten pravý. Kniha je napínavá, dobře psaná a dokonce obsahuje některé fotografie ze samotných případů Eda a Lorraine Warrenových.

AnastasijaV
22.04.2023 3 z 5

Ze začátku byla kniha velmi čtivá a poučná, sem tam mi naskakovala husí kůže. Přibližně od 200. strany mě kniha začala nudit a absolutně nijak mě neděsila. Nic nového jsem se nedozvěděla, pořád dokola to samé, jen v jiných případech. Dočetla jsem pouze ze zvědavosti.

sarka5148
23.03.2023 5 z 5

Knížku jsem četla vždy přes den, po setmění mě to nějak nelákalo za mě je děsivé, co vše se děje "pod povrchem", o pravdivosti takových příběhů jsem nikdy nepochybovala

Metcheque
07.03.2023 5 z 5

Když je u knihy podělaný i profláklý hororový režisér James Wan, to už je co říct. A skutečně, Démonologové jsou úplně jiný level, než romány Stephena Kinga, jehož knihu můžete odložit a říct si, že jde přece jen o čirou autorskou fantazii. Warrenovic trampoty jsou údajně od A do Z pravdivé. A to je na tom nejmrazivější. Ano, údajně. V tom je totiž kámen úrazu. Hlavní protagonisté například zmiňují, že shromáždili za svou praxi stovky fotografií duchů a přízraků. Proč tedy do knihy neotiskli ani jednu? A nesrovnalostí je víc. V případu Enfieldského strašení bylo například prokázáno, že údajné oběti démonů ve snaze zvýšit mediální publicitu samy ohýbaly lžičky a bušily smetákem do stropu, aby tyto jevy poté přisoudily paranormálním silám. Tyto skutečnosti Ed Warren nicméně zamlčí. Proč?

Oběma hlavním hrdinům by v knize zkrátka neuškodil lehce kritický odstup. Některé případy musely dopadnout fiaskem, některé byly bezesporu vyřešeny jen částečně. Pokud by byly v knize i tato fakta, Warrenovi by působili jako skuteční chybující lidé. Takto jsou vykresleni jako superhrdinové, kteří ani neklopýtnou. A to nezní pravděpodobně.

I přes výhrady je to však napínavé a hutné čtivo, od kterého se nedá odtrhnout. Kapitoly krásně navazují, takže vlastně ani není kam vložit záložku...

Martia
04.03.2023 5 z 5

Po dočtení nebo vlastně už při čtení vám dojde, že ty filmy fakt nejsou jen nějaká pohádka. Já tomu teda věřila i před předčtením, ale tohle je prostě topka, mrazivé a děsivé počtení. Warrenovi byli úžasní.

denoush
13.02.2023 5 z 5

Musím uznat, že po přečtení fakt, jak se projevují různí "duchové" a koho posedají, jsem si dával velice pozor na svoje myšlenky, aby se neubraly špatným směrem. Začátek knihy byl tedy dost děsivý. Hlavně když beru v úvahu, že se to opravdu děje. U čtení jednotlivých příběhu už jsem se trochu uklidnil, protože jsem se u toho cítil jako když se dívám na horor. I tak jsem, ale knihu četl jen po ránech nebo dopoledních :D
Jinak je tedy velmi dobře zpracovaná a čtivá.

Ronnie68
08.02.2023 5 z 5

Tahle kniha mě nadchla ... z některých příběhů mě běhal mráz po zádech... plus zde jsou i autentické fotografie ...

DYRKA98
12.11.2022 5 z 5

Krásná kniha, škoda že není nekonečná

Veronika2692
10.08.2022 4 z 5

Kniha mě celkem vyděsila, neumím si představit, že se tohle vše opravdu děje a mohlo by se třeba stát i mně. Miluju horory, jako filmy i knihy, takže jsme většinu příběhu Warrenovych znala, ale poznat je i z jiné stránky je pecka. Teorie byla také přínosná, jen se občas příliš opakovala, zbytečně. Ale jsem opravdu ráda, že jsem se ke knize dostala a přečetla si ji.

Lucuschka
11.07.2022 5 z 5

Pro milovníky duchařských hororů nezbytná četba. Doporučuji všem, kteří se zajímají o démonično a jak se mu vyvarovat, nikoliv ho podporovat.

Nefer
07.05.2022

Ten pocit když je mi 30 a ctu tuto knihu (dojíždím do prace vlakem a občas výrazy průvodčí mluvili za vše. Od udivení po skepticky) . Pro mě to není jenom kniha. Je to ponaučeni a varovaní že si nemáme zahravat se silami zla. Klidně se mi smějte ale ja na takové věci věřím a nikdy bych toto neprovokovala. Věřím tomu že Ed Warren raději neřekl vše.Bud tomu věříte nebo ne. Ale pak se nedivte za nasledky...

MMacicekk
31.03.2022 2 z 5

Od knihy jsem měla velká očekávání a na to, jak jsem ji ze strachu dlouho odkládala, mě hodně zklamala. Začátek mě vtáhl, ale později mě začala nudit opakující se teorie, které bylo více, než samotných případů. V nadpřirozeno věřím a mám i osobní zkušenost, ale u některých popisů jsem se usmívala a nad některými kroutila hlavou. Bohužel ne všemu jsem uvěřila. Mohli si za to sami vypravěči, kteří, místo aby předložili pádné důkazy, tak různě kličkovali a vymlouvali se, že je to velmi nebezpečné. Určitě toho spoustu zažili a s různými temnými silami se jistě setkali, ale na druhou stranu jsem narazila na článek, jehož autor tvrdí, že Ed Warren rád přeháněl. Každý čtenář nechť si udělá svůj vlastní názor po přečtení této knihy. Konec mě však už dost nudil a některé odstavce jsem přeskakovala. Zklamání.

Fallenyard
23.12.2021 5 z 5

Zajímavý vhled do problematiky exorcismu a vyšetřování paranormálních jevů. Spousta užitečných informací plus něco k zamyšlení. Pokud máte naposlouchané příběhy vyšetřování manželů Warrenových třeba z momentálně populárních podcastů, určitě doporučuji.

Sejkyč
13.11.2021 5 z 5

Čtu tady kritiku o obsahu knihy v omezenosti navozujícího strachu, skepse uvěřitelnosti případů, až popíráním jevů existujícími za bránami Abyssu.
Řekl bych to takhle: Každý tuto knihu čte s jiným záměrem. Někdo miluje filmy z univerza Annabell a V zajetí démonů v podání Eda a Lorraine Warrenových, někdo si rád čte večer při tmě horory až do stavu extáze vytržení strachu, a někdo, pro koho jsou uvedené pochybnosti a nepochopení cizím slovem, v knize vidí mnoho transcendentního jak v oblasti okultismu a teurgie, tak odrazu jeho vlastního života.
U těch, kteří nekráčí po světě životem zasvěcenému poznání, to ani nemůže být jinak, než stát na strmém bodě. Stejné je přitahováno stejným, a tak funguje zákon rezonance. Pokud člověk touží po vědění, bude vědět. Není to nic o daru. Ne na darmo se říká, že nevědomost je sladká. Opak je totiž pravdou.
Kniha je určena pro toho, kdo se pohybuje v dané problematice démonologie, a osvojil si fungování sil v synchronicitě makrokosmu a mikrokosmu. Jinak dochází k nepochopení interpretace pojednání a výkladu knihy.
Velmi doporučuji.

iiiccc
30.09.2021 2 z 5

Ať už to bylo smyšlené nebo ne, příhody manželů Warrenových jsou kultovní a všichni je znají. Tahle kniha je ale představuje z jejich vlastního pohledu. Bohužel na mě to bylo takové moc americké - náznak toho, co náš čeká v následující kapitolách aniž bychom se toho skutečně dočkali v takovém rozsahu, jaký byl slibován a navíc to neustálé opakování všeho, co bylo minimálně třikrát řečeno dříve. Zde jsem měla pocit, že sleduji reality show.

JointlieKat94
04.09.2021 5 z 5

Tak tohle bylo čtení přímo pro mě. Viděla jsem několik filmů na toto téma, podle skutečných událostí a je vážně neuvěřitelné, že se to fakt děje (i když na to věřím už strašně dlouho).
Kniha obsahuje několik situací o exorcismu (a to je fakt mazec!), husina mi naskakovala celkem pravidelně.

Co se týká uspořádání knihy- souhlasím s názorem lucie.8, spousta informací se tu opakuje, chtělo by to trošku "učesat", ať je to přehlednější, taky myslím, že zpětně nic nedohledám. :D a proto by bylo vhodné si knihu lepíkovat! (Jen tak info pro mě, až budu číst někdy příště). Je tu vážně spousta dobrých informací, doporučuji.

Štítky knihy

horory démonologie

Autorovy další knížky

2020  81%Démonologové
2022  84%Démonologové: Ďábel v Connecticutu

Kniha Démonologové je v

Právě čtených23x
Přečtených270x
Čtenářské výzvě38x
Doporučených26x
Knihotéce224x
Chystám se číst167x
Chci si koupit79x
dalších seznamech6x