Dědeček v růžových kalhotách

Dědeček v růžových kalhotách https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/480930/bmid_dedecek-v-ruzovych-kalhotach-FLm-480930.jpg 4 57 15

Laskavý obrázkový příběh o prarodičovské lásce a ohleduplnosti k přírodě. Dědeček z našeho vyprávění není jako ostatní prarodiče – nosí totiž růžové kalhoty! A vůbec se někdy chová legračně a lidé si o něm povídají, že je podivín. Někteří si dokonce myslí, že je zlý. Jak ale jeho vnouček roste, pomalu začíná chápat, proč dědeček provádí tolik divných věcí a nechce se vzdát těch směšných kalhot. V příběhu s přesahem a poselstvím děti zjistí, že nenápadné hrdinství může být působivější než tisíce velkých gest.... celý text

Přidat komentář

bibi.r
22.04.2024 2 z 5

Pro děti 4+

Na mě byl tento příběh až moc eko, bio, ezo atd. atd. A to mám tyhle věci vlastně dost ráda.
Jak už někdo psal níže, jsou i jiné cesty. Trochu mi přišlo, že dědeček se až moc vyčleňuje a dělá to spíš natruc. Můžeme přece žít život v souladu s přírodou, ale zároveň být šťastní a milí i na ostatní lidi.

Sobotikova
01.02.2024 1 z 5

Dědeček nemusí kupovat babičce kytky ze zahraničí, stačí je vypěstovat na zahrádce nebo utrhnout kytičku na louce.
Dědeček si nemusí napouštět plnou vanu, ale může se krátce osprchovat.
Dědeček nemusí plýtvat potravinami, ale nakupovat, jen to co spotřebuje.
Hlavně by ale dědeček neměl být škaredý na ostatní lidi a už vůbec ne na babičku. Nemůžeme přeci učit děti, že máme být hodní jen na jednu nám srdci blízkou osobu a na ostatní se budeme mračit. Jedinou optimistickou věcí na této knížce byly ty růžově svítící tepláky.


Atisa
09.01.2024 odpad!

Opravdu toto chceme učit naše děti? "Dědeček neměl rád lidi a lidi neměli rádi jeho." Byl dědeček v životě šťastný? Chtěli bychom s takovým člověkem žít? S člověkem, který se k nám chová špatně a nic nám nevysvětlí? Chyběla mi tam komunikace a láska ke svým blízkým. Podle mě je dost nebezpečné ospravedlňovat takové jednání tím, že je to ekologické. Nakonec podle stejného principu můžeme i lidi zabíjet ve jménu ekologie. Hodnotím jako odpad. Pokud dětem číst, tak jedině s vysvětlováním.

marketa2384
29.10.2023 2 z 5

Velké myslenky...snad pro starší děti. Kniha ve mně vyvolala velkou uzkost příběhem i kresbami. V dnešní době žijí deti v neustálém strachu (covid, války, atp.)... asi pro mne jim poskytnu raději více smíchu a bezstarostnost. A tím nemyslím, že žijí bez povinnosti a pravidel. Už jim to znovu nechci číst. Omlouvám se...

lucakuca
17.07.2023 5 z 5

Že jsme jiní a pro ostatní divní, nám často ani nepřijde.
O jinakosti, z které pramení neporozumění a neznalost, o ekologii a lásce vnoučkovské.

Markéta_2
19.04.2023 5 z 5

Všechno je jinak.

monadebicky
10.01.2023 5 z 5

Dárek po pětiletou dceru. Knihu jsem zakoupila hlavně kvůli ilustracím Andrey Tachezy, která je pro mě zárukou kvalitní knihy. Původně jsem si myslela, že příběh malé dítě nezaujme, ale opak byl pravdou. Knihu jsme četly už několikrát za sebou, postava dědečka a jeho na první pohled zvláštní chování dceru zaujaly, stále se vyptávala proč dědeček určité věci dělá, a proč je z nich babička smutná, výsledkem byla nazpaměť naučená kniha a její "čtení" ostatním členům rodiny. Pro malé dítě rozhodně doporučuji. Ač nejsem ekologická aktivistka ani typ "biomatka," příběh byl velmi pěkně a jednoduše popsán a hlavně umožní malému dítěti dojít k poznání, že za tím, co vidí na první pohled, se skrývají určité důvody, proč to či ono někdo dělá a určitým způsobem se chová.

Natique
09.04.2022 5 z 5

Další knižní pecka!

Termaap
17.03.2022 5 z 5

S autorkou se díky této knize seznamuji poprvé. Její “TRAKTORY” jsem zaznamenala, ale jako maminka dvou holčiček je pro nás tématem nezajímavá (i když… třeba mám jen předsudky:)).
Dědečka jsem si koupila hlavně kvůli ilustrátorce, Andree Tachezy, její tvorbu obdivuji a díky ní u mě knížky nabývají na hodnotě.

Obsah této útlé knížečky mě mile překvapil. Musím se přiznat, že mě napoprvé i dojala, tak snad se při dalším čtení otrkám a budu schopna přednést ji dětem nahlas:). Má určitý přesah a určitě mám v plánu s ní pracovat i ve školním kolektivu.

Přemýšlela jsem nad několika komentáři níže, totiž ze babička zůstává smutná, že je jí dědečkovo chováním ubližováno. Myslím ale, že nám autorka ukázala přesně to, co chtěla abychom viděli, jen určitou část celku, na základě které si bez znalosti veškerých možných skutečností vytváříme mnohdy mylné představy, ony předsudky. Jsem zvědavá, až i tuto stránku knížky probereme s dětmi, určitě přijdou na něco, co mě (jako vždy) překvapí.

broskev28
27.02.2022 4 z 5

Jo, líbilo - krásně a jednoduše napsáno, takže si určitě i malé dítko uvědomí, že kdybychom tenhle přístup vzali za svůj všichni, máme vystaráno, tedy hlavně naši potomci. Ovšem na druhou stranu souhlasím i s poslední větou komentáře mrabla: pokud jsem součástí nějaké rodiny, pak bych měla své názory a chování objasnit všem jejím členům, abych jim svým přístupem neubližovala.
A úplně vidím některé děti, jak vznášejí stejnou námitku jako právě mrabla, jak je jim líto babičky . . .

TerJac
17.12.2021 5 z 5

ANO! Více takovýchto knih prosím. Ten děda je má krevní skupina, hlavně co se toho splachování záchodu týče :) Je až strašidelné číst knihu, kde máte pocit, že někdo sepsal a tajně vydal vaše myšlenky. Děkuji autorce! Skvělý počin.

mrabla
23.11.2021

Určitě je tu pěkně vyjádřen šetrný přístup k planetě, ale opravdu nevím, proč musí být kolem tohoto dědečka lidé nešťastní. Jediný, s kým hezky komunikuje, je jeho vnuk. Babička samozřejmě nemusí dostávat růže ze Španělska, ale kytička lučních květů nebo ze zahrádky by jí určitě taky udělala radost, zvláště, když by věděla proč to dědeček dělá. K čemu je zachraňování planety, když ubližujete lidem kolem sebe?

deauville
20.11.2021 5 z 5

Koupila jsem sedmileté neteři k Vánocům. Kraťoučký příběh, ale s hlavou a patou a "morálním přesahem". Na rozdíl od komentáře pode mnou se mi ilustrace líbí, ano, nejsou prvoplánově pěkné, ale hodí se ke knížce - která je i jinak graficky pěkně zpracovaná.

dagmar7365
15.11.2021 4 z 5

Moc krásný příběh. Pokud se také snažíte o šetrný přístup k naší planetě, tak vás pohladí po duši. Je to kratinký příběh, ale je v něm vše, včetně protichůdných emocí a nepochopení okolí. Ideální startovací bod pro otevření tématu s dětmi. Souhlasím s uživatelkou mone, také se mi moc nelíbí ilustrace Andrei Tachezy, nejsou prvoplánově líbivé. Ale právě proto k tomuto příběhu skvěle pasují.

mone
04.11.2021 5 z 5

Takovej Horáček v sukni, vlastně v růžových kalhotách. Přečetla jsem to hned v knihkupectví a musím říct, že mě to skoro dojalo. Moc pěkný! Ilustrace paní Tachezy, upřímně, moc ráda nemám, ale tohle je tak kompaktní celek, že se mi ty její, pro mě nehezký obrázky snad ještě začnou líbit. Takže pět hvězd, dědo, a běda, jak si tě někdo půjčí z mé knihovny a nevrátí!

Štítky knihy

pro děti česká literatura dědeček pro děti od 4 let

Autorovy další knížky

2021  83%Dědeček v růžových kalhotách
2020  99%Traktory
2005  93%Kniha živých
2008  92%Rozhovory o matkách a mateřství
2023  93%Vlaky

Kniha Dědeček v růžových kalhotách je v

Přečtených65x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce3x
Chystám se číst17x
Chci si koupit5x
dalších seznamech5x