Deadwood

Deadwood https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40466/bmid_deadwood-QNs-40466.jpg 4 60 20

Do městečka Deadwood přijiždí Calamity Jane, je zde již šerif Seth Bullock, přeslavný Divoký Bill Hickok a další postavy ze slavné éry Divokého západu. Sledujeme jejich osudy, proč se ocitli v tomto městečku, nechybí ani nějaký ten souboj, to vše je správně namíchaný koktejl snu a skutečnosti o střelcích a psancích, prostě o Divokém západě, tak jak to mají američtí čtenáři rádi a co rádi čtou... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Deadwood , 1986


více info...

Přidat komentář

Janadvorackova
23.10.2023 4 z 5

I ti, kteří dění na divokém západě neznají, musí zmiňovaná jména znát. Příběh je fajn. Nic nového, co se žánru týče, zato hodně dřevěných domků, chodníků, nebo bahnitých cest, bordelů a náleven, tělesného puchu a placených koupelí, mnohdy nepravidelných :), zlatokopů a sem tam oběšence. A soubojů, strkanic a muchlovanic...

V závěřu je zmínka, v tom smyslu, že tak trochu idilické divokozápadní dění by mělo kontrastovat s vybíjením původního obyvatelstva Ameriky, což se v románu děje jen v náznacích. V podstatě kultura milovníků westernu mnohdy tyhle věci odděluje, protože by to jinak asi nešlo považovat za zábavu.
Dále doporučuje knihy jako "Malý velký muž" a "Mé srdce pohřběte u Wounded knee." Také doporučuji.

Lálin59
27.04.2023 4 z 5

Nebýt Čtenářské výzvy a žluté obálky asi bych se k téhle knize nedostal. Ale musím říct, že se mi tohle laborování na hranicí mezi skutečnosti a fikcí docela líbilo. Nejsem westernový typ, ale mám rád historii všech možných období, takže jsem nakonec spokojen.


ludek.n
12.10.2022 3 z 5

Na Deadwood v Jižní Dakotě by si nejspíš nikdy nikdo nevzpomněl, kdyby zde jistý Jack McCall zákeřně zezadu nezastřelil legendárního Divokého Billa Hickoka, a to zrovna ve chvíli, kdy mu šla karta. Ostatně Bill už při příjezdu do Deadwoodu cítil, že tady k něčemu dojde. Jenom netušil, že on v tom bude hrát hlavní roli. Pete Dexter se po svém a s nadsázkou vyrovnává se slavnými historickými postavami Divokého západu, již zmíněným Billem Hickokem, proslulou pistolnicí Calamity Jane Cannaryovou nebo deadwoodským poetou Kapitánem Jackem Crawfordem. Nevěstince přitom praskají ve švech, výstřely z koltů jsou tu na denním pořádku a laciná whisky teče proudem, kam se oko podívá. Fraška, western, černá komedie, lechtivá burleska - tím vším je Dexterův Deadwood. Na jednu stranu ironický a humorný pohled na velkolepé osídlování amerického kontinentu, na straně druhé smutné vyprávění o zmařených ideálech a falešných modlách. Kde končí fikce a začíná realita? Co je mýtus a co pravda? Přestože je hledání podstaty občas malinko kostrbaté, spíše než na celistvost se sází na bohatou epizodní mozaiku a některé motivy přes veškerou snahu vedou odnikud nikam, není Deadwood zase až tak marný.

martin_aston
22.10.2021 odpad!

Milujem westerny. Čakal som western. Dostal som zvláštny, vulgarizmami a nechutnými sexuálnymi scénami pretkaný príbeh. Nedočítal som.

Ramiel
03.10.2021 2 z 5

Díky stejnojmennému seriálu jsem očekával více. Děj je až příliš suchopárný, vyprávění autora nezáživné. Přitom z tohoto tématu by mohl být výborný western. Není, bohužel.

Aribana
06.05.2021 2 z 5

Asi to není šálek mého čaje, ale vzhledem k tomu, že vychází ze skutečných událostí, se asi není čemu divit.

haki34
02.12.2020 4 z 5

Knihobudková...nebo mezi vyřazenými z knihovny za korunu ?? (ale taková ta v polici bez razítka - asi se někdo zbavoval...)
no...již včera jsem si lehce přehlídla komenty...a čekala, co teda z knihy vypadne...čekala jsem kde co, ale ne tolik koko*ů...díky tomuhle slovu a orgánům, které vykukovali několikrát na stránce pomalu, musím jít s hodnocením dolů...a pak to násilí...já vím, nemám takové věci číst..ale kdo to mohl tušit ?? ano, scéna s pořezaným jazykem a znásilněním kluka Malcolma mi fakt neudělala dobře..moje představivost je silná a tenhle druh násilí mě děsí kvalitně...a děs se táhl celou knihou.
co se táhlo taky, byl i humor..umím si představit, že některé hlášky a gagy by lépe fungovali na plátně než na papíře...(možná zkusím i filmovou verzi)
Celkově mi Deadwood připoměl tou šílenou směsicí dějě a formou psaní "Sisters brothers"....někde v druhé třetině jsem zjistila, že tak nějak už nejdu proti ději a tak nějak plynu s ním...a že spousta věcí se čte celkem dobře..obrnila jsem se a přijala Deadwood...a nejvíce se bavila s calamity Jane Cannaryovou a Charliem...
podivná kniha. Nelíbila se mi, ale zaujala mě. Takže ...i když zřejmě podruhé číst nebudu, dávám pocitové 4*

"Holky byly příšerně zjizvené, ale Jane tvrdila, ž je to možná takhle líp. Bojovala totiž nejen s tělesnou, ale i morální zkázou. Karbaník jí v delíriu sáhl pod sukni, a tak ho praštila přes zápěstí pažbou revolveru. "S nemocnejma neobcuju," prohlásila. "Čistota půl zdraví. Zachránila jsem ti život, tak mě nenuť , abych ti ho zase vzala."

Atanone
23.06.2019 5 z 5

Podivná kniha. Čekala jsem něco úplně jiného a trvalo mi chvíli, než jsem se s ní srovnala. Nevěděla jsem, jestli čtu humorný příběh, absurdní, drsný, nebo dobrodružný. Asi všechno najednou. Ale dobré to bylo. Osobně se mi asi nejvíc paradoxně vryla scéna s pohřbem koně.

raffi
13.02.2019 3 z 5

Ani neviem, prečo som sa do tejto knihy púšťala, to fakt nie je pre mňa... Niekto to ocení, ale pre mňa je to surové a chaotické dobrodružstvo, po prečítaní ktorého mi zostáva pachuť prachu, smrad hnijúcej hlavy a vzdialený dupot koní. Nič viac, nič menej.

mgeisselreiter
08.02.2019 3 z 5

Rozhodně zajímavý náhled do reálné minulosti divokého západu, bohužel není zřejmé, kolik toho je skutečně pravdivého a kolik a jak moc je jen fabulací a fantazií autora. Každopádně přináší trochu jiný pohled na legendy, které zde vůbec nepůsobí jako legendy.
Mně osobně se kniha nečetla nijak zvlášť lehce, Dexterův styl mi nepřišel extra čtivý. 70% a zůstanu u 3*, 8. 2. 2019.

Ranuncul
26.07.2018 5 z 5

Velice dobrá knížka,výborný černý humor a skvěle popsané scény.Člověk jako by některé scény viděl úplně před sebou :-).Třeba ta za bouřky v divadle...

InaPražáková
12.07.2018 5 z 5

Dexter velmi přesně, místy až naturalisticky, popisuje reálie Divokého Západu a jeho nejslavnější postavy. Beze vší idylizace a brakových klišé, téměř s úctou k postavám a idejím Divokého Západu, ale přitom s poněkud podvratným humorem a lakonicky popsanou tělesností (sex, alkohol a nemoci jsou všudypřítomné) předvádí tragikomické divadlo lidí, kteří se snaží dostát své slavné pověsti. A píše nesmírně živě, děj ani na chvíli neztrácí tempo, filosofování nesklouzne k patosu, nálada se střídá během okamžiku a dohromady to tvoří knihu, u které několik dnů po dočtení nenacházím nic, co by se dalo vytknout, naopak mi pořád docházejí další chytře vymyšlené souvislosti. Zvláštní zmínku zaslouží překladatel – Pellar vytvořil tak šťavnatý a přirozený jazyk, že bych nevěřila, že jde o překlad.

waltraud5114
25.06.2018 5 z 5

Túto knihu si vezmem so sebou do rakve.

Knišíl
04.03.2018 5 z 5

Vynikající neglorifikovaný western plný realismu projevujícího se ať už v podobě násilí, sexu nebo humoru.

snimcibdim
10.09.2017 5 z 5

Kniha, která by si podle mně zasloužila víc pozornosti než kolik se jí dostalo.
Ona totiž vypadá jako western, ale není to typický western. Spíše taková zábavná fikce z Divokého západu. Ano, asi bude bližší někomu, kdo nemá western na rovno červené knihovně, protože třeba alespoň v dětství miloval "kolty proklatě nízko". Tomu se v této knize může podařit oprášit tu dětskou romantiku nahlíženou trochu s dospěláckým nadhledem a humorem. Ne, není to parodie jako Limonádový Joe - přeci jen to bere ten Divoký západ víc vážně. Na druhou stranu ale bez smrtelně vážného patosu a černobílosti, jaká je typická pro pokleslé exempláře tohoto žánru.
Mně to bavilo.

bertrand
27.02.2017 4 z 5

Vyjímečná kniha z ranku Malého velkého muže, ovšem daleko originálnější, cyničtější, vtipnější a řekl bych, že bližší realitě té doby a místa. Osobně ji dělím na dvě poloviny - ta první, do okamžiku smrti Divokého Billa je téměř geniální, potom se kniha trošku láme, směrem ke standartní četbě ale stále ještě neklesá ani do průměru. Kdyby ovšem kniha pojednávala pouze o dobrodružstvích Colorada Charleyho a Divokého Billa, vrněl bych blahem - ale to by se asi nejmenovala Deadwood.
Jak jsem řekl, vysoce zábavná literatura podněcující k zamyšlení, jaká to byla doba a co mohlo být v pozadí známých historických faktů. Obvykle totiž čteme o tom, co bylo, ale zde se (byť je to fikce) dovídáme také, proč to bylo a jak to asi vypadalo. Prostě paráda.
PS: nezaměňovat se seriálem i když se možná jednalo o inspiraci

kamibe
09.06.2015

Skvělá kniha, jedna z mých velmi oblíbených. Mám ji doma a nemohu se s ní prozatím rozloučit, stále ji překládám z místa na místo v naději, že se k ní vrátím a znovu si ji s opravdovým požitkem přečtu.

kedalch
03.08.2014 5 z 5

Zlatá horečka a osídlování "Západu" bez příkras. Jedna z nejlepších knih s touto tématikou. Se stejnojmenným seriálem nemá kromě hlavních postav a místa děje moc společného, nicméně kniha i tv zpracování přibližují tuto pohnutou dobu vynikajícím způsobem.

Baiba
18.05.2014 5 z 5

K přečtení románu mě inspiroval výborný stejnojmenný seriál. Nevím, do jaké míry se jeho tvůrci inspirovali, ale pojetí postav i jejich příběhy (o ucelené dějové linii se ani v jednom případě nedá příliš mluvit) se většinou dost liší. Nicméně literární zpracování osudů Divokého Billa, Calamity Jane nebo Colorada Charlieho a dalších skutečných hrdinů Divokého západu je ještě zdařilejší - autentické, kruté, šokující, plné násilí a sexu, zároveň dojemné vyprávění o osamělých lidech, jimž se nepodařilo nalézt v životě své místo. Nechybí ani ironický, místy až sarkastický, nadhled, díky kterému je tenhle syrový výlet do "romantických" časů zlaté horečky zábavný a čtivý.

Looka2
14.05.2014 5 z 5

100% netradičně syrový pohled na divoký západ. Seriál jsem neviděl.

Štítky knihy

westerny Divoký západ zfilmováno – TV seriál

Autorovy další knížky

Pete Dexter
americká, 1943
1990  83%Deadwood
2011  46%God's Pocket