Lex Luthor: Muž z oceli

Lex Luthor: Muž z oceli https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/262299/bmid_lex-luthor-LXW-262299.jpg 4 63 63

Lex Luthor… Lidový hrdina? Od té doby, co se Superman stal superhrdinou, byl označován mnoha způsoby. Pro někoho se stal obráncem pravdy, spravedlnosti a amerického snu, pro jiné velkým modrým skautíkem. V tomto příběhu však vystupuje ve zcela nové roli: jako smrtelně nebezpečná hrozba budoucnosti člověka. Uznávaný scenárista Brian Azzarello (SUPERMAN: PRO ZÍTŘEK, 100 NÁBOJŮ) spojil síly s výtvarníkem Leem Bermejem (JOKER) a stvořil odvážný příběh, v němž čtenářům poskytuje vzácný náhled do mysli Lexe Luthora a odhaluje důvod, kvůli němuž se miliardář – dlouho považovaný za nejodpornějšího zloducha komiksového světa DC – odhodlal stát příslovečným trnem v Supermanově oku: zasvětil svůj život záchraně lidstva před nelidskou mimozemskou bytostí.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , BB art
Originální název:

Lex Luthor: Man of Steel , 2005


více info...

Přidat komentář

Criosphinxx
14.08.2022 4 z 5

Nahlédnutí do mysli Lexe Luthora a pochopení toho proč Supermana nenávidí.

Konec byl sice takový, že jsem očekával víc, ale musím říct, že myšlenku to má a ta ponurá kresba se k tomu prostě hodí. Mohlo by to být delší, nezlobil bych se.

jarynek
25.08.2020 5 z 5

Pohled na Supermana očima hlavní záporné postavy Lexe Luthora a ještě spíše cesta do hlubin záporákovi duše, z níž LL nevychází až tak radikálně špatně. Aneb dobrými úmysly avšak špatnými prostředky dlážděná cesta za lepší svět bez mimozemského hmyzu. Naopak Superman nevypadá až jako ten pravý americký skautík a takto mu to více sluší a vykreslení emocí ho polidšťuje. Nečernobílé pojetí postav a přesto nevybočení z historie jednotlivých postav tedy za mne bylo hlavním kladem příběhu. Jen jsem čekal nějaké větší finále, určitá gradace na konci chyběla. Slabších 5.


Adasin
07.06.2020 3 z 5

Lex Luthor jako takový mi nevadí, považuji ho za jednoho z těch zajímavějších padouchů ze světa DC. Z komiksu jsem pochopila, o co mu jde, ale i tak mě tento pohled do jeho mysli příliš neoslovil. Požitek ze čtení žádný, přečetla jsem to tak za půl hodiny a pak měla pocit, že se tam vlastně nic pořádně nestalo. Kromě Luthora žádné postavy nedostanou moc prostoru, natož jejich charakter. Některé mi tam přišly vyloženě zbytečné. Nejlepší na komiksu je kresba, která místy připomíná obrazy. Už jenom kvůli ní bych si přála, aby tenhle komiks byl delší. 6/10

MartyManCZ
06.02.2020 5 z 5

Další masterpiece...to je ten komiks kde si každou bublinu přečtete radši dvakrát, protože tady záleží na každém slovu a žádné tu není navíc. Azzarello je prostě scénaristickej machr a v kombinaci s Bermejem, jehož temná realistická kresba tomu dodává veškerou vážnost, drsnost a naléhavost...to je prostě slast. Stejně jako Joker v jejich podání, ani tohle nemělo chybu. Teď sem ještě víc zvědavej na to Damned!

Norri
02.02.2020 5 z 5

Parádní komiks se skvělým příběhem a famózní kresbou. Užíval jsem si každou stránku.

puml
09.12.2019 5 z 5

Tak tohle bylo moc dobrý. Po Moorově Supermanovi je tenhle příběh to nejlepší s Mužem zítřka. Příběh je dost zamotaný a jde spíš o psychologickou sondu do mysli Lexe Luthora ve vztahu k Supermanovi. Mihne se tam i Batman ve skvělém minipříběhu. Docela chápu to časté nižší hodnocení. Není to klasický akční komiks se Supermanem, ale temné existenciální drama, které jde až na krev. Konečně se taky někomu podařilo jen pouhou kresbou nastínit psychologii obou hlavních protagonistů a dát Supermanovi i jistou temnost. Nebojím se prohlásit Lexe Luthora za Občana Kanea v rámci komiksu. Tenhle komiks má hloubku, tenhle příběh by si zasloužil samostatnou studii. Jasných pět a doporučuji.

Disease
27.12.2017 4 z 5

Cesta do hlubin záporákovy duše.

Woodinko
27.10.2017 4 z 5

Veľmi zaujímavým spôsobom popísaný pohľad známeho záporáka, až sa do jeho pohľadu dokážete vcítiť a pochopiť prečo tak veľmi neznáša Supermana. Kresba mi príde trošku priveľmi vytieňovaná ale aj tak je na čo pozerať.

P1tr
29.09.2017 5 z 5

Tradičně komiksové příběhy prezentují osudy kladných hrdinů, kterým záporáci znepříjemňují život. Nyní se mi do rukou dostal pravý opak, tedy komiks v hlavní roli se záporákem, kterému z jeho pohledu komplikuje život superhrdina. Po počáteční skepsi jsem po dočtení byl naprosto nadšen. Všichni vědí, že Lex Luthor je zlý člověk, ovšem díky tomuto dílu se mu dostává větší hloubky a v určitých místech také polidštění a lehkého pochopení, neboť jeho vnitřní monology prezentují jeho myšlenkové pochody, které jsou poměrně často celkem pochopitelné a pár pasážím se dokonce daří Luthora vykreslit jako klaďase, který to vlastně nemyslí špatně. Tvůrcům je nicméně jasné, že Luthor kladným charakterem není a tak převládá jeho nevypočitatelnost a nekompromisní krutost jít si za svým za jakýchkoliv podmínek. Hloubavý příběh výborně doplňuje krásná, detailní a ponurá kresba, která mnohdy působí téměř fotorealisticky a lepší vizuální doplnění si Luthorův příběh nemohl přát.

Hwaelos
14.07.2016 4 z 5

Mimořádně kvalitní scénář se skvělými přechody vnitřních monologů do dialogu. Bermejova kresba fantastická v práci s panely i s barevným tónováním. Jediné, co se tomu dá vytknout, je, že jde vlastně o krátký minipříběh bez většího rozmachu.

memphisz
18.06.2016 4 z 5

Asi nejlepší komiks ze světa Supermana za hodně, ale opravdu hodně dlouhou dobu. Civilní příběh, který se zaměřuje na Luthora a jeho motivace. Navíc úchvatná a velmi zajímavá kresba. Konec ale trochu pod očekávání.

furunkl
15.05.2016 5 z 5

Vynikající dílo, které dokazuje, že superhrdinský komiks nemusí být jen blbina pro děti. Dokonalý příběh, dokonalá kresba.

trudoš
17.01.2016 4 z 5

Nebýt slabšího finále, ve kterém jsem čekal nějaké vyústění a ono nic, byl by komiks dostal plný počet bodů. Takhle na mě výsledek působí dojmem, že události vyvrcholí někde jinde - jistě, epizodní zápletka je uzavřena, ale konfrontace Supermana a Lexe mi tu tak nějak chybí. Tomu napovídá i několik vedlejších linií, které zůstávají zcela otevřené. Jako by šlo o polovinu zamýšleného nápadu, kdy jednu a tu samou scenérii sledujeme dvojím pohledem. Naneštěstí je Lexova verze trochu jednostranná, takže ať Superman udělá cokoliv, vylézá z toho stále dokola jako mimozemské monstrum.
Pravdou ale je, že vedle alba Joker předkládá Brian Azzarello tentokrát příběh, který má hlavu a patu. Inspirace postavou Ozymandiase ze Strážců je sice zjevná, ale nijak zásadně to ústřednímu motivu neubližuje. Lee Bermejo naopak po výtvarné stránce kvalit Jokera nedosahuje, ale to už je čistě věc osobního vkusu.

3DD!3
03.01.2016 5 z 5

Fantasticky temná a upřímná zpověď inteligentního člověka, stojícího proti mimozemskému zlu. Azzarelovo vykreslení sympatického a logicky uvažujícího Luthora je pohlcující ve své snaze převrátit černou a bílou. Finále lehounce olízne klišé, ale silný dojem přetrvává. Sebemenší úspěch je vždy korunován omezenou bezmocí, ale naděje v lidstvo, byť nesmyslná, přetrvává. Nádherná kresba.

Wheelcrusher
14.11.2015 5 z 5

Nevyhnutelně slabší ukňouranej konec, jinak geniální. Kresba jenom olíznout! Přívlastek Muž z oceli v LeXově případě znamená nevyhaslej pseudointelektuál, pohrdající skutečnou láskou, trapně lpící na iluzi lidského druhu a vědecký omezenosti:) Fakt by mě zajímalo pokračování, ve kterým by to dal dokupy s Monou, páč leda v tomhle případě by přechcal i možná vypudil Supíka. Přecijen naděje umírá poslední (ale umírá, lala lá).

martinstefko
11.11.2015 4 z 5

Propojení Azzarella a Bermeja opět vytváří komiks, který je hoden mainstreamové zábavy, ale stejně tak je schopen čtenáři přinést něco navíc, ponořit se do psychologie postav a trochu pobořit ten nabubřelý supermanovský mýtus. Superman tohle potřebuje a já musím uznat, že tohle je jeden z mála příběhů, které jsou z jeho světa skutečně skvělé. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/11/1033-lex-luthor-muz-z-oceli-85.html