Dárek

Dárek https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454483/bmid_darek-lYQ-454483.png 4 272 90

Milan Berg stojí na semaforu, když vedle něj zastaví auto. Na zadním sedadle sedí vyděšená dívka. Na okno zoufale tiskne kus papíru. Volání o pomoc? Milan to však nedokáže přečíst – protože je negramotný! Jeden z více než dvou milionů v Německu. Cítí však, že ta dívka je ve smrtelném nebezpečí. Noční můra, na jejímž konci stojí kruté zjištění Když ji začne hledat, stane se z toho noční můra, na jejímž konci stojí kruté zjištění: Někdy je pravda příliš hrozná na to, aby s ní mohl člověk dál žít – a nevědomost je největším darem na zemi.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Anag
Originální název:

Das Geschenk , 2019


více info...

Přidat komentář

Jidu
02.04.2024 4 z 5

Dovedete si představit, že byste neuměli psát, číst, zkrátka že byste byli analfabet? Hrozná představa, která mi při čtení knihy proběhla hlavou nesčetněkrát.

Moje první seznámení s autorem proběhlo velmi dobře. Jsou zde krátké kapitoly a plno napětí. Ale byla jsem zmatená až hrůza! Když si myslíte, že něco víte, tak vám autor ukáže, že víte leda prdlajs.

Ze začátku mi to přišlo super! Konečně neprůhledný thriller, ale když jsem ani 300. straně nedocházela k nějakému rozuzlení, tak mě to začalo krapet štvát.
Myslím, že zde nastal klasický problém, který u thrillerů zažívám často - autor neodhadl, kdy vše odhalit, takže konec byl poměrně dost uspěchaný.

Nicméně i tak řadím tuto knihu do hodně povedených. Bylo zde plno krutostí, takže milovníci Cartera - toto je rozhodně adekvátní alternativa. Oceňuji nápad s analfabetem a celkově s velmi originálním únosem, ale konec byl přitažený za vlasy. Mně to nevadí, ale kdo chce reálný závěr, nedočká se ho.

Celkově knihu doporučuji těm, kteří čtou thriller běžně a chtějí si trochu polámat hlavičku nad zápletkou a odhalením. Opravdu, mám načteno hodně, ale tohle jsem nečekala ani omylem.

majanka
29.03.2024 3 z 5

Téma analfabetizmus je zaujímavá aj keď hlavná postava Milan občas mi liezol na nervy. Zamotaný príbeh plný zvratov. Odporúčam prečítať aj Súvislosti a poďakovanie.


martini.ce
06.03.2024 3 z 5

Taková ta knížka, co je dobré ji přečíst na jeden zátah. Ve které je tolik zvratů, změn a wow/wtf momentů, že člověk přemýšlí, jestli je spisovatel blázen nebo ho tahá za nos. Napínavé čtení, chytře rozdělené do kratších kapitol, aby se knížka nedala odložit.

jozor
28.02.2024 2 z 5

(SPOILER) Toto bola moja druhá kniha od Fitzeka a pri obidvoch som mal rovnaký pocit. číta sa to to dobre ale pribúda zvratov, mnohonásobne viac ako je zvyklé si zvedavý ako to celé dopadne, aké bude vysvetlenie..a ono žiadne nie je:-) Pochybujem žeby sa sám autor vyznal v tom zmätku čo napísal. Ako tu už niekto napísal: SOm blázon ja, alebo spisovateľ? :)

Lovana
06.02.2024 4 z 5

Druhá kniha autora, kterou jsem četla. Kniha nebyla špatná, ale první kniha autora, kterou jsem četla (Pasažér 23) se mi líbila více.
Každopádně i tato kniha autora má velmi zajímavý námět a je hodně čtivá, takže jsem neměla problém se do knihy začíst, ale čím jsem postupovala dále, tak byl příběh čím dál více zamotaný a samotný závěr už byl na mě trochu moc.
Velmi zajímavé pro mě bylo sledovat, jak hlavní hrdina dokáže žít svůj život jako analfabet (což je pro mě a jistě i další knihomoly) něco naprosto nepředstavitelného Hlavního hrdinu jsem si celkem oblíbila, ale zejména jsem si oblíbila Ambru a její kolegy.
Příběh byl hodně zamotaný a jedna zásadní věc mě absolutně nenapadla a byla jsem velmi překvapena, ale celkově už to na mě bylo trochu moc psycho. I přesto to ale byla velmi dobrá kniha a já si určitě přečtu i další z autorových knih.

Hodnocení 3,5*/5*

TerkinKnižnySve
07.12.2023 5 z 5

Sebastian Fitzek - Dárek


Počet strán: 357
Vydavateľstvo: @anag_vzdelavacispolecnost
Žáner: #psychothriller

Že som si myslela, že ma Fitzek nedokáže prekvapiť už ničím?

Ajaj.. taký omyl...

Rozbeh prológu výborný !!

Samotný dej?

Zo začiatku som sa fakt vážne nasmiala, čo sa mi u Fitzeka ešte nestalo, mala som pocit že čítam sitkom a nie psychothriller ale potom?

Potom ten pocit zmizol a ja som opäť nevedela kde je sever!

Je Milan zlý? Kto je Zoe, kto je Lynn, kto je do pekla Jakob a čo sa to tu deje?!

Ked už som sa konečne zorientovala a mala som všetko "pod palcom" BUM a bola som tam kde na začiatku.

Čize moja zvyčajná otázka pri Fitzekovy som blázon ja, či postavy v knihe?

Čo sa týka Milana (hlavnej postavy) nedokážem si predstaviť byť analfabet a musím povedať, že "vyčúraval" dobre zo všetkými, veľmi som si jeho postavu obľúbila

Ďakujem za možnosť prečítať si knihu v rámci #spoluprace
S @anag_vzdelavacispolecnost , veľmi si to vážim

#kniznarecenzia #recenzieTerka #recenznivytisk #milujemeknihy2 #sebastianfitzek #darek

Antonacia:

Milan Berg stojí na semaforu, když vedle něj zastaví auto. Na zadním sedadle sedí vyděšená dívka. Na okno zoufale tiskne kus papíru. Volání o pomoc? Milan to však nedokáže přečíst – protože je negramotný! Jeden z více než dvou milionů v Německu. Cítí však, že ta dívka je ve smrtelném nebezpečí. Noční můra, na jejímž konci stojí kruté zjištění
Když ji začne hledat, stane se z toho noční můra, na jejímž konci stojí kruté zjištění: Někdy je pravda příliš hrozná na to, aby s ní mohl člověk dál žít – a nevědomost je největším darem na zemi.

matogeminimato
22.11.2023 3 z 5

Hlavný hrdina príbehu Milan Berg stojí práve pred semaforom, keď vedľa neho zastane auto. Na zadnom sedadle sedí už na prvý pohľad vystrašené dievča a na okno pritláča list papiera, na ktorom je niečo napísané... No Milan je analfabet, no napriek tomu si zapamätal tvar písmen a nakresli ich svojej priateľke Ambre. Jeho tušenie sa potvrdí, dievča bolo unesené a prosí o pomoc.... Práve v tej chvíli sa začína najzamotanehsi a najnebezpečnejší príbeh jeho života

goergina
18.11.2023 5 z 5

Fitzek je prostě mistrem svého řemesla. Když si myslíte, že jste tomu přišli na kloub, tak se vždycky pletete. Jako každá jeho kniha, i tato dostává 5*

snimcibdim
04.11.2023 4 z 5

S.Fitzek je opravdu výtečný konstruktér. Dokáže si najít neobvyklý námět a vymyslet poměrně dost složitou zápletku. Ale to skutečně pozoruhodné je, že se do toho pak sám nezamotá a čtenáře dokáže tím labyrintem provést a ten hlavolam před jeho očima rozluštit. Jak když loupete cibuli. I když je pravda, člověk musí dávat pozor. Tady stačí malá nepozornost ohledně toho, jak se kdo jmenuje a může to celé přestat dávat smysl. Zajímavý doslov. Jeden z mála autorů, kterého bych ráda poznala osobně i jako člověka a nebojím se toho, že bych byla zklamaná.

lištička123
09.10.2023 4 z 5

Opět skvělé čtení.

Johny_H.
30.07.2023 4 z 5

Od autora jsem již něco málo přečetl a zatím to bylo vždy výborné toto setkání je, ale o něco horší. Čitelné to je, ale konec je už moc překombinovaný i na něj, proto ubírám jednu hvězdu.

Vladii
09.07.2023 5 z 5

Tak to byla jízda. Moje první setkání s tímto autorem a pokud je dle komentářů níže toto jeho nejslabší kniha, těším se na další. Já snad nečetla žádnou podobnou knihu, kde by bylo tolik zvratů a nečekaných událostí. :) Každá kapitola byla zakončena velmi překvapivě a musela jsem se hned pustit do další. Kniha mě opravdu vtáhla a nepustila, dokud jsem se nedozvěděla, jak to všechno teda vlastně je.:)

Carolxc
26.04.2023 5 z 5

Thrillery a krimi nepatří mezi žánry, které čtu pravidelně - většinou si koupím první díl a další nemám potřebu mít, ale nějaké knihy doma mám, či mě občas zaujme anotace. Dárek se mi dostal do ruky spíše omylem, než abych jej plánovala a to díky SČ. A díky za doporučení, protože tohle byla bomba.

Je to mé první setkání s Fitzekem, tudíž úplně nemohu porovnat s jeho dalšími počiny, ale myslím, že zkusím od něj něco dalšího.
Od první stránky mě to pohltilo a autor šlápne na plyn okamžitě a tempo si drží až do závěru. Milan, jako hlavní hrdina, který trpí analfabetismem, co se se svým handicapem musí poprat a snaží se zapadnout mezi lidi, mi sedl od začátku. Bavilo mě odkrývat jeho minulost a společně s ním dojít až na konec příběhu.
Příběhu, který je plný napětí, a který Vás donutí pochybovat o každé postavě, i o samotném Milanovi a vy jen čekáte na konečné rozuzlení a zda vaše teorie jsou správné či ne.
Já osobně jsem byla na správné cestě, a přesto mě konec překvapil.

Dostalo mě to. Chtěla jsem číst, protože jsem potřebovala odpovědi na své otázky. Na to, jakou roli kdo hraje v tomto thrilleru. Zároveň jsem z toho napětí a z toho, co by mohlo přijít, se asi jednou zasekla - takový můj zlozvyk, který je pro mě ukazatel toho, že se mě kniha jistým způsobem dotýká a že mě naprosto vtáhla.

Ani nevím, co bych měla vytknout. Fitzek ve mě dokázal vyvolat napětí od začátku, až do konce. Donutil mě pochybovat o každé postavě, o jejich záměrech a zda jsou opravdu takový, jak se zpočátku tváří. Dal mi příběh, který jsem částečně odhadla, částečně ne a zajímavého hlavního hrdinu, jemuž změní život dívka na zadním sedadle auta žádající o pomoc.

A Milan jí pomůže. Bylo to dobré rozhodnutí? To si musíte přečíst sami.

LucyEcstasy
24.04.2023 5 z 5

Dárek - Sebastian Fitzek

Milan stojí na ulici, když u něj zastaví auto, kde zahdléne dívenku, která v ruce drží papír s čmáranicemi. Jenže ony to nejsou čmáranice, ale prosba o záchranu. Milan je analfabet. Dle vystrašeného výrazu pochopí, že dívka není v bezpečí. Rozhodne se, že ji začne hledat. Netuší ale, co za sled událostí spustí a jak hodně mu to změní život.

Tuto knihu jsem četla v rámci společného čtení a chci poděkovat všem zúčastněným. Bylo to skvělé!

A teď ke knize.

Všichni víme, že Sebastian Fitzek je mistrem svého oboru. Čím víc toho od něj mám ale přečteno, tím více shledávám, jak geniální autor je.

Tohle byl masakr. Originální zápletka, zajímavá hlavní postava, zvrat za zvratem, kdy člověk nemůže nic očekávat, protože stejně ho autor překvapí. Zamotaný příběh, který má rozuzlení takové, že zůstanete koukat s otevřenou pusou. Prostě vynikající psychothriller.

Líbí se mi i stáhnutí čtenáře do děje, protože kniha obsahuje kódy, které jsem zkoušela luštit či jsem si "překládala" slova a věty, které Milan nedokázal přečíst a pro nás tam jsou zobrazené jako "bláboly".

Chválím take obálku a grafické zpracování uvnitř knihy. Mám ráda, když knihy obsahují drobné detaily, které dělají knihu neobyčejnou.

Já nemám normálně slov, nevím co více k tomu říci. Nemám co vytknout, jen bych chtěla knihu vychválit do nebes, protože tohle si chcete přečíst.

Hodnotím 5/5

kniznistranky
18.03.2023 5 z 5

Asi nejlepší Fitzek, jakého jsem zatím měla tu čest číst! Vždycky se mi líbí, když si autor dá práci s postavami a zakomponuje do jejich charakteru, fyzična nebo života celkově něco, co se jen tak nevidí a zároveň mě to jako čtenáře nějak obohatí i v jiné oblasti. Zkrátka, přinese mi to něco navíc, krom napínavého čtení. Hlavní hrdina této knihy je analfabet. To je něco, s čím jsem se v žádné knize zatím nesetkala a hodně mě to zaujalo. V kombinaci s Fitzekovým napínavým a čtivým vypravěčským stylem zkrátka kombinace snů!

Zamotané je to už od prvních stran, kdy jsme jako čtenáři hozeni do poněkud drsné scény, abychom se hned v další kapitole ocitli o dva roky zpět v jednom berlínském bistru. Fitzek je král zvratů a zamotaných dějových linek - a Dárek je přesně takový! Spousta teorií, spousta možností, které vás během čtení napadají a postupem času vám je autor buď rovnou vyvrátí, nebo si s vámi hraje až do posledních stran, kdy vám ukradne i tu poslední kapku naděje, že víte, o co celou dobu jde.

Tak jak psychothrillery moc nevyhledávám, Fitzek je za mě jistota kvality a jeho knihy si vždy moc ráda přečtu. Bez váhání doporučuju!

TinaBookBlog
09.02.2023 5 z 5

Zmatení. Takto bych jedním slovem vystihla tento psychothriller. Nikoliv ale ve špatném slova smyslu.
Od začátku až do konce jsem se nemohla odtrhnout. Od začátku až do samého rozuzlení jsem byla napjatá, jak to nakonec skončí. Hlavou se mi honilo spoustu otázek a odpovědi nepřicházely. Naopak, otázek bylo více a více. Proč? Jak? Kdo?
Přečtení rozhodně doporučuji! Autor hned první kapitolou dopřeje čtenáři nepochopení, ale zároveň zaujetí. Čte se to prostě samo.

karavela
30.12.2022 5 z 5

Pan Fitzek opět nezklamal.Přečteno jedním dechem.

Misoso
03.12.2022 5 z 5

Musím povedať, že kniha je trošičku slabšia, než iné knihy. No, stále si drží svoju kvalitu. Odporúčam začať s mierne inou knihou ako: Balík, Pasažier 23 a iné. Prajem príjemný zvyšok dňa. :)

SimonaP
03.11.2022 3 z 5

Kniha je zajímavá, trochu pomalý rozjezd, ale bavila mě.

Vixiene
01.10.2022 4 z 5

Dárek je v pořadí má čtvrtá kniha od pana Fitzeka (hodlám je postupně pročíst všechny) :)

Opět, jako u všech autorových knih můžete očekávat velkou čtivost, stránky vám ubíhají pod rukama, kapitoly jsou krátké (někdy až moc) a zpracování knihy je opět moc hezké.

Hlavní postavou je Milan, který je analfabet. Jednou při cestě potká auto, kde sedí mladá dívka, vypadá zoufale a tiskne papír s nějakou zprávou na okno. Milanovi to nedá a začne dívku hledat...

Ačkoliv se mi Dárek zatím líbil ze všech Fitzekových knih asi nejméně, i tak jsem ráda, že jsem si jej přečetla - měla by to být autorova prvotina.

Nevýhodou je, že kdo už má od autora něco načteno, tak už zná jeho vzorec psaní a ví, co zhruba může od jaké postav v ději očekávat. Nicméně, ikdyž jsem něco málo odhadla, tak stejně se našly zvraty, které mě velice překvapily.

Autorovy další knížky

Sebastian Fitzek
německá, 1971
2014  83%Sběratel očí
2018  78%Balíček
2010  79%Zaklínač duší
2015  87%Izolovaný
2019  84%Terapie

Kniha Dárek je v

Právě čtených2x
Přečtených340x
Čtenářské výzvě29x
Doporučených9x
Knihotéce188x
Chystám se číst145x
Chci si koupit69x
dalších seznamech7x