Dar života

Dar života https://www.databazeknih.cz/img/books/80_/80077/dar-zivota-80077.jpg 4 53 14

Kardiolog Allen McCandless stojí v čele transplantačního týmu renomované nemocnice a je ve svém oboru považován za absolutní špičku. S využitím nejmodernější techniky dokáže téměř zázraky a pro pacienty se srdeční vadou představuje skutečného dárce života. Jednoho dne je však postaven před velmi obtížnou volbu: musí se rozhodnout, který ze dvou pacientů se shodnou diagnózou dostane při transplantaci přednost. Prvním nemocným je vysoce postavený politik Winston Forest, jehož důrazně protěžuje ředitel nemocnice, druhým adeptem komplikované operace je James Campbell, milovaný manžel,otec dvou dětí a majitel malé zahradnické firmy. Autor poutavě seznamuje čtenáře s osudy několika lidí, jejichž životní plány se naráz zhroutily v důsledku selhání srdce a zasvěceně líčí práci chirurgů, denně řešících otázku bytí a nebytí. Dar života je příběh o naději, odvaze, životě a smrti, v němž Heny Denker neokázale oslavuje triumf lidského ducha.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Domino
Originální název:

A Gift of Life , 1989


více info...

Přidat komentář

Evaho73
31.10.2023 5 z 5

Táto kniha ma vrátila do mojej mladosti, kedy som bola posadnutá podobnými príbehmi z lekárskeho prostredia. Fascinovali ma hlavne príbehy zaoberajúce sa veľmi závažnou dilemou, akou je bezpochyby aj lekárska etika.
Som rada, že v prípade tejto knihy bola lekárska etika v tých správnych rukách a so záujmom som prežívala dva smutné príbehy, ktorých jedinou šancou bolo zdravé srdce... O tom, či si našlo správne miesto, sa môžete presvedčiť aj v tomto príbehu, ktorý vrelo odporúčam, lebo ma v sebe ukryté tie správne posolstvá dôležité pre náš život.

podko_lenka
22.08.2022 4 z 5

Velmi pěkné, dá-li se to říct o tomto tématu. Smutné a k zamyšlení.
Dávám 4-5 bodů. Za knihu samotnou 5, ale na začátku jsem se dost ztrácela v postavách, za to trochu ubírám.


Pavlina50
11.04.2022 5 z 5

Kniha s výmluvným názvem staví hlavního hrdinu před složité dilema:
Jak určit toho, kdo má větší právo žít? Podle čeho rozhodnout…a jak pak vytěsnit dotěrné myšlenky, jestli to rozhodnutí bylo správné?
Je to taková kniha o čekání a o volbě, při které si ten, kdo rozhoduje, snaží zachovat morální kredit.
Kniha dále také ukazuje, jak se dva lidé rozdílných povah, rozdílného postavení a rozdílného rodinného zázemí vypořádávají s nadměrně složitou situací, v čem hledají motivaci nevzdat boj o to, aby dostali ten pravý „dar života“. Poutavou formou popisuje jejich naděje, zklamání i okamžiky, kdy si uvědomují, kolik toho svým blízkým ještě neřekli a současně jich děsí, zda ještě vůbec bude mít šanci to napravit.
Autor mě překvapil, dosud jsem na jeho tvorbu nenarazila a s romány z nemocničního prostředí jsem dosud měla spojeného maximálně tak R. Cooka nebo například E. Segala. Styl Denkerova psaní se mi líbil. Dost se mi třeba také líbilo, jak bylo v textu kurzívou odlišeno to, co se odehrávalo jen v hlavách postav, jejich myšlenky, které si nechávali pro sebe. Parádně to zpřehledňovalo čtení.
I když byla tato kniha napsána před více jak třiceti lety a medicína se od té doby výrazně posunula, vůbec nepůsobila zastarale a neaktuálně.
Akorát si bohužel jen troufám tvrdit, že rozhodování v reálném životě by vypadalo asi jinak. Určitě by bylo postaveno na jiných měřítkách a kritériích a rozhodující roli by měly asi úplně jiné faktory. Ale jako román - přitažlivé, emotivní i zajímavé a poučné čtení.

peeetta
22.11.2021 4 z 5

Ačkoliv je kniha z konce 80. let, četla se skvěle. Je zajímavé zjistit, jak se vyvíjela transplantace srdcí a mít možnost porovnat se současným stavem. Volba pro lékaře je složitá, ale nakonec logická.

GYROTOURBILLON
17.07.2021 5 z 5

Moje druhé setkání s HD. Ano, kniha je velmi čtivá, i plná moudrých myšlenek. Atmosféra na operačním sále je doslova cítit. Knihu doporučuji a plně souhlasím se všemi 4-5 *

Arcis2
06.07.2021 5 z 5

Skvělá kniha. Těžké rozhodování lékaře a problémy s transplantací.

moudivlacek
27.09.2017 5 z 5

Další skvělá kniha. O transplantacích jsem již hodně četla, tak jsem si říkala, co tu bude nového. Tentokrát autor vzal pod své pero i nalíčení těžké práce transplantačního týmu a hlavně hlavního kardiologa, který se opravdu musí rozhodnout, kdo dostane možnost žít a kdo bude čekat na smrt. Samozřejmě se ho snaží plno lidí ovlivnit, rozhodně to není jednoduchá volba a někdy má i výčitky.
Na druhé straně tu líčí pocity nejen pacientů, ale i jejich rodinných příslušníků a přátel. Každý chce, aby ten jeho případ byl ten nejdůležitější a měl šanci.
Skláním se před lidmi, kteří v nejtěžší chvíli svého života - ve smrti blízkého, se rozhodnou nakonec souhlasem k transplantaci dát někomu "dar života". Děkuji jim a doufám, že nikdy nebudu já ani nikdo z mých blízkých potřebovat tuto "laskavost".
Doporučuji

cantona
26.03.2016 4 z 5

Tento román z lékařského prostředí je opět velmi dobrý. Zde je hlavní hrdina kardiolog postaven před nazávidihodnou situaci komu transplantovat srdce. Je zde opět ukázáno jak je těžké lékařské povolání. Rozhodovat o lidských životech. Je to dost depresivní, ale takhle to bohužel na světě chodí.

Toňula
18.09.2015 4 z 5

Kniha plná lidskosti o nelehkém rozhodování lékaře dělajícího transplantace srdce. Čtivý příběh několika lidí bojujících o to nejdůležitější, o lidský život, o možnost napravit minulé chyby, také příběh o naději i smíření.

Gysna
22.02.2015 5 z 5

Výborná kniha, dobře se čte.

ovpana
12.01.2015 4 z 5

Hezký a zajímavý příběh o transplaci srdce a obtížném rozhodnutí komu je dát.

elenji
05.12.2014

Hezká kniha,příjemné čtení

Šárinaá
14.07.2014 5 z 5

Kniha se mi moc líbila..Nejdříve jsem si myslela, že srdce dostane vysoce postavený politik, ale jak se ukázalo nedostal. Příběhy obou rodin jsou velmi zajímavé..Doporučuji lidem co mají rádi lékařskou problematiku.

guru
17.03.2013 3 z 5

Dobrá kniha, dobre sa čítala a rozhodne nenudila, ale na môj vkus až príliš nabitá emóciami.

Štítky knihy

lékařské prostředí morálka chirurgové kardiochirurgie

Autorovy další knížky

Henry Denker
americká, 1912 - 2012
2011  86%Lékaři
2004  88%Adopce
1999  88%Chybná diagnóza
2001  81%Labyrint
2000  84%Doktorka

Kniha Dar života je v

Přečtených73x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených6x
Knihotéce72x
Chystám se číst15x
Chci si koupit2x