Dámský klub půlnočního plavání

Dámský klub půlnočního plavání https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514225/bmid_damsky-klub-pulnocniho-plavani-bDK-514225.jpg 4 116 38

Čerstvě ovdovělá Elizabeth OSheaová proklíná na hřbitově svého muže. Více než třicet let manželství si byla jistá, že zná Erika skrz na skrz. Až nyní zjistila svůj omyl: kvůli Erikovým utajeným dluhům jí hrozí, že na stará kolena přijde o střechu nad hlavou i přilehlou ordinaci. O generaci mladší Lucy na tom není o moc líp, i když z úplně jiných důvodů. Rozvod a roky dřiny v hektické nemocnici ji přivedly na pokraj sil. A stejně jako Elizabeth hledá východisko. Dvě ženy v nesnázích svede dohromady Lucyina matka Jo, která se ochotně nechává vtáhnout do starostí ostatních. Ta jediná působí dojmem, že má život pod kontrolou. Důchod tráví v útulném domku ve společnosti koček a každý den, bez ohledu na počasí, se oddává stejnému rituálu – nočnímu plavání v chladném moři. V jeho náruči se může smát, plakat a odplavit své obavy. A myslet jen na to, co by mohla změnit k lepšímu. Do temnoty šeptá své přání, sen o daru pro Lucy a Elizabeth, který by jim ráda zanechala. Dějištěm románu je vesnice v hrabství Mayo na západním pobřeží Irska, autorčin rodný kraj s divokou přírodou. Před našima očima vyvstávají zelené kopce a rašelinitá pole, cítíme pronikavou vůni oceánu, slyšíme vítr a neustálý křik racků a kolih poletujících nad vlnami. Kniha Dámský klub půlnočního plavání je oslavou přátelství a přírody, bez nichž bychom byli ztraceni, a probouzí v nás radost a naději.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Prostor
Originální název:

The Ladies' Midnight Swimming Club , 2021


více info...

Přidat komentář

SuperSmidrs
24.04.2024 5 z 5

Mně se moc líbila, ale že bych měla potřebu číst od autorky cokoliv dalšího, to zase ne. Asi polovinu kouzla dělá moje láska k Irsku a County Mayo, takže ten oceán při čtení člověk úplně vidí :-)

Mychaela
22.04.2024 2 z 5

Neurazí ale ani nenadchne.

Tak trochu mi příběh připomínal starou dobrou Rosamunde Pilcher (a večery na Primě) :D Akorát ta romantika mi tam chyběla. Byla jsem snad jediná, kdo stránku za stránkou čekal a čekal, kdy už sakra konečně mezi L. a D. přeskočí nějaká jiskra?? :D A ono nic. Ono se v té knize totiž vlastně tak nějak celkově neděje NIC.
Anotace sice vypadá lákavě a slibuje hlubší počteníčko, ale pravdou je, že na stránkách na vás čeká spíš takové nemastné, neslané, filozofující plácání se... Přitom námět není špatný, kdyby to mělo trochu spád, byla tam nějaká zápletka, vyvrcholení, dynamika a děj.

Co se ale za mě povedlo, bylo vylíčení místa, krajiny a atmosféry. To se mi líbilo moc, hned bych do Ballycove vyrazila!


Aleen
21.04.2024 4 z 5

Napadá mě několik přídavných jmen, která vystihují tento příběh: poklidný, milý, jemný, vlídný a lidský. Kdybych ji ale měla popsat jedním slovem, bylo by to podstatné jméno VZTAHY. Matka a dítě, stará matka a dospělé dítě, manželé, přítelkyně i vztahy v komunitě. A všechny ty vztahy jsou tak nějak trpělivé, pokorné. Jak by měly být i v ideální skutečnosti! Děj je velice příjemně zasazený do irského přímořského městečka vystaveného všem možným přírodním vlivům. Není to světoborný román, ale je nadějeplný!

Hasmi
03.04.2024 2 z 5

Už dlouho jsem nedala knize tak málo hvězdiček a ještě přemýšlím, jestli dvě není až moc. Stále se opakující informace, dialogy a chování postav jak z nekonečného seriálu. Možný SPOILER!: Jediná útěcha snad je, že od poloviny to už ani nemusíte číst. Ano, dopadne to přesně tak, jak si myslíte.

Knižní střípky
02.04.2024 4 z 5

Dá se říct, že tento příběh má v sobě vše, co mám ráda. Zároveň však je nutno říci, že mě ničím nepřekvapil, ale v zásadě mi to nevadilo. Tak moc hezky se to poslouchalo - velkou zásluhu na tom má samozřejmě Vilma Cibulková. Na Prostorovku možná trochu jednodušší záležitost, nicméně já si ji užila a moc se těším na autorčinu letošní novinku.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižních střípků

klarkacte
26.03.2024 odpad!

Obal lákavý, obsah velmi povrchní, líbivý, předvídatelný. Nechápu, jak tato kniha může mít tak vysoké hodnocení... Mrzí mě, že jsem za ni vyhodila peníze.

rosalee3974
13.03.2024 4 z 5

Nemyslím to zle, ale je to takový ten líbivý, až kýčovitý příběh, v němž postavám vše vychází, osud jim hraje do noty, a pokud ne, vždy se po pár kapitolách vše vyjasní a pěkně uzavře. A vlastně proč ne. Někdy člověku stačí i takové čtení a popravdě jsem si myslela, že to bude mnohem horší. Hvězdu navíc přičítám za prostředí irského venkova, které se mi od začátku moc líbilo, i díky tomu, že jsem kus Irska navštívila.

Kanimůra2
25.02.2024 2 z 5

Tohle nebyl můj šálek čaje

Kexina
08.02.2024 4 z 5

Zajímavá kniha vhodná tak na letní dovolenou. Nejedná se o žádnou velkou literaturu, děj je předem jasný, ale jako pohodové čtení na prázdniny je knížka dobrá volba.

Dietwithstyle
25.01.2024 3 z 5

Kniha se četla hezky, ale také jsem čekala trochu něco jiného. Děj je předvídatelný a zdál se mi lehce nedotažený. Ale do těch míst bych se moc ráda podívala :)

Ka-čí
10.01.2024 odpad!

Od knihy jsem očekávala tedy mnohem víc.Do čtení jsem se nutila.Hlavní postavy působí až protivně,všichni mají přehnanou péči kdo a jak je na tom duševně,přitom se vzájemně předhánějí ve fňukání...sebelítosti,.... lítost si od ostatních prakticky vynucují,.... spisovtelka se asi nemohla rozhodnout kdo by měl být ten litovaný,tak to hodila svojí měrou na všechny... kniha se mi zdála spíš depresivní a určitě bych jí nepovažovala za odpočinkové čtení.... možná pro někoho kdo se utápí v sebelítosti...že si pak nepřipadá,že je v tom sám .....

666
07.01.2024 2 z 5

Pokud hledáte odpočinkovou knihu, pak budete spokojeni. Já jsem ale, dle ohlasů, očekávala kvalitnější čtení, takže za mě velké zklamání. Velmi předvídatelný děj, zakončení příběhu jsem vlastně předem očekávala. Svou roli v příběhu hrají tzv. Magdaleniny prádelny, zřejmě je to pro současnou irskou společnost velké téma.

asam
06.01.2024 4 z 5

Milé, oddychové čtení. Pohladí, dojme. Doporučuji v klidu v tichu přečíst.

sykomora
06.01.2024 5 z 5

Víte co? Závidím jim to. Aj ja bych ráda patřila do Dámského klubu půlročního plavání :) i když tu hodinu bych raději posunula na trochu dřívější. Není tajemstvím že pevné kamarádské, přátelské, rodinné vazby jsou klíčem k lepšímu zivotu. Zejména ty vazby mezi ženami. Tedy taková girl power etuda . A moře v pozadí. Hezky se to četlo. Milá kniha. Bude jednou z mých oblíbených za rok 2023. P. S. Jdu plavat. Doufám že tam potkám nějakou novou kamarádku. :)
P. P. S. A Prostoru děkuji za moc povedenou sérii. Co kus to poklad.

Kopta
01.01.2024

Kniha se čte svižně a hezky. Ale bezduše. Dílo se nezdá nijak výjimečné a zajímavé. Zrovna od tohoto díla jsem čekal víc.

Jonna
01.01.2024 3 z 5

Je to kniha s předvídatelným dějem, která se čte lehce. Takový průměr, nenadchne, neurazí.

vendulanovotna
31.12.2023 4 z 5

Milá záležitost. Hezký román proložený vážnějšími tématy, ale podán tak, že pohladí po duši. Při čtení máte chuť se začít hned přidat k plavání v ledové vodě a pocítit tak život ve své ryzosti. 4* za to, že jsem hned odhadla, kam spějí dějové linky, a nemýlila jsem se.

alzbeta4340
28.12.2023 4 z 5

Příběh vlídný až něžný dokreslený atmosférou přímořského irského městečka. Souhlasím s ostatními komentáři, děj byl hodně předvídatelný. Možná proto mi vadila o to víc scéna hlavního odhalení, která nebyla tak propracovaná, jak by si podle mě zasloužila. I tak to ale bylo pěkné čtení.

Kenan
22.12.2023 4 z 5

Tato kniha je vlastně spíš smutná a dost předvídatelná. Hlavní hrdinové neprožívají zrovna nejšťastnější chvilky svého života, ale každá neřešitelná situace pomine a může znamenat novou naději. Nápad s půlnočním plaváním v moři byl super. Pro mně čtení této knihy bylo jako milé pohlazení.

M-a-rty
25.11.2023 1 z 5

Někdo by napsal laskavá kniha.... Naivní, nepravděpodobné, vývoj a reakce postav utopické. Takhle to v životě bohužel nefunguje.

Štítky knihy

moře a oceány Irsko irská literatura vdovy plavání pobřeží

Autorovy další knížky

Faith Hogan
irská, 1969
2023  79%Dámský klub půlnočního plavání
2024  %Manželky mého muže

Kniha Dámský klub půlnočního plavání je v

Právě čtených4x
Přečtených158x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených6x
Knihotéce70x
Chystám se číst188x
Chci si koupit32x
dalších seznamech1x