Čtyři tisíce týdnů

Čtyři tisíce týdnů https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/494823/bmid_ctyri-tisice-tydnu-Zyb-494823.jpg 4 178 50

Na světě pobudeme sotva čtyři tisíce týdnů. Musíme toho v nich stihnout spoustu a všechno zaráz: Vyřešit další pohromu v práci. Najít si lepší práci. Užít si krátký čas s dětmi, a přitom toho kolem nich tolik obstarat. Pravidelně sportovat. Hodně číst. Chodit brzo spát... Říkáte si, že to prostě nejde zkombinovat? Máte pravdu! Oliver Burkeman vás odnaučí vyhlížet vysněný dostatek času a ukáže vám, jak zažívat radost i ve dnech, kdy se na vás všechno sype. Jeho kniha je plná originálních postřehů z klasické literatury i psychologických výzkumů. A především ji napsal s pochopením pro smrtelníky, kteří se snaží smířit s tím, že nemůžou stihnout všechno. V knize se mimo jiné dozvíte: - Proč je zhoubné přemýšlet o čase jako o zdroji, který musíme využít naplno. - Že snaha o co nejvyšší efektivitu je zdrojem úzkostí, ne jejich řešením. - Jak a kdy pohnout s životními sny a plány, které kvůli povinnostem dokola odkládáte. - Které koníčky vám přinesou skutečný odpočinek a které jen další stresující seznamy úkolů. - Že není ostuda přiznat si porážku a některé věci prostě vzdát. - Jak někdy nedělat nic – a netrápit se kvůli tomu.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Ekonomie a obchod
Vydáno: , Jan Melvil
Originální název:

Four Thousand Weeks: Time Management for Mortals , 2021


více info...

Přidat komentář

vojtech5896
01.02.2024 4 z 5

Dlouho jsem na tuto knihu narážel a přemýšlel, že si ji přečtu. A dlouho mě od toho odrazovaly průměrné recenze. Nakonec jsem si ji koupil a přečtení rozhodně nelituji.
Nepřišlo mi, že by se autor v knize nějak zásadně opakoval. Každá kapitola přináší trochu jinou myšlenku, která nějak souvisí s hlavní tezí knihy - náš čas na zemi je omezený, nemáme nad ním moc kontrolu a stihneme jen zlomek toho, co si naplánujeme. Pro někoho to může vyznívat pesimisticky, ale pokud jste trochu nad věcí, připomene vám, co je v životě důležité.
Aby to nebyla jen sbírka esejí ohledně konečnosti života a nesmyslnosti rigidního plánování, dává autor v poslední kapitole pár praktických tipů.
Je to taková oddechovka a doporučuji ji k přečtení všem, které stresuje každé otevření svého to-do listu.

Gabux
19.01.2024 4 z 5

Kniha mi nepřinesla nic převratného, ale připomněla mi, co je doopravdy důležité.

Je komplexní, každá kapitola je něčím zajímavá a dobře se čte. Autor probere v rámci jedné kapitoly dost témat, které spolu zdánlivě nesouvisí a to mě trochu rušilo. Přesto knihu hodnotím kladně. A to hlavně proto, že se vás nesnaží přesvědčit o své pravdě, ale přináší zajímavé tipy, které člověk může zavést do svého života.


MasterKimi
09.01.2024 4 z 5

Skvělé, avšak bohužel zbytečně se opakující myšlenky. Ke konci knihy jsem už měl problém udržet pozornost, protože jsem se nedozvídal vesměs nic nového a zároveň jsem čím dál více nabýval dojmu, že se Burkeman začíná uchylovat k brutálnímu dogmatismu. V poslední kapitole a doslovu to trochu zase vylepšil, i tak ale zbytečně podrazil nohy potenciálu knihy. Život není černobílý.

karelpeter
03.01.2024 3 z 5

Bohužel dost slabé. Po první polovině knihy máte chuť vzít žiletku a jít to ukončit někam do lesa. Získáte dojem, že váš život je krátký a nicotný a že stejně nikdy nic nestihnete, natož abyste stihli všechno a tak ani nemá smysl se o to pokoušet. V druhé polovině knihy se sice tento dojem zlepší, ale i tak je to spíš slátanina toho, co se autor dočetl v jiných knihách.

Toru
02.01.2024 5 z 5

Přineslo mi to uvědomění, že nemusím být superman i když mám pocit, že je to v poslední době populární. Zvlášť pokud jsem máma. A hlavně se vždy zamyslet nad tím, čím se zabývám, protože člověk opravdu často řeší blbiny, který za vynaložený čas a energii nestojí.

Pavel_Jbl.
01.01.2024 3 z 5

Moc mi nevyhovoval styl, jakým byla kniha napsána a jak autor ke čtenáři "promlouvá" a odkazuje se na jiné autory. Dočetl jsem do konce, jelikož jsem knihu měl u sebe při nečekané cestě vlakem, a pár zajímavých poznatků si přesto odnesl. Zvláště připomenutí, že určité věci/činnosti zkrátka zaberou svůj čas, jen my kolikrát nejsme ochotni ten čas věnovat s výmluvou, že tohle "není naše parketa".

TiredLikeDog
25.12.2023 3 z 5

Do poloviny jsem si rikala, ze je to kniha, kterou jsem prave ted potrebovala precist. Od poloviny jsem bojovala kazdou stranku.
Prvni polovina mi prinesla novy pohled na svet, druha polovina mi nutila autoruv pohled na svet vic, nez mi bylo prijemne.

vladku
24.11.2023 5 z 5

Doporučuji. Prostě kniha od Melvila. Kniha je komplexní, relativně dobře strukturovaná, nicméně dovedu si představit, že někomu může přijít chaotická. Autor má co říct, takže v rámci jedné kapitoly probere spoustu zdánlivě nesouvisejících témat. A k tomu alespoň mně často odbíhali myšlenky. Kniha mě zaujala jako celek, každá kapitola. Obávám se něco konkrétního zmínit, abych vás neúmyslně nevhodnou ukázkou neodradil. Kniha totiž výjimečně je vyrovnaná, nesnaží se vás tak moc jako jiné knížky přesvědčit o své pravdě. Ke každé informaci najdete přímo či nepřímo i opak. Na druhou stranu ne se vším souhlasím, většinou když něco tvrdí právě, že mu to přijde jako jediná správná cesta (např. si odepřít možnost volby - ano částečně to může být úspěšná strategie, ale ne extrémně, kdy už je pak člověk lapen do pasti). Zvláště mě zaujalo:
"Je například běžné vstupovat do vztahu s nevědomou nadějí, že vám partner poskytne jak neomezený pocit jistoty, tak neomezené vzrušení. [...] Ve skutečnosti si tyto požadavky protiřečí. Kvality, díky nimž je někdo spolehlivým zdrojem  vzrušení, jsou obecně v rozporu s vlastnostmi, které z člověka činí spolehlivý zdroj jistoty a stability."
Kniha na někoho může působit negativně, vzdát se nadějí, vzdát se. Ale myslím si, že autor trochu přehání, aby přílišného ...řekněme idealistu... víc smířil s praktickými limity, přivedl ho k realismu. Nemá smysl optimalizovat procesy, předtím než se provede hrubé okleštění požadavků.

Jane2016
20.11.2023 3 z 5

Když jsem na svém Instagramu dělala anketu, kterou knihu mám číst, nejvíce jste mi doporučovali tuto. Hodně z Vás velmi zaujala a psali jste mi, že ji mám zkusit! Čili rozkaz zněl jasně!

Knížka je skvělá především pro ty lidi, kteří se snaží být co nejvíce produktivní, kteří věčně nestíhají a při tom zanedbávají běžné lidské činnosti. Být s rodinou, sportovat, věnovat se koníčkům. Myslím, že každý z nás se někdy ocitl v tomto kolotoči, ale v momentě, kdy se tento stav stává naší rutinou, je potřeba něco změnit. A přesně těm z Vás, kteří jste se v těchto řádcích našli, by mohla pomoct tato kniha.

Za mě se totiž jedná o fajn tipy a rady, které můžete zahrnout do svého života.

vandalindakova
08.11.2023 4 z 5

Knížka, která sedne jak zadnice na hrnec hlavně těm, kteří mají pocit, že toho musí mraky stihnout, a cítí se špatně, když někdy nejsou produktivní. Sice se tu rozebírá time-management, ale pokud chcete najít kvantum rad, jak být víc a víc výkonnější, tak radši sáhněte po jiné knize věnující se takovému tématu. Time management pro smrtelníky je zaměřený úplně opačným směrem, a to tak, abyste si uvědomili, že času je omezené množství, nemusíte stihnout všechno, a čím víc budete za něčím pospíchat, tím méně vám to nakonec bude, a dostanete se do permanentního stresu. Já jsem přesně takový člověk, a jsem ráda, že jsem si to přečetla, protože jsem dostala spoustu postřehů, nad kterými jsem se mohla zamyslet, a pár věcí bych do svého fungování chtěla zakomponovat.

7259
03.09.2023

Moje recenze bude jiná. Nikdy jsem timemanagmentu nepropadl, paradoxně jsem si oblíbil ale žánr jeho recenzí co jel Michal Kašpárek. Tam bylo vyhodou to že uměl filtrovat bullshit, revidovat po letech dříve poznané, a některé věci jsem si z toho spíš nahodile odnesl. I já jsem prošel nějakou verzi todolistů. Ani ne proto že bych potřeboval vše dopuntíků, jako spíš že jsem to potřeboval nezapomenout. Jedna z rad v této knize je podobná. Jsou úkoly co mi tu straší třeba 8 let. A nic se nestalo. Mám ale výhodu že jsem v oborech které jsou tak institucionálně rigidní, že vlastní projekt a značka v nich téměř neexistuje.
Co mě ale opravdu sralo, tak že nic nemá smysl. Respektive i když jsem si to nějakou dobu myslel a hledal, tak jsem se opakovaně setkal s tím že to o čem si myslím že bude mít dopad tak dopad nemá, a nahodilosti mě často katapultovaly jinam. Ještě nedávno jsem si myslel že je to to legendární 80/20, až později mi jeden jáhen vlastně řekl že to nefunguje ani takhle přesně. Nepovažuji to za univerzální zjevenou pravdu, ale je fakt že málo co odpovídá zkušenosti víc. A o tom je myslím si i tato kniha.
Tato kniha je osvobozující, při jejim čtení mi paradoxně vytanula na mysli tvorba prigl.cz co je v knize Úvod do současné trapnosti. Všichni prostě bojujeme se svými tenzemi, očekávaními a nároky které mají tu tragické, tu humorné dopady. Doporučuji ji přečíst před tímto.
Je pardox že i kniha co má asi vyrážet na pomoc fetákům todolistu má na mě podobný účinek. Nevadí co bylo, je teď a bude jen zítra o kterým nevíte do kdy. A i kdybyste měli milion exekucí, slunce pořád hřeje. Nemusíte spasit všechny, a nejspíš se to nepovede ani u vás samotných. Nemusíte hned s Priglem v ruce a lahváčem zevlovat na nádru, ale sedět na lavičce pár bloků od domu kde jste ještě nikdy nebyli a pozorovat cvrkot může mít smysl samo o sobě. Tohle poselství jsem nějak tušil, ale dala mi to uceleně až tato kniha.

Xslyepov
23.08.2023 3 z 5

Taková idylka na oddech. Žádné komplikované zápletky ani postavy. Vše je černobílé od samého začátku do konce. Kapitoly jsou krátké a rychle plynoucí díky střídání dvou hlavních postav které na sebe dějově navazují. Polovina knihy je spíše představení prostřední a cílů. Erotických scének je tam tak dohromady tři. Asi nejsem cílová skupina. Doporučuji čtení ala autopilot na večer.

Babkabylinkarka
06.07.2023 4 z 5

Kniha se mi moc líbila. Je úplně jiná než ostatní knihy zaměřující se na zvýšení produktivity. Dostala mě, odnesla jsem si z ní pár velmi zajímavých postřehů. Rozhodně stojí za přečtení. Jediné, co mi trochu vadilo, že se většina myšlenek opakuje několikrát dokola. Ale to je u knih tohoto typu běžné.

Martin_Eli
21.06.2023 4 z 5

Obecně fajn, nějaké myšlenky jdou zcela proti jiným knihám a managerským proudům, v pozdějším věku si člověk ale musí připustit, že prostě všechno na 100% nezvládne. Pomohla mi se smířením. Za ně v pořádku:).

Janok
19.06.2023 2 z 5

Asi nejdulezitejsi vec, kterou me tato kniha naucila = rozhodnout se v pulce ji odlozit a nedocist :-)) Pro nekoho, kdo se topi kazdy den v nekonecnych to-do listech a ma pocit ze nikdy nic nestiha, muze byt kniha asi uzitecna, me ale dost nudila a neprisla mi nijak prevratna.

Augustina
10.06.2023 3 z 5

Konečně někdo řekl, že všechno se zvládnout nedá. A že pokud si čas dokonale zorganizujete tak, abyste vše zvládli, skončíte opět neúspěchem. Věcí, které je třeba udělat, vám totiž náhle přibude. To buď vlastní vinou, když získáte pocit, že jste konečně hezky produktivní, a tudíž si do rozvrhu můžete přidat dalších pár aktivit či projektů, nebo vám je tam přidají druzí - šéf, rodina, kamarádi... - protože "vy jste přece ten spolehlivý a výkonný".

Souhlasím ale s tím, že by kniha mohla být poloviční.

Lily101
03.06.2023 5 z 5

Totální must have kniha! Zaslouženě je bestsellerem; neodtrhnete se od ní (natolik je čtivá), předá Vám podnětné informace a min. dočasně (dokud nezapomenete její obsah) ovlivní Váš život!

#prvniknihavcervnu2023

katerina3633
17.05.2023 3 z 5

Pár zajímavých myšlenek na mnoha stránkách. Kniha určitě dá podněty nad kterými se zamyslet a možná umožní na čas nazírat z trochu jiné perspektivy, ale je děsně utahaná. O polovinu kratší by dala stejný užitek, možná i větší.

hu_87
09.05.2023 3 z 5

(SPOILER) Další z knih napsaná v americkým stylu, kde do spousty stránek nacpete jednu a tu samou myšlenku, akorát pokaždý trochu jinak a doufáte, že si toho čtenář nevšimne.

Kniha mě extrémně nebavila právě z důvodu, který zmiňuji výše.

Ale oceňuji, že se autor věnuje i digitálním technologiím a tomu, jak nás obírají o pozornost.

Zkrátka a jednoduše - abyste si ušetřili čas čtením této "revoluční" knížky:
- nevlastníme čas a bude nejlepší, když to přijmeme jako fakt
- některé věci se prostě dějí a my s tím nic neuděláme
- naše utrpení spočívá v tom, že stále říkáme "až jednou" (až jednou dostanu tuhle práci, získám tohle postavení, dokončím tenhle úkol), protože tím žijeme akorát v budoucnosti a zapomínáme na to si užívat přítomnost
- digitální technologie nás obírají o pozornost, což nás rozptyluje od jakéhosi užívání toho, že prostě jsme
- rádoby zjednodušující aplikace, které nám usnadňují život, nám vlastně vnucují pocit, že TEĎ máme hodně času a že můžeme být extra produktivní (což se obvykle míjí účinkem, protože pak máme výčitky, že nestihneme všechno, co jsme chtěli).

dpxcz
07.05.2023 2 z 5

"Jak zjistíte, jestli je někdo vegan? Nebojte se, sám vám to řekne."

Tenhle vtip mi v hlavě zůstal po přečtení knihy. Vtip sice dobrý, ale to je asi docela málo.

Z nakladatelství Melvil jsem četl spoustu jiných knih, které mě bavily daleko více.

Autorovy další knížky

Oliver Burkeman
britská, 1975
2022  78%Čtyři tisíce týdnů
2017  77%Protijed

Kniha Čtyři tisíce týdnů je v

Právě čtených31x
Přečtených264x
Čtenářské výzvě29x
Doporučených8x
Knihotéce95x
Chystám se číst204x
Chci si koupit77x
dalších seznamech9x