Grandlová brož

Grandlová brož https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23193/mid_grandlova-broz-oU1-23193.png 4 14 14

Čtyři detektivky série

1. díl >

Z idylické hájovny na Třeboňsku vytrhne hlavního hrdinu příběhu, Miloše Jáchyma, v roce 1939 válka a hlavně sňatek z velké lásky se židovkou Růženou. Růžena se zachraňuje útěkem do ciziny a Jáchym se seznamuje s Markétou, která je mu posilou a záchranou. Osou příběhu je pátrání po mysliveckém šperku, grandlové broži, který si Růžena vzala s sebou a který se záhadně objeví záhy po jejím odchodu. Po způsobu detektivních románů rozvíjený příběh z doby druhé světové války. Jeho podstatnou složkou je zachycení ovzduší, nálad a myšlení českých lidí v dusnu okupace i těsně po ní.... celý text

Přidat komentář

jprst
14.01.2023 4 z 5

Je už to strašně dávno, možná až padesát let, kdy jsem tuhle knihu přečetl poprvé, nedávno jsem na ni narazil mezi knihami vyřazenými z místní knihovny, tak jsem si ji připomenul a nelitoval jsem. Poměrně poutavý příběh se zajímavě vyfabulovanou detektivní zápletkou, ale především s více než dobře vykreslenými povahami, myšlením a jednáním hlavních postav.

aralka
26.03.2019 5 z 5

Z mého pohledu jde o velmi bohatě a kvalitně napsaný válečný příběh s detektivní zápletkou.... doba, ve které se příběh odehrává, byla velmi zlá a lidé dělali, co mohli, aby vůbec nějakým způsobem přežili, proto dnes může příběh působit trochu pateticky a dost přehnaně, ale tak to prostě bylo... niterné pocity, morální postoje a vnitřní boj se sebou samým a svým svědomím je u hlavní postavy Miloše Jáchyma bravurně a velmi detailně popsán .... také postava Markéty je rozpitvána až na dřeň...celkem chápu, že to někomu mohlo připadat chvílemi až nudné, ale mě ne, za mě velký obdiv paní spisovatelce !


dagmar5477
12.12.2018 5 z 5

Za mě výborná knížka.

mysteriouslukas
16.01.2018 3 z 5

Pěkná povídka, ale některé pasáže se mi zdáli zbytečně dlouhé a nezáživné. Nicméně kniha se četla příjemně.