Co s námi bude? – Stručná historie příštích 20 let

Co s námi bude? – Stručná historie příštích 20 let https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/209898/mid_co-s-nami-bude-strucna-historie-pri-1MV-209898.jpg 4 86 24

Aniž si to uvědomujeme, stojíme vždy jednou nohou v budoucnosti a na řadu vymožeností i problémů již „máme zaděláno“. Co nás tedy čeká? Jaká bude budoucnost v oblasti automobilismu, sportu, kulinářství, sexu, cestování a zábavy. Jaké katastrofy nám hrozí? Jaké velmoci se zrodí, které civilizace začnou upadat? A s jakými zvířaty budeme na této planetě spolužít? Novinář Milan Vodička nám může napovědět. Jeho poutavá a neobyčejně zajímavá kniha se zabývá blízkou budoucností příštích dvaceti let. Budoucnost je to blízká, ale proud změn je rychlý; obrovský.... celý text

Přidat komentář

Bedřich63
06.11.2022 4 z 5

Kniha se v asi 40 kapitolách zaměřuje na různé oblasti života a vlivy, které ho ovlivňují a také na to, jaký by mohl být vývoj. Podle mého subjektivního dojmu byly první kapitoly lepší než následující a postupně s přibývajícími stránkami jsem cítil sestupnou tendenci.
Takže kdo se zajímá o život kolem sebe, tak si určitě rád přečte o stárnutí populace a dopadech tohoto trendu, o automatizaci, o genetickém inženýrství, o válkách a jejich pozadí, o budoucích trendech ve výživě, ve sportovních rekordech, o změnách přírody a zvířecí říše atd. No témat je spousta a informace, že život už není takový, jako byl, je také zřejmá, i přes to, že od vzniku této knihy uplynulo 8 let.

xmilek
26.07.2022 5 z 5

Od vydání knihy po její přečtení uběhlo pár let. Něco se skutečně vyplnilo a něco zase ne. Dovolím si tvrdit, že i když něco z předpovědí autora nevyšlo, tak se toho ještě stále můžeme dočkat. Kniha má opravdu široký tematický záběr.


kikies
25.04.2022 1 z 5

Knihu jsem začala číst před mnoha lety a odložila. Když jsem se k ní vrátila nyní po letech, bylo to čtení spíše úsměvné. Samozřejmě v něčem se autor trefil víc, v něčem míň, leckdy byl úplně mimo, ale je zajímavé i takhle s časovým odstupem vidět, jak a o lidé uvažovali v (nedávné) minulosti a co nás v dnešní době skutečně pálí. Myšlenka zajímavá, samotné čtení trochu hutnější a nudnější, ale konečně jsem dočetla a můžu odškrtnout.

jiri2737
26.12.2021

Dobrý, ale moc mu to nevychází :-).

GYROTOURBILLON
19.01.2021 5 z 5

Super kniha. Samozřejmě jsou věci , které se nemusí přímo do detailu vyplnit , ale...!! Je třeba o tom trochu přemýšlet. Obzvlášť teď , když nám covid ukazuje , co se se světem děje a ještě bude dít. Vytvořené hodnoty trvalého charakteru jsou pryč. A opravdu všichni jsme připraveni vše razantně ustát a zvládnout nastávající změny budoucnosti ?
Kniha se dobře čte , splnila očekávání...
Jen ty recepty - jsem kuchař , ale konzumace hmyzu jde zatím mimo mně. Ano , např. Thajsko tyto "dobroty" běžně nabízí upravené přímo na ulicích. Jde asi o ten první krok , a pak : nothing like better !! ?? ( není nic lepšího )

bigbabe
17.05.2020 3 z 5

Dobrá kniha na zamyšlení.
V dnešní době zvláště kapitola - Pandemie z 9.patra.

Tereszka
14.07.2019 4 z 5

Co s námi bude? Za příštích 20 let? (Teď už 15)

Jak píše sám autor, nemáme věšteckou kouli a s přesností nedokážeme určit, co bude. Můžeme jen předpokládat, jak by to mohlo být. A tak nás velmi nenásilnou formou seznamuje s různorodými tématy, které by pro nás mohly být za pár let aktuální.

Zajímavým tématem shledávám: Stárnutí populace - Budou staroušci určovat trendy? Gucci už určite chystá teplé deky a bačkory s logem, “Děti na klíč” - chtěli byste mít třeba malého Arnolda? Nebo nového Jardu Jágra?
Sex - budou naše ložnice snad ohroženy a proště se na to vykašlem?
Vyměníme řízek s Chorvatskem za luxusní zážitkové dovolené za srovnatelné peníze?

Věřím, že každý si najde téma, které ho zaujme, o kterém bude přemýšlet a možná si zjistí i více aktuálních informací.

A uvidíme tedy, co s nami bude...

Šárka_D
20.06.2019 4 z 5

Kniha mne zanechala ve slušné enviromentální depresi. Překvapil mě široký rozsah témat i jejich čtivé zpracování.

AlčaH
21.09.2018 5 z 5

Výborná knížka, hltala jsem každou stránku. Informace v ní obsažené jsou opravdu zajímavé a doporučila bych ji každému, kdo si rád rozšiřuje obzory a zamýšlí se nad nejrůznějšími tématy. :)

FillaSFC
04.05.2018 5 z 5

Výborné čtení od první až do poslední kapitoly. I zdánlivě méně zajímavá témata dokázal autor rozpracovat skvělým způsobem. Nenudil jsem se ani na vteřinu, tleskám.

A teď nezbývá než doufat, že se ve většině případů pletl a až tak horké to nebude... :D

Turmee
03.11.2017 3 z 5

Kapitoly postihující všechny možné scénáře. Politika, sociologie, počasí, fauna i flóra, technologie i člověk.
Chvílemi zábavné čtení, občas i depresivní a mrazivé.

Pjater
07.05.2017 5 z 5

Zajímavá kniha, která mě v mnohem překvapila. Snad se ty předpovědi nenaplní.

habs
20.11.2016 3 z 5

Hodně zajímavé čtení, knížka nutí se zamyslet k čemu ten neustálý vývoj a růst směřuje a co se světem jednou bude. Mám za to, že na hodně věcí v knížce dříve či později dojde, nicméně z předpovědi na rok 2016 vyšlo snad jen to, že ve Francii bylo ME ve fotbale, v Riu olympiáda a v Americe prezidentské volby.

francouz
12.09.2016 4 z 5

Tak jak je zmíněno již v předešlých komentářích, ono to nakonec stejně bude malinko jinak.... Ale na druhou stranu jsou zde věci, nad kterými je třeba se zamyslet, protože opravdu jedeme na 110% a bohužel se mi někdy zdá, že né tím správným směrem. To, že bude problém s vodou, to vidíme již nyní. Ony ty vlny migrantů, nejsou pouze proto, že se v té zemi bojuje, nebo že nemají dostatek potravin, ale oni nemají ani vodu. Ano těch globálních problémů od stárnutí, přes vyčerpání zdrojů, lokální války bude přibývat ... Na druhou stranu si myslím, že si s tím vždycky lidstvo dokázalo poradit. Ono se to většině lidí těžko představuje, když žiijeme přes 70 let v relativním míru a pokoji a najednou je zde problém a navíc se nás opravdu dotýká.... Musím řici, že se knížka čte dobře, i když osobně bych z některých budoucích strašáků, nedělal takové drama. Těch náznaků je poměrně dost, ale snad to nebude tak pesimistické jak naznačuje autor.

DK197
22.05.2016 4 z 5

Tohle není jen vybájená fantasmagorie vytvořená nad ranním hrnkem kafe o tom, co by bylo, kdyby... Tohle je snaha o fakta. Prognózy, výzkumy a nynější vývoj. Už jen dát to dohromady nemohla být žádná sranda. A za to tleskám.

Něco mě pobavilo, něco vyloženě natěšilo na budoucí léta, nad něčím zděšeně kroutím hlavou a doufám, že odhad nedopadne na úrodnou půdu. Každopádně to byla čtivá jízda, po které se člověk musí zamyslet - nad společností, nad lidstvem, nad sebou. Je tohle budoucnost, kterou chceme?

A já osobně se nechám inspirovat a možná zkusím ty moučné červy. Plus se těším, až knihu otevřu za... 18 let. Ono totiž budoucnost je vrtkavá... :-)

nokid
11.04.2016 3 z 5

A stejně to všechno bude zase jinak...! Holt ani budoucnost už není, co bývala.

Michaél74
01.01.2016 4 z 5

Tohle není sci-fi. Kniha obsahuje reálné prognózy pro příštích 20 let, které vycházejí ze současných trendů. Velmi zajímavé čtení k přemýšlení. A zajímavé pak bude se ke knize vrátit za těch 20 let...

filipika
14.07.2015 5 z 5

Mám stejný zážitek jako ostatní - parádně napsáno, z obsahu však mrazí.

xxtom
20.05.2015 5 z 5

Parádní knížka. Autor v ní popisuje jak by mohla vypadat naše blízká budoucnost co se týče prostředí, ve kterém žijeme, přírody, chování lidí, techniky, lékařství atd. Vždy se opírá o již exustjící a probhající jevy. Nejen, že píše o novinkách, které se nejspíše stanou ale hlavně poukazuje na to, že spousta budoucích velkých změn už dávno probíhat začala.

Jack Bauer
04.05.2015 4 z 5

Už samotný obsah, názvy kapitol a úvod čtenáře příjemně navnadí.Velmi zajímavě napsaná kniha o naší budoucnosti, která už dávno začala a postupuje mílovými kroky. Jelikož se o tato témata od mládí zajímám a sleduji různé články tak pro mne vůbec nic nového, ničím mě autor nepřekvapil, škoda že nepsal o technologiích a hlavně nanotechnologiích, ale to hned v úvodu uvedl proč. Vývoj se nedá předvídat. Rozhodně si knihu nenechte ujít, stojí za přečtení.

Štítky knihy

budoucnost futurologie stručná historie

Kniha Co s námi bude? – Stručná historie příštích 20 let je v

Právě čtených10x
Přečtených104x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených8x
Knihotéce58x
Chystám se číst86x
Chci si koupit12x
dalších seznamech1x