Člověk na konci

Člověk na konci https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60692/bmid_clovek-na-konci-Hn2-60692.jpg 3 202 36

Snad nejvíce vzrušujícím rysem Crichtonových knih byla vždy autorova schopnost najít hypotetické originální využití moderních technologií a současně vidět problémy, které by mohly v popsaných souvislostech vzniknout, vytvořit příběh a podat jej věrohodně a napínavým stylem. V případě muže, který je na konci nejen svého osudu ale stane se doslova periférií počítače, se dostal do ohniska autorova zájmu problém ovlivňování lidské psychiky výpočetní technikou, jenž je dnes možná aktuálnější než v době napsání knihy a i přes obrovský vývoj, kterým mezi tím počítače prošly, neztratily autorovy vize nic ze své reálnosti. V Člověku na konci Crichton nezapře ani svou inklinaci k lékařství ani k detektivnímu žánru. Drama se odvíjí ve stále se zrychlujícím tempu stejně jako pacientova nemoc ovlivňovaná počítačovým čipem. Jaký bude výsledek experimentálního léčení?... celý text

Romány Thrillery Sci-fi
Vydáno: , Odeon
Originální název:

The Terminal Man , 1972


více info...

Přidat komentář

Adapa
13.07.2023 3 z 5

Jeden z prvních Crichtonových románů a je poznat, že autor není ještě tak vypsaný. Být to moje první knížka od Crichtona, po jeho dalších dílech bych asi nesáhl.

Sledujeme pacienta v nemocnici, který díky epilepsii trpí výpadky paměti a záchvaty zuřivosti, kdy napadá lidi. Má mu být voperován malý počítač s elektrodami do mozku, spolu s atomovým generátorem. Operace se podaří, pacient uprchne a začíná napadat lidi ještě víc než před operací.

Je tam spíše vidět filozofický přesah, jak počítače ovlivňují člověka, než zajímavý děj. Je to napsáno začátkem 70. let, takže vše krásně zastaralo.

Ve chvíli kdy doktoři z nemocnice spolu s detektivem z LA hledají svého uprchlého pacienta, čekal jsem nějaký zlom, něco napívaného, něco crichtonovského a dočkal jsem se klasického konce většiny béčkových amerických filmů.

Dalo se to přečíst, ale asi to nikdy číst znovu už nebudu.

Naďa2411
13.06.2023 4 z 5

Fantastický román jehož děj se převážně odehrává v nemocničním prostředí. Zaměstnanec výpočetního střediska ztrácí po autohavárii paměť. Absence jsou delší a delší spojené s epileptickými záchvaty, které jsou i násilnické. Souhlasí s operací mozku, kde mu má být vložen čip, jenž by měl hlídat impulsy. Akniha mne bavila, i když nejsem příznivkyní sci-fi, přesto se mi líbila. Měla jsem mrazivý pocit z toho, jaké jsou důsledky v robotizovaném světě. Co se stane, když počítač ovládá počítač.


slawa.cap
07.05.2023 4 z 5

Poslouchal jsme jako audioknihu.
Crichton jako vždy precizní po odborné stránce, jen po té příběhové jsem mu to jaksi nedokázal uvěřit. A to je děj dnes uvěřitelnější než před padesáti lety. Opravdu mně to začalo bavit až když se do příběhu zapojila policie. Ale pořád jsme čekal něco víc.

Lele61
18.04.2023 4 z 5

Byla to kdysi vůbec první Crichtonova knížka, kterou jsem četl. Teď jsem se k ní po čase ještě jednou vrátil a celkem nelituji. I když kvalit autorova nejlepšího románu Kmen Andromeda nedosahuje, pořád je to velmi povedené dílo. Má to totiž všechno, co je potřeba, tedy kvalitní nápad, napínavou zápletku, dále děj, který má spád a k tomu velice solidní literární zpracování. Hodnotím určitě jako nadprůměr.

willy9203
24.09.2022 4 z 5

Autor samozřejmě napsal i lepší kusy, ale mně se líbilo i toto dílo. Chvílemi sice chyběl spád děje, ale napětí tam bylo. A klasický Crichtonův filosofický přesah tam bylo možno nalézt rovněž. Až mě skoro mrzí, že ostatní recenze jsou tak kritické.

pohoda58
01.09.2022 2 z 5

Knihu jsem sice dočetla, chvílemi je i děj zajímavý, ale moc mne nenadchlo.

yaoiyuri
18.05.2022 3 z 5

Taková tradiční crichtovina (třetí * dávám vlastně jen pro to). Některé myšlenky jsou univerzální a nadčasové - a můžeme je najít i v autorových pozdějších a známějších dílech, varování před zneužitím techniky / bezohlednými experimenty / jejímu vymknutí se z rukou tvůrců jsou stále obecně platné, ale kniha jako taková už celkem ztratila šmrnc a po technické a medicínské stránce šíleně zastarala.

Detektivní obrat v zápletce mě překvapil, protože jsem zpočátku vůbec netušila, o co v knize půjde, ale jako celek to bylo vlastně dost přímočaré a jednoduché. Postavy dost nesympatické... Těm by Malcolm dal. :D

Leonora
05.02.2022 2 z 5

Telefonní seznam je zajímavější čtení.

Belanna
15.10.2021 4 z 5

Po poměrně dlouhé době jsem se k této knížce vrátila. Líbí se mi srovnávat pocity dřív a dnes. Opět na mě pan Crichton zapůsobil mrazivě, místy až děsivě.
Obdivuji jeho velké znalosti v oblasti neurochirurgie a počítačové techniky, jeho styl psaní a atmosféru, kterou dokáže navodit. A nakonec to varování, které je o to víc výraznější, čím víc jsme zběhlejší v nových technologiích.

Usire
06.09.2021 3 z 5

Bohužel kniha není nic přelomového a ani nedosahuje jiných knižních kvalit Crichtona (Kmen Andromeda, Jurský park, Koule, Pojídači mrtvých atd.). Jako detektivka je to velmi podprůměrné čtení. Z vizionářského hlediska tehdejší doby to rozhodně působilo znepokojivě, ale dnes, kdy je počítačová technika už úplně jinde to ani hodnotit nelze. Autor přináší řadu zajímavých morálních myšlenek, nad kterými se čtenář pozastaví i dnes, ty jsou naštěstí nadčasové. Nicméně postavy mi nepřijdou realistické, jejich chování je mnohdy úplně nelogické a obhajovat je, tím, že to je jejich práce či poslaní je z dnešního pohledu směšné.

Corso
26.02.2021 2 z 5

Pise sa rok 1971. Pocitace su stale dokonalejsie. A mozno raz ovladnu ludi. A par doktorov sa rozhodne do mozgu psychotickeho pacienta s epilepsiou zaviest dratky, do krku mu zabudovat mikrochip, pod pazuchu jadrovy minigenerator prudu. No...
Z mojho pohladu kniha silne zastarala z dovodu ze, ze sme vlastne o 50 rokov dalej a nasa skutocnost o stovky mil prekonala Crichtonovu vystrahu. Crichton je za mna pokracovatelom v tych najlepsich tradiciach verneoviek. Skuma hranice ludskych vedomosti, v jeho dielach ide casto o na tu dobu prevratne vedecke a technologicke objavy (vid Jursky park, Kmen Andromeda, Koule, Proud casu, atd...) Casto pouziva postavy doktorov, vedcov, excentrikov, miliardarov..presne ako Verne. Kladie otazky "co ak?" a hlada aj moralne odpovede. Ako angazovany Verne tiez casto robil. Pise putavo, nezdrziava sa zbytocnostami, priam ako by to hned mohlo byt pouzite ako filmovy scenar. A to nie je zase na skodu. (Ak chces filozofiu, daj si Dunu.:) Ako si citatelia vsimli, vzdy ma nastudovane realie aspon do tej miery, aby pribeh posobil naozaj realne.
Kniha zostarla, ano, ako aj 20000 mil pod morom alebo Cesta na mesiac. Zostarla v zmysle, ze obavy a otazky kladene v nej, sme davno poriesili (poznate dufam ten vtip, aky je rozdiel medzi "poriesit" a "vyriesit")... a uz riesime daleko zavaznejsie temy ako v knihe. V tomto napriklad Jursky park bude este dlho fungovat ako silna hypoteticka vystraha. Tu uz nie. Ale pribeh nenudi. Pre mna sa odohrava v trosku neatraktivnom obdobi sedemdesiatok v Amerike,co mi robi problemy s mojou imaginaciou akehosi pozadia. Viete, ked citate, tak v hlave mate predsa len nieco ako filmove platno. V tomto pripade len nieco ako serial v telke, holt Crichton bol len na pociatku kariery. Pred ocami som mal nieco ako Nemocnicu na okraji mesta, s trosku vysinutym pacientom ako jednou z hlavnych postav. Koniec sa ale zvrhne do genericky nudnej krimi kde je (SPOILER!!) vrah jasny len ho treba najst :)

PWM
07.11.2020 2 z 5

Ve své době určitě velice výrazná a inovativní kniha, která dnes ztratila na modernosti, její nápady již nejsou tak neotřelé a přelomové, technologie je již zastaralá a děj díky tomu ztrácí na zajímavosti a čtivosti.

Na druhou stranu Crichton jako i v ostatních svých knihách dokáže skvěle nastínit důsledky přehnané nabubřelosti a sebedůvěry lidské rasy a účinně vztyčit varovný prst: „člověče, dobře rozvaž, co činíš, neboť tvé kroky mohou mít nedozírné následky“

madem
23.03.2020 5 z 5

Jako vždy se autor připravil a nastudoval si vše potřebné z medicíny, chodu nemocnice, psychologie, psychiatrie, informatiky. Vše jsem mu věřila, a byla jak přimražená, co se může jednou stát. I když je kniha už starší, svoje kouzlo má stále.

Ilmatar
29.09.2019 3 z 5

Podobně jako v Jurském parku. Vynález, který se zvrhne. Sušší čtení. Myšlenka mi přišla nedotažená.

smardice
26.06.2019 4 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu, a ano, mně se to docela líbilo. Chápu, že počítačová technika je dnes již dávno překonána, ale vždyť byla napsána skoro před 50 lety. Dobrá sonda možných rizik neurochirurgie, kniha se poslouchala dobře, příběh plynul, jen ten konec trochu ujetý.

Ikkju
02.03.2019

Poslouchal jako audioknihu při programování osmibitu, který mi přes seriovou linku posílá do počítače všechno, co cítí, vidí a slyší, aktuálně magnetického pole Země.

40 pinů připnutých do mozku je už solidní rozhraní, vstupní milivolty by mě ale děsily, při mojí lenosti používat resistory bych zařízení určitě odpálil dřív než mikropočítač s cmos architektou :o

Je to zajímavé čtení, ale nemohl jsem se zbavit dojmu, že v tom je taková ta dávka romantiky a nadsázky, jakou jsem cítil už z romanet od Arbese nebo knihách o Karla Čapka. Nicméně varování zůstává od dřevních dob stále stejné, jen kontury rizik jsou stále zřetelnější s tím, jak se možnosti s postupujícími technologiemi rozšiřují...

Etilik585585
27.02.2019 2 z 5

Líbilo se doporučuji.

Inka063
05.01.2019 3 z 5

Jako detektivní příběh žádná sláva. Dá se očekávat průběh i pointa. Je ale třeba zdůraznit, že kniha byla vydána v roce 1977, tedy v době, kdy byla počítačová technika růžovoučkým kojencem v plenkách. A pak si Crichton zaslouží jako vizionář určitě pochvalu.

Igor1311
18.09.2018 5 z 5

k prvej knihe od Crichtona Netvory z hmiel som sa dostal len náhodou a povedal som si, že dám šancu aj jeho dalším knihám. a na zlého koňa som nevsadil. človek terminál je perfektne napísaný thriller s množstvom napätia, tradičnej crichtonovskej vedeckej vsuvky, čo mi vôbec neprekáža. zaoberá sa tu implantovaním malého stroja (počítača) do človeka, čo bolo v časoch vzniku knihy nadčasové

CharlesWard
19.04.2018 3 z 5

Koule naruby. Jen tu byla nudná zase první polovina, místo druhé.

Štítky knihy

thrillery

Autorovy další knížky

Michael Crichton
americká, 1942 - 2008
1993  88%Jurský park
2008  82%Kmen Andromeda
1994  83%Pojídači mrtvých
1998  87%Koule
2006  82%Říše strachu

Kniha Člověk na konci je v

Právě čtených1x
Přečtených274x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených5x
Knihotéce145x
Chystám se číst17x
Chci si koupit5x
dalších seznamech2x