Cizinci v noci

Cizinci v noci https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/372253/bmid_cizinci-v-noci-H2Y-372253.jpg 4 115 42

„Cítím se osaměle. Říkala jsem si, že i ty se tak možná cítíš. Tak si říkám, jestli bys ke mně nepřišel. Na noc. Na kus řeči,“ osloví jednoho večera sedmdesátiletá Addie svého souseda Louise. Oba již před lety ovdověli a jejich životy na malém městě plynou ve stereotypech, které chabě vyplňují prázdnotu. Rozhodnou se nebrat ohledy na to, co si pomyslí ostatní, a začnou se scházet. V nočních rozhovorech poodhalují jeden druhému svou minulost, bolesti, touhy a ztracené lásky. Stávají se z nich dobří přátelé, později i milenci, náhle si připadají jako lidé, kteří mají konečně štěstí. Addiin syn je však kategoricky proti jejich vztahu a dá matce ultimátum, které nelze brát na lehkou váhu. Americký spisovatel Kent Haruf psal svou křehkou novelu vážně nemocný s vědomím, že se jejího vydání již nedočká, a vložil do ní vlastní touhu po životě a lásce a smířlivou radost z krátkých momentů štěstí. Dílo zaujalo čtenáře i filmaře a stejnojmenná filmová adaptace (2017, rež. Ritesh Batra) přinesla krásné role osmdesátníkům Robertu Redfordovi a Jane Fondové.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Our Souls at Night , 2015


více info...

Přidat komentář

janamaluveckova
01.01.2024 2 z 5

Skvělé téma s velkým potenciálem, napsáno ale úplně pitomě a nejspíš i blbě přeloženo. Zklamání.

Barbara182
29.12.2023 3 z 5

U téhle knihy se mi teda víc líbilo filmové zpracování s Robertem Redfordem a Jane Fondovou (a hlavně ten konec). Kniha je psána zvláštně jednoduchým jazykem, bez uvozovek u přímé řeči, a e poměrně tenká. Nicméně líbila se mi ona atmosféra prostého života a malých radostí, navíc hrdinové jsou oba v jádru hodní lidé.


Gerbasin
29.04.2023 4 z 5

Nikterak komplikovaný příběh, spíš rodinný, o vztazích, samotě, lásce a předsudcích. Ale jako audiokniha to pro mě vyznělo krásně a s velkou přidanou hodnotou hlasů Dany Syslové a Jaromíra Meduny.

Johanka1956
26.03.2023 3 z 5

Lehké, čtivé, občas smutné tak na mne působil příběh dvou stárnoucích sousedů kterým, ale není přáno prožívat společné chvíle ve stáří..

Knihotyna
20.01.2023 5 z 5

Příběh vypráví osud dvou sousedů. Dvou starých sousedů. Addie a Louise. Díky odvaze Addie se jejich osudy propletou. Stanou se společníky v noci. V okamžicích dne, kdy je pro ně být sám nejtěžší. Jenže žijí na malém městě. Kde každý ví vše a o všech. A změny, natož změny v jejich zralém věku (70+) se nepřipouští.

Kniha o lásce, o minulosti, pochopení, společnosti, společenství, rodině. Ale také kniha o závisti, o boji, nevěře, smrti, nepochopení.

Kniha se mi líbila už před pár lety, nyní o to více. Stačí málo, abychom jako členové jedné rodiny ovlivnily život jiného člena rodiny. A to ne vždy v dobrém. Přejme ostatním štěstí a lásku a to v jakémkoliv věku. A nehleďme na to, co si o tom myslí okolí. Hleďme jen na to, jak se mění člověk před námi, který tu lásku potřebuje :).

kleozpatra
30.08.2022 5 z 5

Znám film, ale stejně pro mě tohle bylo obrovské překvapení. Názorná ukázka, jak moc se dá říct pár slovy, jak lze bez košatých vzletných souvětí popsat nejniternější pocity. Útlá silná kniha.

Sammy.Boy
13.03.2022 4 z 5

"Já chci žít prostě, věnovat se přítomné chvíli. A večer ulehnout po tvém boku."
Lehce sentimentální novela o životě dvojice postarších lidí ze sousedství. Díky kraťoučkým kapitolám a nízkému počtu stránek se knížka četla velmi rychle. Jediné, co mi na tom vadilo, že si tito dva CIZINCI V NOCI nepovídali prostřednictvím uvozovek. Rád se podívám i na film.

jaroiva
18.09.2021 5 z 5

Všechno už je napsáno v předešlých komentářích.
Zkrátka, těžko je člověku samotnému.

MilaJ
09.03.2021 5 z 5

Je to první kniha, kterou jsem četla od tohoto autora a určitě ne poslední. Nádherný ač krátký příběh plný lásky, něhy a upřímnosti. Při čtení jsem měla klid a mír v duši. Jen kdyby tam nebyl ten rušivý prvek Gene... ale takový už je život. Plný počet hvězdiček.

zuzi.d
12.09.2020 5 z 5

Krásná drobná kniha. Nevím, co napsat jiného, než je uvedeno v popisu ... "do knihy autor vložil touhu po životě a lásce a smířlivou radost z krátkých momentů štěstí."
Poslechla jsem i audioverzi, načtenou dvěma hlasy, která se opravdu moc povedla - určitě stojí za poslech.

tami1
18.05.2020 5 z 5

Krásně napsaná novela o pozdní lásce, přátelství a naději. Kniha má jemnou snovou atmosféru a i když je o neradostném podzimu života, přetéká city a něhou.
Doporučuji.

IvetB
24.04.2020 4 z 5

Bylo to krásné a nadějné, odvážné poznávání se a probuzení citů. Zakousnutí se do toho, po čem člověk touží a co potřebuje.

lucka1998
02.03.2020 3 z 5

Příběh života a trápení starších lidí, kteří zůstali sami. Jde vidět, že i toto období života jde prožít s humorem a s někým kdo prožívá to samé je to lehčí. Hvězdičky odebírám za ten, dle mého nepovedený konec knihy.

Anna 13
14.02.2020 4 z 5

Nikdy jsem nepochopila, co za smysl má psát bez uvozovek. Nerozumím umělecké hodnotě takovéhoto textu a autorům, kteří nerespektují pro mě zcela jasné pravidlo psaní a vyprávění příběhů, se vyhýbám.
Možná dělám chybu.

Cizince v noci jsem si toužila již dlouho přečíst a bylo pro mě tedy poměrně velké zklamání, když jsem zjistila, jak krkolomné to bude čtení. Většina z příběhu jsou dialogy. A tak bylo čtení složité a nepohodlné.
Přesto jsem ráda, že jsem vydržela a knihu dočetla. Poznala jsem tak velmi silný příběh lásky mezi starými lidmi. A lásky k malému chlapci, kterého jedno léto vlastní rodiče nechtěli.

Příběh je to bolestný a zdrcující. Zároveň plný naděje a krás lidského života.
Je to život sám. Příběh je to více než reálný.
Je působivý a odlišný.
Zajímá mě, jak pojatý bude film.

Hvězdu strhávám právě za styl psaní. Právě ten měl největší vliv na tom, jak jsem vše vnímala, cítila, jak jsem si to užila.


"Kdo vůbec kdy dostane, co chce? Zdá se, že se to mnoha lidem, pokud vůbec někomu, nestává. Vždycky jsou tu dva lidi, kteří do sebe slepě narážejí, jednají podle starých ideálů a snů a chybných výkladů."

Hanuja
02.12.2019 4 z 5

Krásná knížka o krásném životě v poslední třetině života, kdyby...... Kdyby člověk neměl a nevychovával své děti v předchozích dvou třetinách svého života. A skoro se jich po té v jejich dospělosti bál. V životě můžeme potkat tu největší lásku, to největší porozumění na sklonku svého života a přesto je opustíme, protože se bojíme. Bojíme se postavit svému životu a říct jsem tady já a tohle je můj život...... a děti jsou vždycky sobecké.

chamyl
11.11.2019 5 z 5

Nečekané překvapení!
Krásně pomalá kniha o podzimu života, o potřebě lásky a přátelství i o pochopení a nepochopení. Pro některé mladé lidi možná málo uvěřitelný a banální příběh v podstatě o ničem.
Naděje a zmar v jednom. Velmi povedené.

Jana283
19.09.2019 4 z 5

Milá, křehká, něžná a dojemná novela. Dává naději..., i když jen malou.

andrii24
06.08.2019

Je třeba se odvážit. Pro tu chvíli moci citů. Plout atmosférou tmy. Pít šumivý sekt s bublinkami mládí. Zachytit jiskru tepla, i přes chlad okolního světa. Postihnout magii života. Znovu prožít čas marcipánu, čas motýlí. Růžemi provonět, ustlat lůžka.

Allla9
07.06.2019 4 z 5

Příběh plný touhy po lásce, pohlazení a porozumění. Příběh o tom, že ani v sedmdesáti život nekončí.

Roscata
21.05.2019 5 z 5

Ciznci v noci nejsou žádným napínavým a strhujícím románem. Je to poklidný příběh dvou osamělých starých lidí kteří hledají někoho s kým budou moci trávit dlouhé noci v posteli a povídat si.
Kniha je napsaný poutavým způsobem, bez zbytečných odboček od děje nebo zdlouhavých popisů okolí. Na první pohled se může zdát že je to strohý a nudný příběh ale opak je pravdou.
Je to příběh o hledání porozumnění, o lásce ale také o lidské závisti a sobeckosti rodiny.
Addie a Louise mi přirostli k srdci a fandila jsem jim, škoda že život nekončí vždy happy endem.

Štítky knihy

zfilmováno stáří partnerské vztahy rodinné vztahy poslední kniha autora

Autorovy knížky

Kent Haruf
americká, 1943 - 2014
2018  80%Cizinci v noci

Kniha Cizinci v noci je v

Právě čtených1x
Přečtených146x
Čtenářské výzvě43x
Doporučených11x
Knihotéce113x
Chystám se číst99x
Chci si koupit14x
dalších seznamech2x