Číslo a myšlení

Číslo a myšlení https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69602/cislo-a-mysleni-69602.jpg 3 4 1

O tom, jak matematické myšlení vstupuje do současných problémů vědy světa a jaké nabízí možnosti. Jak se věda popisná stane vědou exaktní.

Literatura naučná Věda
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Čislo i mysl , 1977


více info...

Přidat komentář

Subjektiv
17.06.2016 3 z 5

Varování: Následující odstavce se budou opakovat u všech komentářů knih, jež jsem zařadil do čtenářské výzvy.
Výzva, výzva... výzva je rudý hadr, kterou se přede mnou nemá mávat. Když už se mává, má se mávat hadrem vybraným a vznešeným, extraordinérním a nečekaným. Kniha, která má méně než 200 stran? Pch. Kniha autora mladšího 30 let. Nuda? Kniha z TOP 100? Škoda slov. Kniha přeložená do angličtiny? To je toho...
Zadání čtenářské výzvy pro rok 2016 mě zkrátka nenadchlo. Jenže... Jenže... pořád je to výzva, zadali jste mi ji a musím ji splnit. Stůj co stůj. Musím ji splnit nejlépe ze všech. Nejzajímavěji. Na světě. Pohybovat se po hranici zadání, přečíst nečekané a bizarní knihy, ještě lépe budou-li zadání plnit nečekaným způsobem či půjde o "overkill". Chci zkrátka, aby si člověk, který začne studovat, jak si plním výzvu, nemohl pomoci a pravil: "No ty vole!"
Čtenáři, čtenářky, pojďte do toho se mnou. Buďte mi důstojnými soupeři. Vyzývám vás! Všechny! Splňte výzvu tak, až z toho budou praskat okna v Kosmonosích, Bohnicích, Lnářích, Horních Beřkovicích, Dobřanech, Havlíčkově Brodě a Brně-Červenovicích. Děti místo do hajan pošlete do Opařan.

Kniha s číslem v názvu:
Ono se řekne, že název obsahuje číslo. Ono se všeobecně myslí, že je to úplně jasné. Tři mušketýři, Tři muži ve člunu, Pět neděl v balónu nebo Milión. Takže to máme číslo 3, 3, 5 a 1 000 000. Na příkladu Tří mušketýrů ukáži, jak naivní a chybný je tento přímočarý postup.
Wikipedie nám říká: "...Číslo je abstraktní entita užívaná pro vyjádření množství nebo pořadí..." Tři mušketýři zjevně neoznačují pořadí. Většina lidí, to jest celý svět krom mě a pár dalších vyvolených jedinců, se však domnívá, že slovo "tři" v názvu vyjadřuje množství. A ne, já s vyvolenými nejsme letadlo.
Spojení "Tři mušketýři" neznamená Étienne de Boré, Louis de Rouvroy a Gilbert du Motier. Vždy a za všech okolností označuje "Athos, Porthos a Aramis", dokonce v tomto pořadí. Někdy s d'Artagnanem, ale to už by byli čtyři. Kdybychom toto připustili, tvrdili bychom 3 = 4, což by neudělalo našemu logickému myšlení dobře. Slovo tři ve spojení "tři mušketýři" je prostě nálepkou, která vytvoří z jednoho nejasného mušketýra zmíněnou trojku. Nejde o množství, ale o identifikaci!
Tři muži si s číslením nevedou lépe, Pět neděl v balónu možná ano, ale nedostatečně. Milión si netroufnu vyřadit tak snadno... Kdo ale může zaručit, že to slovo tu vyjadřuje množství? Já tedy ne.
Kdo čte Tři mušketýry, nesplnil! Schvaluji však knihy jako je "Historie čísla pí". Sám název zde praví, že hovoří o "čísle pí" a ne nějakém "Pí" jako v "Pí a jeho životě". A to se na první pohled zdá, že obě knihy budou o tom samém.
Historii čísla pí jsem nicméně již četl a proto jsem sáhl po "Čísle a myšlení", které pojednává o čísle jako o abstraktní entitě, jež vyjadřuje množství nebo pořadí. Navíc obsahuje v názvu slovo číslo, kdyby to náhodou vyzyvatel myslel jinak. V takovém případě lze můj přístup okamžitě vhodně přemyslet. Nemohu zkrátka šlápnout vedle. Možná to zavání metajazykem, ale tím si teď nelámejme hlavu, to bychom si ji určitě zlomili.

Název slibuje mnohé. Dočkáme se kognitivně psychologického pojednání o práci mozku s čísly? Půjde o vliv matematiky na další vědy? O filosofii matematiky? Ne, žádné takové "velké" téma. Kniha pojednává o aplikaci výpočetních metod v různých problematikách... modelování šíření epidemií v sovětském svazu, ekologických systémů a tak dále. Jde o výtvor vědců-praktiků, kteří chtějí řešit konkrétní problémy. Spojený tématem, ale se zdvojováním informací. Autorům bylo zřejmě řečeno "Napiš kapitolu na téma to a ono, maximálně tolik stran." A tak napsali - sám už jsem také takto jednou psal. Věřte, že takto to (přinejmenším někdy) funguje.
Ale co už, aspoň jsem se dozvěděl, jak změřit délku cév v mozku tím, že ho nakrájíte na plátky. Jen doufám, že žádný čtenář nebude příliš horlivý. Že si knihu nesplete s kuchařkou.