Chyť mě, jestli to dokážeš

Chyť mě, jestli to dokážeš https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24106/bmid_chyt-me-jestli-to-dokazes-S0d-24106.jpg 5 332 77

Autobiografický román podvodníka, který sice nedokončil ani střední školu, ale to mu nijak nebránilo vyrobit si několik vysokoškolských diplomů, přednášet sociologii na univerzitě, nebo pracovat jako dětský lékař v nemocnici. Frank W. Abagnale se dokonce vydával za pilota, což mu umožnilo zdarma cestovat po celém světě. Ale především byl šekovým podvodníkem. Vyrobil na tisíce falešných šeků a okradl řadu bank a institucí nejen ve Spojených státech, ale i v Evropě. Pět let se mu podařilo unikat policii, až ve Francii byl zatčen a uvězněn. Osudy Franka Abagnaleho se nechal inspirovat i Steven Spielberg a natočil o něm poměrně úspěšný film.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Catch Me If You Can , 2002


více info...

Přidat komentář

Timkim
17.04.2024 4 z 5

Ačkoliv filmové zpracování neznám, mám povědomí o tom, že existuje. Knížka je to velmi zajímavá a v mnoha ohledech i poučná. Člověk se musí pozastavovat nad tím, jak primitivní zabezpečení dříve měli. Líbil se mi vývoj od malých "porcí" k pořádaným " úlovkům". Nicméně, ve 2/3 knihy už byl modus operandi únavný. Každopádně zajímavá fikce s reálnými základy. 85%

kurama45
06.12.2023 3 z 5

Oproti filmu trochu ťažkopádnejšie, reálny Frank podstatne škaredší, ale stále to nie je biografia, iba fabulácia prikrmená realitou.
Ešte predtým, ako vyšlo najavo, že je chlapík väčší klamár ako podvodník som nechápala všeobecnú fascináciu týmto americkým Jánošíkom, ale budiž.
Na záver si dovolím knihomoľskú svätokrádež: pozrite si radšej film.

P. S.: Francúzsko, hanbi sa. Aj prasatá mojej babky majú lepšie podmienky ako tvoji väzni. Ak Abagnale aj v tomto nevodil čitateľa za nos...


m2056
05.09.2023 5 z 5

Kniha o hodně lepší než film dobře se čte no ve Francii bych v Kriminále nechtěl trčet

soupik2012
20.08.2023 4 z 5

Film mám moc ráda a tak bylo jenom otázkou času, kdy provedu srovnání. I když to tentokrát podle mě na celé čáře vyhrává filmové zpracování, tak ani kniha není vůbec špatná. Ta oproti filmu nabízí detailnější pohled na všechny podvodnické triky. A celý příběh působí víc reálně. Na druhou stranu, filmové zpracování nabízí mnohem víc humorných situací a také se mi daleko víc zamlouval děj, který byl oproti knize částečně upravený. Audiokniha je načtena slušně a načetl ji pan Pavel Chovanec.

Martial
21.07.2023 5 z 5

Výborná

Radimka
24.06.2023 3 z 5

Jo kluk to byl každým coulem šikovnej. Ale nějak mě to úplně nebavilo. Spousta informací o padělání šeků a to jsem moc nechápala. Asi byl film lepší než knížka.

kate9326
29.05.2023 4 z 5

Film se mi docela líbil, náhodou mi ho doporučil Pinterest na MBTI jako ideální pro INTJ typ.:-)) Takže jsem byla zvědavá i na knihu.
Popravdě, jsou mnohem horší knihy i filmy, dala bych tak 80%. Konec byl dost ukvapený, aspon podle mne.

boxas
19.03.2023 4 z 5

I když tedy všemu, co je zde sepsáno, ani zdaleka nevěřím, že to tak skutečně bylo, musím konstatovat, ano, je to čtivá a možná i poučná knížka.

Ninjer
30.11.2022

Nechal jsem se obelhat. Stejně jako několik generací čtenářů a s nimi i Steven Spielberg, který natočil filmovou adaptaci.

Hlavní podvodníček přišel s příběhem svého života, který je tak úžasný, neobvyklý a atraktivní, že zaujal mnoho lidí a já sám ho po přečtení knihy obdivoval jako toho největšího podfukáře v moderních dějinách. Kniha působí i velmi filmově, a proto je filmová verze velmi podobná a tvůrci se vlastně ani při adaptování látky nemuseli tolik snažit. Původní dílo je ale samozřejmě v něčem jiné, je mnohem podrobnější a nabízí víc fascinujících historek.

Franku Abagnaleovi pomohl napsat jeho životní příběh spisovatel Stan Redding, který má pravděpodobně lví podíl na tom, jak je tato kniha působivá a čtivá. Vypráví se zde údajně reálný příběh Franka Abagnalea, který je takovým moderním Robinem Hoodem. Pomocí falešných šeků okrádá bohaté banky a další velké instituce a aby se vlísal do přízně nádherných žen, přesvědčivě se vydává za kapitána letecké společnosti, za dětského doktora či za univerzitního profesora. Občas se s nimi vyspí, ale nikdy to není slizké, často mu dokonce jen stačí přítomnost krásek a některé z nich rezolutně odmítne. Je charismatický, pohledný, všímavý, inteligentní a snadno se s každým spřátelí. Zároveň je to trochu tragický hrdina, protože začal své podfuky dělat ve velmi raném věku a je vlastně trochu ztracen ve světě, který dokáže manipulovat podle svých přání, ale úplně nerozumí svému místu v něm.

Největším lákadlem pro mě bylo pochopit, jak to proboha všechno dokázal. Zde kniha slovy autora vysvětluje, že prostě měl ty správné osobnostní předpoklady a když mu o něco šlo, dokázal být velmi pracovitý a dokonce se v oboru (ať už šlo o padělání šeků či třeba právo) neustále neformálně vzdělával. Sem tam mu taky pomohlo nějaké to štěstí, to třeba když potkal správného člověka ve správnou chvíli. Dlouho unikal policii, ale štěstí si nakonec vybral, protože po zhruba deseti let jeho podvodnické kariéry ho čekal příšerný kriminál. Při popisu nelidského zacházení ve francouzském vězení, které připomínalo nějaké středověké žaláře, jsem Franka upřímně litoval a nedokázal knihu odložit, protože jsem musel vědět, jak se z toho nakonec vylízal.

Frank Abagnale nám však se svým komplicem Stanem Reddingem lže. A není to žádná hravá lež, není to žádná Záhada Blair Witch. Jedná se o drzou, vypočítavou lež, která měla získat a taky získala Abagnaleovi slávu a popularitu. Teprve před několika lety se Abagnalem začali zaobírat různí novináři, z nichž jeden dokonce napsal knihu, ve které důkladně a s dostatkem důkazů dekonstruuje v podstatě všechny Abagnaleovy historky a tvrzení. Nečetl jsem ji, ale s pomocí internetu, obzvlášť z rozsáhlých článků na Wikipedii, jsem zjistil, že reálný Abagnale je úplně jiný.

Reálný Abagnale padělal šeky v mnohem menší míře a hlavně za ně byl mnohem častěji dopaden a uvězněn. Už samotný název knihy (a filmu) naznačuje, že prožil jakýsi dlouhý hon na kočku a myš, až nakonec spadla klec. Ve skutečnosti však většinu svého mladistvého života, který v knize popisuje jako jednu nekončící řadu podfuků a večírků, strávil v kriminále. Neokrádal pouze velké instituce, ale i majitele malých obchodů, na univerzitě hned prokoukli, že o sociologii nic neví, někteří lidé, které oblbnul a dlouhodobě jim lhal, z toho měli a mají psychické problémy a v neposlední řadě se nechoval nejspíš ani nijak úžasně k ženám - nepředstíral jako ve své fiktivní biografii, že je šlechetný dětský lékař, předstíral, že je doktorem u letectva, aby mohl provádět u žen nahé tělesné prohlídky.

Frank Abagnale není podfukář, jen je to sedmilhář, na kterém rozhodně není co obdivovat. Není to ani žádný charismatický Leonardo DiCpario, stačí si vygooglovat jeho starší fotky (například nějaký jeho "mugshot" ze zatčení). Jeho největší schopností bude to, že umí člověku vykecat díru do hlavy. Je to ale zločinec, kterému se podařilo na chvíli přesvědčit svět, že dělá zločiny, které jsou vlastně docela fajn. Ale svět už nyní otevírá oči.

A co s touhle knihou? Brát ji jako dobře napsanou fikci? Možná. Abagnaleův prolhaný proslov na Talks at Google na YouTube zůstal, ale s upozorněním, že ho na severu nechávají jen pro historické účely. Stejně tak by se mělo nakládat s touto knihou. Není to jen trochu zveličená realita. Je to lež a to vzhledem k obětem a autorově následnému vyhřívání se na výsluní slávy pěkně nechutná.

Abagnale, dostal jsi mě. Doufám, že ty scény z vězení jsi zrovna nepřeháněl, protože by sis je zasloužil.


Bez hodnocení.

Booky84
08.07.2022 5 z 5

Skvělá a čtivá kniha, od kreré jsem se nemohla odtrhnout. Je až neuvěřitelné, že je to pravda a ne fikce. Hlavní hrdina měl velké štěstí i talent na stále nové podvody a procházelo mu to opravdu dlouho. Škoda jen, že ten konec mi přišel takový jako useknutý...

tess.de.veles
27.12.2021 5 z 5

No teda pane jo !!!! To byla jízda...Našla jsem tuto knihu v knihobudce v Jilemnici, když jsem se tam vydala na výlet...dva roky pak ležela na stolku....a až teprve před Vánoci jsem po ní sáhla....Líbila se mi vynalézavost hlavního hrdiny...nešlo mu nefandit :-) Šokovalo mě, jak to chodí/chodilo ve francouzských věznicích.... A nadchlo, jak to oproti tomu mají ve věznicích ve Švédsku....
Vím, že byl dle knihy natočený i film......tak ten si také nenechám ujít....Úžasná kniha....poučná ..... Právě jsem dokoukala film inspirovaný touto knihou....a vůbec se mi nelíbil, ač byl hvězdně obsazen ....Žádná jízda jako v knize....nic...nuda...žádný adrenalin...

speciale88
18.06.2021 5 z 5

Film jsem ještě pořádně nezkoukla, ale na základě knihy se do něj pustím. Kniha byla totiž super. Závěr se mi moc líbil. Doporučuji

toni-az
23.05.2021 4 z 5

(SPOILER) Myslel jsem, že to je beletrie a ejhle, ona to je autobiografie. Ale i tak moc zajímavé čtení. Pro mě zábavnější byla první část, kde se rozepisoval o svých podvodech, jak ho to napadlo, jak to provedl. Jedna finta se dokonce objevila v knize Američtí bohové, což autor asi ani neví.

Popisy vězení mě tak nenadchly, i když na tím francouzským zůstává rozum stát. A to jsem si myslel, že Francie je rozvinutá země. Gulag hadr.

Škoda, že ten konec jakoby není hotový. Sice se to v poslední kapitole nějak stručně popíše, ale myslím, že i to by bylo zajímavé podobným stylem jako zbytek knížky. By mě zajímalo, jak to, že ho nikde nezatkli, když pak jezdil po celém světě.

Já osobně nejsem příznivce kriminálníků a ačkoli byl Frank celkem sympatický (to asi podvodníci musí být už z prinicipu), byl to celkem hajzl a napůl jsem mu přál , aby ho chytili a zavřeli. Je to fakt škoda, ten člověk mohl být úspěšný v podstatě ve všem co by ho napadlo. Mohl být klidně i ten pilot, za kterého se vydával, i když podle mě jako nějaký obchodník, PR člověk nebo bankéř by asi exceloval a možná vydělal víc a legálně...

x-lee-x
29.09.2020 5 z 5

Naprostá pecka. Bála jsem se, že když jsem viděla film, bude nuda číst to stejné znovu, ale chtěla jsem znát více podrobností o Abagnelově případu. A nejenom, že se zklamání nedostavilo, ale naprosto předčil moje očekávání. Prožívala jsem smutek, strach, obdiv, radost i beznaděj. A to až do chvíle, než sem dočetla poslední stránku a musela zavřít knihu. Pak jsem ještě dobrých pár minut jen ležela a vstřebávala celý tento podivuhodný životní příběh Franka W. Abagnala

Sidonka3
28.09.2020 5 z 5

Skoro až neuvěřitelný životní příběh geniálního podvodníka. Zajímavé, zábavné, psáno s nadhledem. Podvodníkům nefandím, ale nemůžu si pomoci, Frank W. Abagnale svoje nesporné kvality a charisma má. :) Jsem ráda, že se mi knížka dostala do rukou a její popularitě se fakt nedivím.

sarkaditt
09.09.2020 5 z 5

Super kniha i film :)

jaroiva
13.08.2020 5 z 5

Knížka je výborná, film asi ještě lepší. Film mi (narozdíl od de_baques) připadá kupodivu v některých zásadnějších věcech podrobnější. Většinou se do filmu nevejde tolik, co do knihy, ale tady se mi zdá knížka trochu jednodušší (podrobnější mi připadá jen v částech, pro mě ne tak zajímavých). A "Hanksova" postava (v knize O'Railey, ve filmu Hanratty) se tu vyskytuje mnohem méně, což mi připadá, že se ve filmu povedlo pěkně rozšířit na pohled z obou stran. Tím, že jsem prvně viděla film, přišla jsem o velkou část překvapení.
Na druhé straně, teprve kniha mě inspirovala k tomu, abych si vyhledala skutečného Abagnala (poté, co byla zmíněna jeho váhová kategorie :) ). A zjistila jsem, že Di Caprio je určitě hezčí než skutečný Abagnale, ale ten pravý vypadá/vypadal důvěryhodněji. Asi bych mu věřila i víc než Capriovi.

š.m.i.k
13.08.2020 5 z 5

Výborné, královsky jsem se bavila. A film také skvělý, o tom žádná ;)

de_baques
05.08.2020 5 z 5

Filmová verze, která se mi vždy líbila, je po přečtení předlohy náhle takřka nekoukatelná. Kniha je nejen podrobnější, ale v mnoha ohledech (zvláště popis vězení ve Francii) i plastičtější (výživnější) než film.

Monika1717
16.07.2020 5 z 5

Film je postavený na osobnosti 2 herců - DiCapria a Hankse. Proto je asi tak oblíbený. Kniha je však mnohem lepší. Všem doporučuji. Frank neměl nějaké super vzdělání, ale měl fantazii, nápady, schopnosti a štěstí. To, že ošidil banky, policii a další instituce, to by mi nevadilo. Ale s tím lékařem to trochu přehnal. Hlavně, že to všichni přežili. Držela jsem mu palce a doufala jsem,že ho nechytí..

Štítky knihy

zfilmováno bankovnictví podvodníci

Autoři knihy

Frank W. Abagnale
americká, 1948
Stan Redding
americká, ? - 1987

Kniha Chyť mě, jestli to dokážeš je v

Právě čtených7x
Přečtených497x
Čtenářské výzvě144x
Doporučených45x
Knihotéce157x
Chystám se číst218x
Chci si koupit34x
dalších seznamech3x