Chvála macechy

Chvála macechy https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/401655/bmid_chvala-macechy-v8u-401655.jpg 3 34 7

V erotickém divertimentu Chvála macechy Vargas Llosa předvádí čtenáři nezvyklý milostný trojúhelník. Don Rigoberto vášnivě miluje svou druhou ženu Lucrecii, která jeho lásku s nadšenou oddaností opětuje, jenomže je tu ještě jeho synek z prvního manželství, nebesky krásné dítě s předčasnými erotickými zájmy. S ďábelsky andílkovskou nevinností nenápadně svádí Lucrecii, která neví, zda se pohoršovat, nebo dávat vinu sobě za to, že vidí hříšné myšlenky, kde je jen dětská hra. Čtrnáct milostných výjevů koresponduje s výtvarným doprovodem z Jacoba Jordaense, Françoise Bouchera, Tiziana, Francise Bacona, Fernanda de Szyszlo a Fra Angelica. Úředník pojišťovny don Rigoberto totiž nevychází jen z vlastních smyslných představ, ale inspiruje se v sexu též vlastní sbírkou grafických listů s dráždivou tematikou a svérázně si vykládá i klasická díla světového malířství. V pikantně pojatém rodinném příběhu reflektuje autor nejen odlišnosti v mužské a ženské sexualitě, nýbrž i to, jak vnímá a prosazuje své ego lidský jedinec v moderní otevřené společnosti.... celý text

Literatura světová Romány Erotika
Vydáno: , Argo
Originální název:

Elogio de la madrastra , 1988


více info...

Přidat komentář

sgjoli
26.11.2023 4 z 5

Po dočtení knihy jsem měla trochu pocit, jako by mi explodoval mozek a já dokázala v první chvíli vyplodit jen jedinou otázku: "Co jsem to sakra právě dočetla?". :-D
No nakonec to hodnotím poměrně vysoko, i když chápu, že pro některé čtenáře může tahle kniha být nevkusná a pobuřující záležitost. Já to vnímám jako hutné rodinné drama s erotickým nádechem, které se poněkud zvrhne směrem, jak postavy asi úplně nezamýšlely. Jak moc je to morálně správné, to ať si každý čtenář posoudí sám pro sebe.
Pro mne je to zajímavě uchopený osud uzavřené skupinky lidí, která se nečekaně dostane do víru událostí, z nichž není úniku. Pohybuje se to na hranici reality a neuchopitelného snu a fantazie. Celé to je zabalené do květnatého jazyka a připodobnění k výtvarnému umění. A proto to hodnotím tak vysoko.
Téma samo o sobě svým způsobem třaskavé, nicméně ať už se k obsahu člověk staví jakkoliv, nelze autorovi upřít, že umí skvěle pracovat s jazykem a mezi řádky zvládne nacpat spoustu věcí. A malým textem tak říct opravdu hodně. Cca 150 stran textu, psaného velkým písmem a prokládaného obrázky, není mnoho. A přesto mám pocit, že mne to vnitřně převálcovalo.

boticelli
13.05.2021 5 z 5

Ďábelsko-erotické rodinné ... vlastně drama. A to hodně pikantní, ovšem v uměleckém hávu a dost zajímavě pojaté. Kniha má spád, má “pár” stránek a je graficky velice povedená - nedám zamýšlené 4* ale plných pět!


wosch
23.10.2020 1 z 5

Prostě slabé...

Afilada
03.09.2020 4 z 5

Mario Vargas Llosa je můj oblíbený autor. Skvěle cítí a dokáže vyjádřit latinskoamerickou mentalitu/realitu.
Poměrně neobvyklý příběh vypráví něžně, takže erotické scény často ani nepůsobí eroticky, ale laskavě.
Obdivuji spisovatelovu invenci a schopnost vyjádřit to, co jiní nedokáží, tedy že i dítě může být padouch stejně jako to, že i dítě žije erotikou.

netopýr088
01.07.2020 2 z 5

od erotickej knihy by som očakával viac erotiky, ale tej je v tejto knihe menej ako v katalógu Hilti. V kontexte autorovho diela, ani v kontexte erotickej literatúry vôbec, nejde o dielo nejakým spôsobom podstatné, ak sa mám vyhnúť pomenovaniu zbytočné. Bavilo ma to, čítalo sa to dobre, a originálne to miestami tiež bolo, bohužiaľ (to je) dosť málo, na pozitívne hodnotenie odo mňa, a to sa snažím byť objektívny.

IvaKo
30.05.2020 4 z 5

Moje čtvrté setkání s tímto autorem, který je mým oblíbencem. Tento erotický příběh má snovou atmosféru a postavy, které jakoby vystoupily z obrazů renesančních mistrů. Děj je vyprávěn bohatým jazykem, jemně i rozverně a čtenář jenom žasne, že se tímto stylem dají popsat i činnosti naprosto odpudivé. Bavilo mě to.

sharik
31.07.2019 4 z 5

Chvála macechy dokazuje, že i čistě erotický román může být uměleckým dílem. Není explicitní, ani pornografický, a přesto se nevyhýbá sexualitě a tělesnosti ukazované ve skutečných detailech, občas dosti zvláštních. A kde je to umění? Jednak ve struktuře románu, respektive v její mnohovrstevnatosti při propojení s dějem a alegorickými příběhy. Druhou věcí je styl, práce s metaforou a skutečně bravurní balancování mezi dějovou prózou a meditativními (někdy až příliš detailními a v tom bohužel místy utahanými) pasážemi, v nichž se Llosa nestydí být poměrně kontroverzní (nejen dlouhé kapitoly o čištění uši a střev a jeho nezvyklém propojení s vnímáním erotiky, ale třeba i sedm stran, na nichž Don Rigoberto až obsesivně obdivuje zadnici své ženy, působí překvapivě něžně a "prasácky" zároveň). Příběh sám zůstává po dlouhou dobu těžce v pozadí, daleko za citlivě popsanými obsesemi účastníků milostného trojúhelníku (téměř incestního, ne však pokrevně), aby nakonec udeřil plnou silou. Musím přiznat, že se mi do této knihy příliš nechtělo a zpočátku jsem z ní byl spíše rozpačitý a mírně znuděný, ale když se pokusíte pochopit autorův záměr a nebudete číst povrchně, věřím, že budete spokojeni, jako jsem byl nakonec i já.