Cesty Evropou

Cesty Evropou https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36009/bmid_cesty-evropou-wje-36009.jpg 5 31 7

Cestopisné črty Karla Čapka pocházejí většinou z rozhraní 20. a 30. let, kdy se autor teprve přibližoval k vrcholu své tvorby, jehož dosáhl ve "Válce s mloky" a v "Matce". Výbor zahrnuje čtyři knihy: "Anglické listy" (1924), "Výlet do Španěl" (1930), "Obrázky z Holandska" (1932) a "Cestu na Sever" (1936). Čapek cestoval cizími zeměmi jako citlivý pozorovatel přírodních krás i života obyvatel. Obdiv k lidské práci, úcta k svébytnosti každého národa, sympatie k lidovým masám jako k jediným tvůrcům všech hmotných i kulturních hodnot, vnímavost k sociálním nesrovnalostem kapitalistického světa - to jsou základní hodnoty, jež činí z Čapkových cestopisů dodnes cennou a aktuální četbu.... celý text

Přidat komentář

K.larki
08.04.2024 5 z 5

Miluji Karla Čapka čím dál více...jeho ryzí češtinu, jeho zamyšlení nad souvislosti, dějinami, uměním i prostým Životem.
Skutečnost, opravdová paráda!
Souhlasím, že to není kniha na souvislou cetbu.Listovala jsem tam i zpět, vzpomínala na místa známá,
predstvavovala si ta neznama,vybavovala si své vlastní zážitky a pocity a říkala si jak je krásné takto přemitat a porovnávat své dojmy s Karlem Čapkem. Takový lepší průvodce:) Miroslav Nevrly a Karpatske hry jsou v podobném duchu dotažené k dokonalosti.

A ještě něco se mi na knize líbilo velice, v jejím samém závěru zamyšlení nad naším národem, jedním z těch mnoha malych:
"Je-li náš krámek malý, pak v něm není místa pro šmízo, šmejd, polotovar a humbuk; špatně veci zabírají tolik místa jako dobré, a my toho místa nemáme nazbyt. Nemluvím o produktech, nýbrž o něčem dulezitejsim, totiž o idealech."

Miluji Karla Čapka:)

ivetka859
29.03.2024 5 z 5

Tónem Karla Čapka: Dobré to bylo. Byly statě, kdy jsem pochybovala, jestli knížku dočtu na jeden zátah nebo se k ní vrátít jindy. Ale takhle na závěr a celkově to ve mně nechalo pohlazení po duši.
Opravdu se to stylem podobalo Zahradníkovu roku, jak jsem očekávala. Akorát to mělo x-násobný rozsah.
Čapek je spisovatelský impresionista - každou krajinu popíše nastokrát, pokaždé trochu jiným odstínem. Věřím, že "bříza" se vyskytuje průměrně dvakrát na stránku. A tak omílá a opakuje, až se čtenáři vpije do mysli poskládaný obraz. Chtěla bych znát tolik slov, pojmů i synonym.
Jen se přiznám, že obrázky mě bavily tak čtvrtinu knížky, pak už to byl spíš prostředek k rychlejšímu čtení.


tittanie
27.03.2024

Soubor Čapkových cestopisů. Krásný jazyk a detailní popisy všeho, co autor viděl. Nejvíce mě asi oslovily Výlety do Španěl.

Florindela
09.08.2020 5 z 5

Cesty Evropou jsou vlastně 4 knihy v jedné. Čapkovy postřehy z cest a hlavně krásné popisy zemí, tak jak je viděl on. A jak už je my nikdy neuvidíme. Miluji jeho hry se slovy. Nejvíc se mi líbily Obrázky z Holandska, ale i Anglické listy a vlastně všechny. Kdo má rád Čapkův styl, doporučuji k přečtení.

džej
17.01.2018 5 z 5

Nádherná kniha... žasla jsem, jak lze popsat a nakreslit krajinu, přestože jsem řadu míst, kde KČ pobýval, nenavštívila, jako bych tam s ním tehdy byla. Jeho zážitky a líčení zajímavostí severských zemí mě naprosto uchvátily!

Muflonius
17.09.2013 5 z 5

Opět příjemné počtení. člověk zažije cesty literáta a to jak s jeho pohledem, tak i s jeho nadhledem. Není to vyprávění kdovíjakého dobrodružství, je to setkání obyčejného člověka s cizími zeměmi. V podstatě formou reportáží poznáme evropu v době, kdy si dámy zkracovaly vlasy a pánové chodili do kaváren číst noviny.

WEIL
10.08.2011 3 z 5

Evropu, jak ji viděl svého času K.Čapek, tak by asi dneska nepoznal. Doba se hodně změnila, a cestopis taky.