Červený lev: mystický román

Červený lev: mystický román https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/116682/bmid_cerveny-lev-mysticky-roman-116682.jpg 5 48 15

„Narodí se nový Mesiáš… Kde, kdy? – ptal jsem se nechápavě. V Lublinu. V dubnu 1941. V lublinském ghettu – tam, kde je útlak nejtěžší a temnota největší. Mezi poníženými a utlačenými. Jeho stín jej už zdaleka předcházel: Člověk Hříchu, Potlačovatel zákonů, objevil se už se všemi svými přízraky a panstvím lži. A tam, kde se jeho stín dotkl země, tam se objeví i jeho zářivá kopie – vedle přeludu skutečnost…“ V průběhu několika po sobě jdoucích životů můžete nahlédnout do osudů hlavního hrdiny a jeho přeměny z prostého člověka v zasvěcence. Kámen mudrců, kterého se na počátku násilím zmocnil, mu nedal nesmrtelné tělo, ale pouze nevyhasínající paměť. Za plného vědomí prochází staletími z života do života a na své pouti po různých zemích se setkává s význačnými osobnostmi, jako je např. hrabě St. Germain nebo Cagliostro. Jeho příběh není pouze popisem cesty hledajícího člověka, ale i barvitým obrazem historického a duchovního vývoje Evropy v posledních pěti stech letech. Po známé knize Elizabeth Heichové Zasvěcení je Červený lev dalším mystickým iniciačním románem, jehož autorka – původem Maďarka – má celoživotní zkušenosti s duchovními vědami. Po úspěšném vydání v několika jazycích jej poprvé předkládáme v českém překladu.... celý text

Literatura světová Romány Duchovní literatura
Vydáno: , Fontána (Dobra & Fontána)
Originální název:

A Vörös Oroszlán , 1946


více info...

Přidat komentář

Klamm
11.04.2021 5 z 5

Nechci hodnotit, ani se s nikým přít o pravdivosti obsahu. Nejsem zastáncem okultismu, astrologie, magie a alchymie. Přesto jsem přistupoval nezaujatě a díky tomu si tak vychutnal obsáhlý duchovní román. Pravda, některé části jsou rozvleklé a nezáživné, ale věřím, že i ty tam mají svůj smysl a logické místo.
Za obdiv také stojí historie tohoto díla. Kdy pár nadšenců věnovalo energii jeho opisu a samizdatovému šíření v době, kdy byl určen k zániku.

Sto procent nedávám, aby snad nedošlo k mýlce, že se jedná o duchovní román stejných kvalit jako knihy Ankera Larsena. Jeho Kámen mudrců, všechny duchovní romány zastřešuje a pro mě je v tomto žánru top. Místo v knihovně vedle něho, si ale Červený lev určitě zaslouží.
95%

Ophelie
21.11.2020 4 z 5

Obsáhlé dílo nejen co do počtu stran, ale především i myšlenek. V knize vystupuje hodně postav a děj je hodně členitý, obsáhlý. Čtenář sleduje vývoj ducha (duše) Hanse Burgnera, který získá násilím (vraždou Mága Rocharda) Červeného lva - Elixír, nápoj věčného života. Tím svou duši uvrhne do zapeklitých spárů Karmy. Sledujeme jeho vývoj v životech coby Heinze Knotka, G.Borriho, Louise de la Tourzel a Cornelia. Setkává se nejen s podsvětím (Homunculus), ale i s významnými Mistry (St. Germain, Cagliostro). Osudným se mu stane setkání s Ernstem Müllerem - čímž se kruh (karmický) uzavře.
Opravdu zajímavé a obsáhlé dílo (nejen z pohledu esoteriky, mysticismu, ale i z historie). Není to zrovna lehké a oddychové čtení a grafické a jazykové zpracování (chybějící přímá řeč, gramatické chyby, nesmyslná a dlouhá souvětí) tomu zrovna moc nepřidává. Přesto se mi kniha velmi líbila a ráda si jí opět někdy přečtu, řadím ji mezi ty knihy, které mají čtenáři vždy co sdělit.


Laza27
12.08.2019

Knihy nikdy neodkládám, pokud to jen trochu jde, dočítám. Ale tohle fakt nešlo. Možná za to může český překlad, jak zde někdo níže zmiňoval, ale nedalo se to číst. Ve třetině jsem vzdala. Myšlenka skvělá, ale strašně krkolomné, nepochopitelné, zmatené, spousty zbytečných nesmyslných vět.... Fakt to nešlo

Elsinor024
09.03.2018 4 z 5

Dlouho jsem se odhodlávala pustit se do této knihy, protože jsem měla obavy, že tam bude na mne příliš mnoho okultismu, magie, alchymie, transmutace, astrologie, duchovních sfér a všeho dalšího, co k mystickým románům patří. A taky že jo:)

Myslím, že když někdo četl Slovo Buddhovo, dalajlámu, Krišnamurtiho, Balsekara nebo třeba Tolleho, může mu tenhle krásný román připadat poněkud příliš oplývající slovy a právě magií.
Prvních 150 stránek bylo pro mne utrpením, ale nakonec jsem se začetla. Kolísavě zajímavý děj, ale musím uznat, že jsem si nakonec některé pasáže četla víckrát a obdivovala jejich moudrost a zůstanou mi v hlavě uložené. Jsem ráda, že jsem se s touhle knihou seznámila a jako mystický román doporučuji.

Liduli
11.08.2017 5 z 5

Tuto knihu jsem dlouho nemohla sehnat, nakonec se mi do rukou dostala v angličtině. Posléze jsem četla i českou verzi. Překlad je úplně strašný!

Alimak7
09.07.2017 5 z 5

Toto je jedna z mála knih, kterou nikdy neprodám a nechám si jí. Chci si ji přečíst znovu třeba za 10 let. Je to kniha, která mě nutí přemýšlet a po přečtení ve mě něco z ní zůstane. Koupila jsem jí kdysi náhodně ve výprodeji, že byla levná, ale takovéhle knihy by se neměly dostat do výprodejů. :)

rfa
29.03.2016 5 z 5

Krásně napsaný mystický příběh, který nelze než doporučit.

vagonek0624
25.03.2016

Milé překvapení které překonalo veškeré mé očekávání. Nečekal jsem že předčí Zasvěcení od E. Haich.

džanaka
23.01.2016 5 z 5

Přečetl jsem jedním dechem. Kniha mě nejvíc zaujala názorným vysvětlením fungování karmy. Kromě hlavního hrdiny sledujeme několik dalších postav přes více životů i posmrtných stavů s vysvětlením, proč vypadá následující život tak, jak vypadá, s ohledem na životy předcházející. Hned si člověk jasně uvědomí, co bude následovat, pokud člověk prožil život jako parazit společnosti a "světská" spravedlnost ho nedostihla.
Bohužel převládá románový děj nad vysvětlením posunu v jednotlivých stupních vědomí od zločince po mága.
Také ze závěru jsem rozpačitý - poselství novodobého mesiáše si neumím přebrat.
Jinak pro mě nejdůležitější při hodnocení knihy je, jaké mám pocity při čtení. Zde jsem se po celou dobu čtení cítil velmi příjemně s duchem obráceným za hranice svého běžného vnímání. Takže pět hvězd :-)

LenysekC
20.05.2015 1 z 5

Hm, tak tohle mě minulo na všech frontách. A ten překlad, stylistika, grafické zpracování... Viděl to vůbec nějaký korektor? Možná jsem to špatně načasovala, ale v tuhle chvíli velká bída.

hrach
19.11.2014 4 z 5

Z recenzii a komentárov som očakával Meyrinka v sukni (čiže ženské postavy možno nebudú redukované na stereotyp Miriam z Golema, a kňažnej Chotokalunginovej z Anjela), so zosilnením dôrazom na východnú mystickú tradíciu (reinkarnácia a Tibet ako centrum svetovej múdrosti) a silne ovplyvneného 2. svetovou vojnou a profesiou psychiatričky na klinike ("To bude pre-jungované," predpokladal som zčasti správne).

Dojmy sú silne rozporuplné.

V kontexte toho, že je to autorkina prvotina, ktorú písala pomerne mladá, je tá kniha ukrutná. Že je prudko čítavá (síce s nestabilne pútavým dejom) by ma asi neprekvapilo, to zvládne asi kdekto, aj keď nie tak často na prvý pokus. Zarazila ma šírka a hĺbka záberu autorky, schopnosť synkretizovať rozmanité ezoterické tradície a občas vybaliť aj fakt hlbokú myšlienku. Ťažko sa mi verí, že tú knihu písala sama.
Úvod a predstavenie knihy (ťažko povedať nakoľko fiktívne) ma dosť vydesilo prorokovaním obrody ľudstva cez hromadné utrpenie a smrť a či mesiáša narodeného v lublinskom ghette. Autorka začala písať 1941, čo tomu dávalo obzvlášť desivý nádych.
Celá kniha je postavená na kolobehu reinkarnácií hlavného protagonistu, ktorý si svoje spomienky na predošlé životy nesie zo sebou naprieč storočiami, vďaka Elixíru, ktorého sa zmocnil silou. Zobrazenie niekoľkých životov dávalo Veľkému dielu duchovného(?) alchymistu pestrejšie farby, i keď by asi bolo možné vnímať to i ako metaforu jedného života (ona tá smrť, ktorá tam väčšinou má vždy význam, nemusí byť nutne smrťou ako takou, že áno).
Postupom času sa nabaľujú postavy, ktoré sa tiež reinkarnujú v iných postavách a keď človek nemá dobrú pamäť na mená, občas si polistuje dozadu. Je ich tam fakt hrozne veľa a neraz mi to prišlo neprehľadné.
Iné ženské ako matky sa začínajú zjavovať tak v polovici knihy a podľa očakávaní sú pomerne pestré a uveriteľné. Toto je imo jedna z veľkých predností ženských autoriek.
Ako som písal, dej pomerne slušne odsýpa až na pár zásekov a človeku začína pomaly dochádzať, že kniha vlastne popisuje opus magnum duchovnej alchýmie (ak mu to nedošlo hneď, ako videl členenie na tri časti: Prima Materia, Tyglík v ohni a Fénix vzlieta). Tým sa dej stáva veľmi predvídateľným, nič veľmi neprekvapí a dá sa užívať si drobné blbôstky, ako je občasná práca s historickými postavami a udalosťami (historická fikcia dľa Argonanta ako vyšitá!).
Z hľadiska ezoterického mi ten synkretizmus prišiel miestami vcelku zaujímavý (napr. aký má laborovanie z hmotou význam pre duchovného alchymistu), väčšinou ale trošku otravný. Nevedel som sa trochu zbaviť dojmu, že sa autorka tvári, že vie viac, ako vie skutočne. To zrovna ten Meyrink robil podstatne menej. Na druhú stranu, keď som si zobral ako fantazírovanie o tom, ako by to mohlo byť, trochu som sa uvoľnil a šlo to lepšie.
Vo výsledku tá kniha vo mne silno rezonuje (zvlášť v kontexte obrazu mladej psychiatričky, ktorá počas vojny sedí zavretá v chate a píše). Hrozne ma dráždil ten duchovnoalchymistký-moralistický rozmer očisťovania sa od vlastných nerestí a vášní všeobecne. V mojom zúfalom boji proti vlastnému super-egu mi to asi veľmi nepomohlo a z iných hľadísk tam asi boli užitočné veci tak rozstrúsené a prevrstvené, že po jednom čítaní ich asi dostatočne prebrať neviem.
Možno som na to ešte na takú knihu celkom nedorástol.

Eldar80
21.08.2014 5 z 5

Bez komentáře. 115%

Varvara
21.10.2013 5 z 5

Zatím jenom krátce, protože to ještě v sobě nechám nějaký čas usadit, než napíšu delší komentář, ale už teď můžu s klidným svědomím napsat, že Červený lev je jedna z nejlepších knih, jaké jsem kdy četla!

freywar
10.03.2013 5 z 5

Nádherná kniha, děj se odehrává napříč 4 stoletími, kdy alchymisticky adept vraždou získá nápoj nesmrtelnosti (červený lev). Adept sis umírá ovšem jeho paměť nikoliv a tak prochází s jedné reinkarnace do druhé s pamětí na minulí život a lidi v něm, s kterýma se opět potkává. Rozsahem dílo nemá obdoby jedna nejúžasnějších knih, kterou jsem měl možnost číst.

Ty, který jsi se pustil do čtení knihy, když ji pročteš do konce a pochopíš,
staneš se vládcem nebo šílencem. Tak s ní učiň, co chceš, - nemůžeš
jí pohrdat ani na ni zapomenout. Když jsi čistý, bude před tebou
pochodní, když jsi silný, stane se v tvých rukou zbraní, když jsi moudrý,
staneš se moudřejším. Když jsi však zkažený, tak se tato kniha stane
v tobě pekelným ohněm, pronikne jako ostrá dýka tvou duší a zatíží tvé
svědomí výčitkami a věčným neklidem."
(Eliphas Levy: Rituel de la Haute Magie)

Petr M.
05.07.2012

Nádherná kniha.Nechce se mi ani moc věřit,že by ji tato paní psala sama.Všem hledajícím vřele doporučuji.