Cena za dokonalost

Cena za dokonalost https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/247787/bmid_cena-za-dokonalost-oyA-247787.jpg 4 166 64

Když malá Céline projevila hudební nadání, koupil jí otec klavír a rozhodl se, že z dcerky vychová virtuosku. Jeho praktiky se však velmi odlišovaly od běžných rodičovských a pedagogických metod. Spočívaly v ponižování, týrání, bití, odpíral dcerce stravu, nebo ji naopak nutil sníst zbytky smíchané v odpornou šlichtu. Běžně ji zamykal, vyhrožoval jí a jeho slova: Jsi horší než pes, se dítěti nesmazatelně vryla do paměti. Holčička se nakonec ocitla na pokraji smrti. Kniha je otřesný a neuvěřitelně silný dokument, který se ve Francii zařadil mezi bestsellery.... celý text

Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

La démesure , 2013


více info...

Přidat komentář

Karin94
08.11.2023 3 z 5

„Hudba má tu moc, že jim dovolí zapomenout na několik okamžiku na vlastní trápení.

Veľmi smutný príbeh o Céline, ktorú týral jej vlastný otec.

Mám rada takýto typ knih, ktoré sú podľa skutočnosti a čitateľ sa niečo dozvie. Síce v týchto prípadoch to vôbec nie je ľahké čítanie, ale aspoň sa čo to poučí.

No pri tomto príbehu, aj napriek tomu, že mi bolo hlavnej hrdinky hrozne ľúto a až do konca som dúfala, že to dopadne dobre, mi niečo chýbalo. Navyše som mala pocit, akoby som čítala životopis a nie príbeh skutočnej osoby.

Na druhej strane mi v knihe veľmi vadila jej matka. Vedela čo sa doma odohráva, veľakrát to videla aj na vlastné oči a jediné čo vedela povedať bolo „to nesmieš, namiesto toho, aby rapídne zakročila. Najviac rozumu tam mala asi Célinina najmladšia sestra Maria, ktorá si vďaka svojej povahe nenechala skákať po hlave.

Sem tam aj Céline robila unáhlené rozhodnutia, ktoré síce chápem, ale keby som zažila niečo podobné, tak by som zmýšľala asi inak.

Knižka ale určite stojí si prečítanie aspoň ako osveta v oblasti týrania detí, ktoré majú na svedomí väčšinou dospelí a ktorí by mali byť potrestaní tým najvyšším trestom.

MarkétaI.
06.05.2022 5 z 5

Cena za dokonalost je smutný příběh o Céline která odmalička trpěla. Nejhorší na tom je, že ji týral vlastní otec.
Z knihy mám smíšené pocity. Tak nějak nechápu co se dělo potom, kdy pravda vyšla najevo. Přišlo mi to celkem zvláštní.
Kniha ale určitě stojí za přečtení.


Palorizek85
12.04.2022 4 z 5

Z této knihy mi bylo hodně smutno. Týrání a zneužívání (ať sexuální nebo psychické) dětí je snad to nejubožejší, čeho se mohou dospělí dopustit a mělo by být vždy "odměněno" těmi nejvyššími tresty. Žadne dítě by tomu nemělo být vystaveno. Kniha popisuje psychické týrání spolu s fyzickými tresty - vše naprosto otřesné. Teď něco k tématu, ale mimo knihu. V doslovu knihy hovořil jiný autor, který to ale zase dle mého přehání na druhou stranu a upřímně dnešní pseudoliberální doba má hodně pokřivený názor na výchovu. Myslím si že dítě by mělo být vychovávano vyrovnaně a bez přílišných nároku, které jsou mimo jeho schopnosti, ale pořád by děti měli být vychovávány a neměla by jím být poskytována svoboda neúměrná jejich věku (když 5 letému dítěti budete dávat na výběr co chce jist, tak bude v 10 letech pravděpodobně bojovat s obezitou; nebo když dáte 5 letému dítěti na výběr jestli chce být holčička nebo chlapeček, opět mu ublížíte.) Jelikož dítě neuvažuje stejně jako dospělý, nemůže mít stejnou svobodu volby. Dítě je pořád dítě a některé věci musí být ponechány v rukou "kompetentních" dospělých. A vztekajicí se dítě, které s sebou flákne o zem v obchodě pravděpodobně nema ADHD...je jen nevychované, anebo vychovávané "svobodomyslně". A nejvíce mě v té chvíli pobaví rodiče, kteří se nad ním utrpně sklání a snaží se mu domlouvat...holt jak říkám je potřeba vyrovnanost.

GYROTOURBILLON
02.04.2022 5 z 5

Co dodat?! Jsou rodiče, kteří by se neměli rodiči vůbec stávat.
Děti se rodí z vášně a pobláznění, ale ne každý dospělý zvládne následné kroky. Někoho takového znám - sebe. Už mé početí (matce nebylo ani 18) ukázalo, že vlastně bylo neplánované, přesto rozhodli prarodiče o tom, zda se narodím. Otec s mým příchodem na svět nesouhlasil, cítil se mlád na tento závazek.
Asi do mé 3. třídy se snažil fungovat jako otec, ale jak jen mohl, dal mě na víkendy k babičce z matčiny strany, která na mě i s dědou měli rozhodující vliv, což mého otce v mé pubertě tak prudilo, že je začal nesnášet. Oni byli nakonec ti, kdo mi v dospělosti ukázali cestu kudy jít, co a koho ctít a především vštěpovali brzké osamostatnění.
Ano, jako v knize, jeho výchovný způsob byl křik a rány páskem. Zákazy kamarádů a všeho, co k mládí patří. Moje vojna mi změnila život (na rozdíl od jiných, kteří to brali jako zbytečnost). Poznal jsem, že je třeba odejít, matka jela jen setrvačně, přesně, o ničem nerozhodovala a lásku radši projevovala jen ve své práci (učitelka v MŠ). Jsou věci, které přebolí, podobně jako u Céline, ale nevytěsníte je z hlavy nikdy, bohužel. Dnes už se celý jejich rod rozpadl. Vznikly konflikty ohledně dědictví a i ti nejbližší (dcery prarodičů) jsou sobě nedostupné.
Jak knihu hodnotit?? Zde rozhodně nejde o hvězdy, ale je "nás" více, než si myslíte. A přestože si rodiče nevybíráme, je třeba o tom mluvit, ať už se ti, koho se to týká, byť jen zamyslí, proč se ve vysokém věku jejich děti odmítají s nimi vídat, svěřovat se jim, či jinak projevovat city. Oni nám to ukázali, přesto se i dnes cítí dotčení, pokud jen nakousneme rozhovor na toto téma.

FaeleenFairy
30.07.2021 3 z 5

(SPOILER) První část knihy byl skvělý, pak už mě nebavila... A hlavně me strašně rozcilovala hlavní hrdinka, ktera neustále bránila svoji matku,protože ta jí nosila třeba tajně jídlo, když jí to otec zakazoval apod...:D její matka se na to, co ji otec delal celou dobu koukala a neodesla! to, ze je nekdo slaba ***** a neodejde, to se tyka jen tech žen, ale nechat tohle delat svemu diteti, vedet o tom a toho hajzla nevyhodit okamžitě z domu, to je největší sobeckost a humus! Fakt jsem se rozcilila

Jurajovamaka
04.02.2021 5 z 5

Veľmi smutný príbeh o despotickom otcovi, ktorý neskutočne šikanoval svoje malé dievčatko, z ktorého chcel mať umelkyňu. Matka sa tvárila, že nevidí, nepočuje...

certik003
31.03.2020

Jde o velmi silný a smutný příběh, i když mi úplně nesedl styl psaní. Céline je obdivuhodná, že dokázala relativně v pořádku přežít takové rodiče. Její otec byl nepochopitelný tyran, ale horší je, podle mě, její matka, která dlouho zavírala oči a situaci nijak neřešila. Rozumím tomu, že submisivní lidé se mají problém někomu postavit, ale když jde o dítě, tak prostě nechápu. A nechápu ani, že ji Céline omlouvá a nezlobí se na ni. Důležité ale je, že se jí podařilo dosáhnout svých cílů a žít svůj život. Díky tomuhle stojí za to přečíst takhle moc depresivní a pesimistickou knížku.

Zuziša
15.12.2019 5 z 5

Silný příběh jako všechny na toto téma.Jen nechápu některé matky,že se nesnaží tomu zabránit,ale těžko soudit.Každopádně je to neomluvitelné.

Mirin1349
18.10.2019 5 z 5

Všechno důležité o knize už bylo řečeno, je to velmi silný příběh ještě silnější a neuvěřitelně houževnaté malé holčičky a později dospívající dívky, která si prošla peklem. Hlavně první půlku knihy jsem prostě jen nechápala, jak se ten nejbližší může proměnit v takového tyrana. Věřím, že se to děje častěji, než by nám bylo milé vědět. Co ale nechápu a nikdy nepochopím, že někdy může vlastní máma tak zavírat oči před tou hrůzou. Nechápu, kde Celine vzala tolik síly, aby ji ještě obhajovala. Pro mě je snad větším zločincem tohoto příběhu nečinná matka než tyranizující otec. Hodně silný příběh, dojem ještě umocňuje fakt, že je podle skutečné události. Kniha je velmi čtivá, jestli se to tak dá říct, tak se mi moc líbila.

katy238
24.09.2019 5 z 5

Silné téma, těžké čtení o protrpěném dějství, síle vzepřít se a šrámech na duši, které už nikdo nezhojí. Vyprávění Céline o ztraceném dětství a despotickém otci se jen nesnadno stravuje, při čtení je těžké odosobnit se od řádků, ve kterých je shrnuta bolest a nepochopení pohnutek toho, jež má chránit, místo toho způsobuje rány bez vysvětlení. Kniha není pro slabší povahy, i tak patří do kategorie těch, které by si měl přečíst každý.

leny.wood
11.08.2019 4 z 5

Těžko uvěřit, že se tohle děje a ještě těžší uvěřit, že dokáže být okolí tak lhostejné.

MirkaProk
21.07.2019 3 z 5

Až děsivý příběh podle skutečnosti. Celine obdivuji, jak vše zvládla a co vše v životě dokázala. Tohle by děti neměly zažívat.

Libušš
01.07.2019 2 z 5

Kniha, která se čte rychle. Přiznám se, že za mě trochu... ani nevím jak správně to nazvat... zbytečný? Zbytečný ji číst. Jak jsem dočetla, tak mi odešla i z mysli.
Jedna z knih, které čtu opravdu jen očima a nijak se ve mně neukládá.
Nicméně je to určitě jedna z těch zárověň poučných knih, jeliož věřím, že si mnoho dětí zažije peklo, kvůli rodičům, kteří do nich vkladájí své nesplněné tužby a sny, čímž děti ničí.

veru_nedvedova
27.05.2019 4 z 5

Smutný příběh o zlomené dětské duši. Kniha je napsaná jednoduchým stylem a donutí vás přemýšlet nad tímto tématem. Moc se o něm ve společnosti nemluví. Přitom je, docela ve velkém měřítku, všude kolem nás.

L.Helena
08.05.2019 5 z 5

Bohužel nikdo nedostane druhou šanci prožít své dětství. Malé Céline zničil dětství její krutý a nelítostný otec a matka tomu očividně nedokázala zabránit. Obdivuji Céline, že navzdory tomu dokázala vyrůst v láskyplného a spokojeného člověka.

nik077
14.04.2019 5 z 5

Smutný příběh... bohužel se toto děje i horší ....

Dannyska
13.04.2019 5 z 5

I přesto, že je to velice smutný příběh knihu doporučuji. Je smutné co vše se ve světě děje a co si lidé v životě musí projít a zažít od svých nejbližších. :-( Naštěstí je autorka velmi silná osobnost a nebála se o svém problému mluvit a psát. A taky jsem ráda, že vše dopadlo, jak nejlíp mohlo...

Ticiana
30.03.2019 4 z 5

Silnej příběh. Jsem rada, ze jsem ho přečetla. A autorce fandím v jejím životě a i odhodláni udělat něco pro týrané děti. Sama ví nejlíp jak to rozpoznat a jak nejlépe pomoct. A díky knížce se k tomu muže přiblížit vic lidi.

Grynče
28.03.2019

Neuvěřitelný příběh. Knihu vřele doporučuji.

Alexxxka
12.03.2019 5 z 5

U této výpovědi se nedá říct jestli je dobrá nebo ne. Vubec není dobré, že si malá holčička musela tolik vytrpět. Já měla celou dobu stažený žaludek, Celine jsem hodně fandila a přes to všechno přicházela jedna rána za druhou. Naopak toho psychopatického otce jsem měla chuť pořádně proplesknout a poslat do vězení až by tam zčernal. Velice silný příběh. Nevím co víc napsat, rozhodně stojí za přečtení. DOPORUČUJI!!