Čas prílivu

Čas prílivu https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434190/bmid_cas-prilivu-OGh-434190.jpg 4 226 36

Hercule Poirot série

< 26. díl >

Vynikajúca detektívka kráľovnej zločinu – legendárnej Agathy Christie – sa odohráva v povojnovom Anglicku v roku 1946. Autorka nás zavedie na vidiek neďaleko Londýna, kam prichádza slávny detektív Hercule Poirot, aby spolu so superintendentom Spenceom riešil záhadný prípad v rodine Cloadovcov. Niekoľko týždňov po sobáši s príťažlivou mladou vdovou Gordon Cloade tragicky zahynie pri nemeckom bombovom útoku na Londýn. Vďaka tomu sa bývalá pani Underhayová stane výlučnou majiteľkou rodinného bohatstva Cloadovcov. Krátko nato Hercula Poirota navštívi švagriná nebohého muža, ktorá tvrdí, vraj „duchovia“ ju varovali, že prvý manžel Rosaleen Underhayovej ešte žije. Keď Poirota požiada, aby našiel nezvestnú osobu iba podľa indícií zo záhrobia, slávneho detektíva sa zmocnia pochybnosti, no ešte väčšmi ho máta pravý dôvod, prečo ho Kathleen Cloadová vlastne vyhľadala...... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

Taken at the Flood , 1948


více info...

Přidat komentář

Emik87
20.02.2024 4 z 5

Tahle Poirotovka je za mě z kategorie těch slabších. Nechytla mě atmosférou a ani případem.

Lolila
12.12.2023 5 z 5

Ďalší skvelý príbeh od Agathy Christie odohrávajúci sa v povojnovom Anglicku. Milé, zamotané, oddychové, ....:-)


Margherita_N
25.11.2023 5 z 5

Četla jsem pod názvem Čas přílivu. Ta Agatha fakt milovala cestování, zase se při odkrývání minulosti podezřelé dozvíme, že navzdory mladému věku se její identita rozplizla kdesi mezi střední Afrikou, kde se stihla vdát, a Amerikou, kde potká druhého manžela. A to je náš bohatej strýček, kterej zemře a tím všechna sranda s dědictvím začne. Na scéně se objevuje poslední vůle a taky možnost, že na rozdíl od starého Gordona možná ještě tak úplně nezemřel Rosaleenin první manžel. To nejvíc vytáčí bratra mladé vdovy, kterej si ji vodí jako loutku a odráží Gordonovy příbuzné, kteří si chtějí z jejího dědictví aspoň něco vypůjčit. Pak se to všechno šíleně zamotá, zemře ještě několik lidí, někdo se převleče za ženu a nechá se tak z dálky vidět, ale Poirota nezmate nic a všechny ty několikrát přetočené zápletky zločinu odhalí. Dávám pět hvězd <3

klmonkaa
31.08.2023 5 z 5

Vynikajúca detektívka. :-)

SSTknihy
25.07.2023 3 z 5

Nejen poválečný zmatek, tady byl zmatek ve všem :-) Chvíli mi trvalo, než jsem si v těch postavách udělala pořádek, pochopila všechny dějové linky a vydechla překvapením nad opět dokonalou prací šedých buněk mozkových pana Poirota. Přiznávám ale bez mučení, že tuhle detektivku mám přeci jen o kousek raději ve filmovém zpracování.

zipporah
09.04.2023 3 z 5

Zvláštne na tej knihe je vylepšená atmosféra, opakované pripomienky o ľudskej chamtivosti, tá sa ozaj hemží knihou v monológoch, výkrikoch, myšlienkach, v opisoch... Decentne dráždi drobná romanca ako bozk od Agáty pre čitateľa, no záver? Fúha, taký ten fackoidný. Ani mi tak neprekáža to, že som neuhádla moje prekombinované vyfantazírované tipy vrahov (rátala som s dvoma ľuďmi) ako to, že sa mi to rozlúštenie a ešte aj záver romance zdal slabý a o ničom. Určite tento príbeh nepatrí medzi top, ale oplatí sa prečítať pre atmosféru jednej rodiny v kríze. Keby sem došiel na návštevu mimozemšťan a poprosil ma o stručnú definíciu ľudskej povahy, určite by som mu hodila túto knihu do rúk, ak by dáke mal, nech si prečíta, na čom je postavený svet ľudí.

janina66
20.01.2023 3 z 5

Tato detektivka nepatří k těm TOP za 5*.
Začátek byl velice zmatečný s nepřehledným množství nesympatických postav celé rodiny. Teprve v půlce se začlo něco dít a pak už děj měl větší spád. Snad všichni byli podezřelý. Napínavý konec to trochu vylepšil a díky poslechu audio jsem knihu rychle zvládla.

evacerna18
15.12.2022 1 z 5

Christie i Poirota zbozňuji, ale v tomhle případě mi nezbývá než říct, že se ta kniha prostě hodně nepovedla. Nemá to žádnou atmosféru, všechny postavy jsou nesympatické a chovají se naprosto iracionálně. Děj je přehnaný a neuvěřitelný. Třešinkou na závěr je pak epilog, který v podstatě propaguje násilí na ženách a zabití člověka je zde bráno jako taková menší klukovina. Před epilogem jsem chtěla dát 2 až 3 hvězdy, po přečtení epilogu dávám 1*.

Starmoon
10.12.2022 5 z 5

Ďalšia skvelá christiovka. Tentokrát situovaná do veľmi zaujímavého časopriestoru meniaceho sa povojnového anglického vidieka. Super rozbeh, potom sa nám to pekne zamotalo, a na konci rozuzlenie, na ktoré som neprišla ani po X prečítaných autorkiných románoch. Skrátka – tak to mám u Agáty rada. Pre mňa jedna z jej (naj)lepších detektívok.

Lexie321
21.11.2022 5 z 5

Skvelý príbeh ako vždy, vhodný pre každého milovníka klasických detektívok.

happy-smile
08.11.2022 4 z 5

Klasika. Na pachatele jsem samozřejmě nepřišla. :)

laepus
14.08.2022 4 z 5

Další z mnoha v řadě. Tentokrát jedna z nejvíce převrácených závěru. I když, jestli vůbec u Agathy jde říct, že nějaká detektivka v závěru totálně převrácena nebyla? V seriálové podobě je to jeden z mých méně oblíbených dílů (jelikož už tam není Hastings, Japp ani slečna Lemonová), kniha to nijak zásadně neposunula ani nahoru, ani dolů - je vidět, že až na pár věcí, se scénáristé až úzkostlivě drželi předlohy. Vlastně, jednu vraždu ubrali... :) Každopádně určitě napsala Agatha lepší díly, nejzajímavější moment tady je Poirot, který je dlouhou dobu úspěšně tahán za nos, než na to přijde a v závěru to klasicky všem vytmaví.

Dada077
23.07.2022 3 z 5

"čítanie" som si ešte sťažila formou počúvania audio s tak divnou interpretáciou (dvoch ženských interpretácií, kde zlú nahradila ešte horšia :))
príbeh taký slabší, povojnový, ale stále sa pri ňom potvrdilo, že v prvom rade ide o prachy.
ale celkom fajn. vymaľovala som pri ňom celú jednu miestnosť. :))

Ivan F
18.06.2022 3 z 5

Prikloním sa k tým, ktorí knihu ohodnotili ako priemernú a v rámci detektívneho žánru skôr podpriemernú krimi. Pani Agatha napísala veľa omnoho lepších kníh, pri ktorých som si čítanie užíval, tu som sa do čítania viac-menej nútil. Celkovo som mal skôr pocit, akoby písanie nebavilo ani samotnú Christie. Vyznenie príbehu je také nijaké a k žiadnej z postáv si nemožno (teda z môjho pohľadu) vytvoriť kladný vzťah. Takisto je malý belgičan v príbehu upozadený - čo by nebolo na škodu (túto schému A.Ch. použila viackrát) - objaví sa až za polovicou prečítaných stránok, ale ruku na srdce, mnoho z nás očakáva skorší a výraznejší nástup na pole vyšetrovania zločinu a určite viac razantnejších prejavov detektívovej dômyselnosti. Tak, ako sa k viacerým príbehom s fúzatým a plešatým detektívom rád vrátim, tak tento to rozhodne nebude.

domihruzkova
08.03.2022 3 z 5

Nepatří k těm TOP, ale i tak jsem si poslech užila.

terimila
14.10.2021 2 z 5

Průměr, možná i spíš slabší průměr. Moc mě to nevtáhlo. Jediné sympatické postavy byly Lynn a teta Kathie, pročež jsem ani moc netrnula obavami, aby vrahem nebyl někdo z mých oblíbenců. Ostatní mi byli fuk. Prostě... celé to je jaksi postaveno tak, že mi bylo tak trochu jedno, jak to skončí. Čte se to hezky, ale čím víc detektivek mám načteno, tím víc zjišťuju, že detektivky paní Agathy jsou takové spíš jemné, ne strhující. Člověka to nenutí číst dál a dál. Vydrželo mi to na 3 týdny krátkých čtení u oběda, takže... takže.
Hodně dobrým ozvláštněním je vsazení do britské těsně poválečné společnosti a to, jak se vyrovnává s následky války. Ani rozuzlení nebylo špatné. Ale co mě naprosto otrávilo, byl ten úplný závěr. Teda... ne. Že se vyloupne tak hloupá káča i z téhle postavy, to jsem nečekala. Achjo.

Alinka2
25.01.2021 5 z 5

Trochu nezvyklé, protože je tu jiný vypravěčský styl, ale stejně parádní detektivka, jako vždy od paní spisovatelky.

Bája89
25.01.2021 5 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších Poirotovek. Zápletka neměla chybu a až do konce jsem se nemohla rozhodnout, kdo je vlastně vrah. Atmosféra poválečné Anglie navíc čtenáře vtáhne natolik, že má pocit, že se s postavami prochází po anglickém venkově. Zdánlivě jednoduchý případ se zamotává, komplikuje a Poirot z té změní stop, lží a zmatku vykřeše pravdu. A ten závěr prostě nemá chybu. Minulost zkrátka nikdy nespí.

1amu
16.10.2020 4 z 5

Lady Agatha ovládala jednu důležitou věc. Před psaním dalšího příběhu si ujasnila přibližný okruh lidí, mezi kterými se bude "zmítat" čtenář, aby se dostal k vysněnému, tedy, že on předem určí vraha (vrahy).
Od toho je autor, aby mu to pořádně ztížil a v tom je kouzlo knih autorky, která si právě takto své psaní užívala.
Ctihodný a movitý gentleman Gordon Cloade se vrací z Ameriky do Anglie. Na cestě přes Atlantik se seznámí s krásnou mladou vdovou Rosaleen.
Jest přec zvykem, že starší pán zahlédne v uzavřené společnosti krásnou mladou ženu a brzy jej ovládne to, na co čekají zejména čtenářky (zpravidla někdy již od velmi nízkého věku až po dámy ještě starší než onen pán). tedy brzy zjistí, že jen ona jest tou pravou a jedinou.
I učiní ji svou chotí.
Nezbytně musí nastat druhá fáze, tedy okamžik, kdy se se chystají vyrazit domů (do honosného sídla), aby příbuzenstvu byla představena nová členka rodiny, pravda také možná dědička.
A autorka to drží stále pevně v ruce.
Je válka a postarší čerstvě ženatý muž zahyne při leteckém náletu. Celý jeho majetek tak spadl do klína čerstvé vdovy. Ta se vydá do rodinného sídla se svým bratrem a od začátku je jasné, že atmosféra nemůže být nejlepší.
A divíte se čtenáři ? Je logické, že se potenciální dědicové třesou při pomyšlení na možné růsty svých bankovních účtů (nebo naplnění oněch známých punčoch-důmyslně kdesi ukrytých). A najednou ?
Nota bene nastává další komplikace, když se příbuzenstvo po nebožtíkovi dozví, že údajný první manžel Rosaleen je možná naživu. Víc jim o tom má povědět záhadný možný svědek Enoch , který se ubytoval v místním hostinci. Zkušený čtenář se nediví, že jej tam nalezli brzy ve stavu " úplné ztuhlosti".
A nastává situace pro uvedení Hercula Poirota na scénu, tedy se žádostí o pomoc. Zhostí se svého úkolu tak, jak jest u něho dobrým zvykem.

Za pár dnů nastane den 12.listopadu, což je 82.výročí uvedení této knihy na trh.

alekis
04.08.2020 5 z 5

Pokud se nemýlím, tento příběh byl zfilmován a to v trochu jiné podobě, s maličko jiným dějem. Bohužel, postavy z filmu se mi promítaly při čtení do knihy, můj dojem nebyl takový, jaký bych si přála mít. Škoda, protože jinak bych si brilantní výkon Hercula Poirota užila rozhodně víc.