Byla jednou jedna řeka

Byla jednou jedna řeka https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/427813/bmid_byla-jednou-jedna-reka-j9n-427813.jpg 4 173 56

V zapadlém hostinci na břehu Temže se schyluje k výjimečným událostem. Štamgasti si nad pivem vypravují historky, když tu se rozrazí dveře a v nich stojí cizinec s tělíčkem mrtvé dívenky v náručí. O několik hodin později se dítko opět vrátí mezi živé. Je to zázrak? Kouzlo? Nebo lze vše racionálně vysvětlit? Dívky se chtějí ujmout tři rodiny. Nemůže však patřit všem – a proto dřív, než se ukáže její pravá totožnost, vyplavou na povrch mnohá další tajemství.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Once Upon a River , 2018


více info...

Přidat komentář

Kaduri
27.03.2023 5 z 5

Krásny príbeh z viktoriánskeho Anglicka.
Tak kľudne, ako plynie rieka, plynie i dej tejto knižky.
Rieka je hlavným motívom i spojivom príbehov jednotlivých postáv.
Je to trošku spoločenský román, trošku detektívka, trošku magický realizmus a je to tak dobre:).
Štýl prerozprávania mierne staromilský v tom najlepšom slova zmysle. V duchu som sa usmievala a hovorila si: "Kto dnes ešte takto píše?"
Odporúčam.

"Po měsících vyprávění a převypravování příběh dosud nenabyl konečného smyslu. Právě naopak, historka o utopené dívence, která zase ožila, byla záhadná, neukončená, vymykala se tomu, jak má vypadat příběh."

"... na konci vět a mezi slovy, když hlasy doznívaly a rozhovor umlkal, v bytostném poklidu, který se tají pod každým vyprávěním, tam připlouvala sama dívenka. Do téhle místnosti, do tohoto hostince, viděli ji mrtvou a viděli ji živou. Bylo to nepoznatelné, neuchopitelné, nevysvětlitelné, jedno bylo přesto jasné: byl to jejich příběh."

Lost Soul
09.12.2022 5 z 5

Ideální vánoční dárek pro vnímavé čtenáře. Podle mě si tato kouzelná kniha zasluhuje větší pozornost. Budu ji určitě doporučovat a obdarovávat s ní své oblíbené čtoucí přátele.


Agatha84
04.09.2022 4 z 5

Takové milé, laskavé, pohádkové vyprávění. Jazykový styl autorky je duši hladící, analogicky s dějem si samotný příběh představuji jako řeku, s mnoha přítoky a zákoutími a meandry .... v souvislosti s jakýmsi ustrnutím na mělčině zhruba ve druhé třetině nedávám plný počet, což ovšem vůbec nic nemění na příjemně straveném čase.

ondras666
27.07.2022 5 z 5

Voda plyne, řeči se vedou a nikdo neví, co nám proud přinese. Krásná kniha s krásným příběhem.

bupilla
07.01.2022 5 z 5

Bola som trošku presladená Vianocami - mala som chuť na temný, hĺbavý, kúzelný a hlboký príbeh a tušila som správne, že od tejto knihy presne to dostanem.
Od autorky som už čítala Třináctý příběh, ktorý ma úplne dostal a uchvátil a po prečítaní tejto knihy môžem povedať, že sa mi páčila ešte omnoho viac. :)
Som nadšená zo spôsobu, akým autorka píše, ako ukladá slová do viet a myšlienky do slov, ako dokáže vyskladať naozaj bohatý príbeh - bohatý na zápletky, zvraty, ale aj na hrdinov... a pritom sa čitateľ v príbehu ani na chvíľku nestratí a už po pár stránkach je vtiahnutý do deja tak, že cíti jeho vône aj pachy, teplo aj zimu... útulnosť aj nehostinnosť. Hovorím samozrejme za seba - na mňa príbehy Diane presne takto pôsobia.
Výnimočný príbeh, úžasne vyskladaný a premyslený do posledného detailu.
Atmosféra vykreslená dokonale.
Postavy plastické, uveriteľné a veľmi zaujímavé.
Všetko do seba krásne zapadne a na konci máte pocit úspešne zloženého puzzle z naozaj mnohých dielikov :)
Na každú otázku dostanete uveriteľnú odpoveď, napriek tomu vo vás kniha zanechá pocit kúzla, niečoho medzi nebom a zemou, čomu chcete veriť a prijať to za svoje.
Vychutnávala som si každú vetu - som uchvátená spôsobom myslenia autorky a dúfam, že ešte napíše veľa príbehov. :)
Len a len odporúčam a pritom sa vedome vyhýbam príbehom z viktoriánskej doby, ale v tomto príbehu som sa ocitla nesmierne rada a nechcela som, aby skončil :)

Petronelka123
11.11.2021 4 z 5

Hezky napsaný příběh, který se velice dobře četl. Ale popravdě byly životní příběhy jednotlivých postav zajímavé sami o sobě. Obešla bych se i bez té utopené holčičky, jejíž původ na konci stejně vyzněl tak nějak do ztracena. Vím, že se díky ní začal celý příběh odvíjet, ale přesto mne více zaujaly jednotliví aktéři a byla jsem zvědavá jak se jejich osud vyvine dál, než příběh holčičky. I tak určitě doporučuji.

nicandra
26.09.2021 5 z 5

Za mě úžasný čtenářský zážitek. Ano, já jsem tím příběhem (vlastně spíš těmi příběhy) okouzlena. Cítím se jako jedna z nich a vlastně i jsem, i pro mě si jednou Ticháček přijede...

bosorka
13.09.2021 4 z 5

Voda plyne, řeči se vedou... Stejně tak i u Temže, i tam voda plyne časem, stále podobným tempem a mlčky sleduje životy lidí kolem ní v průběhu času. Povídá se a mluví v okolí řeky, v restauraci U labutě například, tam se toho navykládá. Příběhy, které se staly, ale i ty smyšlené, nebo ty, co se údaly, ale které časem dostaly ještě blyštivější háv. Byla jednou jedna řeka je příběh o příbězích, příběh o vyprávění, příběh o lidském bytí. Moc pěkně napsaná, tak nějak poctivě, staromilsky. Když jsem ji četla, jako bych se procházela antkvariátem a očichávala listy starých knih. Nebo prodejnou starožitností, kde spoustu věcí s jejich vlastní historií vzala do ruky a prohmatala, prohlédla. A dýchla na mě někdejší doba. Ne ta která psala dějiny, ale ta obyčejná žitá kdekým. Knížka Diane Settfried je přesně taková. Nostalgická, moc pěkná.

intelektuálka
10.08.2021 4 z 5

Byla jednou jedna řeka, byl jednou jeden hostinec s neobvyklými příběhy ....
a také byla jednou jedna holčička, která možná přišla z druhého břehu ....

Tak nevím - je to drama o životě a smrti - anebo je to mystická pohádka ?

Řeka plyne - někdy pozvolna, někdy divoce - tak jako život .... A v jejích zákoutích se mohou skrývat tajemství , dobro i zlo .... ale také naděje ....

Kdopak je ta tajemná holčička - je to Amélie, je to Alice nebo je to Ann ?

Podél pobřeží řeky vystupují postavy, které jsou nakonec v závěru propojeny ....

A mystickým prvkem je zde postava převozníka Ticháčka, ochránce řeky, který zasáhne v případě nebezpečí a dopraví člověka na správný břeh ....

Ráda jsem plula po řece Temži a dávám 4 a půl hvězdičky ....

meluzena
01.07.2021 5 z 5

Podmanivě tajemný příběh jako sama řeka, o které to je. Krásně napsaný, příjemně staromilský (už jen tou dobou a místem). Je to takový ponor - metaforicky i doslova - do časů, kdy lidé měli k sobě blíž, protože neměli jinou volbu, a to je drželo při sobě a při životě. A nad vodou. Některé.
Určitě doporučuji.

Arwen777
07.06.2021 4 z 5

Ač mám ráda pozvolně se rozvíjející příběhy s krásnými popisy, tak tady jsem se s knihou ze začátku trochu potýkala, a to kvůli stylu psaní, který je tolik odlišný od současné literatury. Květnatý až poetický jazyk, neobvyklá slovní zásoba, bohužel i mnoho tiskových chyb, musela jsem si zvyknout.
Ale vyprávění, které se zpočátku vinulo jako klidná říčka Temže, mě u knihy přidrželo a od půlky jsem se stoupající vodou nedočkavě sledovala osudy lidí, které tato řeka spojovala, stejně jako dívenka nalezená v ní. Nakonec, když se jednotlivé přítoky spojily, se z toho vyklubal složitý příběh nepostrádající napětí, tajemství, lásku, zlo, magii a moudrost. A se stoupající vodou přišlo i vyvrcholení dramatu.
Doba, ve které se kniha odehrávala, byla těžká. Ale okouzlilo mě spojení lidí, ať již prostřednictvím vyprávění příběhů, jehož umění se pečlivě pilovalo, tak sounáležitostí a pomocí, když se něco přihodilo.
Pokud se nebojíte duchů řeky a poetického vyprávění podobného pohádce, vydejte se na řeku Temži a zastavte se v hostinci U Labutě, kde příběh začíná.

adnov
25.02.2021 5 z 5

Neskutečně nádherný příběh plný lásky, tajemství, bolesti, smutku i naděje a moudrosti. Právě jsem dočetla a nemám slov. Psané krásným jazykem. Jste v Anglii 19.stoleti, cítíte řeku, učíte se fotografovat, vidíte lidi dobré i zlé, chytré i obyčejné, chudé i bohaté, spokojené i nešťastné. Tolik osudů. Záhad. A nakonec SPOILER se vše propojí a (pro mě jako cíťu velká úleva a radost) přichází happy end.

Scintilla
20.02.2021 2 z 5

Kouzelný příběh a neskutečně čtivě napsané. Ale při čtení mě čím dál víc iritovalo naprosto černobílé vykreslení postav. Klasická pohádka je oproti tomu hadr. Kladné postavy se nejen za všech okolností chovají šlechetně a čestně, ale upřednosťují štěstí ostatních, aniž se je o to nikdo nežádá a aby toho nebylo málo je jim neustále ubližováno. Uf, takovou emocionální ždímačku nemusím.

Aghatte
15.02.2021 5 z 5

Krásná kniha, doufám, že paní spisovatelka teprve začíná a ještě toho hodně napíše. Obě její knihy (ještě Třináctý příběh) jsou úchvatné. Je to čtenářský zážitek, o holčičce se mi zdálo, a ani mi nevadilo nakonec vcelku logické vyústění příběhu. Autorka je ke svým postavám velmi laskavá. Doporučuji číst, vlastnit, darovat všem, kdo rád čte a koho máte rádi.
Chystám se na její třetí dílo, už ho mám doma. Těším se!

KristinTj
12.02.2021 4 z 5

Po proudu i proti proudu, s nosem plným vůně řeky vyhlížím Ticháčka... Chci se ho zeptat na mnohá tajemství, svézt se na správný břeh, nechat se zachránit. Pod přísným pohledem leccos mi nesedí, a to nejen v sazbě a překladu. Ale když se do kraje kolem Temže ponořím, splétám spolu s ní trávu příběhů na skleněné desce a s rozkoší drbu za ušima nejchytřejší prase Spojeného království.

MartinaP
07.02.2021 4 z 5

Krásný příběh, pohádka. Nic nového nevymyslím, než co už je tu psáno. Příběhy klikatící se a rozbíhající se jako řeka, aby se nakonec vše spojilo a do sebe zapadlo. Doporučuji. Chybky v tisku jsem se snažila nevnímat.

petrarka72
11.01.2021 3 z 5

Malebná kniha - lepší přívlastek nevymyslím. Popisy přírodních dějů a krajiny jsou podmanivé, viktoriánský příběh o dítěti, které odnesla řeka, o tom, co dělá rodinu rodinou a co převažuje duši na světlou či temnou stranu, jakož i o síle příběhů, mi obsahem i stylem připomíná Dickense. Nicméně na mne byl způsob vyprávění příliš odtažitý, nucená pohádkovost tomu moc neprospívala - a korektor českého vydání se zjevně kochal a svoji práci neuvěřitelně odbyl.

ArwenEvenstar
09.01.2021 5 z 5

Kniha mě pohltila už po přečtení prvních stran a já jsem ji nemohla odložit, dokud jsem nebyla na konci. Množství postav mi vůbec nevadilo, protože se spolu proplétaly jako proudy v Temži a vytvářely tak jednolitý tok příběhu. Příběhu tajemného, místy až nadpřirozeného, naplněného rozmanitými lidskými osudy, protkaného detektivními zápletkami a dýchajícího atmosférou viktoriánské Anglie. Na všechny záhady řeka nakonec přinesla odpověď, i když...?

Přes řadu překvapivých rozuzlení se v mysli nejvíce zabývám otázkou, zde by byl Robin jiný, kdyby si nepřečetl dopis v sekretáři a špatně si jej nevyložil. Může jeden list papíru v dětské duši probudit horší já?

kolacky
29.12.2020 5 z 5

Hodně příjemné čtení. Poetické i drsné a velice dobře podané. Určitě doporučuju.
A úžasný překlad paní Walló navíc.

oblakaknih
19.12.2020 5 z 5

Ze všech knih, které jsem zatím přečetla, má tato určitě nejkrásnější popisy. To je to nejvýraznější a nejlepší na celém příběhu.
Tím, jak se příběh prolíná s tokem řeky, je kniha také jednou z nejoriginálnějších. Skvěle zpracovává téma, které v každé knize nenajdete a navíc má i reálnou atmosféru. S každou změnou počasí nebo nálady jedné z postav, jsem se cítila mnohem více součástí příběhu.
V knize je poměrně dost postav, takže když jsem si dala na nějakou dobu pauzu, chvíli mi potom trvalo se v nich zorientovat. Na druhou stranu byla každá z nich skvěle popsaná a měla v příběhu svůj prostor.
Kniha se četla moc dobře, autorčin styl psaní… Ani nedokážu popsat slovy, jak jej obdivuji. Přestože jsem knihu četla v češtině, jazyk, kterým byl příběh vyprávěný, byl pro období, atmosféru, město úplně přesný! Určitě bych si od autorky přečetla něco dalšího.
Nějaké náznaky romantiky v knize také nechybí, ale zároveň nijak nezasahují do toho nejdůležitějšího.
Knihu mohu určitě doporučit, přestože si dokážu představit, že někomu nesedne. Když to vezmu všeobecně, určitě to není kniha, s kterou se čtením začínat. Je hodně specifická, a proto je dobré mít něco načteno.
Pro mě to byl jeden z nejlepších knižních zážitků.

Štítky knihy

Anglie viktoriánská doba

Autorovy další knížky

Diane Setterfield
britská, 1964
2007  85%Třináctý příběh
2020  83%Byla jednou jedna řeka
2015  64%Bellman & Black

Kniha Byla jednou jedna řeka je v

Právě čtených2x
Přečtených204x
Čtenářské výzvě36x
Doporučených22x
Knihotéce117x
Chystám se číst231x
Chci si koupit45x
dalších seznamech4x