Temný vinohrad

Temný vinohrad https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/140991/mid_temny-vinohrad-oSj-140991.jpg 4 45 45

Bruno Chef de police série

< 2. díl >

Druhý román Martina Walkera odehrávající se v idylickém městečku jihozápadní Francie vyhlášeném vínem, pohodou a dobrým jídlem navazuje na neuvěřitelný úspěch prvotiny Bruno, Chef de Police. Dvě události otřesou městečkem St Denis: žhář zapálí tajné pokusné pole geneticky modifikovaných plodin a bohatá kalifornská firma nabízí skoupit stovky hektarů země a přeměnit tradiční místní vinařství v moderní velkovýrobu. Policejní šéf Bruno Courrèges musí nalézt odpovědi na řadu otázek: Založili oheň militantní ekologové? Představuje investice obřího kalifornského vinařství pro město prosperitu, nebo hrozbu? A když zemře jeden z mladíků, který stál kalifornské firmě v cestě, jde o otázku nejdůležitější: Byl zavražděn?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Dokořán
Originální název:

The Dark Vineyard , 2009


více info...

Přidat komentář

vklaskova
21.05.2023 2 z 5

Dlouho mi trvalo, než jsem byla schopna začíst se a plně se soustředit. Příliš mnoho zdlouhavého popisu ničeho. I kdybych knihu nezařadila do kategorie detektivek (kde se nějaká akce a napětí očekává), tak i přesto je to nesmírně pomalá kniha. Milá, neurazí, ale pro mě to není.

85098211
18.07.2022 4 z 5

Na další setkání s Brunem jsem se zase těšila a byla jsem docela spokojená ;-). I když podle mého názoru kniha byla tentokrát o něco slabší než první případ z této řady. A o co tam tedy půjde? :-)
Velká americká společnost se chce vetřít do Brunova milovaného Saint Denis. Má tam totiž vzniknout obrovský vinařský koncern, která má v plánu vyprodukovat tisíce litrů průměrného vína pro masovou spotřebu. Policista Bruno je (samozřejmě) skeptický, zato starosta obce je nadšený z možností, které se regionu nabízejí. V jinak poměrně poklidném údolí se doslova rozhoří ohnivá debata mezi různými zájmovými skupinami, dokud není v sudu s vínem nalezena mrtvola. A hned vyvstane otázka: zašel by někdo tak daleko, aby mohl uskutečnit svoje plány?
Tento případ není zvlášť napínavý, autor napsal spíše takový příjemný příběh o Brunovi, který miluje dobré jídlo a víno. A tak nějak jakoby mimochodem vyšetřuje případ, který se mu naskytne ;-). Kromě toho autor spolu s ním nechá čtenáře cestovat krásnou francouzskou krajinou. Za to všechno si kniha čtyři poctivé hvězdičky zaslouží a já se budu na další setkání s Brunem zase někdy těšit...


blandina010
31.08.2021 3 z 5

Hlavní hrdina Bruno, místní policista, ráno vyvenčí psa, pak jde do městečka na trh, pokecá s místníma, v kavárně si dá kávu a croissant, pak zajde do vinotéky a koupí několik lahví vína na večer, kdy pozve své přátele na pečené sluky, které sám zastřelil. Jo, a někdy mezi tím řeší dvojnásobnou vraždu.
I přesto má kniha spád, dobře se čte a má jedinečnou atmosféru. Takže i když to na první pohled nevypadá, je to příjemná, oddechová detektivka.

Martina_K
28.11.2020 5 z 5

Detektívna zápletka ako pozadie pre chute, vône a farby francúzskeho vinárskeho vidieka.

Leona333
28.04.2020 4 z 5

Za sebe hodnotím jako kvalitní, nepřekombinovanou detektivku, zasazenou do pěkného, francouzského regionu. Při čtení této detektivky se kvalitní víno určitě hodí. Samotná atmosféra knihy k tomu přímo nabádá... ; )

TeaPeter
06.10.2015 4 z 5

Další velice příjemná kniha z francouzského vinařského venkova. Říkal jsem si, proč se vlastně autor snaží o detektivky, když by ty jeho knížky vůbec nebyly špatné romány z venkovského prostředí...
Naprosto souhlasím s vincek1, že nepřeložené francouzské vložky působí dost rušivě. Někdy se dá význam odhadnout, někdy nezbývá než se uchýlit ke slovníku. Kde jsou ty doby, kdy na konci knih byly slovníčky nepřeložených pojmů a frází a slovníčky výslovnosti cizích jmen...

vincek1
14.04.2015 4 z 5

Pro mne zvláštní detektivka, spíše kniha o jednom evropském regionu opepřená detektivní zápletkou.
Hezky napsané, pouze mi vadila spousta francouzských slov, bez překladu. Je to škoda, protože občas byl, díky tomu člověk vytržen z příběhu i když překladatel zřejmě tímto chtěl dosáhnout jisté autenticity. Ale učit se francouzsky, na to už jsem starý.

jarin58
26.07.2014 5 z 5

Výtečná směska atmosféry napětí a vinařství.

soukroma
07.07.2014 4 z 5

Dobrá detektivka z pěkného prostředí; podle mě výrazně lepší než první epizoda s Brunem, konečně jde hlavně o víno a vinice.

mikika
27.06.2013 5 z 5

zajímavá detektivka plná současných palčivých problémů i pohodové a slunné Francie...