Bruno, Chef de police

Bruno, Chef de police https://www.databazeknih.cz/img/books/98_/98371/bruno-chef-de-police-98371.jpg 4 60 15

Bruno Chef de police série

1. díl >

Hlavní náplní policejního šéfa Bruna je starat se o řádný chod života malebného městečka St. Denis na jihu Francie, což obnáší tak důležité úkoly, jakým je například ochrana místních výrobců sýrů před dovozci z EU, organizace venkovských slavností či ragbyových zápasů. A navíc si musí každý den vychutnat obligátní oběd o mnoha chodech a dobré víno. Tuto jeho pohodu naruší až brutální vražda postaršího imigranta z Alžíru.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Dokořán
Originální název:

Bruno, Chief of Police , 2008


více info...

Přidat komentář

Petass
21.01.2024 4 z 5

Francouzský venkov, který plyne podle vlastních pravidel, spousta zajímavých postaviček, trocha historie a romantická linka. Bavilo mě to, taková ta příjemná směs. Jen nevím, co si počít s francouzským pohledem na spravedlnost. Určitě si přečtu další díly ze série s udatným a bezchybným Brunem. Vadou na kráse byly překlepy a občas nevhodný překlad, za to ale autor knihy nemůže. Doporučuji!

85098211
07.08.2021 5 z 5

Knihu jsem poslouchala jako audio v němčině a byla opravdu výborně načtená. A také případ jako takový se mi líbil, protože autor píše fakt dobře ;-). Bruno je sympaťák, kterého si prostě musíte oblíbit hned na první dobrou :-). Hned na začátku knihy je čtenář obeznámen s různými zajímavými aspekty jeho práce - kdy jsou například (někdy více, jindy zase méně úspěšně) bojkotováni inspektoři z Evropské unie. Kromě toho se zde setkáme se spoustou rozličných postav, které do příběhu tak nějak neodmyslitelně vplynou. Pokud jde o vyšetřování vraždy již staršího imigranta z Alžíru, tak to se děje takovým tím typicky francouzsky pomalým tempem ;-). Ale když později vyjdou najevo dosud neznámé a brizantní skutečnosti ohledně oběti, vyprávění nabere na tempu, až se čtenář nestačí divit :-). Každopádně moje první setkání s Brunem dopadlo na jedničku, proto dávám plný počet a pokračování si určitě nenechám ujít ;-).


Florindela
05.04.2021 5 z 5

Pohodová kniha, trochu detektivka, trochu výlet do Francie. Moc dobře napsané.

KaroM
15.01.2020 4 z 5

Pohodové čtení na dovolenou.

jarin58
16.11.2018 5 z 5

Paráda,děj si pomalinku plyne až najednou zalitujete že už je konec.

Rade
20.04.2017 3 z 5

Taková netradiční detektivka kombinovaná s popisem života na francouzském venkově v oblasti Bergeracu. Vztahy, politika, jídlo, víno, pastis, flirt…
Nicméně mě to zase až tak nechytlo, ilustrace francouzského pohodového venkovského života je fajn, ale přeci jen jsem čekala ještě něco navíc... A trochu mi vadilo to tlačení na „francouzskou“ pilu, je to přece jen pohled zvenku očima Angličana, takže to francouzské se mi zdá až přehnaně vypíchnuté.
I když vlastní detektivní zápletka byla nakonec docela zajímavá, a pohled na francouzskou historii taky, té omáčky okolo bylo na mě moc.

marketa6511
27.07.2016 5 z 5

Skvělá knížka, tak akorát k letnímu lenošení... přiměřeně pomalá, přiměřeně napínavá. Příběh zasazený do krásného prostředí doplněný skvělým jídlem, zajímavými historickými souvislostmi, které člověka nakopnou k trochu jinému přemýšlení o světě kolem sebe, s hlavním hrdinou, kterého nelze nemilovat.

vkontextu
19.04.2016 5 z 5

...jedním slovem - brilantní...

maxihrosik
27.02.2016 5 z 5

Ačkoliv je hned na začátku spáchána brutální rituální vražda starého muže a na konci odhalen pachatel, skoro se nehodí zařazení mezi detektivky. Děj se odehrává na kouzelném francouzském venkově a vyprávění o místních obyvatelích, jejich způsobu života, přistěhovalecké problematice i rebelii proti nařízením EU má až durrellovsky vlídnou atmosféru. Hlavní postava - Bruno, šéf městských strážníků - je přirozeně inteligentní, vtipný, pohodový, sebevědomý, uvážlivý, statečný, trochu požitkářský chlap, kterého naprosto miluju. Jediným záporem knihy je, že jsem si při jejím čtení oslintala bradu a téměř vyplenila lednici - neustále se tam totiž něco fantastického vaří, baští a ochutnává.

marlowe
06.12.2015 5 z 5

Čekal jsem něco POUZE lehkého a pohodového, nějakého "Jima Qwillerana po francouzsku", zkrátka něco pro "uvolněné nedělní odpoledne s kávičkou a máčenými sušenkami" – a našel jsem nečekaně solidní "detektivku s přesahem" na překvapivě aktuální téma (imigranti).
Pro mě určitě velké překvapení!
A abych nebyl nespravedlivý: Nakonec si do sytosti užijete i té avizované "lehkosti a pohodovosti" – a jako závdavek obdržíte i trochu nefalšované romantiky…

TeaPeter
30.09.2015 4 z 5

Velmi milá kniha. Byla pro mě velmi přínosná, protože srozumitelně ukazuje reálie současné Francie mimo velká města. Takových knih není mnoho. Kdyby konec nebyl takový "podivný" tak bych klidně dal i pět hvězdiček. Zklamal mě překlad. Vkládání francouzských výrazů do českého textu může překladateli připadat jako skvělý nápad, ale čtenáře francouzštiny neznalého to dost ruší. Slovníček by pomohl - ne vždy je smysl jasný z kontextu. Z kontextu pak vyplývá, že některé pojmy jsou přeloženy kostrbatě nebo nesprávně - redaktoři už bohužel nejsou to co bývali.

Ladinek
27.07.2015 5 z 5

Tak tohle jsem si opravdu užil. Bezvadná atmosféra připomínající knihy Petera Mayla, nebo Falletovu zelňačku.
Jenom překladatel by si měl uvědomit, že notebook může být také jen zápisník.

Keddie
27.11.2014 4 z 5

Taková dobrá detektivka. Vidím, že ani ve Francii nemají z předpisů EU zrovna radost. A jejich boj s inspektory byl takový humorný prvek románu.

soukroma
13.04.2014 3 z 5

Na mě moc upovídané, málo napínavé jako detektivka a bez toho správného pelu, který obklopuje knihy odehrávající se ve Francii. Zaměření na politiku, rasismus, historii válečných konfliktů Francouzů včetně Alžírska, problémy s přistěhovalci, demonstrace a "zlatá" mládež dneška (drogy, sex, nacionalizmus) - na mě toho bylo moc a otravovalo mě to.

Dandik1
20.08.2012 5 z 5

Bruno chef de police
Martin Walker
Detektivní příběh z francouzského venkova, odolávajícího bruselským nařízením. V poklidném francouzském městečku dojde k vraždě. Pozorovatelem a pomocníkem francouzské policie se stává člen městské policie Bruno. Zná místní poměry, v městečku je oblíbený a tak je jeho patrání spojeno se získáváním inforací spojeným s pozváními na dobrá jídla a vína. Ale i hrdina sám je vynikající kuchař a milovník dobrého jídla. A také pomáhá místním farmářům v boji proti inspektorům z Evropské unie.
Každý v St Denis věděl, že stará dáma je chudá jak kostelním myš, jelikož její manžel zrovna propíjel rodinný majetek. Kupovala ta nejlevnější vejce v supermarketu, z nich odstranila datum, pak je oválela ve slámě a slepičích hovínkách, načež je prodávala turistům jako domácí vejce, kus za euro.
Mladí sportovci v St Denis jsou povzneseni nad nesmysly a hrají spokojeně s kluky, kteří jsou černí, hnědí - a dokonce i s Angličany.
Dozvíte se, proč je současná anglická kuchyně tak nepopulární a nechutná. Detektivka jako šitá na léto, kterou zvládnete za dva večery.

Štítky knihy

detektivní a krimi romány Francie krimi

Autorovy další knížky

Martin Walker
anglická, 1947
2011  82%Bruno, Chef de police
2012  84%Temný vinohrad
2015  80%Přeplněný hrob
2014  83%Černý démant