Brooklyn

Brooklyn https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/171315/bmid_brooklyn-Bfv-171315.jpg 4 251 65

„Túto knihu si budete pamätať celý život.“ Ali Smith o knihe Brooklyn Eilis Laceyová vyrastala v malom írskom mestečku, v ťažkých rokoch po druhej svetovej vojne. Keď jej otec Flood z farnosti v Brooklyne ponúkne možnosť odísť do Spojených štátov, Eilis sa rozhodne vycestovať, a tak sa stane jednou z mnohých írskych emigrantov v USA. V Brooklyne si dokončí účtovnícku kvalifikáciu, nájde si prácu v obchodnom dome Bartocci´s, a keď to Eilis najmenej čaká, aj lásku. Nové „americké“ Írsko je však iné ako to pravé doma, medziľudským vzťahom chýba niečo osobné, prirodzené a nezištné. Zemepisná vzdialenosť, čo delí Eilis od jej najbližších v rodnej zemi, je neporovnateľne menšia než úmyselne zatajené rodinné tajomstvá. Postava Eilis Laceyovej je jedna z nezabudnuteľných literárnych hrdiniek súčasnej írskej tvorby a Colm Tóibín dôkladný, trpezlivý rybár, čo vyťahuje na hladinu hlboko ponorené, starostlivo ukryté city.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Brooklyn , 2009


více info...

Přidat komentář

Tess.96
16.07.2023 4 z 5

Byla jsem nakonec velmi překvapená jak moc se mi kniha líbila a hlavně jak čtivě je napsaná. Ano, bylo tam pár momentů, které mi vadily, například chování hlavní hrdinky, která se chovala jak robot a dělala vše, co jí kdo řekl nebo navrhl. Ke konci knihy se chovala strašně nezodpovědně a docela dost mi to vadilo

Naštěstí ale tyhle momenty zastínily ty lepší a zajímavější pasáže z knihy. Ať už se jednalo o přijímání cizinců na Ellis Islandu nebo romantická část příběhu mezi Tonym a Eilis, která byla krásná a gradující. Kniha má své mouchy a není to kdoví jak dobrý příběh, navíc to má otevřený konec, což mě taky pěkně štve, ale je napsaná čtivě a od poloviny knihy jsem se od ní nemohla vůbec odtrhnout.

lynxir
11.11.2022 2 z 5

Ještě několik dalších takovýchto knih a budu bez sebe nadšením, že existují klasičtí autoři, kteří mají o čem psát a navíc to umí. Tady si připadáte, jako byste celý večer čekali na Ježíška a těšili se, co vám asi tak nadělí, a on nepřišel. Jistě, můžete si dát panáka irské whiskey, ale autor místo přidání pár kapek vody pro rozvinutí chuti tam té vody nalil rovnou dva litry. Fajn, můžete všem říkat, že pijete irskou whiskey, ale ani když toho vypijete litr, náladu vám to nezvedne.


Sisis1999
20.01.2021 4 z 5

Přiznám se - jsem člověk, který zhlédne fantastický film a později jen tak mimochodem zjistí, že byl natočený podle knižní předlohy. A jelikož jsem film zhltla jako malinu, když jsem knížku objevila v levných knihách, brala jsem to jako znamení.
A já nevím - příběh samotný mám ráda, prostředí Irska a Brooklynu zrovna, dokonce se i umím vžít do Eilisina myšlení, ale... No, prostě mi knižní Eilis byla méně sympatická, než ta filmová. A mrzí mě, že jsem na knížku nepřišla nejdřív. Protože potom by mé hodnocení vypadalo asi jinak.
V knize mi Eilis až na pár vyjimek připadala taková mdlá a nicneříkající, někdy skoro až nafoukaná. Už jsem to tu četla a jen to zopakuji --- co měla udělat, to jednoduše udělala. Čímž se podle mého lišila od filmové předlohy, kde ji vybraná herečka vyložila mnohem veseleji a v jasnějších barvách.

broskev28
20.09.2020 3 z 5

Očekávání jsem neměla, ale nadšená určitě nejsem.
První věc, která mi vadila, byla absence kapitol, chybělo mi nějaké výraznější členění textu. Už jen proto, abych dodržovala přestávky v četbě (a šla chvíli "dělat něco užitečného", jak říkala moje babička).
Nejen Taťka Hraboš mi mluví z duše: kam Eilis postrčili, tam šla a to udělala. Pokud si pamatuju svá mladá léta, měla jsem velmi vyhraněné představy o tom, co chci a především co nechci. I když je mi jasné, že doba se změnila, přesto se mi chování a hlavně povolnost Eilis nelíbila. Jako by neměla vlastní názor, vlastní přání, přitom podle studijních výsledků je jasné, že hloupá nebyla.
Zaujal mě přístup Bartocciho obchodu k zákazníkům i k zaměstnancům:
"Jediný způsob, jak získat spokojené zákazníky, je mít spokojené zaměstnance."
"Naprosto každý, kdo do našeho obchodního domu vkročí, je tu vítán. Všichni mají peníze, které zde mohou utratit. Ceny držíme nízké, úroveň péče o zákazníky naopak vysokou. Když se tu lidem bude líbit, přijdou znovu."
Takže já knihu nezařadím mezi své oblíbené - určitě mi něco dala a při její četbě jsem se nijak netrápila, ale to je vše. A naopak se těším na film, kteří tady mnozí pochválili.
P.S. Ovšem zkoušení plavek pod dohledem slečny Fortiniové (s.177) bylo skutečně velmi zvláštní, napadá mě snad jen jediné vysvětlení . . .

Clair16
21.06.2020 5 z 5

Ano, obyčejný příběh obyčejného života. Přesto nevšední, stylově suverénní, "klasický" v tom, že ukazuje základní hodnoty. Třeba samozřejmou lásku a podporu členů rodiny v době, která není úplně snadná nejen pro ženy. Přesně ta knížka, u které si uvědomíte, proč tak rádi čtete.

Toffee
18.03.2020 5 z 5

V jednoduchosti je krása. Velmi prostě vyprávěný, zdánlivě jednoduchý příběh mladé dívky poslané matkou a sestrou žít do New Yorku. Hodná holka, nenápadná myška, ani hezká, ani společenská, která o sobě nechává mlčky rozhodovat druhé, se poprvé v životě dostává mimo domov, a rovnou tak daleko. V jejím příběhu se ale zrcadlí celé ty zvláštní dějiny Irska a irské emigrace - nucený odchod, stesk a touha po domově, nový život a pak to hrozné dilema návratu někam, kam je srdce táhne, ale kam už najednou nepatří. Jako u jiných knížek s touto tematikou jsem měla problém uvědomit si časový rámec, protože život v Irsku jako kdyby v mnoha směrech zůstával nějakých 20, 30 let za zbytkem světa.

Taťka Hraboš
02.10.2019 4 z 5

Obdobně jako v Mistrovi zaujme na první pohled autorův střídmý, racionální, téměř emocí prostý styl (netroufám si říci, že takto píše vždy, na to jsem toho od něj ještě málo přečetl). V tomto případě ale styl skvěle souzní s charakterem a chováním hlavní hrdinky - jako by je dotvářel. Otázkou je, zda označení hrdinka je namístě, protože od hrdiny očekáváme vlastní myšlení, úmysly, jednání. Eilis se však nechává ovládat osudem, či spíše lidmi kolem sebe – rodina se rozhodne, že pojede do Ameriky, tak jede; přítel chce, ať si jej vezme, tak to udělá; v jedné místní firmě potřebují výpomoc účetní, tak bez námitek vyhoví a tak dál. Na druhé straně však pokorně, stoicky přijímá i četné rány osudu a v tom je zase její postava obdivuhodná. Zvláštní kniha o zvláštní hrdince, která sice v člověku nevyvolá intenzivní emoce, ale velmi dobře se čte. Navíc poskytuje cenný vhled do důvodů irské emigrace (zejména mladých žen) a situace emigrantů v novém i starém domově.

Šárka_D
04.09.2019 5 z 5

Kniha za plný počet hvězd! Na emigranty nikdo nikde nečeká. Když opustí svou zemi, začlenění do nové společnosti je těžké - a návrat domů možná ještě víc. Hrdinka příběhu se ale v Americe snaží zapadnout a cílevědomě postupuje na cestě za lepší prací (s pomocí krajanů) i osobním štěstím. Čtenář může sledovat její postupné krůčky a to, jak se stává novým člověkem s plnou odpovědností za svůj život. Věřím, že nakonec se rozhodla správě.

Cari
03.12.2018 5 z 5

Jazyk Colma Toibína je prostý a jednoduchý. Žádné kudrlinky, ani metafory v jeho psaném projevu nečekejte. Přesto, nebo spíše proto se kniha čte velmi dobře. Román je vyprávěn z pohledu vypravěče - pro mě tak akorát na míru. Příběh není náročný na přemýšlení, čtenář se lehce orientuje, a stránky ubíhají rychle. Avšak není jednoduchý... Je to především pocitové dílo. Pokud ovšem hledáte něco, kde děj graduje a oplývá nečekanými zápletkami, tak se tomuto čtivu vyhněte. Brooklyn je jako skutečný život... většinou plyne pokojně, jen občas do něj vtrhne bouře, která změní náš směr.

Někomu se toto všechno může jevit nudně, ale asi chápu, proč je tento román tolik oceňovaný. Brooklyn je jako závan dospělosti. Kdy stojíte na prahu něčeho nového, a máte strach, ale zároveň je to příslib čehosi vzrušujícího... Je o tom, jaké to je, když opustíte svůj nudný život, a někde tam daleko si uvědomíte, jak moc jste ty bezpečná místa milovali. O tom, jak moc se vám může stýskat ve městě plném lidí, kde je vám i počasí cizí. O tom, jak moc se v něm můžete cítit ztracení, dokud se nenajde někdo, kdo vám domov připomene. O tom, že někdy jsou nejtěžší cesty zpátky...

Je to kniha o niterných pocitech každého, kdo opouští svůj starý svět pro nový... A vždycky, když se pro něco rozhodujeme, za sebou něco necháváme. Minulost, lidi, místa, vzpomínky. Zvyknout si, je zpočátku to nejtěžší, ale potom není nic jednoduššího. Na knize Colma Toibína se mi nejvíc líbilo to, že je vše tak reálné. Je to příběh, který se může stát každému. Je to vyprávění o skutečných lidech, ve skutečném světě. Příběh o tom, že kde se zabydlí naše srdce, tam je náš domov... to je Brooklyn.

Opatov
07.11.2018 5 z 5

Krasny pribeh irske divky, ktera se vydala na popud matky a sestry za stestim do Ameriky. Prvotni nejistotu a tapani diky jeji povaze nahradi laska. Prijemne cteni.

marvarid
26.09.2018 4 z 5

Když teď o knize přemýšlím, tak vlastně vypráví velmi jednoduchý a zcela uvěřitelný příběh. Ani jedenkrát mě nenapadlo, že by se některá ze situací vyvíjela nepravděpodobně, že by některá z postav jednala tak, jak bych to od ní nečekala. A v tom je asi to kouzlo – autor je skvělý znalec lidských charakterů a proto je každá z postav skutečná, je výborný vypravěč a tak se příběh odvíjí tak hladce. Líbilo se mi, že Eilis není žádná superhrdinka, nedrží svůj osud pevně v rukou. Řada opravdu důležitých momentů v jejím životě dopadne tak nějak sama od sebe, okolnosti ji prostě někam nasměrují a ona tím směrem jde, jak nejlíp umí. Je to tak lidské, její postava mi byla opravdu blízká.

kytarka
10.08.2018 5 z 5

Eilis žije s matkou a o mnoho starší sestrou. Sestra Rose se jednoho dne setká s otcem Floodem, kterého pozve domů na večeři. Tam nabídne Eilis možnost odejít pracovat do Ameriky. Vše Eilis zařídí a ona odjíždí. Dostane práci v obchodním domě, studuje účetnictví. Jednoho dne na farní zábavě se potká s Italem Tonym a rozjíždí se jejich příběh, který doprovází lásky a strasti s tím spojené...
Velmi krásně napsaný milostný příběh. Skvělá kniha, u které nemusíte moc přemýšlet. Řekla bych, že ideální letní čtení. Musím i uznat, že film byl taky skvělý, což se moc nevidí.

inkatenysek
29.07.2018 4 z 5

Děj této knížky je zasazen do Irska a USA 50.let 20.stoleti. Čtenář zastihuje hlavní hrdinku Eilis nejprve u ní doma, v malém irském městečku, kde je ovšem nedostatek pracovních míst, díky čemuž odchází většina mladých lidí za prací do zahraničí, především do Anglie. Takovýto osud se nevyhne ani samotné Eilis, jež je však matkou a sestrou zmanipulována k odcestování až do daleké Ameriky. Stesk po domově se zde Eilis snaží zahnat usilovnou prací, návštěvou večerních vzdělávacích kurzů a flirtováním s milým italským mladíkem Tonym. Jednoho dne ovšem dostane dopis z domova, na jehož základě se rozhodne, že se tam vypraví. A právě tehdy učiní jedno zbrklé rozhodnutí, které ovlivní celý její další život...

Ačkoliv se nejedná o žádný, příliš napínavý příběh, tak musím napsat, že se mi celkem líbil a to hlavně kvůli tomu, jak je v něm vykreslená tehdejší doba. Ocenit bych chtěla také psychologické vykreslení Eilis, kdy se z šedé myšky stala sebevědomou mladou ženou. Jediné, co mě na ní mrzelo, bylo to, jak se nakonec vždycky nechala zmanipulovat k rozhodnutí, které zásadně a celkem negativně ovlivnilo její budoucnost...

Annkag
25.06.2018 4 z 5

Velmi krásne napísaný príbeh o jednom z temným období Irska.Pretože na pozadí príbehu stála myšlienka ,,Bramborového hladomoru,, ktorý Irsko postihlo.
Začlenovanie sa do novej spoločnosti,ktorá sa trodila v útrobách Ameriky.Boj so samou sebou.Dohánanie vlastných snov,myšlienok,rozvoj osobnosti,ktorá sa začala rodit okamihom ked hlavná hrdinka vstúpila na palubu lodi,ktorá ju mala odviest do Ameriky-krajiny splnených snov.
Je len samozrejmé že láska ju musela navštívit...a že to bola láska.Objavovanie niečoho tak krásneho a čistého čo sa rodilo v hlbinách jej myšlienok a srdca....krásna oddychovka ktorá poteší,pohladí dušu a zanechá stopu vo vašom srdci i po jej zatvorený.

Anna.Ure
06.08.2017 4 z 5

Kniha se mi líbila svoji lehkostí a zajímavým členěním, ale překvapivě plynula až moc. Myslím tím, že i v okamžiku zvratu autor situací pouze proplul, jakoby to byla jen další běžná věc. K dané době se to nejspíš hodí, ale nevadilo by mi více akčnosti a jednoznačnosti (mluvím o konci, který je hodně na čtenáři - jak si ho přebere). Jinak pěkná kniha, kterou ale ze své knihovničky asi víckrát nevytáhnu.

Staef
05.08.2017 3 z 5

První knížka, kdy se mi víc líbí jeho filmové zpracování.

Mayaku
18.06.2017 3 z 5

No, ten příběh je dost obyčejný a psaný poměrně jednoduchým stylem. Musím se přiznat, že ze začátku se mi kniha moc nelíbila a pořád jsem ji srovnávala s (podle mě skvělým) filmem, u něhož Nick Hornby odvedl kus pěkné scénáristické práce a dodal příběhu určitý punc naléhavosti, který jsem v knize dost postrádala (a stačilo k tomu jenom to, že ve filmu měla Eilis jen sestru Rose, ale v knize má další tři bratry - tím pádem za situace, kdy má další tři sourozence žijící co by kamenem dohodil v Anglii, si člověk říká, proč by se případně jeden z nich nemohl vrátit na trvalo do Irska, když je ho tam potřeba, proč táhnout Eilis až z Brooklynu na druhém konci světa?). Nechci knihu nijak hanit, příběh je to sice obyčejný, ale hezký, a příjemně se čte, ale když se k němu budu vracet, tak pouze v jeho zfilmované podobě, která mě oslovila více.

evasochova
04.06.2017

Kniha i film se mi líbily. I když pořád nevím, co si o hlavní hrdince vlastně myslet. Mám pocit, že její nerozhodnost pramení z jejích představ o tom, jak prožije svůj život: s manželem a staráním se děti v rodném městě. Místo toho ji pošlou do Ameriky, kde postupem času vydělává peníze, studuje, nebo pozná milého Italo-američana, který jí nabízí společný život. Ale pokud by tuto nabídku přijala, už by v Americe musela zůstat a její sen by se rozplynul. Po návratu do Irska se jí tam zdá vše fádní s dokonce se ji po Státech stýská. Pak se ale najde práce a pozná Jima, který jí může nabídnout to, co si vždy přála. Jsem ráda, že se nakonec rozhodla vrátit k Tonymu, i když konec byl takový jako zásah z hůry, jakoby autor nevěděl, jak vybruslit z dané situace.

Stellia
24.05.2017 5 z 5

Príbeh o mladej žene, ktorá sa vydá za prácou do "Nového sveta", do Ameriky. Eilis, spočiatku ustráchaná a nevýrazná dievčina z malej írskeho mestečka, okúsi v Amerike príchuť samostatnosti a zodpovednosti za svoje rozhodnutia. A bože, ako som ju len mala chuť prefackať!

Brooklyn, inak fantastický príbeh, ktorý popisuje migráciu Britov, a predovšetkým Írov do Ameriky v 60.rokoch, padá na nerozhodnosti a skutočne zvláštnych myšlienkových pochodoch tejto mladej ženy. Miestami ju máte radi, miestami krútite hlavou ako sa vôbec nad niečím takým dokáže zamyslieť, a ešte to aj dopliesť. Ale nerozhodnosť v citoch a zmätok v hlave hádam k úplnej dospelosti tak trošku aj patrí. Avšak plný počet hviezdičiek knižke prinieslo filmové spracovanie, kde boli scenáristi k postave Eilis zhovievavejší,a zmiernili jej rozpaky či nerozhodnosť, takže bolo skutočne ťažké si ju nezamilovať :)

Ssojka42
28.04.2017 4 z 5

Velmi doporučuji!! Kniha je decentní, každý si u ni odpočine. Příběh obyčejné dívky, ze které se stává krásná žena, která si věří. Tony byl můj favourite )))) man. Určitě nejlepší postava.

Štítky knihy

irská literatura

Autorovy další knížky

Colm Tóibín
irská, 1955
2015  71%Mariina závěť
2013  89%Mistr
2011  78%Prázdno rodiny
2023  68%Čaroděj
2013  77%Brooklyn

Kniha Brooklyn je v

Právě čtených2x
Přečtených322x
Čtenářské výzvě62x
Doporučených16x
Knihotéce107x
Chystám se číst229x
Chci si koupit33x
dalších seznamech3x