Mistr

Mistr https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145304/bmid_mistr-gFl-145304.jpg 4 24 5

Spisovatel Tóibín píše o spisovateli Henry Jamesovi. Nemusíme přesně vědět, kdo James byl, abychom se ponořili do výtečně napsaného románu jednoho z nejoceňovanějších autorů irské literatury posledních dvaceti let. Tóibín vstupuje do mistrova života v roce 1895. Tehdy se 52letý básník Henry James, roztrpčený neúspěchem svých románů, obrací k divadlu. Místo očekávaného úspěchu se dostaví zdrcující kritika. Zatímco jeho diváci doslova „vybučí“, musí Henry sledovat, jak nadšeně oslavují komedii „hlučného a korpulentního Ira“ Oscara Wilda. Raněný James se rozhodne opustit Anglii a zamíří do Říma, Benátek, Paříže.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

The Master , 2004


více info...

Přidat komentář

Teckovana
08.09.2021 5 z 5

Přečíst si zajímavý životopisný román o oblíbeném autorovi zajímavých knih je samozřejmě skvělé. Ale nebylo by spravedlivé knihu přehlížet jako nějaký průměrný životopisný román o dávno mrtvé osobnosti, na to je prostě příliš dobře a živě napsaná. :-)

PerlaSch.
24.08.2017 5 z 5

Skvělá kniha. Po přečtení touha přečíst něco dalšího od Toibína i Jamese. :-)


Taťka Hraboš
06.04.2016 5 z 5

Jedna z těch knížek, v nichž děj poklidně plyne, nikam nespěchá, až se ten klid přenese i na čtenáře, který si tak může vychutnat každé hnutí mysli hlavní postavy, postupně si z jednotlivých střípků skládat obraz života a povahy spisovatele Henryho Jamese, seznámit se s lidmi, kteří na něj měli v životě největší vliv, stejně jako s pozadím některých jeho knih. Je jednoznačně plus, pokud už čtenář o Jamesovi něco ví, a ještě lépe, pokud od něj něco četl. Po přečtení knihy mám rozhodně chuť si od něj přečíst něco dalšího (a od Toibína také). Škoda, že některé z nejzdařilejších Jamesových knih u nás, podle mých informací, stále ještě nevyšly.

Lzicenka
18.08.2014 3 z 5

Proč někdo takhle kvalitní knihu ošidil při zpracování? Proč v ní zůstalo tolik překlepů? To bych čekala u nějakého sériového milostného románku... Dávám horší hodnocení právě kvůli tomu...

puml
17.08.2013 5 z 5

Brilantně napsaný a vystavěný román. Je to především styl a snaha zachytit i ty nejpomíjivější okamžiky v krátkém výseku života Henryho Jamese. Světlo v místnosti, lehká změna tónu při rozhovoru, nenápadný pohyb ruky jako gesto usmíření nebo naopak varování. Svět románů Henryho Jamese, kterým se prolínají jeho vlastní zážitky. Precizně vystavěný román, jako hold románům Henryho Jamese, který staví především na zdánlivě nedramatické atmosféře a svým nasvícením některých scén mi připomněl obrazy Jana Vermeera a Johna Constabla. Doporučuji.