Boudica 4 - Ve znamení hada

Boudica 4 - Ve znamení hada https://www.databazeknih.cz/img/books/67_/67046/bmid_boudica-4-ve-znameni-hada-nc5-67046.jpg 4 17 4

Boudica série

< 4. díl

Závěrečná kniha tetralogie Boudica. Píše se rok 60 n. l. a v Británii okupované Římem již dvě desítky let doutná vzpoura kmenů proti nelítostným a nenáviděným pánům. Poté, co byla Boudica, právem krve vládkyně Icenů, zbičována a její dcery znásilněny při trestné výpravě nenasytného římského správce daní, není cesty zpět. Boudičin syn Cunomar v mladickém vzdoru zapálil strážní věž. Řím se dopustil strategické chyby: nový místodržící vytáhl v čele legií na západ, aby zničil posvátný ostrov druidů Monu, a hlavní město zůstalo bez ochrany, vydané na milost dvaceti tisícům bojovníků toužících po pomstě. Vypálit metropoli však nestačí, aby římští vojáci z Británie odešli navždy.... celý text

Literatura světová Fantasy Historické romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Boudica: Dreaming the Serpent Spear , 2006


více info...

Přidat komentář

Vojslava
20.05.2019 4 z 5

Příběh se přesunul do jasné linie - a není divu, koneckonců je to nejlépe doložená část příběhu, jak sama autorka přiznává. Ale dotáhla to přes potoky krve k očekávanému závěru a musím říci, že minimálně dvě události mne v těch krutostech potěšily. A celá série vlastně taky, rozhodně četby nelituju.

Richie1
01.01.2015 4 z 5

Závěrečný díl historické ságy o Boudice přináší vyvrcholení jejího protiřímského boje. Nový místodržící se rozhodne vyvrátit kult keltských druidů v Británii, a proto vytáhne s legiemi proti ostrovu Mona, sídle věštců. Pokud by se mu to podařilo, odpor britských kmenů by ztratil duchovní zázemí, protože druidové velmi posilovali vědomí svobody a neustále hnali keltské bojovníky do útoku proti Římanům.
Ve stejné době se ale Boudica konečně rozhodne zaútočit proti římským opěrným bodům a zničit i hlavní římské město Camulodunum.
Povstání se rozhoří a k Boudice se připojí většina britských kmenů. Římský místodržící Suetonius Paulinus však přeruší dobývání Mony a vytáhne povstalcům vstříc. Konečné rozhodnutí padne v bitvě.
Sága o Boudice je úžasné čtení. Vytknout mohu snad jen přílišnou pozornost věnovanou věšteckým schopnostem a praktikám (autorka se sama aktivně věnuje šamanským rituálům či výkladům snů). Drobné odlišnosti od obecně uznávané historie lze přičíst snaze upravit děj do logických souvislostí - autorka to navíc částečně vysvětluje v závěrečných poznámkách. Ostatně z této doby není dostatečné množství průkazných látek, aby bylo možné bezpečně tvrdit, že se historie udála jinak, než jak se píše v románu.
V každém případě jde o mimořádně zdařile napsanou ságu o počátcích římské okupace britského ostrova.


kryspin66
30.01.2014 4 z 5

Poutavá kniha. Neustále se něco děje. Řada postav s rozličným příběhem života. Dějiny Británie mě zajímají a je to zase z jiného úhlu pohledu než ze strany římských legií (Simon Scarrow atd,). Tento díl už není jako předchozí tři, ale celá tetralogie stojí za přečtení. Doporučuji.

tsal
21.09.2011 4 z 5

Co napsat k poslední knize série? Vše se chýlí ke konci, proroctví se naplňují a hrdinové musí rozhodnout, co dlouho odkládali. Rozhodně důstojné ukončení celého příběhu, byť mi první dvě knihy přišly o něco málo lepší. Škoda jen, že u historických románů člověk obvykle ví, jak skončí.