Bílý šum

Bílý šum https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/27339/mid_bily-sum-7fs-27339.jpg 4 48 10

Hořce ironická karikatura postmoderní západní společnosti, jež vytváří virtuální mediální svět, v němž se ztratily opravdové lidské prožitky.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Votobia
Originální název:

White Noise , 1985


více info...

Přidat komentář

naineko
18.03.2024 5 z 5

Vydání 1997, Votobia. Skvělá, kousavá satira. Bohužel i nadále velmi precizně aktuální. V překladu jsem si žádných krp nevšiml, anglické slovosledy ani "co je tohle za slovo" nikde nevyčuhovaly. Zdá se, že i zcela chybí překlepy.
Pokud hledáte děj, akci a přitažlivé postavy, neradi přemýšlíte, nemile vás překvapují slovní hříčky, tak hledejte jinde.

Atuin
29.12.2023 4 z 5

Já bych to zase tak nehrotila . Jako ten překlad a překlad. Kniha je v novém překladu možná jiná,ale závratný zásah to neudělalo. Příběh sám o sobě má přiserneho vypravěče, z mnoha ohledů příliš sebevědomého a v mnoha věcech jde text vyloženě po povrchu. Je to ostatně autorova údajně nejlepší kniha, znám jiné jeho texty v jiných překladech a celkově je to autor na kterého se dá snadno zapomenout. A to něco znamená. Možná by mě osobně seděla spíš er forma....Z řady amerických románů na nlmě tento působí dost amvivalentně a přes tématiku až nezajimavě....Kniha je čtivá a překlad výborný, jen s8 myslím že v tomto případě není v silách nikoho utvořit z toho pro mě 5* knihu ... Dávám 4* a myslím tak 3,75 :-))
Nelituji koupě to ne, ale závratné ódy psát nemohu

A přečteny mám tři verze starší českou, polskou a nyní tuto...


milan.valden
02.11.2023

Vydání 1999 je v pověstně špatném a nečitelném překladu Libuše Bryndové, který zcela zkazil dojem z výborného románu. V roce 2023 vydalo Argo konečně nový a vynikající překlad Bílého šumu od Aleny Dvořákové v edici AAA.

reader.007
16.02.2023

Kniha byla společností Netflix zfilmována a šla do kin v prosinci 2022.

3. února následujícího roku došlo v místě, kde se film natáčel, ke skutečné havárii a vykolejení vlaku vezoucího vinylchlorid a devět dalších nebezpečných chemikálií - tedy ke scénáři, jaký popisuje kniha.
Poškozené kontejnery začaly následně hořet a uvolnily do ovzduší, půdy i vod mnoho jedovatých látek. Následně evakuovaní obyvatelé poblíž ležícího, asi pětitisícového města, East Palestine se sice za několik dní směli vrátit do svých domovů, ale následky havárie budou pravděpodobně nedozírné. Podle některých jde o největší ekologickou katastrofu na území USA za posledních sto let.
Prozatím nejsou hlášeny lidské oběti, nicméně řada lidí si stěžuje na zdravotní potíže, které s havárií mohou souviset.

KapitánSmrt
06.11.2019 5 z 5

Klidný život středostavovské rodinky naruší nečekaná katastrofa (nebo série katastrof). Toto nečekané vlomení se do děje je příležitostí k reflexi svého života, jeho smyslu a nevyhnutelné konečnosti, k přehodnocení toho, co je opravdu důležité a co je jen zdání. Jako bonus pak otázka po roli techniky a zábavního průmyslu v našich životech. DeLillo v nejlepší formě.

Serja
11.07.2015 2 z 5

K zamyšlení dobré, ale příběh je "o ničem".

Bolkonská
11.07.2012 4 z 5

Pro mě byl Bílý šum taky to první, co jsem od DeLilla četla, a taky se mi zatím líbil nejvíc.
Za složitost nejspíš opravdu může český překlad; na jeho nízkou kvalitu upozorňoval i anglista Petr Onufer. Anglický originál se mi čelt velmi lehce, je to svižně, prostě napsané... Tady překladatelka autora podle všeho dost poškodila.

Calwen306
08.03.2012 5 z 5

Bíly šum je prvou knihou od Dona Delilla, ktorú som čítala. Okamžite ma zaujala svojou originálnosťou a extravagantnými dialógmi. Hlavným motívom je strach zo smrti, okolo ktorého sa točí celý dej a núti čitateľov zamyslieť sa nad touto tématikou. Niekomu môže pripadať táto kniha príliš zložito napísaná, ale podľa mňa práve jej komplikovanosť ju radí medzi skvosty modernej literatúry.

asam
15.01.2011 2 z 5

Jedna z knížek, kterou jsem nedočetla.Bohužel mě vůbec nezaujala

Matej
30.11.-0001 2 z 5

Zbytečně složitě napsané, možná to je překladem?!?