Babí léto

Babí léto https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/199795/mid_babi-leto-9lW-199795.png 4 120 36

Babí léto spojuje tři malé romány — tři novely s poutavým příběhem a nepředvídatelným koncem, který se ale ukáže jako nejlepší pro hlavní hrdiny. Stárnoucí klavírista Wenig se zamiluje do krásné, ale povrchní Laury. Jeho romantická hra na city a lásku je Lauře k smíchu a málem by za ni Wenig zaplatil životem, kdyby v pozadí nestála zralá a chápavá zachránkyně. V druhé novele vystupuje Doris Téglová v roli neomylné ředitelky své rodiny. Manžel i dcery se chystají ke vzpouře proti ní, ale Doris na toto nebezpečí reaguje tak nechápavě, že tím nevědomky rodinnou bouři zadusí a na pověsti rodiny a hlavně na Doris není pokřiven ani vlásek. V třetím příběhu se potkají dvě zklamané mladé ženy, které se přitahují svými protiklady. Podnikavá Marta přemluví výbornou kuchařku Gabrielu, aby si otevřely restauraci. Úspěch Lvího dvora zamotá jejich život tak, že mají dohromady nejen restauraci, ale i manžela a milence. V Babím létě se postavy ocitají v různých polohách života, od tragických až po komické, a autorka jim svým humorem pomáhá nacházet kladné nebo dokonce šťastné východisko.... celý text

Přidat komentář

LenkaMaresova
28.02.2022 2 z 5

(SPOILER) První a třetí povídka měla myšlenku, ale ta prostřední? To jako vážně? Červená knihovna psaná růžovou propiskou a ještě přitažená za vlasy. Pořád jsem čekala na nějaký zvrat, ale ten se nekonal.

knihovniceS
06.01.2022 4 z 5

Babí léto
Tato kniha je složená ze tří delších povídek. To by mi nevadilo, ale vadí mi, že prostřední povídka Lví dvůr už byla v povídkové knize Holčičky, kterou jsem četla před půl rokem.
Jinak povídky – novely jsou z různých oblastí života a jsou čtivé.
První povídka je o stárnoucím bohatém muži, který si nechá poplést hlavou mladou „zlatokopkou“, ale když mu jeho paní domácí zachrání život, včas si uvědomí, kdo ho má rád.
Druhá je zmiňovaná povídka Lví dvůr, která může a nemusí být pravdivá. Příběh dvou kamarádek a jejich propletených vztahů (něco jako manželský trojúhelník). Myslím, že z mužů dělají blbce ...
Třetí povídka o potvoře Doris, která mi děsně lezla na nervy – manipulátorka, která ničí život všem v rodině. Když si to uvědomí v tíživé situaci na chalupě a chce vše napravit, její snaha trvá jen několik hodin, a jak je zpět doma, vše je při starém.
Doporučuji, dávám 4 hvězdy za duplicitu povídky Lví dvůr.


petrulkaa
22.12.2020 4 z 5

Nemám moc ráda krátké povídky a opět se mi nechuť k nim potvrdila. Paní Váňová mě poprvé zklamala. Hezké, jak si v první povídce pan uvědomí, kdo o něj skutečně stojí. Ty další dva jsou už lepší. Jak ta potvora Doris zničila svému muži život a nikdy se neponaučí a šílená troj až čtyřkombinační partnerská partie. Dalo se to přečíst a občas se i pobavit, ale paní Váňová umí víc setsakramentsky víc.

Aneleh
10.04.2020 5 z 5

Tři zvláštní příběhy, které se každému nemusí zamlouvat. Mně se však líbí, jak se autorka nebojí zabruslit mezi neobvyklé nebo ne příliš chvályhodné lidské vlastnosti a vykreslit je s odvahou a upřímností. Ať si každý myslí co chce, i takhle to prostě někdy chodí.

akdar72
10.12.2019 5 z 5

Tři příběhy, každý jiný a přitom mají tolik společného...

stefi61
30.10.2019 4 z 5

Váňová nikdy nezklame.

Madla70
01.10.2019 1 z 5

Doporučuji všem, kteří mají rádi knihy ze života a nechají se rádi překvapit, co život nachystal.

zdenaR
11.01.2019 4 z 5

Opět velmi čtivá kniha, i když mám raději dlouhé romány (abych si to více užila).
Autorka patří mezi mé nejoblíbenější, nevynechám žádnou její knihu.
Ale musím říci, že tato je nejslabší :-(((

Liilith
07.01.2019 3 z 5

Četba knihy "Babí léto" je příjemnou kratochvílí pro dlouhé zimní večery či lenivé letní dny.

simviki
22.10.2018 2 z 5

Psáno čtivě a svižně, nicméně příběhy jsou podle mě trochu " přes čáru ", hlavně ten prostřední.

regulax
10.10.2018 3 z 5

Poutavé čtení, hrozný námět! Každá povídka nějak ujetá. Možná je to realita, ale číst se o tom nedá. Některé pasáže zbytečně dlouhé. Prostě Váňová z jiného světa!

babiočka
08.10.2018 5 z 5

Paní Váňová umí výtečně pracovat jak s českým jazykem, tak s pozitivními i negativními lidskými vlastnostmi. Obojí dokáže obdivuhodně skloubit do svěžích a čtivých příběhů.
I povídky v této knize nejsou vyjímkou a proto dávám 5*.

Ishir
03.04.2018 5 z 5

Skvělá oddechová kniha. Určitě si přečtu další knihy od této autorky

Jája92
27.01.2018 3 z 5

Zajímavá kniha, pro mě dosud neznámé autorky.

megan35
08.01.2018 5 z 5

Moc pěkné čtení,knížka se mě opravdu líbila,odpočinkové,nekomplikované a lehké.Líbí se mě styl psaní,určitě si přečtu i další knihy od této spisovatelky.

i.stefany
26.11.2017 4 z 5

Mě se to líbilo. Mám ráda knihy paní Váňové. Třeba sama potřebovala nějakou změnu a tak si střihla takovou trošku sci-fi. Tři vztahové příběhy. První povídka mi připadala taková lidsky dojemná a zároveň dojemně lidská. Druhá byla totálně lidsky nereálná, kdo četl, ví co mám na mysli a třetí, škoda slov... :-) Přesto se mi to četlo příjemně a byla jsem zvědavá, jak každý příběh dopadne.

cukrovka
09.09.2017 3 z 5

Čtivá knížka, jen ty příběhy mě moc nenadchly. V první povídce lenoch bez ambicí, který neví co by chtěl, druhá povídka mě zaskočila, já bych se u muže dělit nedokázala a ve třetí povídce sobecká mrcha a podpantoflák.

rencovav
17.07.2017 5 z 5

Dokonalost. Tak zdařilou knížku jsem nečetla už hodně dlouho. Tedy, zdařilou tímto způsobem. Styl autorky mi stoprocentně vyhovuje, snad právě proto, že nepíše účelově čtivě, ale krásně květnatě. Ze tří povídek byla bezpochyby nejlepší ta druhá, u té jsem se opravdu nasmála a užila si ji. Je ale pozoruhodné, že v každé z povídek dokázala vytvořit jiný - přesto něčím podobný- charakter, který prostě člověka zaujal. A vlastně ne jen jeden. Babí léto je taková příhodná doba, která všechny tři příběhy spojuje. A taky z každého příběhu něco plyne. Třeba že život může být takový, jaký si ho uděláme. Když k tomu sebereme odvahu a dáme do toho kus sebe.

Val
10.07.2017 4 z 5

Asi jsem divná, ale mně se to docela líbilo. První povídka je taková prvorepublikově laskavá, druhá šíleně nereálná....i když, kdo ví, co se člověku může stát , a třetí brnká na nervy neskutečně sobeckou hlavní hrdinkou. Každá je prostě úplně jiná . Na letní odreagovačku ideální.

Tylinka
16.05.2017 5 z 5

Mě se kniha líbila. Sice nereálné ale přesto odpočinkové čtení. U druhé povídky jsem se aspoň zasmála, dostali mě "angrešti", jinak to bylo opravdu přitažené za vlasy. Přesto jsem dočetla a budu pokračovat i dalšími tituly této autorky.