Až na vrchol

Až na vrchol https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/462199/bmid_az-na-vrchol-lyI-462199.png 3 20 8

Píše se rok 1375. Moravský markrabě Jan Jindřich Lucemburský umírá a vládcem Moravy se stává jeho syn Jošt. Ctižádostivý mladý muž se ujme vlády pevnou rukou a započne obdivuhodnou politickou kariéru, kterou završí v roce 1410 titulem krále Svaté říše římské. Cesta ke koruně je ovšem trnitá a plná svárů s vlastními bratry či uherským králem Zikmundem. Vysněný trůn si Jošt neužije dlouho…... celý text

Přidat komentář

vladislav6610
08.10.2023 3 z 5

Zajímavý příběh Lucemburků, škoda, že nikdo neohlídal zbytečné chyby ve jménech osob nebo u dialogů. Vydavatel by měl být pečlivější, škodí autorovi.

Dela111
04.03.2023 4 z 5

Markrabě Jošt je pro mne jedna z nejzajímavějších historických osobností, takže jsem tuto knihu nemohla vynechat. Nejde tu o žádný rozsáhlý barvitě napsaný román, spíše je to kratší románově zpracovaný příběh života a vládnutí posledního moravského markraběte Jošta, synovce Karla IV., kterého obdivoval. Měl s ním společnou určitou diplomatickou obratnost a prozíravost, navíc byl mimořádně schopný finančník. Jošt byl vzdělaný a chytrý, ale také mocichtivý a zištný, zkrátka žádný svatoušek, ale vladařské schopnosti měl vynikající.
Román vypráví o šílené době, kdy se zdálo, že bojují všichni proti všem. Mimo Jošta se setkáme s dalšími Lucemburky jeho generace, především s jeho bratrem Prokopem, s nímž neustále bojoval o moc a s jeho slavnými bratranci Václavem IV. a Zikmundem.
Jošt se chtěl vyrovnat svému úžasnému strýci císaři Karlu IV., toužil po koruně krále Svaté říše římské. Díky své mimořádné politické obratnosti ji získal, bohužel pár měsíců po korunovaci zemřel.
Kniha není mistrovským historickým románem, ale čte se velmi dobře. Jak už tu zaznělo, jsou zde historické nepřesnosti v příbuzenských vztazích. Zvláštní je, že v některých kapitolách je to uvedeno správně, někde chybně. Pokud jde o cizí dynastie, čtenář si toho ani nevšimne. U Lucemburků by se to však stát nemělo, docela mě to mrzelo. Jinak jsem za další knihu o mém oblíbeném Joštovi vděčná :-).


DuncanIdaho
19.08.2022 4 z 5

Myslím, že většina lidí nebude Jošta Lucemburského znát. V této knize může každý najít alespoň trochu informací o jeho životě. Kniha byla nenáročná a poměrně i čtivá.

vera5841
18.06.2022 3 z 5

Pěkně napsaný příběh o málo známém Lucemburkovi. V knize je mnoho postav se spletitými příbuzenskými vztahy a to natolik, že se místy ztrácí i autor sám. Přesto je to zajímavá část našich dějin a líbí se mi sledovat především jeho rodinnou cestu. Dostane se Jošt ke svému životnímu snu? A pokud ano, tak za jakou cenu?
Toto je má třetí kniha od tohoto autora a obdivuji na něm, že dokáže napsat historický příběh z různých období.

mfe
12.01.2022 3 z 5

Příběh je pěkně napsaný, ale vadily mi nepřesnosti ve vztazích např. Jošta k Zikmundovi (bratranec x strýc) nebo Anežky Opolské k Vladislavovi Opolskému (sestra x dcera).

vincek1
04.12.2021 4 z 5

Naprostý souhlas s komentářem alnahu. Kniha je, dle mého psaná poutavě až si myslím, že by bylo možné rozšířit některé části děje. Je pravda, že jsem se nechal možná až moc unést příběhem a proto mi unikly nepřesnosti, které uvádí Felidae. Z hlediska běžného čtenáře tyto nepřesnosti knize neubraly na zajímavosti. Doporučuji a napište co vy na to.

alnahu
30.05.2021 4 z 5

Historický příběh markarběte Jošta Lucemburského, který se po smrti otce stane vládcem Moravy a přebývá na Brněnském hradě Špilberk. Jošt je velmi ctižádostivý a i přesto, že je cesta stát se králem Svaté říše římské plná svárů-podaří se mu to ,ale Římským králem byl pouze čtyři měsíce.Možná má kniha nějaké chyby-hlavně fakta-jak píše v komentáři felidae-ale mě se četla dobře.

Felidae
01.04.2021 2 z 5

Román o Joštovi Lucemburském... Rozhodně velmi zajímavá postava našich dějin, která si říká o literární zpracování. Ale takovou snůšku chyb - jazykových slohových, ale hlavně faktických! To opravdu nikdo nečte knihu, než jde do tiskárny? Např. na Karlštejně je převor jezuitského! řádu?! Pochopitelně se jedná o johanitu.... Dvě hvězdičky jen díky jiným autorovým knihám...