Archa knih

Archa knih https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/480996/bmid_archa-knih-r8A-480996.jpg 4 61 19

Skutečná pravda se skrývá mezi řádky… Jednotvárný a poklidný život v malé komunitě se zdá být bezproblémový. Všichni žijí v souladu s přírodou a Bohem, který je ochraňuje před tím, co na ně číhá za branami vesnice. Ale přesto vše není takové, jaké se na první pohled zdá, a někdo začíná pokládat nepříjemné otázky… Člověk nebude nikdy spokojený a vždycky bude chtít víc a víc, a to se dá získat jen na úkor druhých. Lidé nejsou a nikdy nebyli stejní, nikdy si nebyli rovni a nikdy jim nešlo o stejné cíle. A je jedno, jestli se jedná o osm miliard lidí, nebo malou komunitu. K tomu stačí jeden dva lidé bez svědomí, bez empatie – dokáží dokonale strhnout a rozložit celou společnost. Zbylá masa nejenže ty psychopaty nezastaví, ale pak jde ještě slepě za nimi a bezmyšlenkovitě je následuje a podporuje a přejímá jejich pravdy za své. A zbytek mlčí. Lidé totiž vždycky mlčí – jen knihy říkají pravdu…... celý text

Přidat komentář

Alma-Nacida
04.10.2023 4 z 5

Kniha o tom, co jsou lidé zač. Já mám takové knihy ráda, zvlášť když má autor na lidstvo podobné názory jako já. Však jsem taky člověk, že... ;) Konec je dost bezvýchodný, ale nemyslím, že je to na škodu, naopak mi to přijde realistické. Počin je to rozhodně zajímavý, hvězdu ubírám za občasný dojem těžkopádnosti a za zjevný kontrast propracované první části a poslední naopak spíš strohé.

hajrys
05.04.2023 4 z 5

Hodně zvláštní kniha. Upoutala mě obálka a recenze tady na Databázi. Vlastně nevím, jak své pocity popsat. Píši s odstupem několika dnů a mám velmi smíšené pocity. Absolutní nadšení trochu vyprchalo. Konec mi přišel trochu jako slon v porcelánu. Asi by si zasloužil trochu lepší zpracování.
Jinak je kniha opravdu nadčasová, až z ní mrazí a lidstvo je bohužel nepoučitelné.


meluzena
05.03.2023 4 z 5

Děj zasazený do doby odteď ca za jednu generaci - napsaná začátkem covidu, vydaná po roce a půl, autor v poznámce na konci píše, že nečekal, že skutečný vývoj událostí - toho humbuku kolem - bude ještě mnohem horší, než si myslel.

Uzavřená komunita, která žije v brdských lesích bez jakýchkoli moderních výdobytků - svítí svíčkami, ořou pole koňmi a voli, úrodu vozí do společných sýpek na žebřiňácích, léčí se bez léků, jen bylinkami - a jsou hluboce pobožní. Když Jan na prahu puberty pochopí, že jsou svým knězem záměrně udržováni v sladké nevědomosti (aby je "chránil" před krutou pravdou), stojí před rozhodnutím, co s tím. A navíc je tu panovačný a agresivní Bohdan, který si jde tvrdě za svým a nenechá komunitu na pochybách, kdo že je ten budoucí vůdce, bez ohledu na to, kdo by byl pro komunitu skutečně dobrým vůdcem.

Kniha je vlastně postapo, které nečekáno nezváno mohlo následovat po covidu, a autor se naštěstí netrefil. Literárně to podle mne není nic moc, ale o to tu nejde. Je to naléhavá a velmi odvážná výpověď doby aniž by autor měl luxus časového odstupu. Ústy komunitou vyvrženého dědka Tomši pranýřuje polickou absurditu a do očí bijící špatná rozhodnutí vedoucí k nevyhnutelné katastrofě. Tomša Janovi odkryje oponu, ale co ten si s tím teď má počít?
---
"Já věděl, a to byl můj problém. Byl jsem jako člověk, který se na moment ocitl za oponou a spatřil divadelní zákulisí." [Jan]
---
"Jak říká krásné řecké přísloví - les se zmenšoval, ale stromy stále hlasovaly pro sekeru, protože její topůrko bylo vyrobeno ze dřeva, a tak se domnívaly, že je jednou z nich." [Tomša]

gabriela8704
20.02.2023 5 z 5

Děj, co se vryje pod kůži. Lidé pravdu znát nechtějí a to je skaza lidstva. Ale stále je tu naděje, že někdo porozumí.

Chytuš
20.12.2022 5 z 5

Archa knih je můj knižní objev roku. Je to kniha žánrově obtížně zařaditelná a překvapující. Navíc krutě aktuální. Příběh je zajímavý a neotřelý, děj napínavý, hlavní postava ujde v knize hodně dalekou cestu (a to nemám na mysli cestu, kterou Jan fyzicky absolvuje)... Nejlepší ale pro budoucí čtenáře je, aby po detailech nepátrali a prostě se pustili do čtení, rozhodně to stojí za to. Nechte se vést nádherně trefnou obálkou - jak název, tak motto "Skutečná pravda se skrývá mezi řádky..." tuhle knížku zcela vystihují, i když se to čtenáři, zvláště zpočátku, nemusí takhle vůbec zdát.
"Venku byla pravda - čistá a ryzí, a tak musela zmizet. Musela být pošlapána, aby mohli lidé dál v klidu žít své životy. Pravda je totiž vždycky nebezpečná.
...
Kdo nepřemýšlí, neptá se, nebo věří, že je imunní, ten je pro manipulaci vždy nejsnazší cíl. A kdo neví, že slouží, slouží vždycky nejlépe.
Ideály nakone vystřídá strach a pochopení, ale už je pozdě. Pomocí strachu a vnějšího nebezpečí se vládne nejlépe.
Lež je pohodlná a pravda nad vlastní hloupostí často bolí. Pravda je vrtkavá děvka, kterou ve skutečnosti nikdo nechce." str. 267
"Sám také nechci přijmout tu pravdu, že je lidstvo stále stejné a nepoučitelné, protože jakmile bych to udělal, naděje zmizí.
Nevědomost je síla a pravda je prokletí.
A naděje je motorem našich životů." str. 276

Sonča2
03.12.2022 3 z 5

(SPOILER) Přečteno na jeden zátah. Děj rychle ubíhá, myšlenka knihy je zajímavá, takové jiné postapo, které v podstatě nemá očekávaný happyend, protože si ho ani nezasloužíme (S ohledem na to, jaké psychopaty si volíme a zvolíme do čela státu).
Potřebovala bych se dozvědet víc o vesnici, kolik lidí v ní vlastně žilo, jak přežili a jak se učili. Víc o vztahu hlavních hrdinů, na konci už mi přišlo, že autor potřebuje vypsat své názory o fungování dnešního světa nějakým originálním způsobem, tak to narve do myšlenek patnáctiletého kluka, který k tomu přišel během jednoho výletu a vše pochopil? Nebo jsem to nepochopila já.
Každopádně kdyby autor plánoval další pokračování a víc se rozepsal, ráda si ho zase přečtu

Hobo
21.10.2022 5 z 5

Čekal jsem na vyústění a zatím jsem se dobře bavil dějem. A nakonec byl v první chvíli zklamán; přišlo mi, že svést všechno na nepolepšitelnou lidskou povahu je příliš beznadějné. V druhé chvíli jsem si však vzpomněl na Norberta a uvědomil si, že autor ukazuje jedinou možnou cestu. A není jí ani cesta pravdu vědoucího, leč rezignujícího Tomši, ani cesta otcovského, leč pravdu tajícího vychovatele. Ta cesta je u patnáctiletého kluka, který sice zatím neví, co s tím, ale jednou vyroste. Pravdu je nutno znát, abychom se dokázali vyrovnat s Norberty a Bohdany!

zandu
04.09.2022 5 z 5

Mno... co napsat. Na začátku jsem čekala,že to bude čtení o nějaké sektě. Bylo, ale tak trochu jiné, než jsem očekávala.
***
Konečně chápu, jak to Tomša myslel.
Venku byla pravda - čistá a ryzí, a tak musela zmizet. Musela být pošlapána, aby mohli lidé dál v klidu žít své životy. Pravda je totiž vždycky nebezpečná.
***

Rubyn
05.06.2022 5 z 5

Tak to bylo pošušňáníčko. Paráda, kniha mne velmi bavila.

Len2očka
15.05.2022 5 z 5

Tuto knihu jsem si náhodně vybrala kvůli krásné obálce a uvnitř mě čekal příběh,který mě zcela pohltil.

Danago
08.05.2022 2 z 5

A jé je , literatura pro náročné. Tak já jdu proti proudu. Nápad zajímavý, ale určitě ne nový. Nechci být zlá , ale podle mě složeno z vícero knih. A takový ohlas. Smekám nad autorem. Povedlo se mu něco! A to, že se nikdo neodváží, tak silné téma kritizovat. Ani současní ekologové a vyznavači bio potravin a čisté energie ani odpůrci jaderných elektráren. No, tak to už je na zamyšlení. Já osobně se spoustou názorů souhlasím, klidně i se všemi , ale přiznávám, že tak hluboce do dané problematiky nevidím. Ovšem divím se tomuto hodnocení. Kniha je pravdivá. Ale podle mě nic nového nepřináší , vše už bylo napsáno. Navíc mě vůbec nebavila. 2.5*

Dela111
16.04.2022 5 z 5

Tohle je myšlenkově vynikající záležitost. Děj zpočátku vypadá jako popis života v nějaké uzavřené sektě, ale tady jde o mnohem víc.
Archa knih je žánrově i myšlenkově bohatá - připomíná sci-fi i post-apo, obsahuje konspirační myšlenky, velmi důležité je tu téma ekologie, je o lidské povaze a o tom, jak člověk chce stále víc. Její největší přínos vidím v myšlenkách a varováních, které jsou v závěru knihy.
Příběh obsahuje jedno z nejaktuálnějších témat současnosti, předkládá zajímavá fakta a klade nepříjemné šťouravé otázky. Nepřivodíme všemi změnami v oblasti ekologie, které se teď dějí, naopak skutečnou ekologickou katastrofu? Nejsme náhodou naprostí mistři v popírání reality? Zvítězí zdravý rozum nebo diktát mocných a peníze bohatých?
Za přidanou hodnotu v podobě nanejvýš aktuálního námětu hodnotím 5* a doporučuji k přečtení.

Lucie311
05.04.2022 5 z 5

Příběh strašidelně pravdivý. Kéž by všem ovcím oči otevřel. Je nutno číst mezi řádky. Perfektní zpracování.

Nartaya
07.02.2022

Přesně vím, jak se cítil Tomša...

Jasppy
06.02.2022 5 z 5

Zajímavá kniha s ještě zajímavějším příběhem. V situaci v jaké se v dnešní době nacházíme, by se to klidně mohlo vyplnit. Dalo by se říct, že je to příběh na aktuální dění ve světě, které by nás v budoucnu mohlo potkat. Určitě vás kniha nenechá v klidu a budete ještě nad ni hodně dlouho přemýšlet. Co víc dodat? Pan spisovatel. Cokoliv od pana autora přečtu tak vím, že to stojí za to a opět mi to vezme dech a spánek. Můžu jen doporučit.

INCOGNITOREADER
26.01.2022 4 z 5

Normálně se snažím psát hodnocení hned po dočtení, ale v tomto případě, jsem musel počkat a dojmy přes noc "zpracovat".
V tomto případě je opravdu těžké cokoli napsat, protože úplně nejlepší je když do knihy půjdete a nebudete nic vědět stejně jako já. Ideálně si ani nezjišťovat do jakého žánru je zařazená. Četl jsem přechozí autorovu knihu Lustr pro papeže a jen co jsem zjistil, že existuje další, tak to stačilo k tomu abych si ji přečetl.
Zvládnul jsem ji přečíst za dva večery. Tak moc mě děj vtáhnul a já potřeboval co nejrychleji zjistit o co, že to vlastně jde. Kde je pravda. Celou dobu mi v hlavě šrotovala kolečka a pořád jsem přemýšlel.
Jsou tu narážky na další knihy, takže se bude určitě libít všem knihomolům. Knihy tu vlastně hrají dost zásadní roli - ještě aby ne vzhledem k názvu.
Na závěr bych si zde vypůjčil něco z anotace: Člověk nebude nikdy spokojený a vždycky bude chtít víc a víc, a to se dá získat jen na úkor druhých. Toto naprosto knihu a její příběh vystihuje.

nada3314
19.01.2022 5 z 5

Je to pár dnů, co jsem dočetla tuto výbornou záležitost! Mám toho v hlavě plno, co bych o knize chtěla říct, ale zároveň se bojím, že to bude málo nebo naopak moc prozradím – nechci nikoho připravit o pocit ze čtení, tak asi to vezmu tentokrát jen ve stručnosti.
Tohle není moje první kniha, kterou od autora čtu.

Motýlí křik – nebyl až tak úspěšný, ale já jsem z něho byla nadšená a když se ohlédnu o 4 roky zpět, kdy jsem knihu četla, tak mě až mrazí jak je téma stále aktuální!
Lustr pro papeže - ten je mimochodem, taky špička mezi klenoty v českých rybnících. Lustr doporučuji, kudy chodím!

A konečně Archa knih – tohle bude podle mě, taky nadčasová záležitost a je jedno jestli ji čtenář bude číst dnes, zítra nebo za pár let, společnost bude pořád stejná a vždycky si v knize najdeme něco, co nás nenechá chladným.

Moc bych si přála, aby byla kniha více vidět! Tohle je opravdu klenot, který jsem přečetla za dva večery, a kdybych nemusela do práce, věřím, že čtu do brzkých ranních hodin… Příběh je opravdu pro všechny a každý si v něm najde to svoje! Nenapadá mě nic, co by mi na knize nebo příběhu samotném vadilo! Pokud chcete zažít mrazení a husí kůži, tak směle do toho!
Moc moc D O P O R U Č U J I !

P.S.: Obálka je překrásná! A příběh v ní stojí 100% za to!

LéňaM
26.12.2021 5 z 5

Kniha se velice dobře čte.
Jen těžko jsem knihu odkladala, velice zajimavy příběh.

bostonstriker
21.12.2021 5 z 5

Archa knih je gong. I když úder palicí je minulostí, v srdci rezonuje dál. A za to díky.