Anna Sacher a její hotel

Anna Sacher a její hotel https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/344975/bmid_anna-sacher-a-jeji-hotel-imr-344975.jpg 4 57 32

Příběh o legendární majitelce hotelu Anně Sacherové, v jejímž životě se odráží sláva a pád nejslavnější vídeňské epochy. Jedinou dědičku a legendární šéfovou Hotelu Sacher z doby na přelomu století proslavili jednak její významní hosté a jednak vytříbený smysl pro vídeňský společenský život. Dokázala vytvořit místo, na kterém se odehrávaly pohnuté dějinné události, kde měly věci svůj průsečík: dvůr, šlechta, peníze, průmysl, moc. Setkávali se tu secesní umělci, hudebníci a spisovatelé, nejvyšší světová elita slavné doby. Monika Czernin vypráví příběh jednoho mimořádného života a zároveň barvitě líčí významnou epochu evropských kulturních dějin.... celý text

Literatura světová Historie
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Das letzte Fest des alten Europa: Anna Sacher und ihr Hotel , 2014


více info...

Přidat komentář

astroweb
24.01.2024 3 z 5

Zajímavá biografie o známém hotelu, známém dortu a životu ve Vídni na přelomu 19. a 20. století.

dagmar7365
14.05.2023 4 z 5

Anna Sacher a její hotel není historický román v pravém slova smyslu. Označila bych ho spíše za dokumentární román, pro množství postav a epizodních událostí je náročnější na pozornost. Ale pokud jste milovníci Vídně, dějin přelomu 19. a 20. století, kdy doba byla turbulentní, pak si ho užijete. Je nabitý informacemi a Anna Sachr je pomyslnou vodící nití celé knihy. Byla to velmi zajímavá a emancipovaná žena.


JeKa
04.09.2022 5 z 5

Kniha Anna Sacher a její hotel by se měla jmenovat spíše Hotel Sacher a jeho Anna. Tak podstatnou roli ve vyprávění hotel jako středobod veškerého vídeňského společenského života hraje. Osudy Anny jsou pak mapovány převážně její rolí v čele tohoto "pupku Vídně". Nejvíc mě asi zaujaly její boje s vídeňským starostou a emancipovanost, s jakou mohla ve své době vystupovat, aniž by takzvaně přišla do řečí. Zábavné historky z hotelového prostředí jako bonus.

Dámaskloboukem
16.06.2022 2 z 5

Kniha začíná popisem titulní fotografie.
Mám k tomu jednu poznámku.
Někde jsem četla, ze člověk si vybírá svého nejlepšího čtyřnohého přítele podle rysů, které se mu líbí a na které je zvyklý.
To jsou většinou rysy vlastního obličeje. Takže v konečném důsledku je každý pejsek částečně podobný svému páníčkovi.
A tady to platí dvojnásob.

Kniha obsahuje obrovské množství informací o vídeňské společnosti druhé poloviny 19. století. Osud hlavní hrdinky je spíše v pozadí.
Přeskakování mezi časovými liniemi taky výrazně snižuje čtivost příběhu, který jsem se na stránkách snažila spíš vytušit, než skutečně přečíst.

Zaujala mě informace, že Anna Sacher je snachou autora proslulého Sacherova ( čokoládovo - meruňkového) dortu.

Ivanule
20.05.2022 5 z 5

Tato kniha byla v něčem naprosto jiná a to že se nejednalo a beletrizovaný životopis hlavní hrdinky,ale spíše to byl pohled do jejího vedení vídeňského hotelu Sacher, jejích významných návštěvnících...Ale nakonec to byla velice zdařilá kniha

Noisette73
01.12.2021 3 z 5

Tato kniha, mě zklamala, byla pro mě těžko čitelná, neužila jsem si to.

zdenaR
24.11.2021 3 z 5

Čekala jsem spíše beletrizovaný životopis A. Sacher, ale ten je zde nastíněn pouze minimálně.
Kniha je spíše o atmosféře, dění a osobnostech Vídně dané doby. Těch postav je tam příliš - významných či méně významných, není snadné se v nich orientovat.

lusila
09.08.2021 5 z 5

úžasné... toľko informácií v jednej knihe, klobúk dole pred autorkou

Vydrýsek
30.08.2020 4 z 5

Zajímavý náhled do zákulisí slavného hotelu, neméně slavné hoteliérky, ale i do prostředí hlavního města Rakousko-Uherské monarchie, které kypělo životem a neustále se proměňovalo před očima.

Evina.Cetba
05.03.2020

Už jsem od této autorky četla záživnější knihy. Téma je bezpochyby zajímavé. Jen se to v ní na úkor čtivosti hemží jmény, názvy institucí, případně letopočty. Myslela jsem, že se bude jednat o záživnější biografii, tento text je více o strohých faktech. Nedokázala jsem se začíst a knihu brzo odložila.
Neřekla bych, že je kniha psaná stejnou autorkou, tedy Monikou Czernin, jako její jiné, bezvadné dílo "Žila jsem příliš krátce." A jak mi tak najednou napadá, člověk žije příliš krátce na to, aby se nutil do knih, které mu nesednou. :)

soukroma
08.01.2020 4 z 5

Kniha nabitá historickými informacemi zahrnující prakticky sto let - od 30. let 19. století do smrti Anny Sacher o sto let později. Mimořádně podrobně je zobrazena historie a rozvoj Vídně po stránce architektonické, etnické a sociální (zejména aristokracie a židovská velkoburžoazie), kultury a průmyslu, života přelomu století a (před)válečného (míněna samozřejmě Velká válka, tedy 1. světová).
Těch informací a jmen je tolik, že laikovi, byť by se o dané období a místo zajímal, jde z toho hlava kolem, věci nenapomáhá rozhodně to, že ani letopočtem uvedené kapitoly vlastně nejdou chronologicky po sobě, ale hlavně v každé se odbíhá do minulosti, ke každému detailu.
Velmi proto chybí rejstřík, aby si v textu mohl čtenář oživit nebo prostě najít potřebné informace.
Pár stránek na závěr je věnováno velmi malému počtu zajímavých osobností, ale tento "seznam" není abecední, takže zase čtenář trochu ostrouhá.
Naproti tomu seznam pramenů obsažný je, ovšem zase není moc užitečný, protože se v něm (asi z něčí lenosti) neuvádějí české překlady knih z uvedených originálů (mnohé existují), takhle zase čtenář tápe a musí si zbytečně složitě dohledávat, co vyšlo a pod jakým titulem.
Takto kniha naneštěstí ustrnula na území nikoho - ani faktografie ani beletrie, ani pro zájemce o dané období a osobnosti ani pro milovníky historických (biografických) románů.

Jonna
06.08.2019 3 z 5

Dlouho mi trvalo se začíst, víc než beletrie je to dokument. Je prostě znát, že autorka je spíš novinářka než spisovatelka. Táhne se to celou knihou - informací je někdy až na škodu mnoho (co měla Anna na sobě, když..., co jedl/pil ten a ten apod.). Zorientovat se v osobách bylo skoro nemožné, neprospívalo tomu ani přeskakování ze "současnosti" do minulosti. Detailní historická fakta s mnoha odbočkami jsou nezáživná. Asi by bylo lepší zhlédnout nějaké autorčiny dokumenty o Vídni, ke knize už se nejspíš nevrátím.

surikata246
15.06.2019 4 z 5

Knížka byla přímo nabita mnoha informacemi o významných osobnostech veřejného života tehdejšího Rakouska-Uherska a Vídně.Jen jsem očekávala trochu víc ze života Sacherových a nedalo se to číst jedním dechem.Ale celkově jsem byla spokojena a dozvěděla jsem se spoustu nového.

Kerberos
14.05.2019 4 z 5

Čekala jsem něco jiného ,ale jsem celkem spokojená,dozvěděla jsem se plno nových informací,jen jsem si chtěla přečíst příběh paní Sachrové.

gretl74
19.02.2019 3 z 5

Autorka má neskutečný přehled, co se týče událostí a hlavně osobností popisované doby. Já ho bohužel nemám, takže jsem se v některých pasážích dost ztrácela, nepomáhalo tomu ani časté přeskakování v čase. Čekala jsem více "hotelu" a méně historie. Ale přečtení rozhodně nelituji.

Vojslava
15.02.2019 4 z 5

Díky tomu, že kniha je doslova nabitá informacemi a že si díky svým několika návštěvám Vídně si umím dobře představit prostředí, ani mi nevadilo, že text není úplná beletrie. A celou dobu četby jsem cítila tu chuť dortu...

Stani95
14.02.2019 4 z 5

Mam rada knizky o historii, takze tato se mi libila. Ale je to spise vseobecne, o zivote ve Vidni. Je zde zmineno hodne osobnosti, ve kterych se clovek muze ztracet.

yaja8823
23.01.2019 4 z 5

Kniha je velmi zajímavá, se zajímavými historickými podklady. Doporučuji všem, kdo se zajímají o období předválečné Vídně i potom.

RipaRiba
20.01.2019 3 z 5

Přišlo mi to trochu nudné, ale jako náhled do doby Anny Sacher zajímavé, obzvláště pro někoho, kdo k té době tíhne.

Felidae
16.12.2018 5 z 5

Úžasné dějiny Vídně na přelomu 19. a 20.století. Po přečtení knihy se návštěva Vídně stává neodkladnou povinností.