Americká princezna

Americká princezna https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445045/bmid_americka-princezna-iYK-445045.jpg 4 101 29

Když Amerika zvítězila v Revoluční válce, nabídl lid generálovi Georgi Washingtonovi korunu. O dvě a půl století později sedí rod Washingtonů stále na trůnu. Čím více se blíží okamžik, kdy se z princezny Beatrice stane první americká královna regentka, tím dusivější jí připadají povinnosti, které musela plnit celý život. O druhorozenou dceru, princeznu Samanthu, se nikdo moc nestará, a tak se ani ona o nic moc nezajímá… tedy kromě jednoho kluka, který je ale pro ni naprosto zapovězený. A pak je tu Samanthino dvojče, princ Jefferson. Kdyby se narodil o generaci dříve, byl by prvním následníkem trůnu, ale nové zákony o nástupnictví ho odsunuly až na třetí místo. Většina Ameriky zničující krásu svého prince naprosto zbožňuje… ale o jeho srdce se tu ucházejí hned dvě naprosto odlišné dívky.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

American Royals , 2019


více info...

Přidat komentář

warca
19.01.2024 3 z 5

Asi po 130 stránkách jsem knihu vzdala.
Věřím, že kdyby mi bylo 14, tak ji zhltnu jedním dechem, ale jako o 10 let starší už asi potřebuji trochu jiný náboj.
Příběh byl zajímavý, ale možná kvůli hromadě postav jsem se nedokázala pořádně začít.
Nebudu se dál trápit a knihu odkládám.

knihomolkaMist
27.07.2023 3 z 5

Další knižní rest, který se mi konečně podařilo přečíst. A opět to bylo vcelku fajn. Jako odchovanec Kierry Cass jsem si čtení o princeznách, princích i obyčejných lidech fakt užila. Trochu mě ze začátku mátl počet postav a vztahy mezi nimi. Upřímně by mi naprosto stačil pohled Niny a Beatrice, ale beru, že to autorka chtěla psát z více úhlů. Trochu mě mrzí, že v češtině pokračování není a kdoví, jestli vůbec bude - asi holt budu muset pokračovat v angličtině :D


homnika
22.02.2023 4 z 5

Mě se to líbilo. Dostala jsem milý oddychový románek. Jen mi štve že není pokračování.

CiaKawlone
15.12.2021 3 z 5

Trochu mi nevyhovovalo jak se skáče ze zápletky na zápletku, ale nejdou přeskakovat kvůli posloupnosti děje. Kvůli tomu jsem se plně nemohla vžít do postav a pak to s nimi naplno také prožít. Zvážím jestli chci vůbec číst další díl.

tereza5492
14.12.2021 3 z 5

(SPOILER) Dlouho jsem neměla takovou knižní kocovinu jako po této knize. Už od první kapitola jsem se od ní nemohla odtrhnout a přečetla jsem ji za jeden den. Hrozně jsem fandila Jeffovi a Nině a tím pádem mi šla Daphne strašně na nervy. ( Ale když jsem se na to podívala z její perspektivy tak jsem pochopila její pohnutky ) Ale co jsem fakt nemohla překousnout bylo že Jeff víc věřil Daphne než svojí dlouholeté kamarádce a přítelkyni.
Ale jinak se mi kniha četla dobře byla návyková a líbila se mi Amerika jako monarchie. Ale jak už někdo psal taky si myslím že si ten rozhovor na konci Beatric s jejím otcem vyložila trochu jinak.

knihomolka_eli
09.11.2021 4 z 5

Po čítaní recenzií som sa bála, či pre mňa nebude knižka sklamaním. Našťastie vôbec nebola a páčila sa mi.
Dej sa odohráva v súčasnej dobe, kde je ale Amerika monarchiou. Kráľ a kráľovná majú 3 deti, každé z nich má svoje túžby, tajné priania, ale aj povinnosti a život, v ktorom sa nesmú riadiť len srdcom, ale hlavne povinnosťami voči Amerike. Najviac určite najstaršia dcéra Beatrice, ktorá je prvou ženskou následníčkou trónu. Jej mladší súrodenci, dvojčatá Jefferson a Samantha to majú kúsok ľahšie, ale tiež nemôžu mať všetko, po čom túžia, pretože fungovanie kráľovstva nepriamo ovplyvňuje aj ich životy.
Páčilo sa mi, že kniha je písaná z pohľadu 4 postáv: Beatrice, Samanthy, Niny a Daphne. Takto má čitateľ možnosť ich viac spoznať a pochopiť, prečo rozmýšľajú a konajú, tak ako konajú. Občas som chcela nahliadnuť aj do mysle Jeffa, Connora a Teddyho, ale chápem, že to by už bolo priveľa :D .
V tejto knihe čitateľ nájde lásku, aj intrigy. Na záver sa všetko samozrejme domoce a zauzlí ako sa len dá.
Mám ale pocit, že si Beatrice zle vysvetlila záverečný rozhovor s otcom, myslím, že mal na mysli niečo iné, než si myslela ona.

Táto kniha bola pre mňa ,,návyková" a som zvedavá, či to nakoniec dopadne tak, akoby som si priala. Neviem ako vydržím, kým v slovenskom preklade vyjde Americká kráľovná.

Luc.i
04.10.2021 4 z 5

(SPOILER) Podle hodnocení tady jsem to čekala mnohem horší!

Mě se knížka líbila, bylo to takový roztomilý a romantický, trochu zákeřný, hodně o vztazích. Líbily se mi čtyři pohledy a prostředí královský rodiny (hned bych si přečetla zase Selekci nebo Červená, bílá a královsky modrá).

Mimochodem, někdo by z toho měl udělat seriál tohle je přesně taková tak rich b*tch telenovela na kterou bych koukala. Pěkně manipulace, hezký kluci a tak.

Teď k ději a postavám (OBSAHUJE SPOILERY!!!)
Beatrice byla moje oblíbená postava a klidně bych si dokázala představit knížku jenom z její perspektivy. Connor byl skvělej a okdyz to bylo celkem průhledný tak jsem jim to přála. PS: četla jsem si spoilery druhého dílu (protože to nevypadá že by vyšel česky) a PANE BOŽE, prosím ne . Takovej konec fakt neeee.
Samantha se mi líbila a pak se mi líbil její vztah s Beou.
Nina mě úplně neoslovila a ani Jeff není můj favorit ale byla jsem ráda že jsme se s nima zas dostaly do jinýho prostředí. A není divný že tam nebyla žádná reakce rodičů jeffa na jejich vztah?
No a Daphne, myslím že každýmu došlo že je tam jen proto aby čtenáře naštvala a fungovalo to. Ikdyž podle mě byl stejně největší zaporak Ethan , jakože haló, on měl být Jeffa kamarád a přitom se vyspal z jeho holkou a neřekl mu nic o tom jaká je a co dělá? No nevím....


Celkem se mi knížka líbila ale další díl nejspíš vynechám: 4/5*

ElisaCaleisa
25.08.2021 2 z 5

Knížka nás táhne do alternativní romantické moderní doby, kde je USA monarchií. Skvělý koncept a svět byl bezva. Jenomže postavy.... uuuggh..... první skoro-polovina knihy byla pro mě lepší než ta druhá - Sam byla moje favoritka díky tomu, jak jsem s ní soucítila. Beatrice byla zajímavá, Nina byla prostá holka a Daphne... no tu jsem neměla ráda od zacatku. Jak ale příběh pokračoval, postavy se měnily pro mě k horšímu: neví, co chtějí, neznají komunikaci a furt se líbají, líbají a líbají (a to mě vytáčelo často po celou knihu, jenom už po druhé půlce to bylo otravný). Plottwist byl úžasný a nečekaný, konec ničivý, ale se zbytkem příběhu to bylo víc kyselý než sladký. Řeší se to samé dokola, postavy už mi nebyly sympatické a... to je tak. Postavy se akorát postupem času (snad krom teda Beatrice) se chovají jako děti a brečí a litují se (Daphne se namísto toho vzteká a jako pes poslouchá svoji mamku - a ne jako vysvětlení jejího chování mi to nestačilo, tohle se prostě zametlo pod koberec). Oceňuju postavy jako třeba krále, Teddyho (můj favorit), Ethana a Himari. Oceňuju ten svět, ten systém. Pro někoho to může být oddechové drama v královském prostředí, jen až moc přeplněný romantiky (i na ROMANTICKOU knížku toho může být někdy moc).

deedulka
08.08.2021 2 z 5

Hodně slabé nenáročné čtení. Kniha je zbytečně tlustá a roztahaná. Vše je zdlouhavě a obšírně popisováno, takže jsem musela často odstavce přeskakovat. Přitom se tam nic moc nedělo. Pro mne byla kniha zklamání. Navíc konec byl za mne ustřihnut a nechán bez uspokojivého vysvětlujícího zakončení.

kvetinkovedny
27.04.2021 2 z 5

(SPOILER) Na tuhle knížku jsem se hrozně moc těšila. Příběh, kde je Amerika monarchií? V téhle knížce jsem viděla obrovský potenciál. Jenže už po pár kapitolách jsem zjistila, že tohle vůbec není knížka, která NĚJAK tu alternativní historii využije nebo rozpracuje. Protože ta alternativní historie je jen rámec pro to, abychom mohli sledovat hříchy vymyšlené královské rodiny...

Celou dobu jsem doufala, že mě knížka stejně nějak nadchne, protože obvykle se mi takovéto „vztahové knížky líbí“. Jenže s touhle jsem měla jeden velký problém. A to, že jsem TUHLE KNÍŽKU UŽ JEDNOU ČETLA.

V recenzích se psalo, že je to trochu jako Gossip Girl. Jenže co jsem nezjistila! Ono to není hodně jako Gossip Girl. To JE prostě Gossip Girl. Smíchaná s trochou Selekce a Luxusu a seriály Royals a The Crown. I přesto nemůžu říct, že autorka se těmito knihami a seriály inspirovala. Nah. Ona je vykradla. Nejvíce právě zmíněnou Gossip Girl. Z „králů“ a „královen“ Upper East Side se stali princezny a princové Spojených států. Všechny zvraty už tu byly, všechny zápletky, postavy… tahle knížka byla CELÁ jako přes KOPÍRÁK. Nemůžu ani zdůraznit, jak neuvěřitelně do očí bijící to bylo.

Pojďme si to ukázat na hlavních postavách a představit trochu zápletky v této knize.

Princezna Beatrice, neboli Serena van der Woodsen (GG) smíchaná s Eadlyn (Selekce): Budoucí královna USA, která neví, co je to cedník a chová se jako 12ti letá holčička. Má si vzít někoho ze seznamu kandidátů, ale nakonec se stejně zamiluje do své ochranky a po měsíci s ním je ochotna zahodit trůn, aby mohla být s ním. Jo a jejich vztah je natolik důvěrný, že mu nemůže ani říct, že se právě zasnoubila s jiným. Ups. Ale jinak je dokonalá a všechno jí jde naprosto samo.

Princezna Samantha, neboli Diana Holland z Luxusu… chci říct princezna Samantha. Líbala se v šatně s jedním klukem pět sekund potom, co ho poznala, ale hned věděla, že je to láska nebeská. No a jak hnusná bude na svoji sestru, když zjistí, že tohoto kluka si má vzít v domluveném manželství?

Vanessa Abrams z Gossip Girl… chci říct Nina. Nejlepší kamarádka princezny Samanthy a přítelkyně prince Jeffersona. Nejdříve jsem ji měla ráda jako takový ten „plebejský prvek“ mezi samou šlechtou, ale pak začala naříkat, že kvůli tomu, že se k ní všichni chovají tak hezky, zvou ji na luxusní výlety, dávají jí drahé dárky atd., se cítí méněcenná. EXCUSE ME WTF?

Blair Waldorf z Gossip Girl… chci říct Daphne… je taková univerzální mrcha, která ví, co chce, a nebojí se pro to udělat všechno. Sabotáž a intriky, yay. Hlavně chce získat zpátky prince Jeffersona. Ale způsob, jak toho chce docílit? Očividně sex s jeho nejlepším kamarádem (2x), když s princem za 3 roky vztahu ani jednou nespala. Proč? Protože Chuck Bass… chci říct Ethan… skutečně rozumí jejímu temnému já.

Takže autorka vzala populární postavy z jiných sérií, udělala jim lobotomii, posadila je na trůn a nechala je prožívat stejné příběhy, jako jejich předlohy. Kromě toho, že to tedy pro mě bylo neskutečně předvídatelné, nudné a nesnesitelně dlouhé (400 stran plků o ničem!), tak autorka zapomněla ještě na jednu důležitou věc – Gossip Girl byla zábavná, protože sledovala přešlapy rozmazlených 17ti letých zbohatlíků. Ale tady to mají být monarchové, kteří vládnou zemi. A to je spíš smutné než zábavné. (auch)

Poslední ranou pro mě bylo, že v českém překladu v poděkování napsali špatně jméno mé oblíbené autorky Sarah Mlynowski.

Takže abych to shrnula? Máme tu skvělý potenciál, který nebyl využit ani trochu, naprosto neoriginální zápletky a postavy, které jsou tupé jako tágo, a to všechno je na 400 stranách textu, i když by se to v pohodě vešlo na 150.
Jediné, co se mi líbilo, byl odlehčený styl psaní, který (pro změnu) byl též ukraden z Gossip Girl.

Nakonec jsem ale přecejen byla ráda, že autorka s tou svojí pofidérní historií nešla více do hloubky, protože očividně si myslí, že Spojené státy byly na světě první zemí s demokracií a byly první republikou. (LOL.) Neumím si představit, co by vyplodila, kdyby se to opravdu snažila více promyslet.

Tahle kniha byl obrovský omyl a pokud vás láká, přečtěte si Gossip Girl a ušetřete si tuhle mizérii. Protože už rukopis téhle vykrádačky měl skončit v popelnici.

makik111
23.03.2021 5 z 5

Čtení jsem si užila. Líbilo se, že postavy byly pěkně propracované i jejich motivy. Úplně jsem se do nich vcítila. Místy to bylo klišé, ale autorka tomu vdechla jiný rozměr, že i primitivní věci byly popsány zajímavě. Rozhodně se těším na další díl.

Fortuna7
30.01.2021 4 z 5

Velice zajímavý nápad, ale autorka ho moc nevyužila. Kniha je trochu klišoidní a velice snadno se dá předvídat, ale i tak se mi moc líbila.

lucie3944
05.01.2021 3 z 5

Dočteno, spokojenost. Ale: bude to mít další díly? Je to ukončený příběh? To, že to nevím, mi vadí. Pokud to má mít pokračování, jsem naštvaná, že jsem si to přečetla (ráda čtu serie najednou), pokud to má být jedna kniha - co to bylo za konec?! V tom jsem nespokojená, ale jinak - ano, líbilo!

TerryF
03.01.2021 5 z 5

Kniha doslova přečtená jedním dechem. Hezky čtivá, psána er formou, se zajímavým a chytlavým příběhem a skvělými postavami, které mne prostě bavily. Líbilo se mi, že je děj vyprávěn právě z různých úhlů pohledů jednotlivých postav. Pro fanoušky Selekce kniha jako dělaná. Těším se na druhý díl!

Damonka12
03.01.2021 3 z 5

Námět Ameriky jako monarchie mě nadchl, bohužel jsem zde měla problém s hlavními hrdiny, ani jeden z nich mi nepřirostl k srdce a nechápala jsem, jak se chovají.

TVer
30.12.2020 5 z 5

Hezky psaná kniha, jednoduchá na čtení, oddechová, s pěkným příběhem.

Silmarien
13.12.2020 4 z 5

Štyristostranová jednohubka?
Keď píšete štýlom ako Katharine McGee, tak áno.

Zaujímavý román o americkej kráľovskej rodine (áno, áno, predstavte si svet, kde sa George Washington stal kráľom!) v súčasnosti. Tradície, intrigy, zaužívané zvyky dvora. Kráľovský pár, ich tri deti. Následníčka Beatrice a jej mladší súrodenci, dvojičky Samantha a Jefferson. Každý má svoje túžby, želania i trápenia. A od každého z nich sa niečo čaká.
Číta sa to rýchlo, je to zaujímavé, atraktívne, na niektorých miestach rozčuľujúce (ako inak :-)) a rozhodne návykové.
Výborná oddychovka na voľné chvíle aj pre dospelákov, inak super pre tínedžerky.

julythreemosen
02.12.2020 3 z 5

No, dostala jsem, co jsem od MĚLA čekat. Bylo to, jako by se mi před očima odehrával Deník princezny - někdy až doslova, což mě mrzelo, říznutý Gossipkama. Styl psaní nebyl špatný, četlo se mi to dobře, ale prostě se mi nezdály postavy nijak zvlášť propracované, dost často jsem musela koulet očima nad jejich jednáním a měla jsem je chuť trochu proplesknout. Kniha mi také nepřinesla ale absolutně nic nového. Všechno už jsem někdy četla a všechny "zvraty" jsem čichala na míle daleko. A tohle všechno zaobaleno na více než 400 stranách taky moc nepomohlo, kdyby to mělo tak 250, je to ideální a možná dám o hvězdičku vyšší hodnocení... Každopádně, pravděpodobně mám od knihy vysoká očekávání. Byla to taková oddechová četba a jako takovou ji musíte brát. Do druhého dílu se mi moc nechce, i když by mě docela zajímalo, jak to s postavami skončí (pro to mi ale budou stačit spoilery a ne dalších 500 stran). Teď už potřebuji něco, co mě vytáhne ze čtenářské krize...

Barča 008
24.11.2020 4 z 5

Autorka ví, jak čtenáře přimět bažit po dalším dílu s nadějí, že aspoň někdo z hrdinů se dočká svého šťastně až navěky... A já opravdu doufám, že ten další díl přijde brzy.

Nelča560
18.11.2020 4 z 5

Mě se kniha moc líbila,byla to taková oddechovka.Knihu jsem si užila i když postavy mi úplně nesedli přišli mi hodně jednostranné a jejich chování bylo občas nepřirozené.Knize dávám 4 hvězdičky protože si myslím ze když se nad tím nebudete úplně zahloubat tak vám kniha bude připadat jako příjemná oddechovka.

Štítky knihy

romantika pro dospívající mládež (young adult)

Autorovy další knížky

2020  70%Americká princezna
2016  76%Tisící patro
2021  83%Americká kráľovná

Kniha Americká princezna je v

Právě čtených5x
Přečtených132x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených3x
Knihotéce146x
Chystám se číst146x
Chci si koupit39x
dalších seznamech5x