Alex, léto a já

Alex, léto a já https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/494762/bmid_alex-leto-a-ja-s0q-494762.jpg 4 186 47

Poppy a Alex, Alex a Poppy. Nemají vlastně vůbec nic společného. Ona je jak z divokých vajec, on nosí béžové kalhoty. Ona má neuhasitelnou touhu cestovat, on radši sedí doma s knížkou. Ale nějak se stalo, že od jisté památné společné jízdy domů ze studií jsou z nich nejlepší kamarádi. Většinu času žije každý jinde – ona v New Yorku, on v jejich rodném městečku –, ale už deset let spolu každý jezdí rok na úžasnou dovolenou. Nebo spíš jezdili. Před dvěma lety se totiž všechno zhroutilo a oni spolu od té doby nepromluvili. Poppy má vlastně všechno, co by chtěla, ale ničí ji rutina. Když se jí někdo zeptá, kdy byla naposledy doopravdy šťastná, ví naprosto jistě, že to bylo na té poslední nešťastné dovolené s Alexem. A tak se rozhodne svého bývalého nejlepšího kamaráda přesvědčit, že by si spolu měli vyjet ještě jednou a všechno si vysvětlit a vyříkat. Alex jako zázrakem souhlasí – a ona má teď týden na to, aby všechno napravila. Kéž by se ale mohla vyhnout jedné jediné věci, která visela ve vzduchu už od začátku jejich přátelství! Co by se asi tak mohlo pokazit?... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Metafora
Originální název:

People We Meet on Vacation , 2021


více info...

Přidat komentář

Librorumistka
19.01.2024 5 z 5

Tato kniha je velmi příjemnou letní oddechovkou. Samotná zápletka sice není příliš originální, ale díky tomu, že se v knize prolíná několik let, ve kterých jezdí Poppy s Alexem na dovolenou, dostáváme se na zajímavá dovolenková místa. Zároveň jsem si tu vychutnala i dobře vystavěnou romantickou linku od přátelství k lásce. Styl psaní byl velice dobrý, kniha jako taková se četla dobře. Samotnou délku knihy bych možná zkrátila, některé pasáže jsem v knize vnímala jako nadbytečné. Celkově se mi však kniha líbila a má za mě určitě ano!

Lexie321
14.01.2024 4 z 5

Super kniha. Knihomoli sa mi páčili o niečo viac ale aj tak bola tato kniha a postavy skvelé. Vrelo doporučujem.


Barbara182
31.12.2023 3 z 5

Musím přiznat, že Letní sázka se všemi těmi knižními narážkami se mi líbila mnohem víc a celkově mi přišla lepší, vtipnější. Tohle bylo tak nějak utahané a ukňourané a Poppy byla místy dost pipka - jakože který dospělý člověk se o sebe nedokáže postarat, když onemocní, a nevezme si prášky, když má horečku :-( Autorky styl psaní se nicméně čte dobře, jsem zvědavá na Knihomoly.

bekule
21.09.2023 5 z 5

Zase jdu proti proudu, tady je hodnocení v modré, já dávám plný počet a oproti většině hodnotících mě se líbilo ještě víc než Letní sázka. Autorčin pomalý styl mě připomíná moji oblíbenkyni Petru Hülsmann a její Hamburgskou sérii. Postupné seznamování se s dvojicí během dvanácti let a deseti dovolených , aspoň pro mě, nebylo vůbec nudné , naopak .

Anniee
21.08.2023 3 z 5

To, že jsem tuhle odpočinkovou knihu četla měsíc, podle mě vypovídá za vše.
Naběhla jsem si už tím, že nemám ráda námět friends to lovers. To mě zasekalo nejvíc. A taky jsem byla totálně zmatená z těch střídajících se lét, kdo který léto co cítil a co se který léto stalo. Poppy byla skvělá, Alex byl meh. Každopádně poslední čtvrtina už byla taková živější a lépe mi uběhla.
Doma mám od autorky ještě Book Lovers, tak až se vzpamatuju z tohohle zklamání, zkusím se na ni vrhnout a budu doufat v lepší zážitek.

Magdyla.8
12.05.2023 3 z 5

Předchozí kniha od autorky "Letní sázka" si mě naprosto získala. Bohužel o této knize se to říct nedá. Příběh byl na mě zdlouhavý, Poppy si stále bála přiznat realitu toho co cítí a čekala jsem nějaký boom efekt rozuzlení, co se tedy doopravdy stalo na jejich poslední dovolené. Bohužel překvapení se nekonalo a pro mě to bylo oddechové a milé čtení.

KateTheBlogger
11.04.2023 4 z 5

Knížka se skvěle četla a zaujala mě tématem i stylem vyprávění. Pokud máte rádi cestování a baví vás příběhy s propletenými vztahy, je tato kniha přesně pro vás.

luculi
04.02.2023 4 z 5

Potřebovala jsem změnu a knihu, která nebude náročná, a u které je vysoká šance, že mi po ní zůstane spíše veselá nálada než nějaký mrak nad hlavou. A tak jsem sáhla po tomto románu.

Na rovinu můžu říct, že je to o dost lepší než Letní sázka, která mě příliš neoslovila. Kniha začíná tím, jak se dva mnoholetí přátelé na nějaký čas přestali bavit, ale zkouší si k sobě najít zase cestu. Děj se odehrává v přítomnosti a vždycky skáče do minulosti. Oba totiž každý rok jezdili spolu na dovolenou a dělali to tak deset let. Každý návrat zpět popisuje jednu z jejich dovolených a postupujte se od té nejstarší až k té poslední, kde se něco pokazilo a rozdělilo je. Myslím, že největším tahounem bylo právě to napětí a tajemství, co se vlastně stalo. I když v určitý moment to začne být víc než jasné, stejně to člověka nutí číst dál.

Většina knihy se nese v přátelském pozitivním duchu a je až neuvěřitelné, jak se dva lidé mohou sblížit a znát se tak hluboce. Bylo to vtipné s pár emotivními okamžiky, takže jsem byla spokojená, protože nějaké romantiky a cukrování se moc nedělo. O to víc se mi to líbilo.

Čím víc se ale blížil závěr, tím se celé pojetí a atmosféra měnila. Šlo o vztah hlavních představitelů, o psychické následky z dětství, které ovlivňovaly jejich budoucnost a tak dále a také už to začínalo být trošku víc zaměřeno na romantickou strunu. Chvílemi na můj vkus až moc. Nicméně se mi líbil přerod z obyčejného vyprávění o dovolených, různých destinacích, o přátelství, na tu část, kdy bylo na čase pohlédnout hlouběji do duše a konečně si přiznat pravdu o sobě i o jiných lidech...

vandalindakova
22.01.2023 4 z 5

Knížku jsem si pošetřila na dovolenou u moře, a udělala jsem jenom dobře. Protože tohle je přesně taková oddechovka narvaná cestováním, atmosférou dovolené a jiných zemí, jakou si u relaxu ve volnu chcete otevřít.
Od začátku víme, že čteme romantický příběh, takže taky očekáváme, že nějaký dostaneme. Líbilo se mi, že samotné spíš rozuzlení než vznik něčeho, tam bylo dávkováno postupně. Je to napsané ve dvou časech, v přítomnosti a v minulosti. A vzájemně se to perfektně doplňuje. Ty změny jsou geniálně naplánovány, aby to v nás vyvolávalo přesně ty pocity, co má.
Spojení energetického člověka a klidného až tak trochu morouse, mě vždycky baví. I přesto, že je to romantický příběh, tak mě v určité pasáži uměl i emočně šokovat.
No nemohla jsem sáhnout lépe prostě.

Kniha mi byla poskytnuta v rámci spolupráce od nakladatelství Metafora.

Přečti_si
30.12.2022 3 z 5

Nenáročná, roztomilá letní romantika, kde si obě postavy hned zamilujete. Alex a Poppy jsou úplně jiní, ale mají se upřímně rádi. Děj byl asi předvídatelný, jasně, ale ani jsem nečekala nic jiného. Zajímavý koncept s dovolenými a dvěmi časovými linkami. Bylo to fajn :)

kalinkacz
26.12.2022 5 z 5

Alex, léto a já od Emily Henry bylo boží!
Upřímně jsem ani nic jiného po Letní sázce od stejné autorky, nečekala.
Tohle je prostě romantika letošního léta, kterou byste si určitě měli sbalit na dovolenou.
Je to svižné, čtivé, vtipné. Dlouho jsem nečetla takhle dobrou romantiku!

Mandlevest
05.10.2022 4 z 5

Knížku jsem si zarezervovala v knihovně s tím, že si ji odvezu, jako typicky letní, nenáročné čtení, v létě na dovolenou a budu ji číst na lehátku na pláži, společnost mi bude dělat pár racků poletujících nad mořem a šumění vln a jedinou mou starostí a dilematem bude, zda u večeře zůstanu u salátu a tím pádem si dám 3 dortíky anebo zase ochutnám 4 jídla a dám si taky 3 dortíky :-)). Fronta v knihovně šla ale pomaleji než jsem myslela, a tak realita je taková, že jsem knihu četla v nevlídných dnech počátku října, v posteli, společnost mi dělal covid a jedinou starostí a dilematem bylo, zda u čtení budu ležet na zádech a u toho nepřetržitě kašlat anebo si lehnu na břicho a kniha bude čelit soustavnému odkapávání z nosu :-)). Ale konec dobrý, všechno dobré. Milý příběh o přátelství, lásce a cestování, který jsem si spolu s Poppy a Alexem opravdu užila. A má moc pěknou obálku.Ta barva toho lehátka mi šla přesně k plavkám:-). A tak milovníkům romantických příběhů s chytrým, jemným humorem a dobrým koncem určitě doporučuji.

mina_harker
04.10.2022 3 z 5

Příjemná kniha. Občas mě docela chytila za srdce.

knihomolkaL
28.09.2022 4 z 5

(SPOILER) Jak autorka sama přiznává, jedna z jejích nejoblíbenějších romantických komedií je "Když Harry potkal Sally". (Mimochodem taky jedna z mých oblíbených).
Alex, léto a já má s tímto filmem spoustu styčných bodů. Tím hlavním je dlouhotrvající přátelství, které přeroste v lásku.
Alex a Poppy - naši hrdinové - jsou rozdílní jak oheň a voda, ale přesto se sblíží a zamilují.
Cesta ke šťastnému konci je dlouhá, přes deset let.
Líbilo se mi to, bylo to romantické, příjemné čtení. Ale předchozí kniha Letní sázka mě oslovila více, tudíž dávám o jednu hvězdu méně.

Kaja1
20.09.2022 3 z 5

No nevím, 300 stran o tom, jak si dvanáct let dva lidé nedokážou říct, že se milují. Jako čtení na dovolenou to jde.

TheMelorry
17.09.2022 4 z 5

Stejně jako autorčina předchozí kniha, i tato je velmi čtivou a příjemnou, odpočinkovou četbou, se sympatickými hlavními postavami. I dyž mi nějakou dobu trvalo, než jsem si k nim našla cestu. Nápad se společnými dovolenými a retrospektivními vsuvkami je originální a velmi dobře funguje. Stejně tak chemie a potlačování citů mezi obě postavami.
Myslím, že na odreagování a zlepšení nálady je kniha ideální. Zejména druhá polovina knihy.

stesti.s.knihou
06.09.2022 4 z 5

Kniha Alex, léto a já je přesně ta letní oddechovka, kterou přečtete na dva zátahy, v kapitolách procestujete s hlavními hrdiny kus světa a během let postupně sledujete vývoj vztahu dvou nerozlučných přátel, jejichž každoroční tradicí je jet spolu na dovolenou.
Alex a Poppy jsou kamarádi již od studií. Jsou to dva protiklady, které si v podstatných věcech kupodivu rozumí. Jejich tradicí je společná letní dovolená - ta je každý rok samozřejmě jiná. Nejen, že se mění navštívená místa, mění se také situace, ve kterých se hlavní hrdinové nacházejí. Jeden rok jsou čerstvě zamilovaní, další jsou po rozchodu, jindy zase jedou na dovolenou se svými partnery. Co se však nemění je Alex, Poppy, jejich přátelství a letní dovolená. Tedy až donedávna. Před dvěma lety došlo na dovolené v Chorvatsku k jisté události a od té doby je jejich vztah na bodu mrazu.
O tom, zda nápravě přátelství pomůže další dovolená a co vlastně za celou situací stojí si už přečtěte sami.

001Terka456
20.08.2022 4 z 5

Příběh Poppy a Alexe mě bavil, bylo to takové milé, odpočinkové čtení. Mám ráda, když se v knížkách střídají dvě dějové linky, tak jsem tady byla spokojená.

tyrkysoveknihy
19.08.2022 4 z 5

4,5 ⭐ - Někde mezi 4 a 5, nemůžu se prostě rozhodnout. Ač jsem to nakonec dost prožívala, tak vím o jedné věci, která by to ještě vylepšila....

Emily Henry, jméno které slýchám snad na každém kroku, a kniha na kterou jsem se dlouho chystala. Pokud toužíte po příběhu, který do hloubky prozkoumává přátelství dvou postav, které se do sebe během let zamilují, pak by kniha Alex, léto a já rozhodně měla být na vašem seznamu.

Na příběhu se mi hodně líbilo, jak autorka pracuje s vývojem vztahu energetické Poppy a klidného a tak trochu bručounského Alexe. Jejich letité přátelství bylo radost sledovat. Emily Henry zjevně ví, jak psát postavy a vztahy, které působí tak upřímně a opravdově, že jsem ani na okamžik nepochybovala o silném poutu, které si mezi sebou během let Poppy a Alex vytvořili. Však k romantickému happyendu jim od jejich prvního seznámení trvalo dojít vážně dlouho - přesněji 12 let.

Poppy a Alex spolu každý rok po 10 let jezdí na jeden velký letní výlet, až do osudné dovolené v Chorvatsku, během které se stal incident jenž mezi nimi způsobil dva roky ticha. Hrdinové spolu nemluví až do momentu kdy Poppy požádá o další společnou dovolenou, aby dala všechno do pořádku a vrátila tak jejich přátelství do těch správných kolejí.

Co se mi na této knize líbilo, byly kapitoly ze všech jejich prázdnin. Příběh je napsaný (jednodušeji řečeno) ve dvou časových liniích. Jedna linka sleduje Poppy a Alexe na jejich stávajícím výletu do Palm Springs a druhá popisuje jejich první setkání a všechny jejich předešlé dovolené seřazené od té první před 10 lety až po Chorvatsko 2 roky zpět. Vzájemně se linky perfektně doplňují. Získáváme útržky z výletů tak, jak se staly, a vidíme všechny jejich interní vtípky, vzpomínky a události, které posílily jejich pouto. Bylo až frustrující sledovat jak se milují a očividně po sobě touží, ale ani jeden s tím nic nedělá ze strachu, aby nezničili jejich pro oba tak cenné přátelství. A řeknu vám… přátelství mezi Poppy a Alexem je tak nádherné, že na konci budete toužit po člověku, který pro vás bude nejlepším přítelem a milostným patrnerem zároveň.

Emily Henry napsala dvě postavy, které se od sebe nemohou lišit více, a jejich historii tak bravurně, že bylo snadné uvěřit, že tito dva lidé na opačných koncích spektra v tom druhém mohou najít lásku. Líbilo se mi, jak se tito dva vzájemně ovlivňovali k lepšímu a byli vždy jeden druhému oporou. Mockrát jsem se sama sebe ptala jak je možné, že spolu ti dva nejsou už dávno a měla jsem sto chutí je popadnout za ramena a křičet: Copak nevidíte, že jste pro sebe jako stvoření? Proč jste sakriš tak zabednění? Bylo například naprosto zřejmé, jak je bolí vidět toho druhého s někým jiným. Celkově to bylo skvělé a nervy drásající zároveň.

Jediná škoda je, že je příběh vyprávěn jen prostřednictvím Poppyina pohledu a tak plně nahlížíme jen to jejích pocitů. A byť jsem na Alexovi (ač to uměl dobře skrývat) i tak viděla, že je do Poppy pravděpodobně už dlouho zamilovaný, bylo by lepší mu vidět do hlavy. Ráda bych a byla přímým svědkem jeho citů vůči Poppy. Jeho vyprávění by se mohlo zabývat právě jejich společnými dovolenými. Mohlo by být dost zajímavé sledovat city současné Poppy (přičemž by děj stále sledoval, jak a kdy se změnily) a Alexovi pocity vůči ní v průběhu let. Myslím, že by to tomu dodalo ještě víc šťávy. Jen si představte všechno to tajné toužení, frustraci, odolávání přitažlivosti, romantické city… násobeno dvakrát. Jednoduše si myslím, že Alexův úhel pohledu by to jen vylepšil a doladil k dokonalosti.

Kniha mi byla poskytnuta v rámci spolupráce s nakladatelstvím Metafora spadajícím pod Nakladatelský dům Grada.

andreamrs
17.08.2022 3 z 5

Ve dvou časových rovinách sledujeme jak přítomnost přátel Poppy a Alexe, tak retrospektivně prožíváme jednotlivé dovolené, které společně strávili. Svým námětem je kniha ideálním společníkem, jak jinak, na letní dovolenou, protože obsahuje přiměřenou dávku odpočinku, romance a jak to tak bývá, i dramatu. Kromě toho má čtenář možnost navštívit s Poppy a Alexem hodně destinací a třeba se i inspirovat, kam příště vyrazí!

Od příběhu jsem měla velká očekávání, která se, i když jenom částečně, naplnila. Čekala jsem příběh osudového přátelství ve stylu S láskou, Rosie, co jsem i dostala. Kapitoly z minulosti se mi líbily víc, zejména začátky přátelství Alexe a Poppy. Počátky jejich tradičního letního dobrodružství za studentských let ve mně vykouzlily až sentimentální úsměv.

Alex byl vyspělý, pozorný, empatický muž, kterého by si téměř každá z nás přála mít za kamaráda. Poppy byla chaotičtější postavou, zejména tím, jak se jí v životě nevedlo špatně, ale stejně se cítila ztracená a nevěděla, co se životem dál. Téma znuděných mileniálů mi nevadí, ale nemám moc ráda zhýčkané postavy, k čemu měla Poppy častokrát sklony.

Co se příběhu týče, rozumím tomu, že se v takovém příběhu musí odehrát nějaké drama, ale záležitost ohledně Chorvatska mi přišla hodně nafouklá. K rozuzlení a prozrazení toho, co se tam tehdy stalo, přichází až na konci, myslím, že by šlo knihu zkrátit o 100 stran a vůbec nic by se nestalo.

Celkově knihu hodnotím jako povedenou oddechovku, jako stvořenou na pláž, k pobavení, zavzpomínání na studentská léta. Zároveň mě ale neuchvátila tak, jako možná jiné čtenářky, rozhodně ale další knize autorky dám šanci, doufejme, že brzy.

Štítky knihy

přátelství láska pravda vztahy štěstí prázdniny milenci americké romány

Autorovy další knížky

Emily Henry
americká
2021  73%Letní sázka
2018  71%Milionkrát June
2023  81%Knihomolové
2022  75%Alex, léto a já

Kniha Alex, léto a já je v

Právě čtených1x
Přečtených219x
Čtenářské výzvě13x
Doporučených5x
Knihotéce187x
Chystám se číst182x
Chci si koupit38x
dalších seznamech6x