Knihomolové

Knihomolové https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516278/bmid_knihomolove-bF7-516278.jpg 4 247 57

Nořin život je jako kniha až na to, že ona sama v ní není tou správnou hrdinkou, a tak se vydává na pár měsíců do Severní Karolíny. Jenže namísto nových jiskřivých setkání neustále naráží na Charlieho, zadumaného redaktora, kterého dávno zná! Nebo je to on, s kým bude psát svou novou kapitolu?

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Book Lovers , 2022


více info...

Přidat komentář

KatieKuli
včera 5 z 5

Tak tohle jsem si fakt užila. Za prvé velmi neotřelé prostředí příběhu (práce před vydáním knihy) i zápletka, za druhé skvěle vystavěné postavy a taky celkově osvěžující a vtipný nadhled celé knihy.
Nora je literární agentka, kterou její práce zcela pohlcuje, ale především proto, že ji prostě baví. Žije v New Yorku, blízko své sestry Libby a její rodiny. Než se narodí Libby třetí dítě, rozhodne se vzít svou sestru na takovou menší "literární" dovolenou do místa, kde se odehrává její oblíbená kniha, do Sunshine Falls. Sestra jim připraví i zábavný program - seznam úkolů, které budou na dovolené plnit.
Nora tady ale hned první den (v jediné kavárně široko daleko) narazí na redaktora Charlieho. Díky společné práci na nové knize známé autorky spolu začnou trávit spoustu času. V tomto případě se dá říct, že i nejen protiklady se přitahují :-)

tereza9522
11.04.2024 3 z 5

Ja nevim, prvnich cca 80% vazne super. Dobre se to cetlo a moc me to bavilo. Ten konec proste ne. Nuda, tahlo se mi to az jsem se snizila k tomu ze jsem preskakovala odstavce i cele stranky. Proto jen 3*


Kenan
06.04.2024 4 z 5

Hlavní hrdiny, Noru a Charlieho, spojuje práce v knižním průmyslu a také to, že oba milují velkoměsto. Ocitají se spolu neplánovaně v malém zapadákově, i když každý z jiného důvodu. Nora je nezávislá žena, která si chce svoji nezávislost ponechat a Charlie na první pohled protivný mrzout. Všichni víme, kam linka těch dvou povede :). Příběh se ale také zabývá vztahem Nory a její sestry a vlivem, který na nich zanechala matčina smrt.
Myslela jsem si, že se mně kniha víc dotkne, ale za mně byla spíš lepší průměr. Super bylo knižní prostředí, které se line celou knihou, ale třeba nápad s plněním úkolů už tak originální nebyl. Po začtení se do života lidí malého městečka, vnímání jeho kouzla, je ale výborná na odpočinek, vymazání myšlenek. Přelouskala jsem ji rychle a mohu doporučit. 3,5/5

akinomV
21.03.2024 5 z 5

Od autorky jsem četla už dvě knihy a z toho mě jedna nebavila a druhá "Happy place" byla dobrá, ale neudělala na mě takový dojem jako v zahraničí. Nebyla jsem si jistá, zda mám dát autorce ještě šanci, ale líbila se mi obálka knihy a anotace, tak jsem si řekla, že to ještě zkusím. A teda, tohle bylo nádherné. Tahle knížka mě vtáhla od samého začátku, smála jsem se, dojímala, prožívala vše s hrdiny a i když to bylo předvídatelné, já si to tak užila. Tahle knížka mě dostala!

ElizPetrova
05.03.2024 4 z 5

Toto je pro mě prvotina od autorky, která je oblíbená především v zahraničí. Dlouho jsem si od ní chtěla něco přečíst a nakonec jsem obdržela tuto jako dárek. Autorka má úžasný styl psaní. Kniha sice vypráví v podstatě obyčejný romantický příběh o ženě z velkoměsta, která se najednou ocitne v malém městečku, kde narazí na svého protivného kolegu z branže, ale způsobem, jakým je napsaná, tak si mě získala. Postavy mi nepřijdou ploché, jsou uvěřitelné. Pasaže ohledně vzpomínek na dětství a maminku byly hořkosladké a zanechaly ve mě hluboké emoce.. Kniha se sice v polovině trochu táhla, ale celkové vyznění mi to nezkazilo.. určitě v budoucnu zkusím i jiné knihy od ní.

Ivka14
04.02.2024 2 z 5

Myslel jsem, že se mi tato kniha bude líbit. Akademičtí rivalové k milencům. .

Naše milá hrdinka Nora nebyla ledová královna. Byla prostě workoholička. Všichni se k ní chovali jako k chladnému člověku. Ale doslova nebyla. Měla prostě ráda svou práci. Co je na tom špatné? Nic. Abych byla upřímná, byla to nevýrazná postava. Autorka neustále zmiňovala, jak je chladná. Ale jediné, co jsem viděla, bylo, že Nora je praktický člověk a dobrá agentka.

Libby byla taková nevyzrálá osoba. Chovala se jako desetiletý spratek. Její sestra ji zbožňovala, ale vždy našla něco, na co si stěžovala.

Jedna další věc, která se mi nelíbila, byla, že to bylo plné nedorozumění.

Celkově to byla velmi nudná a předvídatelná kniha plná klišé

Kat9
29.01.2024 5 z 5

(SPOILER) Na knize se mi nejvíc líbilo, že postavy byly jiné, než na které jsme zvyklí. Přesně jak autorka psala v závěru knihy, hlavní hrdinka je workoholička, jejímž šťastným koncem není mít kupu dětí. A já, přestože můj vysněný happyend je trochu jiný, jsem nakonec ráda, že to tak je, protože určitě je dost lidí, kteří mají podobné sny jako Nora. Hrdinové jsou skutečně sympatičtí a Nora patří k jedné z těch hrdinek, které mi opravdu sedly. Moc se mi líbil její vztah s matkou a sestrou, ačkoli to podle mě opravdu se staráním se o sestřiny potřeby trochu přeháněla, na druhou stranu to bylo důkazem její nesobeckosti a mít takovou sestru by jistě bylo darem pro každého. Stejně tak Libby se snažila sestře zajistit šťastný konec.
Potěšila mě taky postava Charlieho, který KONEČNĚ nebyl tím naprosto dokonalým krasavcem, jak v těchto knihách bývá, ale byl více reálny a, přesně jak bylo řečeno v knize, byl dokonalý pro Noru.
Na knize se mi líbilo, že bylo hezky popsáno velkoměsto i vesnice, ačkoli možná bych si těch vesnických aktivit představovala i trochu víc. I když kniha byla o městském člověku. Dojímal mě i vztah sester s matkou, mrzelo mě, jak se na ně jejich "tatínek" vykašlal. Ale bylo krásné, jak se dokázaly radovat s maličkostí a měli své rituály. Tato kniha popisuje to, jak všechno, i to krásné a drahé, jednou skončí, nebo se změní. A že někdy je dobré zkusit něco nového a nebát se zkusit najít samu sebe. A že je třeba dělat kompromisy, ale ne se kvůli druhému od základu změnit.
Je pravda, že kniha byla asi trochu kratší a představovala jsem si obsah možná v něčem trochu jiný. Ale tohle asi není zrovna žánr, kde by měla být nějaká výrazná akce, takže volnější tempo tomu asi zcela vyčítat nemůžu.
Ze začátku kniha byla i vtipná, ale ke konci se stávala spíše dojemnou. Zkrátka změny čekají každého z nás a na některé věci, činnosti (a lidi), co jsme milovali, zbydou jen vzpomínky nebo se nenávratně změní. Zkrátka fakt života.
Nakonec tedy knize i přes jisté výhrady dávám 5* a věřím, že milovníky tohoto žánru potěší.

Kaduri
27.01.2024 4 z 5

Táto kniha je o Nore, o Charliem, o Libby, o knihách, o rodine, o plánoch, o túžbach a o šťastných koncoch. A o pravom zmysle života, aby som nezabudla:).
Stereotypné role romantickej komédie sú tu prevrátené naopak a mňa to bavilo.
A ako teda vyzerá "šťastný koniec" zvyčajne zápornej hrdinky príbehu? Citujem samotnú autorku: "Zamotane, komplikovane a naprosto neodolateľne."
A to sa jej podarilo.

"Jednou jsem viděl kurýra na kole, jak ho srazilo auto, a on vstal, zařval z plných plic "Stal se ze mě Bůh" a odjel na opačnou stranu.“
„A co je na tom záhadného?“ podivím se. „Vyzkoušel si hranice své smrtelnosti a zjistil, že neexistují.“
Charlieho rty se stáhnou do polovičního úsměvu. „To je přesně to, co na New Yorku miluju.“
„Že je tam tolik kurýrů na kole s božským komplexem?“
„Že nikdy nejsi ten největší úchyl.“
„Jasně, vždycky je tam ještě ten týpek pomatlaný stříbrnou tělkou,“ kývnu na souhlas, „který tě poprosí o pár drobných na opravu svýho lítacího talíře.“
„Toho mám na trase podzemky Q taky nejradši,“ usměje se Charlie.

"Existují knihy, které ani tak nečtete, jako je spíš žijete, a když nějakou podobnou dočtu, vždycky si připadám, jako bych se právě vynořila při potápění z hloubky. Když se na povrch vynoříte moc brzy, můžete dostat dekompresní nemoc."

Elye
21.01.2024 5 z 5

Po delší čtecí krizi jsem úplnou náhodou narazila na tuto knihu a přečetla ji jedním dechem. Možná proto, že romantické knihy obvykle nečtu, jsem objevila novou čtenářskou cestu, kterou se teď chci ubírat a z této nové cesty mám radost. Kniha je plná různých klišé, i když si z nich hlavní hrdinové dělají legraci, ale přesto je tato kniha pro mě dokonalou romantikou. Bože, proč jsem ji už dočetla, co budu bez Charlieho dělat? :-).

Amazonka72
16.01.2024 2 z 5

Kniha má poměrně vysoké hodnocení, také jsem se na ni těšila... Na příběh, který se točí kolem knih. Občas mám potřebu sáhnout po knize, která je tak trochu "odlehčena". Ale Knihomolové mě zkrátka ani trochu nezaujali.
Nebavili mě hlavní protagonisté příběhu, nebavil mě příběh, který dlouhou dobu nikam nesměroval... takže jsem se prokousala až na stranu 250, ale dále už mi za to nestála.

Ronnie68
16.01.2024 4 z 5

Kniha se mi líbila..

haWranka
13.01.2024 4 z 5

Nejsou to čisté 4 hvězdy, ale minimálně za první polovinu si je kniha zaslouží. Postavy jsou všechny ohromně sympatické a skvěle vykreslené. Slovní přestřelky mě bavily hodně. A chemie mezi hlavními hrdiny fungovala na jedničku. Samotný příběh není kdovíjak originální, všechno je průhledné. Ale plyne to rychle, mile. Trocha těch filozofických promluv je taky v pořádku. Bohužel ke konci už to podle mě ztráceno dech, vše začalo být zbytečně natahované, schválně slzopudné (takže to na mě nefungovalo) a najednou se z toho stala neskutečně přeslazená červená knihovna. Četlo se to dobře, ale nemůžete čekat nic moc hlubšího.

Jaklová.katka
10.01.2024 5 z 5

Skvělá kniha. Moc se mi líbila a hrozně jsem se u ní zasmála.
Doporučuji všem knihomolům.

Alethea_k
29.12.2023 5 z 5

Marně přemýšlím, proč lidé knize nedávají vyšší hodnocení. V rámci romcom je to rozhodně poklad. Snad roky se mi nestalo, abych se u knihy smála nahlas a milovala téměř všechny postavy, prakticky jsem s nimi dýchala a prožívala to s nimi. Dokonce jsem chápala hlavní hrdinku a nepřišla mi otravná - to se ale nedá říct o její sestře.

Hl. mužská postava byla dokonalá, nemohla jsem se odtrhnout od jejich dialogů, které jsou přímo protkané sarkazmem a ironií. Tohle se fakt povedlo!!!!
Rozhodně si musím přečíst další romcom od autorky!

Rowana
29.12.2023 4 z 5

Ta knížka měla smůlu, že jsem ji četla zrovna v ne úplně čtenářském rozpoložení. Přesto mě dokázala utáhnout na zajímavý, vtipný, nikterak přeslazený romantický příběh s dobře prokreslenými postavami. A že při tom některá knižní klišé musela dělat stoj na hlavě? Dobře jim tak. Navzdory své roztěkanosti jsem se u ní dobře bavila. Knížku doporučuji spíše na léto nebo aspoň do teplého slunečného počasí.

Sixtínka
19.12.2023 3 z 5

Začiatok je na môj vkus dosť zdĺhavý, musela som sa do čítania nútiť. Potom to bolo ako na hojdačke. Niektoré časti sa mi páčili, boli milé a vtipné, iné sa mi zdali nezáživné a to okolo Libby a Norinho vzťahu k nej bolo miestami hrozne otravné. Už toho Norinho opatrovateľského komplexu bolo na mňa priveľa. Je fajn, že svoju sestru ľúbi, ale odtiaľ potiaľ, veď boli dve dospelé svojprávne ženy. Takže keď to zhrniem, príbeh mi prišiel dosť rozťahaný a tým pádom ma až tak nebavil.

Lexie321
28.11.2023 5 z 5

5/5 táto kniha je skvost! Hlboko som zbožňovala Noru a Charlieho. Ale aj každú inú postavu. Kniha bola pre mňa výnimočná. Všetko v nej bolo úžasné. Skoro som naštvaná, že mi to trvalo tak dlho prečítať. Absolútne odporúčam! Určite si zaslúži ten hype a lásku

Any26
22.11.2023 5 z 5

To bylo naprosto boží!!! Od knížky se vůbec nedalo odtrhnout. Strašně milý a hezký příběh s nemalou dávkou humoru. Doporučuji všem, kdo hledají knížku, do které by se mohly plně ponořit, zapomenout na všechno okolo, a jen si odpočinout a vychutnat příběh dvou knihomolů.

alzbeta4340
15.11.2023 4 z 5

Povedené čtení pro ženy, žánrovka a zároveň i pocta nakladatelským profesím. Vzhledem k tomu, že ústřední dvojici tvoří literární agentka a redaktor, mě bavilo sledovat (snad) kouzlo nechtěného - totiž jak text celkem zdařile balancuje na hraně zdlouhavosti.
Hezky jsem si početla, dávám zasloužené 4 *.

bookcase
13.11.2023 5 z 5

Tak ta se v rámci svého žánru povedla. Milá, jiskřivá a vtipná romance s přesahem. Užila jsem si ji.