Akce Tetřev

Akce Tetřev https://www.databazeknih.cz/img/books/67_/67786/bmid_akce-tetrev-n4p-67786.jpg 4 11 2

V Akci Tetřev vypráví autor o partyzánské činnosti v Beskydech,jde po stopách oněch dramatických událostí a hovoří s těmi,kteří přežili.Obraz partyzánského hnutí působí věrohodně,hrdinství partyzánů a jejich pomocníků mezi obyvatelstvem vyplývá ze situace.

Přidat komentář

vvikingg
02.07.2022 1 z 5

autor dostal za knihu ocenění v roce 1974, není se čemu divit v knize zmínka o pozdějším ministru obrany Vasil Mohoritovi, předtím náčelník generálního štábu ČSLA, v roce 1968 V. Mohorita souhlasil se vstupem vojsk Varšavské smlouvy, jeho syn rovněž Vasil Mohorita bývalý tajemník SSM, jablko nepadá daleko od stromu v kniha jinak moc nezaujala, jen kusé informace

Blue
07.04.2015 4 z 5

Kniha je to dost rozporuplná. Co se týká obsahové stránky, je docela solidně našlapaná informacemi, někdy dost detailními. Ale i tady je nevyvážená. Nelze například pominout skutečnost, že samotné akci Tetřev je tu věnováno minimum prostoru, v tomto ohledu je název knihy naprosto klamavý. Chybí tu ty nejzajímavější momenty, například, jak přečkal zátah Murzin, jak přečkal zátah Wolfram, největší střetnutí s partyzány u Lhotské louky. Kniha tak pojednává hlavně o tom, co bylo před akcí Tetřev a co bylo po ní a zabývá se hlavně osudy Niščimenkova zpravodajského výsadku. Co se týká formální stránky, nějakého literárního zpracování, tady byly pasáže, které mě doslova zlobily svou jednoduchostí. Nechci být nijak neuctivý vůči autorovi, ale je to tak. A když starohamerský rodák v knize vzpomíná stylem "mohlo být tak k jedenáctý, když slyšíme nějaký hlasy...", je to vyloženě necitlivé. Zájemcům o partyzánskou historii v Beskydech v posledním roce války ale knihu přesto vřele doporučuji.