Adventní kalendář povídek: Kdysi v zimě

Adventní kalendář povídek: Kdysi v zimě https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501482/bmid_adventni-kalendar-povidek-kdysi-v-z-GIu-501482.jpg 5 29 14

V rukou držíte třetí sborník povídek od nakladatelství BRK. Žánrově odlišné povídky na téma „Kdysi v zimě“ od různých autorů mají za cíl zastavit čtenáře v uspěchaném adventním čase a vyvést je ze zajetého stereotypu. Chvíle lehce nostalgické až téměř pohádkově laděné střídá drama a napětí. Nechte se unést zimními příběhy a podívejte se na adventní čas jinýma očima. Netradiční sbírka povídek od českých autorů pro české čtenáře čeká na Vaše přečtení.... celý text

Povídky Literatura česká Příběhy
Vydáno: , BRK
Originální název:

Adventní kalendář povídek: Kdysi v zimě , 2022


více info...

Přidat komentář

simona0613
18.04.2023 4 z 5

Další, tedy třetí, sborník povídek od Nakladatelství BRK, které navodí předvánoční atmosféru svým jedinečným způsobem.

lucisa.n
15.04.2023 3 z 5

Celkem 24 povídek (+ jedna bonusová) mají jedno společné, odehrávají se v zimě. Jinak jsou ale každá úplně jiná.. Od jiného autora, s jiným námětem, u jedné se pohádkově zasníte, kdežto u druhé se budete bát. Ideálně, když si je budete dávkovat před Vánoci, stejně jako čokolády z jiného kalendáře.

Povídkami jsem absolutně nepolíbená, možná i z toho důvodu, že někde v hloubi mně je zakořeněno, že mě povídka svým rozsahem neuspokojí tak, jako plnohodnotný příběh v knize. Je tomu tak i pro přečtení tohoto sborníku? Možná..
Musím říct, že jsem čekala trochu jiné příběhy. Spíše takové milé, předvánoční, adventní než jsem pochopila, že hlavním pocítíme sbírky nejsou Vánoce a adventní čas, ale zima jako taková. A ta samozřejmě umí být pěkně krutá, takže takové jsou i některé povídky. U některých jsem se dokázala zasnít, u dalších jsem byla dokonce i znechucená. Rozmanitost mezi příběhy je tedy opravdu velká.
Pro mě to je velká zkušenost, za kterou jsem velmi ráda. Rozhodně to nebude moje poslední povídková sbírka, nicméně i nadále budu sahat spíše po románech a delších příbězích.
Pokud mám vypíchnout ty nejlepší povídky, tak se mi moc líbily od: Andrey Čekanové, Mei Rey, Adély Věchotové Kalouskové, Barbory Brabcové, Barbory Koutné a Kateřiny Inachis.


libuse6749
09.02.2023

Máte rádi překvapení?
Jste milovníci adventních kalendářů?
Rádi čtete české autory?

Jestli jste 3x odpověděli ANO, tak se vám určitě bude líbit koncept sborníku povídek, který pravidelně v předvánočním čase vydává @nakladatelstvi_brk . Ke mně se Adventní kalendář povídek: Kdysi v zimě dostal díky knižní štafetě, vyslané přímo nakladatelstvím.

Útlá knížečka skrývá 24 povídek od různých autorů + jednu bonusovou povídku navíc a u všech je společné téma zima. Můžete je číst v prosinci den po dni, přečíst tedy každý den povídku, která na den podle data připadá nebo v lednu nebo v únoru podle chuti a nálady. Vlastně si to můžete přečíst kdykoliv během roku, kdy budete mít chuť přečíst si něco originálního. Originalita, to je asi to pravé slovo, co všechny povídky spojuje. Každý z autorů pojal totiž zimní vyprávění po svém.

Přiznávám, že jsem čekala příběhy, co naladí čtenáře na tu pravou předvánoční atmosféru, sníh, dárky, svařák, stromečky. Příběh za příběhem jsem však objevovala tu rozmanitost, s jakou každý z autorů zimu pojal. Některé povídky byly humorné, s nadsázkou, ponaučením, ..u některých jsem se bála, některé byly plné lásky, v jiných zas vládlo násilí a byly až brutální. Nechybělo napětí i povídky s pohádkovým nádechem.

Když teď na to koukám s odstupem, tak vlastně ta různorodost dokázala, že každý čtenář si najde určitě povídku podle svého gusta. Ale každá z nich se tak nemusí líbit všem. Zároveň jsem se seznámila se stylem 25 českých autorů a jména oblíbenců si ukládám do paměti a budu se brzy těšit na jejich další literární počiny.

VeruHoráková
06.02.2023 4 z 5

Ke knize jsem se dostala v rámci knižní štafety s @nakladatelstvi_brk která začínala někdy v listopadu. Já se ke knize dostala v lednu a přiznávám, že mi bylo trochu líto, že jsem nemohla číst knihu v době adventu. Nicméně po přečtení knihy můžu říct, že většina povídek se neodehrává v době adventu jako spíš v zimě. Knihu si tak můžete přečíst i nyní. Samotná zima se v povídkách krásně promítá, a protože i zima je někdy krutá a mrazivá, tak ne všechny povídky jsou milé a pohodové a to víc jsou zajímavé. Jedná se spíš o takových mix a jak už je uvedeno v anotaci, chvíle lehce nostalgické až téměř pohádkově laděné střídá drama a napětí. Celkově knihu hodnotím pozitivně. Povídky mě příjemně překvapily a musím tak pochválit autory a popřát jim více příležitostí publikovat svá díla. Kdybych měla vypíchnout povídky, které se mi líbily nejvíc, tak by to byly: Lovná zvěř, Ten pravý, Zapomenutý dárek, Jaro nám nepřálo nebo Na špičce.

Kni-holka
17.01.2023 3 z 5

Adventní kalendář povídek: Kdysi v zimě je sbírkou 24 příběhů (a jedné bonusové). Prvně jsem si myslela, že půjde o vyloženě vánoční příběhy. To jsem se spletla.
Společným jmenovatelem je zima - co se kdysi událo, co sebou přinesly první sněhové vločky? Ovšem každý z 24 autorů to pojal po svém. Převážně se jednalo o lidské příběhy (některé i s opravdu hlubokým smyslem). Dále tu jsou hororovější povídky. A konečně i jedna vyloženě vánoční, která mě opravdu potěšila. Víte, odkud se bere sníh? Co způsobuje, že nad Prahou sněží? Jak to Ježíšek, ne Santa Klaus, zařídil? Pak si určitě přečtěte Bílé Vánoce od Barbory Koutné.

Pečenka
09.01.2023 5 z 5

Ve sborníku vidím, že je mezi námi spousta talentovaných začínající spisovatelů a jak je jejich psaní úžasně různorodé a pestré ve zpracovaných myšlenkách i použitém jazyce. Způsoby uchopení zmíněného tématu a podtitulu knihy "Kdysi v zimě" jsou velice bohaté. Je krásné vidět, jak všichni dohromady můžeme obohacovat českou literaturu.
Uvádím několik povídek, které se mě nějakým způsobem osobně dotkly. Důvod, proč jsem zrovna danou povídku vybrala, popisuji ve stručnosti. Udělat výběr bylo těžké. Každá povídka je žánrově jiná a má různý způsob zpracování myšlenky. Každá z nich je prezentací originálního spisovatelského talentu. Jednotlivě jsem je ale hodnotila na Databázi knih. Tam mají všechny ode mě komentář.

Zapomenutí budovatelé, Terezie Poláčková
Povídka, která nám připomíná, že nic na světě není černobílé.

Zvěř u dveří, Tomáš Heger
Práce s jazykem, prostředí příběhu, ve kterém se odehrává děj.

Zapomenutý dárek, Monika Ticháčková
Pravdivost. Autorka nám touto povídkou ukazuje realitu. Vánoce nejsou pro každého třpyt a lesk, Štědrý večer u stolu s rodinou a sváteční jídlo na talíři.

Chutě uplynulých zim, Jana Kvičerová
Poetika, originální připodobnění vztahu ke různým smyslových chutím a téma domácího násilí.

Tenkrát na zasněženém západě, Lukáš Kos
Neotřelé pojmutí tématu sborníku, originálně zpracováno do žánru westernu.

Sněžná samota, Tomáš Marton
Nálada příběhu, vánoční poselství, trefné využití kontrastů v otázce lidské morálky

S prvním sněhem, Zdeňka Hucková
"Technická" stránka zpracování příběhu, mrazivé okamžiky podané přirozeně, propracovaná myšlenka.

Na špičce, Zuzana Osifová
Odvaha k tématu války a problému s příjmem potravy. Řemeslně zdařile zpracovaná povídka.

cornetka
04.01.2023 5 z 5

ADVENTNÍ KALENDÁŘ POVÍDEK: Kdysi v zimě
Povídková kniha vychází již třetím rok, ale pro mě to bylo poprvé. Povídky jsou pouze od českých autorů, což hodnotím velmi kladně - je to skvělá příležitost pro prezentaci své tvorby začínajících nebo méně známých autorů.
Povídky jsem četla po Vánocích, ale to vůbec nevadí, protože zima se prolíná každou z nich. Některé vás pobaví a rozesmějí, jiné dojmou a rozněžní a najde si nějaká na můj vkus až hodně morbidní. Ale právě ta rozmanitost dělá knihu zajímavou a ojedinělou. Nejvíc jsem se pobavila u povídky Ten Pravý. Za mě rozhodně doporučuji, protože je to kniha, ve které si každý najde to svoje.

Snapeova
01.01.2023 5 z 5

Třetí období vánoc strávené s 24 (+1) povídkami na určité téma, které se většinou týká zimy a vánoc. Letos to bylo skvělé, i když bych i tentokrát našla nějakou tu neoblíbenou povídku. Knížka vyvolá nejrůznější emoce, díky rozmanitosti autorů a jejich pojetí příběhu. Byla tam minimálně jedna povídka, která mě vyloženě naštvala a bylo tam i pár těch, které mi přišly opravdu jako mistrovské dílo. Čtení jsem si užila a těším se na příští rok.

janca6129
30.12.2022 5 z 5

Adventní kalendáře povídek od nakladatelství Brk se stávají takovou milou každoroční tradicí. Ani letos nezklamal a výběr povídek, které se do sborníku dostaly, je jednoduše rozmanitý. Čekají vás příběhy temné i pohádkově laděné, s rodinnou atmosférou, romantikou, o lidském zlu i dobru v nás... ale hlavně jsou o zimě, takže dokonale zapadají do předvánoční atmosféry, ať už jsou o čemkoliv.

tyna_01
22.12.2022 5 z 5

Tentokrát se mi dostal do rukou Adventní kalendář povídek, který je již třetím vydáním a já jsem o něm slyšela poprvé, což je velká škoda. V knize najdeme logicky 24 povídek, ale já osobně bych nebyla schopná si dávkovat jednu povídku denně, protože jsou hodně čtivé. V každé povídce se mi dostalo něco, co mne zaujalo - mrazilo mne z ní, hřála u srdce, překvapilo, vzala mi slova,.. A spoustu dalšího,.. Takhle by se daly definovat povídky v tomto sborníku a já jsem ráda, že jsem dostala příležitost si je přečíst v rámci štafety, za což děkuji přímo nakladatelství. :)

Gabusza
13.12.2022 5 z 5

Nemohla jsem vynechat už třetí sborník od Brku a jsem moc ráda, že na mě padl v období adventu.
Zimní povídky opět nezklamaly, některé na vás zapůsobí mile, některé vtipně, jiné zase krutě a i láskyplně.
24 příběhů o životech z různých míst a od různých českých autorů na mě udělaly opět dojem a navodily mě na předvánoční atmosféru.

Mé oblíbené:
Andělská flotila
Lovná zvěř
Ztráty a nálezy
Zvěř u dveří

TonyStarkless
22.11.2022 5 z 5

Sborník je nadupaný skvělými povídkami a je zdárným příkladem, kolika způsoby se dají chladné dny popsat a kolik příběhů se během nich může stát. Na každý den jeden pohled do života lidí, který jste mohli prožít i vy. Příběhy o ztracených láskách, o láskách ze záhrobí i o těch, které nás teprve čekají. Návraty, beznaděj, naděje, napravení hříšných duší nebo naopak odhalení pravého „já“. Toulky do dob dávno minulých i těch, které máme ještě v živé paměti. O strachu v nás a o temných přízracích plazících se kolem. Budete se smát, ronit slzy, hluboce se zamýšlet a také bát. Všechny příběhy spojuje zima, sněhové vločky a oheň nejenom v krbu.
Sborník se moc povedl. Všechny povídky měly něco do sebe a každá mě oslovila jinak. U srdce mě hřály nejenom skvělé příběhy, ale i nádherná čeština, která je prostě rozmanitá a autoři ji tady uměli fantasticky využít.

Dela90
11.11.2022 5 z 5

(SPOILER) Sborník povídek z nakladatelství BRK od českých autorů se zimní až vánočně laděnou tématikou. V knížečce je celkem 24 povídek a jedna bonusová, tedy na každý den až do Štědrého dne jedna. Jsou to různé žánry, takže každý si určitě najde to své.

Četlo se to velmi dobře, ačkoliv u některých povídek jsem se bála odejít v noci na WC. (Ano, jsem strašpytel :D)

Povídky jsem si moc užila, olepíkovala a napsala komentář skoro ke každé. Pokud bych měla číst opravdu poctivě každou povídku na jeden den jako takový adventní kalendář, bylo by to super. Takové to maličké oddechnutí, kdy se na chvilku přenesete do jiného světa.

Já tedy knížku přečetla za dva dny, protože jsem ji četla v rámci štafety @nakladatelstvi_brk
Za což moc děkuji, bylo to takové příjemné navodění už předvánoční nálady. A já se pomaličku začínám na letošní Vánoce opravdu těšit.

Chtěla bych určitě zmínit tyto povídky, které mi opravdu dost líbily: (podotýkám, že všechny mají něco do sebe, ale tyto byly za mě TOP)

Ten pravý
Jsme jako vločky
Bílé Vánoce
Černobílé vločky
Jaro nám nepřálo
Okurková sezóna

Moc hezká práce a doufám, že něco podobného vyjde i na přes rok :)

L.one
03.11.2022 5 z 5

Letošní nejlepší povidky:

Bílé Vánoce
Ztráty a nálezy
Lovná zvěř
Na špičce
Wagnerova hospoda
Zjizvený

Žádná z povídek nezklamala, opět příjemné čtení.