Černá věž

Černá věž https://www.databazeknih.cz/img/books/70_/70999/mid_cerna-vez-68S-70999.png 4 130 27

Adam Dalgliesh série

< 5. díl >

Adam Dalgliesh jede na návštěvu ke starému knězi Baddeleymu do domova pro invalidy v Dorsetu. Série podivných úmrtí na Toyton Grange, kde žijí pacienti i personál ústavu, vzbudí jeho podezření, že se někomu daří vraždit tak rafinovaně, že smrt se dá vždy vysvětlit jako nikým nezáviněná nešťastná náhoda. Ale i dokonalý vrah nakonec udělá chybu, zvláště když se mylně domnívá, že někdo tuší pravý motiv jeho vraždění. Proto se poslední obětí jeho cynického plánu má stát sám Dalgliesh, který se tak konečně střetává s vrahem tváří v tvář.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Československý spisovatel
Originální název:

The Black Tower , 1975


více info...

Přidat komentář

Vojslava
17.03.2024 4 z 5

Mám pocit, že už jsem tenhle titul jednou četla, ale daleko víc si vybavuju kdysi sledovaný seriál, a to včetně závěru a důvodů celé zápletky - a nějak mi připadal působivější než maličko zdlouhavý text knihy. Ale kvalita autorky se nezapře, dočetla jsem bez větších zádrhelů a jsem ráda, že jsem tenhle příběh zažila i v textové podobě, měl taky jistý půvab...

JáraTym
08.04.2023 4 z 5

Přespříliš popisných části ubírá docela dobře vystavěnému detektivnímu příběhu na dynamice. Samozřejmě že jsou některé nutné pro čtenářovu lepší představu - a skutečně tohle místo jsem si v hlavě vyfabuloval velmi dopodrobna a velmi barvitě, ovšem v některých pasážích by textu neškodilo proškrtání.
Jednalo se o mé první setkání s tímto hrdinou, a myslím že bych si ještě někdy rád přečetl nějaké jeho dobrodružství.


Alma-Nacida
20.11.2022 3 z 5

Asi nelze vstoupit dvakrát do téže řeky ani s Adamem. :) Nejdřív dlouhý rozjezd a pak na Adama nějak moc akce najednou. Celkově průměrná detektivka.

pupopony
28.01.2022 2 z 5

Hrozně rozvláčné. Bohužel zklamání

cukrovka
27.12.2021 4 z 5

Klasika anglické detektivky. Zpočátku jsem měla velký problém zorientovat se v postavách. Začátek mi přišel zdlouhavý, nepřehledný a nudný, ale děj se postupně rozjel a nabral na zajímavosti.

mataj
17.11.2021 4 z 5

Velmi povedená detektivka z anglického venkova s promyšlenou zápletkou. Tenhle styl se mi opravdu zamlouvá a chystám se i na další díly autorky. Jenom jsem měla trochu problém se zorientovat v postavách (asi nepozornost:)).

Jenny055
11.05.2021 5 z 5

Počúvala som audioknihu, výborne načítaná. Mám rada tieto klasické detektívky od P. D. James. Sú trochu zdĺhavé, ale mne to nevadí, mám rada to pokojné pomalé odhaľovanie ľudskej povahy a samozrejme aj vrahovho motívu.

stejsdan
30.09.2020 5 z 5

Miluju klasicke detektivky????

alabra
08.08.2020 5 z 5

Pro mě skvělá klasika, kdysi jsem v televizi s oblibou sledovala i seriál od paní autorky, souhlasím s paní Jaruš7, vše je tak, jak má být.

Jaruš7
04.08.2020 5 z 5

Audiokniha úžasně načtená paní Renatou Honzovičovou.
Autorka patří k dámské špičce detektivního žánru. Je to dokonalým vytříbeným stylem, kterým popisuje detaily, jistá citová laskavost, kterou obdařila inspektora A.D.
Jako ozdravný pobyt na venkově se může jevit návštěva přítele - pastora, od něhož odpověď na dopis nepřichází.
V areálu sanatoria pro tělesně postižené není nic podivnější, než přirozená úmrtí.
A tak se tu A.D. zdrží, neboť kriminalistický instinkt nejde potlačit.

Zdlouhavost děje nevadí, neboť poslech byl balzámem na duši v tyto deštivé dny.

renefer
19.06.2020 4 z 5

Jak je napsáno v anotaci, jedná se o anglickou klasiku. Nečekejte žádné přestřelky, honičky nebo rázné akce. Spíš takový poklidný, mlhavý, chmurný anglický venkov s černou věží na útesu. Nejdřív jsem měla trochu problém se zorientovat v postavách, ale nakonec jsem si zvykla a líbilo se mi to.

bleska
18.06.2020 3 z 5

Knihu jsem si poslechla v audioverzi. (Mimochodem, nevím jaká jsou pro to pravidla, je to platné? Můžu si dát do přečtených? V poslední době na čtení moc času nemám, ale při práci na pc poslouchat můžu.) Děj je trochu zdlouhavý a nejdřív mě detailní popisy všeho možného dost znervózňovaly, ale pak jsem jim přišla na chuť. V tomhle je autorka mistr.

veronika6239
06.06.2020 2 z 5

Hodně velké zklamání. Krásně popsáno okolí... Téměř konkurence, co se tohoto týče, D. Gabaldon a Cizinky ???? krásný barvity překlad, ale to je tak celé. Dej se táhne jako týden před výplatou, mraky postav, že se v tom člověk ztrácí, rozuzleni těsně před koncem, což je fajn, ale tak rychlé a odflakle. Hodně jsem se nutila do čtení a snažila se najít si vždy jinou činnost, proto jsem se doslova s touto knihou trápila 14 dnů, byť je tak útlá. Asi už žádná díla od autora číst nebudu.

Eicherik
23.03.2020 4 z 5

Z této knihy mám trochu rozporuplné pocity. Velmi se mi líbilo umístění děje do léčebny pro dlouhodobě nemocné a většinou nevyléčitelné pacienty. Autorka velmi pěkně popsala prostředí a velmi umně vykreslila většinu postav celého příběhu. Občas se mi ale některé postavy pletly. Ovšem nejvíc mě zklamala zápletka a konečné vyústění příběhu.

ThomasRuhe
10.02.2020 3 z 5

Základem příběhu jsou vraždy spáchané v nepočetné skupině lidí žijících pospolu. Pachatel je tak mezi nimi. Ovšem první dvě úmrtí na zločin nevypadají, zdají se být sebevraždou a přirozeným skonem. Adam Dalgliesh zde ani nevystupuje jako oficiální policista, ale je v domově pouze na návštěvě.
Závěr je kupodivu docela akční.
Černá věž je taková průměrná detektivka z anglického venkova.

felia
25.09.2019

Skvělá detektivka, jako ostatně cokoli od P.D. James. Obdivuji autorčinu inteligenci i způsob, kterým popisuje interiéry, přírodu, lidi a jejich charaktery.

85098211
25.04.2019 4 z 5

Poměrně dobrá detektivka s Adamem Dalglieshem a zároveň to byl jeho třetí případ, který se mi dostal do rukou. Nevím, jaký názor mají ostatní čtenáři, ale já s autorčiným stylem psaní tak trochu vedu boj :-). Nápady a zápletky má hodně dobře vymyšlené, ale zpracování spíš vázne. I tento příběh je napsán dost zdlouhavě a vůbec by mu neuškodilo, kdyby byl o něco kratší. Zato konec je výborně vygradovaný, to je zase autorčina silná stránka, za kterou ji musím pochválit ;-). Proto jako celek hodnotím knihu poctivými čtyřmi hvězdičkami.

Pavelpi
23.04.2018 4 z 5

Tohle není můj oblíbený typ detektivky.Ale protože jsem jí dostal od dcery,tak jsem se odhodlal jí přečíst.Ze začátku jsem se docela ztrácel v ději,který neustále přeskakoval a někdy jsem se musel vracet,abych věděl,kdo je kdo.Navíc téma nemocí není vůbec moje hoby.Už jsem to chtěl i vzdát,ale pak to najednou dostalo docela obrat.I když jsem pak už dokázal odhadnout vraha,ale motiv mi docela chyběl,tak jsem to dal až do konce a byl jsem docela překvapený,že je to skutečně dobré.

kuruteku
21.02.2018 3 z 5

Asi si budu muset začít psát postavy, klíčové momenty, vazby. Trochu jsem se v tom ztrácel, což je - podle mne - chyba čtenáře. Detektivka to začíná být až v závěrů, nastínění trvá dvě třetiny knihy a v nich mi leccos uteklo. Naštěstí klasické shrnutí poznatků a závěr vše napravilo. Není to až tak úchvatné, ale svůj účel detektivka splnila.

t.adm
07.02.2018 3 z 5

Černou věž bych zařadila mezi průměrné detektivky. Příliš mnoho postav, děj zdlouhavý a hlavní rozuzlení na posledních dvaceti stránkách. Kniha by se dala klidně o třetinu zkrátit, informace o pacientech byly až příliš rozsáhlé a některá fakta byla omílána pořád dokola. Zápletka byla zajímavá, škoda že autorka více nevyužila potenciálu knihy a nezačala odhalovat „činnost“ domova o trochu dříve a právě na tomto místě doplnit charakteristiku postav. Bohužel, situaci na konci pouze vysvětlila a rozloučila se. Škoda.