Smrt přichází do Pemberley přehled

Smrt přichází do Pemberley https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/183382/bmid_smrt-prichazi-do-pemberley-183382.jpg 3 96 96

Slavná anglická detektivkářka P.D. Jamesová tentokrát úplně jinak. Záhadnou smrt příbuzného budou řešit hlavní postavy z románu Jane Austenové Pýcha a předsudek. Přípravy na ples lady Anne vrcholí, hosté se sjíždějí a pan Darcy a jeho choť mají plné ruce práce s doladěním posledních detailů. Jejich plány ovšem naruší příjezd Elizabethiny sestry Lydie Wickhamové. Ta svým oznámením, že byl v lese zavražděn její manžel, spustí lavinu dalších událostí a komplikovaných vyšetřování.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Motto
Originální název:

Death Comes to Pemberley , 2011


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Smrt přichází do Pemberley. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (27)

Zuzunda
01.08.2022 3 z 5

Jako nebylo to špatné. Takové oddechové čtení. Ale... Myslím že to říkám teprv po druhé... Film je o hodně lepší. A na rozdíl od knížky, se k němu i vrátím ;)

tygřík2
29.03.2021 2 z 5

Paní P.D.J. v předmluvě předpokládala, že Jane Austenová by to určitě napsala lépe.
Měla pravdu. S Jane Austinovou to mělo společného pramálo.


reader.007
26.03.2021 1 z 5

Mno... jak už tu někdo psal přede mnou: snad by to ještě ušlo, KDYBY se jednalo o samostatný příběh z doby frantíkovsko-britského napoleonského haštěření, jenže vzhledem k tomu, že se P.D. Jamesová odhodlala kořit proslulé Jane tím, že jí vykrade nejslavnější knihu a navíc ještě dvě další, je to celé průšvih jako hrom. Ne v tom, že jde o detektivku... to je naopak myšlenka sympatická, jenomže jsem od prologu měla stejně trapný pocit, jaký pociťuji pokaždé když poslouchám Harryho Pottera - a to nekonečné omílání "co se dělo předtím, protože si to vy blbečci nepamatujete, nebo (hůř) jste to nečetli" by mě bez pořádné dávky sebekontroly stálo dobrou půlku zásob zubní skloviny.
Kromě toho se britská královna detektivek sice lísala k památce J. A. skoro na každé straně (což bylo únosné maximálně v předmluvě), na druhou stranu ale podsunula některým postavám pohnutky a charaktery až nesmyslně blbé. Nemluvím o F., u toho jsem ochotna uznat, že změna povahy byla poměrně dobře vysvětlena a hrála v tvorbě zápletky užitečnou roli, jenže třeba Charlotte? Závist? Pomsta? Nedůvěryhodné. A to bohužel nejsou jediné kiksy na oltář novosti díla.
Suma sumárum se mi zdá, že se prostě slavná detektivkářka rozhodla k odvážnému plánu, jenže asi byla v časovém presu či co... prostě knihu spíchla nesmírně ostudným způsobem a tak se bez pocitu znechucení dá číst vlastně jen pár pasáží a dialogů, jinak je to vykrádačka, vykrádačka, vykrádačka, nuda, nuda, šeď, šeď.

Ze srovnávací anatomie kniha versus film nakonec mnohem lépe vychází ten film, protože se předlohy naštěstí příliš nedrží, což je detektivní lince jen ku prospěchu a i když do role "krasavice" Lizzie najali pani středního věku která možná není úplně špatná herečka, ale ruku na srdce... do té by se Darcy nezamiloval ani kdyby vybíral po tmě a po hmatu, tanečky "pro neznalé" si tam alespoň většinou odpustili, stejně jako úmorné žvanění přežvýkávající zas a znova špatné svědomí Pýchy a předsudku, které by nesnesla stopáž žádného filmu, byť dvoudílného.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Smrt přichází do Pemberley v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených124x
ve Čtenářské výzvě13x
v Doporučených3x
v Knihotéce68x
v Chystám se číst37x
v Chci si koupit5x

Štítky knihy

detektivní a krimi romány zfilmováno Jane Austen

Autorovy další knížky

P. D. James (p)
anglická, 1920 - 2014
1986  86%Třikrát Adam Dalgliesh
1991  79%Pachuť smrti
1992  83%Černá věž
2013  63%Smrt přichází do Pemberley
2009  74%Soukromá pacientka