Kdo zavraždil účastníky Djatlovovy expedice? diskuze

Kdo zavraždil účastníky Djatlovovy expedice? https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/327566/bmid_kdo-zavrazdil-ucastniky-djatlovovy--Dvo-327566.jpg 4 472 148

Našli je v zimě, oblečené pouze do spodního prádla, rozeseté ve sněhu daleko od tábora. Ohořelé, zohavené. S rozmačkanými hrudníky, bez očí, bez jazyka… Jejich oděvy byly radioaktivní, ve fotoaparátu měli snímek postavy připomínající sněžného muže. Jak zemřelo devět vysokoškoláků, kteří chtěli přenocovat pod uralskou Mrtvou horou? Zabila je lavina? Silný výboj elektrického proudu? Kulový blesk? Plazmoid? Nově vyvíjená zbraň? Vojáci? Opilí ruští papaláši? Domorodí Mansijové? Chantové? Trestanci z gulagu? UFO? Sněžný muž? Zabili se navzájem?... celý text

Diskuze o knize (8)

Přidat komentář

Chikko
22.06.2023

Dostala jsem k narozeninám omylem druhý díl, místo prvního a tak se ptám: mám si dokoupit ten první, nebo jsou ve druhém stejné věci, jen rozšířené o nové objevy?

micha-ella
08.01.2021 5 z 5

Pro Deia - platí totéž jako pro Valeyman - z poznámek pod čarou si přece vybíráme jen ty, které nás zajímají, vždyť to sama ve svém komentáři zmiňujete! Tak proč zároveň píšete, že Vám VADÍ? Každý si pod čarou může přečíst jen o tom, co ho zajímá a ostatní vynechat, ne?


kapr
21.03.2020 4 z 5

2020 03 21

Už jen doplňuji:

Narazil jsem na názory, že v oblasti byly vyvíjeny, a tedy i zkoušeny z našeho pohledu netradiční neobvyklé typy zbraní, vyvolávající stavy, které by bylo možné asi nejsnáze popsat podobnými slovy jako diskomfort, dezorientace, halucinace a podobně. Mohlo jít tedy v tomto případě o shodu okolností, kdy se skupina ocitla na špatném místě ve špatnou dobu.

micha-ella
02.03.2020 5 z 5

Nechápu čtenáře, jako např. [Valeyman], když kritizují něco, co číst nemusí - poznámky pod čarou jsou pro ty, které zmíněná věc zajímá dopodrobna. Každý si může vybrat.
Opakování v protokolech úředního vyšetřování je bohužel nutné.

kapr
28.03.2018 4 z 5

2018 03 28

Tak mi ten Firefox spadnul, no nic zkusím to v Opeře.
Pečlivě jsem knihu prostudoval, ale protože mi ještě některá fakta nejsou úplně jasná, ke knize se chci ještě, tak jako k mnohým dalším vrátit.

Můj dojem je ten, že řešení se skládá ze dvou částí.
Ta první je jednoduchá, a téměř se divím, že s ní nikdo, nebo téměř nikdo doposud nepřišel.
Zato ta druhá je daleko zapeklitější, a je docela dobře možné, že nebude už nikdy zcela objasněna.

Shrňme si fakta.

Výprava ve své většině mladých, dokonce bych řekl velice mladých lidí, ve věku blízkému dvaceti létům, v podstatě sportovců. Jde o osoby s dokončeným, zčásti s nedokončeným vysokoškolským vzděláním. Z toho co kniha uvádí šlo převážně o studující a absolventy s technickým zaměřením. Tento fakt sám o sobě příliš mnoho neříká o jejich konkrétní studijní specializaci, a o jejich soukromých zájmech a koníčcích už vůbec nic. Rozhodně šlo pravděpodobně o osoby zvídavé.

Výprava sama o sobě měla být mimo jiné i přípravou na již skutečnou arktickou výpravu. Z našeho středoevropského pohledu se již tato akce zdá do značné míry arktickou. Podobný pohled se asi naskytne například i z Moskvy. Z města, kde studovali, ale už to bude pohled daleko realističtější. Byla to náročná zimní výprava, přesto se na ní někteří z účastníků mohli dívat podobně jako někdo u nás na účast v Jizerské padesátce. Určitě se nebrali zase tak vážně.

Pokud mohu z faktů v knize uvedených soudit, nebrali mnohé z v té době ve Svazu panujících poměrů jako určující, a určitě se jimi nenechali příliš omezovat. Kovbojská košile, finský nůž, a pod.

Přejděme k události samotné. Všichni se shodneme na tom, že podle všeho účastníci jednali, přinejmenším zpočátku všichni shodně, nevysvětlitelně a nesmyslně.

Zevnitř proříznutý stan, (při možnosti? použití normálního vchodu,) útěk často ve spodním prádle, v ponožkách, v rojnici, zní to všechno pěkně nesmyslně.

Na druhé straně někteří z účastníků, zřejmě později, projevovali známky zdravého rozumu, viz ochrana proti chladu pomocí součástí oděvu těch, kteří krizi podlehli. I fakt, že se nesnažili vrátit ke svému stanu, jde dobře vysvětlit tím, že jej, ono místo, pokládali za zdroj vlastních halucinací, které jinak postupně přecházely, a oni se přinejmenším částečně vraceli do normálu. Bohužel se tím připravovali i o možnosti dokonalejší ochrany proti chladu, a tedy i o možnost přežití.

Všechno co si můžeme v knize přečíst svědčí o něčem podobném amatérskému pokusu s látkou podobnou LSD, ovšem neřízenou nezávislou nezdrogovanou osobou, (nebo spíše osobami,) navíc v pro tento účel naprosto nevhodných drsných podmínkách zimy na severním Uralu. Jako zdroj bych viděl ona vynalezená stanová kamna. A je už úplně jedno, zda některý z účastníků spáchal klukovinu, jejíž důsledky nebyl schopen domyslet, nebo zda něco bylo přimíseno nebo obsaženo již v tom, čím se v oněch kamnech topilo, nebo zda nešlo o nějaký plyn z podloží na kterém stan byl postaven, či o působení nějaké "temné" síly, kterou v tomto okamžiku stále neznáme.

Paradoxně, pokud půjde o onu temnou sílu, nebo plyn z podloží, je naděje, že původce bude jednou odhalen. Naopak pokud půjde o součást toho čím se v kamnech topilo, z čeho byla vyrobena, nebo čím byla natřena, stejně jako o klukovinu, tak původce možná nebude odhalen nikdy.

Možná by něco mohla napovědět analýza všeho co v době, která výpravě předcházela, probíhalo na oné škole. Počínaje studijními obory, jejich náplní, případnými zájmovými organizacemi, ale i tím jak probíhala technická a stavební údržba školy, a dalších budov s účastníky expedice souvisejícími.

Dále je možné zvažovat i účast další osoby, nebo osob, které do celé záležitosti mohly ještě aktivně zasahovat.

Knížku si rozhodně ještě jednou pečlivě prostuduji, ale v současné době řeším poměrně náročné a neodkladné úkoly, a tak další hlubší rozbor poměrně depresivní publikace odkládám na pozdější dobu.

Přesto si myslím, že mnohé je do značné míry, samozřejmě zásluhou autora knihy, již odhaleno.

kapr
13.03.2018 4 z 5

2018 03 13

Na knihu se moc těším. O událost jsem se zajímal zhruba před rokem. Pečlivě jsem prošel komentáře, a sledoval rozporuplné názory čtenářů. Někdo čekal a žádal pouze napětí, jiný stál o co nejširší sbírku faktů, a to i za cenu toho, že tatáž událost se v knize objeví opakovaně, tak jak si ji kdo z účastníků zaznamenal. Ony komentáře často vypovídají spíše o svých autorech, než o knize, nebo dokonce události samotné.

A názor, možností je přehršel. Může jít o zásah známé síly, ať už oficiální, tak skryté. Může jít i o zásah síly kterou dosud my neznáme. Konec konců ono místo bylo tak či onak zapovězené. K tomu samozřejmě mohl a nemusel být reálný důvod. Nakonec i my máme tu a tam u některého města třeba šibeniční vrch a podobně. Dnes jsem četl na netu o žralokovi, který se dožívá 500 let. Je tomu tak prý především proto, že se vyvíjí ale i pohybuje velice pomalu. V článku je uvedeno, že pohlavní zralosti se dožívá ve 150 letech. U stromů se běžně hovoří i o době života udávané v tisících let. Netýká se to samozřejmě každého stromu, ale vyjímky, ty existují. Musíme se smířit s tím, že s mnohými i v současnosti "žijícími" druhy či silami se můžeme klidně o stovky i tisíce let v podstatě míjet. Na některé jejich projevy můžeme vyjímečně narazit, o některých jiných se pravděpodobně vůbec nedozvíme, protože se s nimi prostě z pohledu známé historie zcela mineme.
Myslím si, že ono tajemství jednou bude odhaleno, právě proto, že je spojeno se zapovězeným místem. To o něčem svědčí. Přinejmenším o tom, že s ním byla v minulosti spojena nejméně jedna špatná zkušenost, ale pravděpodobně šlo nejméně o několik takových příhod. Myslím si totiž, že kdyby šlo v minulosti jen o jedinou podobnou příhodu, tak by již dávno upadla v zapomění. Proto zřejmě půjde o něco co se z hledisko délky lidského života, a paměti předávané po několik generací, už několikrát zopakovalo, nebo přinejmenším nějak negativně projevilo. Vysvětlení nakonec může vypadat úplně prostě a jednoduše. Lidem to nedá. A je docela pravděpodobné, že tyto informace budou velice zajímavé.
Samozřejmě je možné, že půjde čistě o služební záležitost, a ony informace nebudou nic hezkého. O horor jde zřejmě v každém případě. Jen jeho vysvětlení všedními okolnostmi, by bylo jen zprávou o další špinavosti. Spíše se kloním k tomu, že budeme velice překvapeni.

Nibiru
15.02.2017 5 z 5

Už se těším, až tato kniha u nás vůbec poprvé vyjde. Četla jsem mnoho protichůdných informací jak na netu, různě předávaných, tak také překladů z ruských zdrojů, viděla film, ale je to záležitost natolik podivně děsivá, že se nedivím, že dodnes není objasněná.
Jsem zvědavá, co se z uceleného dokumentu, z pera českého autora, dozvím, a jestli to bude mít hlavu patu.

micha-ella
07.02.2017 5 z 5

Knihu Kdo zavraždil účastníky Djatlovovy expedice? jsem přečetla v rukopisu, vyjde 20. února. Je to neuvěřitelný příběh skvěle zdokumentovaný.

Štítky knihy

záhady turistika výpravy a expedice pobyt v horách mladí lidé Ural (pohoří) nevyřešené případy Djatlovova expedice

Autorovy další knížky

Martin Lavay
česká, 1968
2017  81%Kdo zavraždil účastníky Djatlovovy expedice?
2022  68%Djatlovova expedice: Nová odhalení
2019  73%Měsíční šachta
2010  80%Kniha zázraků
2013  80%Trubač

Kniha Kdo zavraždil účastníky Djatlovovy expedice? je v

Právě čtených5x
Přečtených605x
Čtenářské výzvě143x
Doporučených41x
Knihotéce273x
Chystám se číst331x
Chci si koupit104x
dalších seznamech2x