Djatlovova expedice: Nová odhalení

Djatlovova expedice: Nová odhalení https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487420/bmid_djatlovova-expedice-nova-odhaleni-bI8-487420.jpg 3 66 25

Nejnovější svědectví a informace v záhadném případu, který fascinuje celý svět V případu Djatlovovy expedice došlo za poslední roky k řadě nečekaných zvratů a odhalení. Jak dopadla exhumace těla nejtajuplnějšího člena výpravy, Semjona Zolotarjova? Proč ruská generální prokuratura obnovila vyšetřování? Jak je možné, že jeden ze svědků djatlovce viděl po jejich smrti na neobvyklém místě? Nová zjištění a překvapivá fakta vás vezmou na vzrušující výpravu do středu spletité záhady, kterou se zatím nikomu nepodařilo uspokojivě vysvětlit.... celý text

Přidat komentář

ellisa12
10.11.2023

Na toto téma vyšla v češtině ekniha, kde se dozvíte, co se tam skutečně stalo

DuncanIdaho
27.05.2023 3 z 5

V podtitulu knihy je "Nová odhalení". Ty tam sice jsou, ale ne moc. Fotografie jsou tu malé, takže na nich není skoro nic vidět. No a závěr mi připadá dosti zbytečný. Kdyby autor stáhl rozsah knihy jen na ty opravdu nové informace, knize by to prospělo.


Christie2020
04.03.2023 5 z 5

Mně se kniha hodně líbila, tajemství Djatlovovy expedice mě fascinuje.
Trochu mi vadil závěr knihy se soupisem videí, textů o expedici. Na druhou stranu, proč ne, třeba chce někdo bádat dál.

Markéta.
03.03.2023 2 z 5

Neměla jsem pocit, že bych se dozvěděla nějaká nová odhalení. Zklamalo mě to.

E.l.i.a
26.02.2023 3 z 5

Žádné překvapeni, skoro vše už bylo řečeno v předchozí knize…..průměr. :)

SSTknihy
04.02.2023 3 z 5

Pokračování sice slibuje nová odhalení, ale těch tu bohužel moc není. Spíš jen další konspirace, teorie a hypotézy, navršené jedna na druhou a bez hlubší analýzy.
Autorovi nelze upřít, že má slušný přehled o webech, facebookových skupinách, televizních i filmových dokumentech, které se záhadou Djatlovovy expedice zabývají, ale textu bohužel škodí vycpávky typu, co je Ledové království nebo sbírka matematických kuriozit. Hodně fotografií je tmavých nebo příliš malých a ve špatném rozlišení. Uvedené webové odkazy často nefungují. Méně by v tomto případě bylo opravdu více. Ale koho tahle záhada fascinuje, může to brát jako odrazový můstek k dalšímu pátrání.

Adapa
03.02.2023 2 z 5

Jedno velké zklamání. Žádná nová odhalení jen chaotické plácání všech možných teorií.

Na dvou stránkách se řeší, kam se ztratil přední zub Semjona Zolotarjova při exhumaci jeho těla z hrobu. Burcující otázky jak někde v bulváru, nastolení záhady, proč se o tom nezmiňuje ani pitevní zpráva z roku 1959 a najednou vysvětlení, že zub vypadl při exhumaci těla z hrobu, že to všichni viděli, jen ho nechtěli hledat... Takže bombastické odhalení, že to není žádná záhada. Vždyť to šlo napsat do jednoho krátkého odstavce.

Na několika dalších stránkách se řeší, že Zolotarjov přežil, odešel do Izraele a tam vydal svoje paměti. Opět burcující otázky, jak se tam dostal, bude mít odhalení osudu výpravy atd.? Pak najednou vysvětlení, že je to izraelský spisovatel sci-fi a že se jedná o fiktivní paměti. To jsou ta nová odhalení, která autor slibuje už na obálce knížky?

Spousta maličkých černobílých fotografiích, na kterých není nic vidět. Než tam dát fotografii o rozměru 2 x 2 cm, tak možná raději žádnou.

V závěru shrnutí spousty webových stránek, které autor doporučuje navštívit. Naprosto zbytečný seznam. Kdo má google, najde si to. Stránky takto přepisovat je nesmysl. A navíc je dost velká šance, že za krátkou dobou některé ty pečlivě vypsané stránky přestanou existovat.

Občas nějaký youtuber nebo někdo na facebooku pod nějakou šílenou přezdívkou něco okomentuje, tak je v knize hned z toho neznámého dělán odborník, který tomu rozumí. Nechápu proč...

Další knížky od tohoto autora už zkoušet nebudu.

ardetka22
02.01.2023 4 z 5

Kniha se četla dobře, ale co mě opravdu hodně rušilo, bylo velké množství gramatických chyb a překlepů, čehož jsem si v prvním díle nevšimla. Výrazy jako “objeti” mě opravdu děsily víc, než celý případ.

watta
10.12.2022 2 z 5

Jako sbírka faktů k případu, případně jakožto seznam hypotéz může být kniha užitečná. Vzhledem k patetickému nánosu kolem je ale nutno přistupovat obezřetně i k nim a z dlouhých souvětí, která je obklopují, svědomitě vysypávat všechny domněnky a wishful thinking. Kniha je senzacechtivou snůškou myšlenek v Dänikenově stylu a svým zavilým popíráním reality i dětinským ulpíváním na déminozovaných jednotlivostech ve stylu „co ale kdyby“ osloví spíše milovníky hororů než čtenáře, které zajímá reálné vysvětlení hrůzného konce Djatlovovy výpravy. Objasnění případu racionálním přístupem není zjevně autorovým cílem.

StrYke
08.12.2022 3 z 5

Bohužel jde o poměrně zbytečnou publikaci. Relevantních novinek obsahuje málo, zato obsahuje spousty "doplňujících" informací, které pravděpodobně slouží k tomu, aby měla kniha dostatečné množství stran a mohla být vydána. Například faktografická okénka jsou často hodně mimo (například o zvířatech či o filmu Ledové království). Autor uvádí i názory a teorie náhodných uživatelů na Facebooku či na YouTube. Osobně proti tomu nic nemám, ale nazývat nějaké náhodné rozumy za "badatele" mi přišlo těžce neadekvátní (především kvůli tomu, že jsou takto nepřímo podporována individua, která pak na fotografiích hledají - a nacházejí - vraždící chobotnice atp.). Poslední část knihy je soubor nešťastně uváděných odkazů na různé webové stránky (které samozřejmě nerozkliknete, musíte je složitě přepisovat a navíc stejně za pár let nebudou aktuální) a opakování toho, co již bylo na předešlých stránkách napsáno. Na druhou stranu musím ocenit, že kniha se čte velmi dobře a autor si musel s jejím psaním dát velkou práci, možná právě až moc velkou.

sgjoli
11.09.2022 3 z 5

Již název slibuje, že kniha přináší nové poznatky k tomuto záhadnému případu. Ale abych se přiznala, jsem z tohoto případu po dočtení knihy zmatenější ještě víc než předtím. Nové poznatky ani nové teorie do této záhady příliš světla nepřináší, spíš se to celé ještě komplikuje. Nové teorie, které se vynořily a které působí jako jedna konspirace vedle druhé, spíš působí jako honba za senzací než cokoliv jiného. A řada těch nových teorií je ještě přitaženější za vlasy než ty původní teorie, o nichž Martin Lavay píše ve své první knize k Djatlovově expedici.
To však samozřejmě vůbec není chybou Martina Lavaye, na vrub mu to nejde. Naopak oceňuji, že si s tím autor dal tu práci a nové poznatky a spekulace, které se v posledních letech začaly vynořovat, takhle přehledně sesumíroval do jedné publikace. Za to klobouk dolů. Pro mne však obsahově ty teorie a poznatky zůstávají na pomezí zmatku, chaosu, konspirací, spekulací a nejasností. Dělalo mi problém se v tom orientovat, dávat si věci do souvislostí, pamatovat si...
Za mne v některých místech knihy byly až zbytečně podrobné doplňkové poznámky (něco jako "Poznámky pod čarou"). Na jednu stranu chápu autorovu snahu o co největší podrobnost a o celkový obraz. Ale osobně bych se bez toho obešla - to se však bude zcela logicky lišit čtenář od čtenáře.
Nakonec dávám průměrné hodnocení. Knihu opouštím ještě zmatenější, než jsem byla na začátku. Celkově kniha přináší spoustu konspiračních teorií a "co by, kdyby", ale jasných a konkrétních nových informací takřka vůbec. Opět si nemyslím, že je to chyba autora - nové informace, které by byly pravdivé a zcela jednoznačné, očividně prostě nejsou. Nová odhalení, o kterých se autor zmiňuje v názvu knihy, tak pro mne spočívají především v tom, že v původním vyšetřování a ve vyšetřováních navazujících, byl ještě větší bordel, než se původně myslelo. S tím, že ten chaos ve vyšetřování nicméně řadu čtenářů asi moc nepřekvapí...

Amitiel76
08.09.2022 4 z 5

Bohužel jsem neměla možnost číst předchozí autorovu knihu, ale určitě to brzy napravím. Záhada obestírající tragédii Djatlovovy expedice, nás nepřestává fascinovat už více jak šedesát let. Co se vlastně stalo v noci z prvního na druhého února 1959, v průsmyku pod Horou mrtvých? K jaké hrůze tu došlo? Existuje spousta různých teorií a názorů. Od pádu laviny, útoku domorodců, zkoušky tajné zbraně až po přílet UFO. Ale jedinou uspokojivou odpověď na otázku, co se tu skutečně stalo, by mohlo poskytnout jen těch devět mrtvých. Ale ti už bohužel nepromluví....
Kniha je takovým uceleným souborem různých teorií, faktů, výpovědí svědků a záznamů z vyšetřování. Také obsahuje velké množství reálných fotografií, pořízených samotnými účastníky expedice, které se podařilo zachránit z nalezených fotoaparátů. Ale pokud očekáváte odpovědi a vyřešení záhady, tak bohužel. Tu ani tentokrát nedostanete. Jen další a další otazníky, a k jaké verzi se přikloníte, je na každém z nás. Co se stalo členům Djatlovovy expedice, tak zůstává i nadále bez odpovědí.... Ale věřím, že pravda je někde ukrytá. A jednoho dne bude odhalena.

Knizniuchyl
15.08.2022 4 z 5

Jsem velký fanoušek této záhady, takže není divu, že jsem po téhle knize sáhla hned, jak jsem ji v knihkupectví zahlédla. Narozdil od té první je více fakticka, obsahuje spoustu dat a shromažďuje všechny nové informace k tomuto případu. Ovšem jestli umíte cesky, budete trpět. Ostatně jak už jsem u tohoto nakladatelství zvykla.

Vidlička
27.05.2022 3 z 5

Kvituju hlavně množství odkazů a celosvětovou snahu o vyřešení. Dvojka vaří z čerstvějších surovin než jednička, ale protože jich je pomálu, pokrm je méně sytý, nicméně stále chuťově uspokojivý. Fanoušek se oblízne.

blackoutzuzi
13.05.2022 2 z 5

Kniha KDO ZAVRAŽDIL ÚČASTNÍKY DJATLOVOVY EXPEDICE? mě natolik zaujala, že jsem ji pár let zpátky zařadila mezi nejlepší knihy roku, tudíž jsem se na toto volné pokračování nesmírně těšila! O to víc jsem vlastně zklamaná, protože kniha mi nenabídla žádné zásadně nové informace, spíše šlo o rekapitulaci známých dat, plus k tomu pár lehce bizarních nových teorií..

Jestli bych měla zájemcům o toto téma doporučit nějakou knihu, sáhněte raději jen po té první, ta je vážně skvělá.

Jacinda123
21.04.2022 3 z 5

Táto kniha má desila rovnako ako prvý diel.
Autor na jednom mieste uvádza, že chodil pri jej písaní kontroloval či sa mu neobjavila mŕtvola na balkóne. Ja som pri čítaní chodila kontrolovať či mám zavreté okná a dvere.

moničina
18.04.2022 4 z 5

Tie malé fotografie, z ktorých nič nie je poriadne vidieť ma tiež hnevali.

Sigurd_Lesandi
11.04.2022 3 z 5

Příběh Djatlovovy expedice patří k mým nejoblíbenějším záhadám už od doby, co si pamatuji. Vždy jsem chtěl o zdánlivě neřešitelném případu vědět co nejvíc, takže jsem jak autorovu prvotinu, tak i toto pokračování velmi uvítal.
První část knihy se věnuje nově otevřenému vyšetřování a záhadě, která se line kolem jednoho účastníka expedice. To bylo super, protože se o této záhadné postavě mluví jen málo, i když je kolem ní spoustu nejasností.
Autor také nastíní několik nových teorií, ke kterým následně předloží všechna pro a proti. I když se kniha už nečetla tak dobře, jako první díl ze série, tak mě to do tohoto okamžiku stále bavilo. Zlom přišel zhruba za polovinou, kdy jsem měl pocit, že autor vůbec neví, o čem má psát. Chápu, že se snažil představit vše nové, co s případem nějak souvisí, ale mnohdy věnoval spoustu času naprosto nepotřebným faktům, které pak stejně smetl ze stolu jako nesmyslné, a nevěnoval se tak mnohem zajímavějším věcem.
Fanouškům případu mohu knihu doporučit, ale je nutno knihu brát čistě jako studijní text. Myslím, že kdyby se o některé nepotřebné informace zkrátila a klidně vyšla v kratší verzi, bylo by to o něco lepší.

Pitbullka
25.03.2022 2 z 5

Jakési doplnění původní knihy. Ale na mě už moc spekulací a co by kdyby. Nic zásadního nového se v tomto případě nedozvíte. Asi bych se bez této knihy obešla a úplně by stačila kniha původní. Místy mi to přišlo už dost překombinované a zmatečné.

Canniosh
20.03.2022 3 z 5

Nová fakta spočívají hlavně v sumáři dalších a dalších hypotéz, co se teoreticky mohlo tehdy stát. A mě velmi překvapovalo s každou další hypotézou, že vlastně proč ne? Žádná možnost nebyla až příliš přitažená za vlasy, na každé vlastně bylo kus pravděpodobna, že se to tak nějak podobně vlastně mohlo i být. Poslední čtvrtina knihy s přepisy televizních pořadů a nekonečným vyjmenováváním různých zdrojů o této události byla spíš otravná, ale zase jednou pro vždy má čtenář v jedné publikaci komplexní informace i o těchto dalších zdrojích informací, což se vždycky může hodit. Upřímně řečeno mě toto pokračování předchozí knihy bavilo o něco víc, ale přesto se ke knížce jen tak nevrátím, nejsem žádný detailofil, aby se chtěl ještě brodit v těch neskutečných detailech, které jsou zde vyjmenovávány. A doteď nechápu důvod, proč jsou jména neustále v závorkách uváděny i v azbuce ... ale po tom už pátrat nebudu a nechci.

Štítky knihy

záhady turistika výpravy a expedice pobyt v horách Ural (pohoří) nevyřešené případy Djatlovova expedice

Autorovy další knížky

Martin Lavay
česká, 1968
2017  81%Kdo zavraždil účastníky Djatlovovy expedice?
2022  68%Djatlovova expedice: Nová odhalení
2019  73%Měsíční šachta
2010  80%Kniha zázraků
2013  80%Trubač

Kniha Djatlovova expedice: Nová odhalení je v

Přečtených78x
Čtenářské výzvě27x
Doporučených1x
Knihotéce62x
Chystám se číst68x
Chci si koupit22x