Měsíční šachta

Měsíční šachta https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/422160/bmid_mesicni-sachta-1WE-422160.jpg 4 16 8

Měsíční šachta, Měsíční jeskyně, Moonshaft – nachází se kdesi pod slovenskými horami přírodní zvláštnost, která nemá ve světě obdoby? Důkaz, že před námi žili na Zemi jiné civilizace? Vstup do podzemní říše Agartha? Základna mimozemšťanů? Kosmická loď? Gigantický hudební nástroj určený k vyhubení lidstva? Nebo je historický příběh Měsíční šachty jen hrou tajných služeb a dokonalou mystifikací?... celý text

Přidat komentář

sgjoli
21.04.2024 3 z 5

Od Martina Lavaye jsem četla již jeho dvě knihy o Djatlovově expedici. Autorův styl psaní mi sedí, tak jsem si říkala, že vyzkouším i další jeho dílo, tentokrát o Měsíční šachtě, která pro mne byla dosud neznámým a dosti mlhavým pojmem.
Pokud se chcete dozvědět něco o tom, co Měsíční šachta je, kdo o ní začal mluvit první, kdo všechno ji zkoušel hledat a jaké informace se o ní ví, tato kniha je určitě dobrým zdrojem informací. Autor tu vcelku přehledně shrnul všechny dostupné informace, které se tohoto tématu nějak týkají.
Nečekejte odborné vědecké pojednání, je to podle mne spíše populárně-naučná publikace shrnující informace o Měsíční šachtě - určená podle mne primárně pro nadšence do záhad a tajuplných věcí, které čekají na nějaké rozřešení.
Nakonec hodnotím průměrně. Autorův styl psaní je velmi čtivý a vše, o čem píše, tu je podané velmi srozumitelně a v souvislostech. Kniha mi pomohla udělat si základní obrázek o tématu. A toho si na knize cením. Důvodem, proč nehodnotím výše, je hlavně to, že Měsíční šachta nakonec není úplně tématem, které by mne nějak blíže pohltilo a kterým bych se nadále chtěla nějak zaobírat. Oproti Djatlovově expedici, která mi v hlavně utkvěla velmi silně a o které si vždy ráda něco přečtu, jde tohle asi nakonec mimo mne. Jsem ráda, že jsem se s tímto tématem seznámila, ale touto knihou to asi pro mne končí...

Eicherik
19.07.2023 5 z 5

Měsíční šachta je nejzajímavější slovenskou záhadou. Navíc světově známou záhadou o které se zmiňovala ta největší jména záhadologického světa a samozřejmě i ta česká a slovenská. Mnozí z těch tuzemských po ní i pátrali. Samotné prvotní objevení té tajemné jeskyně je velmi atraktivní. Slovensko roku 1944, v okolí probíhají boje mezi Němci a povstalci a vypravěčem je záhadná postava kapitána Antonína Horáka. Byl skutečně jedním z povstalců a nebo patřil k druhé straně? Kniha je velmi pěkně a pečlivě zpracována a je plná ilustračních obrázků. Mimo hlavního tématu se široce zaobírá i příbuzným oblastem, jako je podzemí a podsvětí naší planety. Velmi se mi líbí i obálka. Ač tohle dílko rozebírá danou problematiku ze všech stran, tak jednoznačný výsledek nepřináší. Já jen dodám. Jestli je Měsíční šachta pouhou legendou, pak je to legenda velmi pěkná a přitažlivá.
Citace: Americký badatel Alec Maclellan vyslovil v roce 1982 hypotézu, že je Měsíční šachta vchodem do rozsáhlých podzemních prostor. V knize Agartha, ztracená podzemní říše spekuluje, že o Měsíční šachtě věděl už v roce 1939 speciální oddíl nacistického Ahnenerbe, pátrající v tehdejším Československu po dutinách, které by mohly být branami do jiných světů obývaných neznámými bytostmi uvnitř Země.


DuncanIdaho
17.05.2023 4 z 5

O Měsíční šachtě jsem nikdy neslyšel až do okamžiku, kdy jsem zjistil, že existuje tato kniha. Dobré je, že jsou v knize i další, rozšířující inforace.

SirChico
28.05.2022 3 z 5

Musím se přiznat že mě celá záhada Měsíční šachty trochu zklamala. Mluví se o ní celkem dost a je k ní spousta materiálu i v angličtině. Tak jsem si říkal co na této malé slovenské záhadné jeskyni je. No v po přečtení docela komplexního shrnutí od Lavaye musím konstatovat že to všechno zní jako vymyšlená chujovina.

O tom že spousta věcí na poli záhadologie je alternativní pravda (lež) asi nikdo nepochybuje, přesto je docela zábavné se do těchto vod občas potopit, nechat si mysl otevřenou a říct si, co kdyby. Bohužel u Měsíční šachty je to hodně obtížné. Celá záhada totiž pochází ze ztráceného deníku od českého kapitána, který emigroval do USA. Zachoval se jenom překlad do angličtiny, celý tenhle zápis je dlouhý jenom třicet stran a je to taková trochu snůška blábolů. Antonín Horák zkoumá tuhle záhadnou jeskyni nahý a pomazaný tukem a pak náhodně střílí do podivných gumových stěn tvaru půlměsíce co vydávají zelené jiskry. Nakonec odchází. To je tak ve shrnutí všechno, co deník obsahuje. No a tenhle žbrunť byl rozpitván a zanalyzován slovo po slově a, světě div se, nepodařilo se potvrdit absolutně nic co je v deníku psané.

Autorova práce je ale docela dobrá. Shrnul a zapsal co se dá a opravdu si nemyslím, že něco vynechal. Četlo se to docela dobře, takže moc nelituju nad ztraceným časem, ale určitě bych to nikomu nedoporučil. Záhada Měsíční šachty je jednou z nejnudnějších záhad o kterých jsem kdy četl.

Kulhajs
10.05.2020 4 z 5

Jako v případě knihy o Djatlovově výpravě je to takový ucelený přehled informací, které se k legendě vážou, a které se autorovi podařilo zjistit a pro mě, který o Měsíční jeskyni téměř nic nevěděl, to byla skvělá koupě. Že se jeskyni nepodaří nalézt jsem věděl z reportáže pana Mareše na YT, ale to nic nemění na tom, že legenda je to zajímavá, ať pravdivá nebo ne a třeba někdy... A když nic jiného, je to zajímavá, světoznámá legenda z naších krajů.

micha-ella
24.03.2020 5 z 5

Tato knížka je jedním slovem důkladná! Nemusíte v ní číst úplně všechno, když Vás něco nezajímá, můžete to vynechat. Dozvíte se ale hodně o tom, co Vás zajímá a já věřím, že ten hlavní příběh bude jednou rozluštěný!

zahadum
23.03.2020 3 z 5

Nič....to je odpoveď čo vám dá kniha....nedá vám nič...čo vám ale chce dať ? to je druhé....nechce písať skoro 400 strán o senzácii ktorá je zamotaná a má aj nemá reálny základ...desiatky rokov pátrať po tom istom s tým istým výsledkom ?! Autor prejde celé spektrum problému okolo záhadnej jaskyni kdesi v horách Slovenska....až maniakálne sa snaží pospájať nespojiteľné a nájsť veci, detaily, fakty tam kde čaká len nič...mýtus...legenda...poprípade v 90 % totálne vec mimo misu...Celé sa to zakladá na výpovedi nejakého Horáka ktorého sa nepodarí zaradiť, stotožniť ani dokonca zistiť či skutočne existoval...Uvedená oblasť nie je veľká...nie je to Kanada...je to malý stred malého Slovenska kde v každej dedine existuje úrad..matrika...krčma...pamätníci ..archívy....a tie mlčia lebo nič nemajú...Cením si na autorovi jeho odhodlanie, vytrvalosť ísť do vopred prehranej bitky...neviem a nechcem si predstaviť námahu, čas, zdroje a hlavne nervy ktoré do tohoto projektu investoval...dal priestor hádam každej možnej aj nemožnej stope...šiel na to vedecky, nevedecky až na hranu serióznosti kde začína lacný senzáciechtivý bulvár...nič...vyspovedal hádam polovicu Slovenska...prešiel peši druhú polovicu Slovenska...pozrel sa pod všetky skaly ....do všetkých lesov...vzal si jaskyniarov...vzal si horolezcov ...vzal si záhadologov...ufológov...fotili..kamerovali...boli u vojakov...boli u lesákov...boli u pamiatkárov..miestami ich zožrali skoro medvede....prešli celú Európu....tisícky rokov do minulosti...súčastnosti...nazrelo sa aj do budúcnosti..a ....nič....

micha-ella
19.11.2019 5 z 5

Fakt velká záhada! Letos proběhla v televizi (Seznam TV) reportáž o expedici, která se touto záhadou zabývá. Doporučuji tuto knížku k přečtení.

Autorovy další knížky

Martin Lavay
česká, 1968
2017  81%Kdo zavraždil účastníky Djatlovovy expedice?
2022  68%Djatlovova expedice: Nová odhalení
2019  73%Měsíční šachta
2010  80%Kniha zázraků
2013  80%Trubač

Kniha Měsíční šachta je v

Přečtených16x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce10x
Chystám se číst18x
Chci si koupit12x