Spajdy Spajdy diskuze u knih

☰ menu

Astrologie a alchymie Astrologie a alchymie Zoltán Szabó

Na straně 69 zřejmě došlo k chybě v překladu nebo k překlepu. Místo "subpolární" má dle smyslu dalšího textu i tabulky na str. 70 být "subsolární". Z pespektivy, ze které jsou planetární sféry líčeny, nedává pojem "subpolární" žádný smysl.

26.07.2020 5 z 5


Astrologická mandala Astrologická mandala Dane Rudhyar

Zajímavé rozpracování sabiánských symbolů např. zde: http://www.miroslavnoe.org/

11.07.2019 4 z 5


Za prožitkem Velikonoc - Velikonoční úvahy a meditace Za prožitkem Velikonoc - Velikonoční úvahy a meditace Karel Funk

Z článku na blogu KF:

"Tak mi najednou vešla do existence, vylíhla se mi další knížka – Za prožitkem Velikonoc – Úvahy a meditace (vydal Malvern). Úpravou a formátem je shodná s loňskou knížečkou Za Půlnočním Sluncem Vánoc, ale tahle je tlustší (206 stran). Jedna z řady možných charakteristik je, že se snaží srozumitelně, byť se základem duchovní vědy, zpřístupnit tajemství kosmické obnovy Země a lidstva, která nastala před necelými dvěma tisíciletími, hledat na těchto dějích vlastní účast, radostnou a úlevnou, i když nejsme hned mystici či metafyzici.

Jako Intermezza (předěl, mezihra) jsem použil texty, psané pro společný meditačně eurytmický pořad s Perlou Perpetuou Voberovou "Královna Nebes", dělaný pro Olomouc a pro Dom u Bielej ruže.

A jako vždy – jedna z bezpočtu mých podivností (jak pro koho) je, že si po večerech (ne pravidelně) čtu toho funka a rozšiřuju, zesiluju, rozvysílávám tyto myšlenky, spíš nálady a niterné poznatky, dál do světa. Však on si to někdo najde, možná to bude mít snazší."

OBSAH:

ÚVODNÍ VELIKONOČNÍ USEBRÁNÍ
VRŮSTÁNÍ DO ZJASNĚNÉHO SVĚTA NEBES
KELTSKÉ A STAROSLOVANSKÉ VELIKONOCE
VELIKONOČNÍ IDEA
VELIKONOČNÍ PRŮBĚH VE SVĚTĚ ZEMSKÉM I DUCHOVNÍM
KRISTOVY ODPOVĚDI LIDEM; OTISK KRISTOVA PRAVZORU V NÁS
JSME PAPRSKEM KOSMICKÉHO JÁ KRISTOVA; TRNOVÁ KORUNA OSVOBOZUJE
INTERMEZZO I. - VZTAH K NEBESKÉMU MATEŘSTVÍ V NAŠICH DUŠÍCH
NÁŠ PROSTOR PRO VLITÍ SÍLY KRISTOVY; TŘI KŘÍŽE NA PAHORKU GOLGOTY
OBRAZ GRÁLU NA OBLOZE - VELIKONOČNÍ NEBESKÁ MYSTIKA
DĚNÍ V ZAHRADĚ GETSEMANSKÉ
SYMBOLICKÁ A MAGICKÁ MOC KŘÍŽE
MYSTERIA JARNÍHO LÉČENÍ A KARMA JAKO PORUŠENÍ SOUCÍTĚNÍ
INTERMEZZO II. - POD OCHRANNOU KLENBOU KRÁLOVNY NEBES
VELIKONOCE V ŽIVÉM PROŽITKU, V NITRU A ŽIVOTĚ KAŽDÉHO Z NÁS
JARNÍ VZDUCH DO NAŠICH MYŠLENEK A MEDITACÍ
KRISTŮV IMPULS NÁM UMOŽŇUJE NABÝVAT LÁSKU K VLASTNÍMU OSUDU
MARS A MERKUR V AUŘE ZEMĚ; STÁLICE, OBĚŽNICE A MĚSÍCE; ASTRONOMICKÁ ESOTERIKA
INTERMEZZO III. - DNEŠNÍ POMOC KRÁLOVNY NEBES
JARNÍ KOSMICKÁ ALCHYMIE
PUTOVÁNÍ ZA SVATÝM GRÁLEM - NAŠE KELTSKÉ DĚDICTVÍ
MYSTERIA GRÁLU BEZ KOMERCE A BULVÁRU
ČESKÁ DOBA JITŘNÍ; KELTSKÁ CÍRKEV A SLOVANSKÉ KŘESŤANSTVÍ
INTERMEZZO IV. - ZDROJE MARIÁNSKÝCH PROJEVŮ
SVATOGRÁLSKÉ OZVĚNY ZA KARLA IV. A DNES
APOKALYPSA - LIDSTVO NA POKRAJI ZÁNIKU NEBO SPASENÍ?
Z PÍSEMNÉ POZŮSTALOSTI NĚKOHO, KDO VĚDĚL
INTERMEZZO V. - ZÁŘ KRÁLOVNY NEBES NYNÍ A V BUDOUCNU
SEBEREFLEXE
ZÁVĚR – LIDSKÁ EPOPEJ
DROBNÁ JARNĚ OBRODNÁ ZASTAVENÍ A POHLAZENÍ PRO DUŠI

01.07.2019 5 z 5


BIOzahradničení - Základní kurz BIOzahradničení - Základní kurz Peter Berg

Iki1: Zkusil jste někdy popsané postupy sám aplikovat? Setkal jste se s někým, kdo má po léta vlastní praxí ověřeno, že fungují (jako třeba autor knihy)? Pokud by to nefungovalo, dávno by na jeho akce nikdo nechodil a dávno by se o něj nikdo nezajímal.
Tyto postupy mají navíc tu nezanedbatelnou výhodu, že neničí životní prostředí jako chemické preparáty, a navíc jsou skoro zadarmo. Člověk, který to má v hlavě v pořádku, proti nim nemůže říct ani popel - získá na nich sám (má kvalitnější a zdravější výpěstky s vyšší nutriční hodnotou), získá na nich okolní příroda (není zamořována chemií) i mikroklima statku a získají na nich i sousedé (pokud se inspirují). Zkrátka win-win pro všechny zúčastněné a dotčené.
Pokud nemáte nic z uvedeného vyzkoušeno, jen plácáte do větru a bezdůvodně špiníte něco, o čem nemáte ani šajn. V takových případech beze zbytku platí přísloví "Mluviti stříbro, mlčeti zlato"!

10.02.2019


Brána k opravdovému zasvěcení Brána k opravdovému zasvěcení František Bardon

Malá poznámka pro ty, kterým na knize "něco" nesedělo:

Tato kniha, pokud se jí člověk oddá, ho bohužel přivede těsně před okraj propasti černé magie. A odtamtud se velmi nesnadno vrací, neboť je člověk skálopevně přesvědčen o správnosti svého konání - když už to dotáhl "tak daleko". Důrazně před praktikováním v knize uvedených cvičení varuji.

24.05.2018 2 z 5


Sedm archandělů Sedm archandělů Emil Páleš

Cituji mlceod: "Autorova představa, že se paradigma angelologie stane základem pro novou slovanskou vědu, která tak bude konkurovat západní vědě, mě spíše trochu děsí."

Smím se zeptat, co přesně vás na tom děsí, a jaké důvody máte pro to, aby vás současný stav vědy neděsil?

Cituji: "Přesto, když šlo o zcela běžně přijímanou nauku, je stejně tak možné, že bylo lidstvo prostě jen ovlivňováno právě touto naukou (například králové si mohli své přídomky volit proto, že vládli zrovna v době určitého archanděla a očekávalo se to od nich). To jen tak k té nezpochybnitelné vědeckosti :-)"

K tomu jen dodám, že právě tato vaše námitka je nevědecká - je to jen takové nepodložené možná a co by kdyby, hlavně, že autorovu tezi můžu nějak zpochybnit. Zkuste poctivě aplikovat tuto námitku na všechny Pálešem zkoumané kulturní jevy (a i tak to bude jen polovičaté, protože příroda se jistě žádnými naukami neřídí), a dojde vám její neoprávněnost. K tomu ale spíš doporučuju fakt se začíst do té Angelologie. Tahle malá knížečka trpí tím, že jde v podstatě jen o abstrakt Angelologie a je silně neúplná a mezerovitá.

23.04.2018 5 z 5


Od Ježíše ke Kristu Od Ježíše ke Kristu Rudolf Steiner

Ke komentáři uživatele džanaka: Doporučuji navázat knihou od S.O.Prokofjeva - Mysterium zmrtvýchvstání ve světle anthroposofie, tam je toto téma rozpracováno v mnohem širších a hlubších souvislostech.

16.05.2016 5 z 5