Danago Danago diskuze u knih

☰ menu

Tancem na vrchol: David Odstrčil, Tara Bohak Tancem na vrchol: David Odstrčil, Tara Bohak Marie Niček Vejvodová

Tara Bohak a David Odstrčil je taneční dvojice, která se v roce 2022 stala mistry světa a tvoří první český pár, kterému se to podařilo.
Tara i David tancují od útlého dětsví , tanec pro ně není jen koníčkem, ale životním posláním.
Kniha je vydána jako rozhovor Jana Tománka s Tarou a Davidem. Dozvíte se, jak probíhaly jejich začátky, s jakými překážkami se museli potýkat , jak se vypracovali mezi světovou špičku, a co jim tanec dal i vzal.
Otázky jsou zajímavé i pro úplné laiky, co o taneční soutěži nic neví, a odpovědi jsou krátké a věcné, což považuji za velké plus.
Rozhovor je doplněn spoustou nádherných fotografií ze soutěží, ale i fotografií uměleckých.
Kniha má dostatečně velké písmo a je vydána na křídovém papíře. Myslím, že knížka může zaujmout i svátečního čtenáře a je vhodná jako krásný dárek.

23.04.2024


Anna O. Anna O. Matthew Blake

Protože kniha ještě nevyšla, ale já měla neprodejný výtisk, tak své hodnocení píšu zatím zde.

Zpočátku nás autor velmi pozvolna seznamuje s aktuální situací a životem Anny O. ,ale také s životem a praxí doktora Prince forenzního psychologa a odborníka na poruchy spánku se specializací na zločiny spáchané během něj. Děj se nikam nežene a čtenář se velmi podrobně dozvídá o spoustě problémech se spánkem a zločinech, které může spící náměsíčný člověk spáchat aniž by o tom věděl a aniž by to mohl nějak ovlivnit. A jak se k takovým zločinům staví zákon. Na mě těch odborných článků a vysvětlení bylo až moc a většina je čtenáři v průběhu děje několikrát zopakována, což já považuji za podceňování čtenáře.

Kniha je vyprávěna z pohledu Bena, k tomu tu máme deník Anny O. ,který objasňuje její životní příběh až do spáchání samotného zločinu, další postavou, která přispěje nemalým dílem k ději je Lola, o níž dlouho čtenář netuší kdo je. Zapojí se i policejní vyšetřovatelka Clara, bývalá manželka Bena.
A to ještě není všechno, těch pohledů je zde ještě více, přesto čtenář do poslední chvíle neví, jak to všechno vlastně bylo a kdo je pachatel a není jich třeba víc? A jaký motiv vedl k tomuto zločinu.
Autor popisuje myšlenky a emoce hodně podrobně a do hloubky, takže nahlédneme do mysli všech důležitých postav.

Jak příběh pokračuje, děj stále víc a víc graduje a tajemství přibývá. A přibývá i podezření. Já jsem se neubránila a během čtení jsem si vytvářela spousty teorií, jak to bylo a kdo je kdo. Co se opravdu stalo, je Anna O. vinná nebo bude zproštěna viny, protože byla v nepříčetném stavu mysli. Na sociálních sítích se vedou kampaně pro i proti. Anna má spoustu fanoušků, ale i lidí, kteří ji pokládají za vinnou v plném rozsahu a nevěří, že nevěděla, co dělá.

Kniha vás nutí obracet stránku za stránkou, abyste se konečně dozvěděli, jak to vlastně bylo. V průběhu děje na čtenáře čeká nejedno překvapení.

Pravdu jsem odhalila až mě autor navedl na stopu, což bylo až na konci knihy. Musím říct, že tato teorie mě nenapadla, takže překvapení bylo veliké.
Příběh je dokončený, vše je vysvětleno, autor nás nezavádí do žádných slepých uliček, což velmi oceňuji.
Velice zajímavý a originální thriller, doporučuji.

22.04.2024


Manželské lži Manželské lži Kimberly Belle

Ten prstýnek , tam nějak dostal dodatečně, je tam napsáno, že za peníze se dá zařídit všechno. Opačné chování je podle mě taky nepravděpodobné, neznalost mnulosti už bylo v mnoha knížkách použito, takže snad. Jinak mám úplně stejný názor.

24.03.2020 3 z 5


Ocejchovaná Ocejchovaná Anna Ekberg

Knížka vyšla 9.10. už ji mám doma a čtu ji. Zdroj nakladatelství Metafora.

20.10.2019 5 z 5


Střepy Střepy Michael Robotham

Tento díl je u nás čtvrtý, v originále třetí a trochu neplechu to teda dělá :( Proč zase??? Takže je dobré si jej zařadit jako 3 tak jak to má být, jájsem naštěstí ještě nic nečetla.....

11.05.2017 4 z 5


Tajemství hřbitova Crossbones Tajemství hřbitova Crossbones Kate Rhodes

Proč není název knihy česky: Tajemství hřbitova Crossbones Yard ? Zadat jako novou knihu nelze , ale takto ji najít taky nešlo.....

12.04.2017 2 z 5


Bez šance Bez šance Neal Shusterman

Zatím se o dalším dílu rozhoduje dost vlažně, chce to KK zahrnout žádostmi o další díl, čekají na to.

24.02.2017 5 z 5


Dubnová čarodějka Dubnová čarodějka Majgull Axelsson

Tak nevím , co si mám o knize myslet. Hlavně co se týká ústavní péče. Má to být scifi , pohádka nebo se to má přibližovat realitě.

Pracuji u postižených. Nesetkala jsem se s případem , tak těžkého tělesného postižení s těžkou epilepsií a při tom, tak skvělého myšlení ještě snad s vyšším IQ než běžná populace. To je podle mě hodně nereálné .

V příběhu mi spousta věcí logicky nezapadá, například Desireé má v ústavu k dispozici super počítač do kterého fouká a on píše , co chce říct a přitom ji více než týden neosprchují. To asi nic dobrého nevypovídá o celkové péči ve Švédsku.

Nevím jestli si autorka něco o této problematice nastudovala nebo vařila z vody a ze své fantazie, ale spousta věcí mi v knize nesedí. Jsem z oboru a proto to vidím. A vím , že u nás je péče naprosto srovnatelná ne-li lepší než v zahraničí. Autorka v knize naprosto tuto péči zkresluje, i když je to román, myslím, že některé věci by měly být ověřené podle reality.
Jinak je příběh fascinující a stojí za přečtení.

23.02.2017 4 z 5


Sova Sova Samuel Bjørk (p)

typla bych si Volavka je ta kniha ,co vám připomíná ten konec, nic jiného sem nečetla aspoň já ne.

28.11.2016 5 z 5


Propast času Propast času Roman Bureš

já sem knížku vyfotila, mám obálku s předělěm město/les

11.11.2016 5 z 5


Propast času Propast času Roman Bureš

já mám úplně jinou obálku

05.11.2016 5 z 5


Playground Playground Lars Kepler

Možná hlavně proto, že jste od nich nic nečetl a nečekáte už zaběhlý styl , tak se vám to bude líbit. Mě se knížka líbila víc než předchozí série detektivek. Je to něco , na co jsem já v literatuře ještě nenarazila.

23.10.2016 5 z 5


Dokonalá podoba Dokonalá podoba Tana French

bohužel taky mě knížka moc nezaujala sem teprve na začátku , ale těžko se s ní prokousávám

29.12.2015 3 z 5