bibi.r bibi.r diskuze u knih

☰ menu

Trnitá řeč Trnitá řeč Leigh Bardugo

Zdravím, mám dotaz.
Je možno číst Trnitou řeč i bez toho aniž bych četla jiné knihy ze série Griša?
Díky

18.11.2018 5 z 5


Dcera Dcera Kiera Cass

Nemůžu říct, že by se mi příběh nelíbil. Líbil a vlastně jsem dost natěšená na další díl.
Eadlyn jsem brala prostě jako malou holku a puberťačku. Ani zlá, ani hodná, hodně zmatená a nafoukaná, ztracená a osamělá, přechytralá, nezkušená a nezralá. Prostě takové nedospělé telátko, které si myslí, že všemu rozumí. Všichni jsme si v osmnácti mysleli, že všechno víme a všemu rozumíme, ale byli jsme prostě taky telátka :D.
Osobně doufám, že si nevybere nikoho. Nemá důvod. Spíš než manžela potřebuje dobré přátele a rádce, aby dospěla. Věřím, že ty mezi těmi mladíky dokáže najít.

Pozor možný spojler.
Co se mi nelíbilo ba mě dokonce šokovalo, byly postavy, které už známe z předchozí série a které se chovaly dost divně.
Fakt je, že je to už nějaký čas, kdy jsem předchozí sérii četla, ale vůbec si nevybavuju, že by America byla taková slaboška. Zemře jí sestra a ona se sesype a nechá o sebe pečovat svou matku? Je hrozné, když někdo z rodiny zemře, ale v tomto případě ona měla pečovat o svou matku, která právě pohřbila svou nejstarší dceru.
A vůbec nechápu ty výroky, že Maxon je už starý a národ se nemůže dočkat až předá trůn Eadlyn. To je vtip? Nemůže mu být víc jak 45 let a národ by fakt chtěl, aby ho vedla nedospělá 18 letá holka? Vždyť britské královně je 90 let, Anglii vládne přes 60 let a nikdo nemůže zpochybnit její způsobilost k vládnutí. Pořád jsem si myslela, že je to proto, že Maxon je nějak nemocný a chystá se umřít. Ovšem nakonec to vypadá, že umře někdo jiný. Taky si říkám, že je blbost, aby si dovolil brečet před nápadníkama své dcery. Jistě by se zhroutil do objetí svého přítele Aspena, ale určitě ne před dvaceti cizíma klukama. Vždyť ty by neměli pustit ani do předpokoje královny.
Dál nechápu, jak je možné, že Aspen s Lucy nedokázali najít náhradní matku nebo adoptovat dítě. Vždyť v tak obrovské zemi musí být spousty opuštěných dětí nebo žen, které by to udělaly pro peníze. A kdo by mohl mít lepší reputaci, než generál královské stráže a blízká přítelkyně královny?
Také je dost k neuvěření, že novináři a bulvární plátky se začátkem nové selekce nevytáhly všechny informace z minulé selekce. Vždyť co je lepší než opakovat staré skandály ve spojitosti s novými. Zatím mi není jasné, zda Eadlyn ví, co se stalo Marlee s Carterem. Nějak divně to doutná pod povrchem a přitom je nepochopitelné, že by to všichni nevěděli. Takové věci se přece nikdy neutají.

No uvidíme, jak dopadne další díl.

28.01.2017 3 z 5


Já, Jůtuber Já, Jůtuber Tereza Hodanová

Mám dotaz pro ty, co knihu četli.
Slyšela jsem, že se v knize nacházejí texty, které podporují nenávist vůči sourozencům apod.
Prosím vás, co je na tom pravdy?
Díky

24.02.2016


Ohnivá kázeň Ohnivá kázeň Francesca Haig

Nevíte někdo jestli to vyjde i česky? Díky

27.01.2016


Skleněný trůn Skleněný trůn Sarah J. Maas

Zdravím, nevíte prosím vás někdo, kolik dílů autorka v této sérii plánuje?
díky :)

06.01.2016


Spáleniště: Zkouška Spáleniště: Zkouška James Dashner

Já nevím, hlavní hrdina prostě není nic pro mě.
Spojler:
Nejradši mám asi Minha a konec :D, takže mě dost vyděsilo, když do něj udeřil blesk. V tu malou chvíli, kdy jsem si myslela, že umřel, jsem myslela, že tu knížku normálně zahodím a končím se čtení, protože bez Minha už to nemá žádný smysl.
Příběh sám o sobě mě moc neoslovil. Asi je jasné, že jednání Zlosinu vůbec nerozumíme, protože hlavní hrdina tomu taky furt nerozumí, ale celkově je všechno tak nelogické a chaotické, že si říkám, jestli to vůbec nějaký smysl má.
Třetí díl si přečtu, ale jen kvůli Minhovi, aby bylo jasno.

01.06.2015 2 z 5


Síla vzdoru Síla vzdoru Suzanne Collins

Wauw... Asi nedokážu přesně vypsat, jak moc mě celá série okouzlila.

Musím se přiznat, že jako první jsem viděla filmy (první i druhý díl), takže při čtení prvních dvou knih mě vlastně nic moc nepřekvapilo, protože co se hlavní linie příběhu týče, tak film dost dobře kopíruje knihu. V některých pasážích dokonce úplně doslovně, jindy zas něco nakousne a pochopíte to až když čtete knihu.

Teď trochu podrobněji (bacha obsahuje Spoilery).

Třetí kniha pro mě měla ono kouzlo neznámého, o které jsem se u předchozích dvou dílů sama připravila, když jsem jako první viděla filmy.
Ačkoli mi všichni tvrdí, že třetí díl byl nejslabší, mně osobně se líbil nejvíc. Snad právě kvůli tomu kouzlu.
Začátek se mi líbil tím, že mi přišel jaksi psychologičtější. Katniss přemýšlela nad tím, co se stalo, co udělala ona a co má vlastně dělat dál. Hodně jsem si oblíbila Finnicka, protože on ji chápal a nic po ní nechtěl. Ostatní tak nějak pořád naléhali, ale on ne. Spojoval je ten boj o přežití. Jistě ostatní šli taky do války a na smrt, ale bylo to jejich svobodné rozhodnutí. Oni dva nemohli nijak rozhodnout, že půjdou či nepůjdou zabíjet a to je spojovalo, ona absence vlastního rozhodnutí.
Když se na scéně objevil Peeta, tak mě to fakt dostalo, protože je to můj oblíbenec a hrozně jsem si přála aby se uzdravil. Autorka mu dala opravdu krásnou osobnost a duši, a takových lidí je na našem světě opravdu hodně málo. Vlastně i když mám kolem sebe spoustu báječných lidí, tak někoho jako je on, jsem ještě nepotkala.
Část, které říkám „putování Kapitolem“ se mi oproti tomu vlastně vůbec nelíbila. Ty pasti byly neskutečné a mnohdy mi přišly naprosto přehnané. A ti mutové? Bože co to je? Kombinace člověka, plaza a ještě čehosi. To už je fakt moc. A absolutně mě autorka naštvala, když zabila mého druhého oblíbence Finnicka. Jak mohla? Proboha, jak mohla? Pořád jsem se s tím nesrovnala.
Oproti tomu, že zabila Prim jsem sice obrečela, ale až tak mě to nepřekvapilo. Vlastně mi to přišlo tak nějak „správné“. Ten kvůli němuž to vše začalo, prostě umírá a je čas na ony pochybnosti, jestli to vůbec stálo za to.
A to koho Katniss zastřelila šípem nebylo vlastně také žádné překvapení, prezidentka spolu s Peetou patřila mezi mé hlavní kandidáty. Snow už jednoznačně umíral sám od sebe, tak proč na něj plýtvat šípem.
Závěrečné Katnissino „uzdravování„ mi přišlo docela dost reálné, i když ve skutečnosti by to možná až tak „jednoduché“ asi nebylo. To že si nakonec vybrala Peetu, byl už jen bonbónek nakonec, protože on se k ní hodil mnohem víc než Hurikán. Mnohem víc jí rozuměl.
A taky mám ráda šťastné konce :). Na film, který přijde do kin jsem samozřejmě moc zvědavá.

PS: Co mi teda ještě u všech knih chybělo, byla nakreslená mapa Panemu. Myslím, že autorka si ji pro své spisovatelské účely určitě taky nakreslila, takže je škoda, že nebyla v knize.

23.04.2014 5 z 5