Kozel Online Kozel diskuze

☰ menu

Hledám knihy na téma...

Marylaa: díky, několikadílná edice (v podstatě kopírující originál) by stačila. Akorát jsem právě nenarazil zatím na nějakou - což může být pouze mou vlastní nedůsledností -, z níž bych měl dojem, že obsahuje dohromady vše. Tohle by ovšem mohlo být právě to co hledám. Díky=o)

28.02.2024


Hledám knihy na téma...

díky. Mám podobné tušení. Ty největší sbírky, co jsou v češtině - Velká kniha a Případy - taky nejsou komplet. Teda ono by mi bylo stačilo, kdyby nějaké nakladatelství vydalo jednotlivé soubory, avšak s jistotou, že je to všech 60 případů. Nenašel jsem. Je to tedy prozatím asi jen takové zbožné přání=o)

19.02.2024


Hledám knihy na téma...

Zdravím,

mám takový dotaz do éteru. Možná hloupý, ale přesto. Existuje v českém překladu kompletní vydání Sherlocka Holmese? Tak jako je třeba v případě Hilského překladu Shakespeara? V průběhu let Doylův majstrštyk v překladu vycházel mnohokrát, v různých obměnách, výběrech apod. Je to ale takové roztříštěné. Velká kniha příběhů Sherlocka se mi zdá spíš takový mix Doylových příběhů a těch jím inspirovaných.

18.02.2024


Prosím o opravu

Moc diky

19.12.2023


Pár nápadů na vylepšení webu

@babicka_amalka: ano, tohle nešťastný dělení je velmi smutný=o) algorytmus dle abecedy je sice pěkná věc, ale když se to neošetří, vznikne tenhle tak trochu úsměvný paskvil. Mít v knihotéce pět Josefů by snad ještě třeba schůdný bylo, ale když vezmeme poněkud větší sbírky, jako mám trochu já a hodně vy, pak těch Pepíků je příliš mnoho, jeden jako druhý=o)

19.12.2023


Pár nápadů na vylepšení webu

Babicka.amalka: ahaa,diky. Takze je to trochu schovanejsi jo,prace s tom ponekud je. Vybavuju si,ze prave razeni nebylo uplne idealni a pri temer 6000 se spackovani nedivim kazdopadne diky,ono pro start by se mi mohl ten vystup hodit nez to tvorit s daty uplne od nuly

19.12.2023


Pár nápadů na vylepšení webu

Se zmínkou o výstupu, vybavuju si, že ještě donedávna bylo možné vyjet si excelový, značně zjednodušený výstup i z databázeknih. Ted už to nikde nemůžu najít. Zmizela ta funkce? Nedala by se navrátit? I z fb se daj vyjet data uživatele, tady už ne.

18.12.2023


Pár nápadů na vylepšení webu

@LordSnape: dovolím si nejdřív úsměv nad přezdívkou. Magičtějšího průvodce bych si nemohl přát. Ještě se studiem knihovnictví=o) díky. Pokud by byl nějaký tip, poprosil bych do zpráv. Možná by stačilo jen navézt, pokud něco takového je, právě na katalogizační programů aspon přibližně podobných jako je databáze. Klidně placených, klidně dostupných jen online.

18.12.2023


Pár nápadů na vylepšení webu

@ijcro: zeptám se trochu mimo téma. Mírně. Je nějaký volně dostupný, ideálně třeba i pro offline použití, editor, v němž by se pro soukromé účely dala vytvořit podobná databáze jako je tahle aniž bych musel umět kodování? Něco třeba v rámci googlu?

18.12.2023


Pár nápadů na vylepšení webu

ijcro: díky, slovo zasvěceného mi chybělo. Tušil jsem, že v programování bude nějakej rozdíl pro obě zobrazení a dá se to "poladit". Jak přesně to má zavedeno DK je otázka jinam, ale někde tam to bude vězet.

18.12.2023


Pár nápadů na vylepšení webu

Lenka.Vílka: jistě, že ve srovnání se skutečnými problémy toto není nic. Jen, že dovedu pochopit, když lidi unavuje, jak nic nemůže vydržet chvíli tak, jak jim vyhovuje a pořád se musí něčemu ohýbat. To už pak i jinak pitomý tlačítko dovede otrávit=o) protože, kde je smysl takové změny, která navíc přišla "tiše"?=o)

Tím se dostáváme už na úroveň jiné diskuze na širší témata. Zpět, snad by databaze mohla trochu zvolnit v těch změnách, varovat dřív, vybodnout se na ně nebo tak.

Když to trochu nadnesu, přece jenom jsme tu povětšinou čtenáři, a ti obecně moc nespěchají. Tak pro ně může být neustálá aktualizace poněkud otravná=o)

18.12.2023


Pár nápadů na vylepšení webu

Lenka.Vílka: to chápu. Když si stěžuje jeden dva a nedaří se najít řešení, že je třeba jen v nastavení danýho přístroje, pak nemá smysl se tím hlouběji zabývat. Tady, minimálně v tomto vlákně a občas na FB, se ty stížnosti celkem počtem zvyšují, řekl bych. Aspoň z toho, co je vidět. Ale není na mě, abych posuzoval, kde je hraniční počet, který už je slyšet, aby se dovolal změny=o) Pouze jsem se zamyslel, že to mnohdy skutečně vypadá, jako by změny probíhající na stránkách pramenily hlavně ze snahy spojit dvě virtuální prostředí v jedno, což přirozeně nejde.

Díky za uznání. K tomu snad jen lze dodat, že to nepřátelství docela možná může tkvět i v celkem hojném počtu těch změn. A v krátkém časovém úseku. "Uživateli, zvykni si". Když vezmem v úvahu, kolik změn v digitálním prostředí neustále probíhá (tisíc aplikací, změny prostředí, změna přístupů tady, támhle, aplikace, tamto), pak je celkem pochopitelný, že jsou lidi z toho už docela rozčarovaní. Obzvlášť, když je to na úkor toho, co jim doposud vyhovovalo=o)

18.12.2023


Pár nápadů na vylepšení webu

Lenka.Vílka: určitě nerozporuju snahu vyhovět oběma stranám. Spíš se pozastavuju - nebo možná část stěžovatelů, jak jsem si několikrát všiml - proč se databáze snaží vyhovět "jedním tahem" oběma stranám, když právě obě zařízení fungujou naprosto na jiný bázi. V tom pak možná vzniká ona tenze a nespokojenost. Protože, jak mám vypozorováno sám, zobrazení webovek pro telefon a monitor jsou snad vždycky naprosto odlišný, stejně jako jejich užívání.

Možná je jádro v tom, jak stránky databaze vůbec vznikají. Jde o to, že většina nás obyčejných uživatelů patrně nechápe proč když proběhne změna na stránkách v mobilní verzi, musí se nutně projevit i na monitorové verzi. A obráceně.

Za sebe jsem si toho na jiných webech nevšiml. Alespoň ne v takovém rozsahu. A tak uvažuju, že kdyby "nám" někdo zasvěcený dal polopatické osvětlení, proč se tak děje, že se pc verze a ta mobilní tak úzce vzájemně ovlivňují, třeba by se na ty přicházející změny uživatelé nedívaly "automaticky" tak nepřátelsky.

18.12.2023


Pár nápadů na vylepšení webu

Lenka.Vílka: občas na mě FB vyhodí nějakej příspěvek z oblíbených stránek=o) Doslova se v tom statusu píše o úpravě komentářů a lajků: "Na mobilech se nedá najet, takže se muselo kliknout do komentáře, ale to občas rozhodilo jeho uspořádání." a "Zároveň jsme počet palců umístili trošku vpravo od palce, aby se na to lépe na mobilu klikalo (možná ještě trošku doladíme.)"

Snad to trochu osvětlí mou předchozí úvahu o souboji pc versus mobily=o)

18.12.2023


Pár nápadů na vylepšení webu

Lenka.Vílka: mohu se samosebou mýlit. Sám na telefonu používám databázi minimálně. Telefony mi nevyhovují, spíš jsou k vzteku=o) Nicméně napadla mě ta úvaha, když čtu nejeden příspěvek stěžující si na změny. Mně osobně taky v mnohém nevyhovují, ba málokdy, a asi jsem pochopil, že nemá smysl toužit po "návratu". No a protože většinou (aspoň, co jsem si sám všiml) si stěžují Pcčkáři, celkem automaticky se dá usuzovat, že ty změny mobilářům asi spíš vyhovují. A proto jsem úvahu zmínil, jestli to nemůže být jádro všech těch stížností a změn=o)

Úvaze navíc napovídá i tři dny starý příspěvek na FB, kde se o mobilech mluví hned několikrát, fakticky dvakrát=o)

Jinak jo, na změnu se asi zvyknout dá, nějakým způsobem. Zvlášť, pokud je nečekaná, je to povětšinou - opět - spíš k vzteku

18.12.2023


Pár nápadů na vylepšení webu

Lenka.Vílka: Pokud mohu do toho vstoupit...mám trochu pocit, že tohle téma je zase tak trochu souboj mezi mobilem čili dotykovým displejem a námi uživateli "klasických" mašin, ať už pc nebo notebooku.

Dovedu si představit a pochopit "like" pod příspěvkem na mobilním displeji. Rolluju dolů, dočtu příspěvek, lajknu. Ale na monitoru mám s největší pravděpodobností celý příspěvek před sebou (v případě komentářů rozhodně), a tak je celkem uživatelsky intuitivní spíš klikat "like" v záhlaví komentáře.

Takže možná, možná je tu potíž tkvící především tom, že nově se objevující změny jdou stále směrem spíš uživatelsky vstříc telefonářům než "staromilcům"? Přitom je známo, že webový stránky maj na obou typech přístrojů jaksi znatelně odlišné podoby, stejně jako formu užívání?

18.12.2023


Prosím o opravu

Ještě jedna prosba. Bylo by prosím možno oddělit tyto dvě knihy? Jsou to dvě odlišné knihy. Nevím, kdy vzniklo ono sloučení, ale díky němu vznikl i zmatek v komentářích=o)
https://www.databazeknih.cz/knihy/pravda-o-pripadu-d-92449 https://www.databazeknih.cz/dalsi-vydani/zahada-edwina-drooda-112

17.12.2023


Prosím o opravu

Při té příležitosti chtěl bych nahodit doplňující otázku, proč nemohu změnit autora povídek? Respektive mohu přidat "dalšího" autora, ale ať klikám na křížky sebedivočeji, původní autory ne a ne smazat=o)

17.12.2023


Prosím o opravu

Zdravím, poprosil bych o opravu u knihy https://www.databazeknih.cz/povidky-z-knihy/vecerni-stiny-220573

Omylem se mi podařilo přidat dvakrát stejnou povídku v části díla. Díky

17.12.2023


Pár nápadů na vylepšení webu

Lenka.Vílka: nějaký způsob, jak zapojit aktivní uživatele do změn by se snad přece našel=o) DK není takový moloch jako FB, aby bylo potřeba odbourat vliv "plebsu" ve smyslu "bude to takhle a uživatelé si prostě zvyknou". Ba naopak je DK spíš komunitní záležitost, troufám si říct. I když někteří účinkují poněkud v tichém režimu. Jako třeba já sám a hraju si povětšinou na svém nicotném políčku=o)

13.10.2023