Vladimír Jaromír Horák životopis

česká, 1960 - 2021

Životopis

Básník, umělecký fotograf, publicista, příležitostný textař a autor divadelních skečů a pohádek. Formuloval podstatu uměleckého směru DeDeArt Photography jako hledání krásy v detailu destrukce každodenní reality, krásy, která je všude kolem nás.
Vystřídal množství nejrůznějších povolání, míst pobytu, životních rolí i partnerských vztahů. Byl řidičem kamionu, kopáčem, traktoristou, krmičem dobytka, dlaždičem, zootechnikem, dřevorubcem odumřelých stromů, antikvářem, dělníkem ve stavebně-restaurátorské skupině, kameníkem, technikem a kresličem na archeologických výzkumech, dokumentátorem památek, fotografem, statistou v divadle, vedoucím kulturního domu, etnografem, doručovatelem tisku a také kulisákem. Řadu let přednášel sociologii, etnologii, sociokulturní antropologii a světová náboženství na Ostravské univerzitě. V současné době na volné noze, v rámci možností vyvázán ze společenského systému, zakouší krásu i utrpení bytí v každodenní realitě univerzity svobodného života.
Narodil se v roce 1960 v Přerově. Studoval v Přerově, v Olomouci a v Brně. Žil v Olomouci a na hanáckém venkově. Několik let pobýval v německém Bingenu nad
Rýnem a v Osnabrücku. Uspořádal desítky převážně samostatných výstav a autorských
čtení poezie u nás, v Rakousku a v Německu. Jeho fotografické obrazy jsou zastoupeny v uměleckých sbírkách v České republice, v Německu, v Rakousku a ve Francii. V roce 2016 vydal svou první básnickou sbírku Krůpěje krve v trní, o dva roky později sbírku Ve skořápce schován pták. V roce 2020 vyšla jeho třetí, poslední sbírka Jen chvíli milovat.
V posledních letech žil v Ostravě, příležitostně pobýval na několika místech v Beskydech. Je otcem tří dětí. (zdroj životopisu: nakladatel)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.