Roman Vaněk životopis

česká, 1969

Životopis

Roman Vaněk (* 11.1.1969 Praha) je popularizátor oboru gastronomie, odborný gastronomický poradce, autor kuchařských bestsellerů, moderátor, scenárista, publicista, průvodce rozhlasovými pořady, tvůrce internetových pořadů o gastronomii a zakladatel Pražského kulinářského institutu. Od jara 2018 spolupracuje s novou internetovou televizí MALL.TV.
Jeho autorský internetový pořad Peklo na talíři byl oceněn na mezinárodním filmovém festivalu Life Sciences Film Festival cenou studentů a v roce 2013 získal nejvyšší ocenění Křišťálové Lupy ve dvou kategoriích (zájmové weby a projekt roku).

Narodil se v Praze. Původně se věnoval fotografii. V letech 1984 až 1988 vystudoval Střední odbornou výtvarnou škola V. Hollara v Praze. Po skončení školy nastoupil do Československé tiskové kanceláře jako laborant a fotograf.

Po listopadové revoluci v roce 1989 spoluzakládal Studentské listy, souběžně spolupracoval s Lidovými novinami jako fotoreportér. V letech 1993-2005 působil jako zástupce předních brazilských producentů obuvi pro ČR, Slovensko, Estonsko a Lotyšsko. Od roku 2002 začal dovážet brazilská vína a stal se tak historicky prvním dovozcem brazilských vín do ČR. Brazilskou vinařskou asociací byl zvolen členem prestižní mezinárodní poroty Avaliação dos Vinhos Brasileiros pro rok 2006. O brazilském vinařství a gastronomii přednášel v České republice, Německu, Estonsku a Norsku.
V letech 2004-2007 absolvoval kurzy vaření v hotelu Radisson SAS Alcron pod vedením Jiřího Štifta. Na obchodních zahraničních cestách se seznamoval s gastronomií navštívených zemí. Protože neměl oficiální vzdělání v oboru gastronomie, doplnil si je v roce 2011 absolvováním Střední školy gastronomické a hotelové v Praze, kde získal výuční list v oboru kuchař.

V roce 2007 založil s manželkou Janou Pražský kulinářský institut, který nabízí profesionální kuchařské kurzy pro laickou i odbornou veřejnost a ve které nyní působí jako ředitel a lektor. V roce 2010 založil společně se Zdeňkem Ertlem vydavatelství Prakul Production, zaměřené na gastronomickou literaturu. Napsal 17 gastronomických knih.
V té době se spolupodílel na vzniku pořadu Ano, šéfe! a objevil se jako jeden z porotců kuchařské reality show Na nože!, jejímž byl odborný poradce a spolutvůrce námětu.
Přednášel například na soukromé MBA škole,[6] na střední škole, a na oborových konferencích.[zdroj?] Pravidelně rovněž přednáší na Střední škole gastronomické a hotelové v Praze.
Je autorem námětu a zároveň průvodcem internetového pořadu Peklo na talíři (2012), který byl v roce 2012 oceněn na mezinárodním filmovém festivalu Life Sciences Film Festival cenou studentů a za který dostal v roce 2013 Kříšťálovou lupu.
Od roku 2016 pracuje na všech následujících knihách s manželkou Janou, která se tak oficiálně stává spoluautorkou. Jejich kuchařky získaly několikrát ocenění bestseller roku a další česká i mezinárodní ocenění.
V témže roce se podílel na námětu a scénáři pořadu Luxus na talíři (kuchařská show, kde se předvádí klasické české recepty, ale v moderním pojetí a z prvotřídních surovin) a hrál v gastrositcomu Žrouti, kde se prolínají kuchařské osudy hrdinů. Dále se v rámci rozhlasového pořadu Dějiny kuchyně na Českém rozhlase věnoval v letech 2017 - 2018 gastronomickým faktům, jako napřiklad jak se měnily způsoby servírování pokrmů či zvyky, které se dodržovaly u stolu.
Pro MALL.TV také vymyslel pořad Zmlsané dějiny, ve kterém bere diváky do historie českého a evropského stravování. Na MALL.TV také společně s Petrem Havlíčkem provází pořadem Rozum v troubě.
Od roku 2019 je externím spolupracovníkem Českého rozhlasu.

Sbírá jídelní lístky a staré kuchařské knihy (např. Magdalena Dobromila Rettigová). Na přelomu roku 2015 uspořádal výstavu jídelních lístků v Galerii hlavního města Prahy. Od roku 2015 se aktivně věnuje kouzlení (KIM-club Praha) a účastní se zahraničních kouzelnických festivalů.
Podobně jako Zdeněk Pohlreich je autorem mnoha humorných, rasantních a často i kontroverzních výroků.

Je ženatý a má dcery Terezu a Kateřinu. Vzhled tváře má poznamenaný zvláštním typem atopického ekzému. (zdroj životopisu: https://cs.wikipedia.org/wiki/Roman_Van%C4%9Bk)

Ocenění (7)

2023 - Český bestseller (Speciální ocenění) - kniha Grilování - tipy a postupy krok za krokem
2023 - Český bestseller (Speciální ocenění) - kniha Sváteční - spolehlivé recepty, rady a postupy
2023 - Český bestseller (Speciální ocenění) - kniha Poklady klasické české kuchyně aneb Jak to ta babička tenkrát vařila
2022 - Český bestseller (Kuchařky) - kniha Grilování - tipy a postupy krok za krokem
2021 - Český bestseller (Kuchařky) - kniha Jednoduše a dokonale - Ryby, drůbež, zvěřina
2017 - Český bestseller (Kuchařky) - kniha Jednoduše a dokonale - Kuře
2013 - Český bestseller (Kuchařky) - kniha Klenoty klasické evropské kuchyně