Richard Wilson Webb životopis

Jonathan Stagg, Patrick Quentin, Q. Patrick · pseudonymy

britská, 1901 - 1966

Životopis

Před takřka 110 lety přišel na svět fenomén americké detektivní literatury minulého století známý především pod jménem Patrick Quentin. V anglickém přímořském letovisku Burnham-on-Sea se v srpnu 1901 narodil Richard Wilson Webb. O jeho rodině, dětství a vzdělání chybí jakékoliv informace, víme jen, že měl několik sourozenců a že je v pozdějších letech v Anglii navštěvoval a nepochybně tam dodnes žijí jeho synovci a neteře. Co vedlo 25tiletého Webba v roce 1926 k vystěhování do Spojených států se můžeme jen dohadovat – možná to byla jeho sexuální orientace. Z řady tehdejších i pozdějších náznaků plyne předpoklad, že byl homosexuálně orientován a je možné, že mu nevyhovovalo prostředí post-viktoriánské Anglie a doufal ve větší volnost a svobodu za oceánem. Každopádně jeho stopy nalézáme ve Philadelfii, kde jako výzkumník pracuje ve farmaceutické firmě a tady se objevuje (jako jeho snad partner, snad nájemník) jistý Robert E. Turner, který se později po jeho smrti stává jedním z vykonavatelů jeho pozůstalosti (dodnes existuje v NY advokátní kancelář Turner – snad potomek(?), snad shoda jmen).
Neznáme ani impuls, který jej přivedl na spisovatelskou dráhu. Každopádně však v roce 1931 vydává svoji první knihu pod pseudonymem Patrick Q., u které jako spoluautora uvádí herečku Marthu Mott Kelly a z jejich přezdívek vzniká pseudonym, pod kterým (a jeho variantami) vzniká později celá řada knih a povídek. I tady se projevuje jako „mistr záhad“ – jak byl později často nazýván – o této dámě (jak se u autora Kelly můžeme dozvědět) – je k dispozici řada zcela protichůdných informací. S ní jako se spoluautorkou vydává v následujícím roce další knihu a tady jejich literární spolupráce končí - Kelly se provdává za Webbova bratrance(?)Stephena Wilsona.
Webb vydává pod již zaběhlým pseudonymem v roce 1933 další knihu, kterou píše tentokrát sám a jako dalšího spolupartnera si vybírá americkou novinářku a editorku knih – později i spisovatelku – Mary Louisu White – později provdanou Aswell (více u autora Aswell), se kterou vydává opět pod stejným pseudonymem další dvě knihy.
Až v roce 1936 dochází k zásadnímu obratu. Webb požádal svého starého přítele Hugha Wheelera z Londýna, který se přistěhoval do USA v roce 1934, aby se k němu připojil při psaní nové řady románů s Peterem Duluthem jako detektivem. Tímto momentem začíná jejich řadu let trvající spolupráce, jejímž výsledkem byla celá řada knih, napsaná jak pod starým pseudonymem, tak i pod pozměněným Patrick Quentin a dalším Jonathan Stagge, které si získaly značnou oblibu ve své době a to jak v USA, tak hlavně ve Skandinávii a v řadě dalších zemí, i když jejich obliba v dnešní době již vlivem času podstatně poklesla. Řada knih byla zfilmována.
Jejich spolupráce měla vliv i na styl psaní. Knihy psané Webbem v jeho prvotním období mají spíš charakter tradiční britské detektivky a jsou – pokud jde o styl – podobné knihám Agathy Christie nebo J.D. Carra, v knihách psaných spolu s Wheelerem dochází k určitému posunu, jsou více psychologicky propracované a aktuálnější, víc realistické, projevují se více prvky britského suchého humoru a u některých dochází i k určitému odklonu od tradičního schématu detektivky, aniž by ztratily své napětí.
Dochází i ke změnám ve Webbově osobním životě – v roce 1942 získává americké občanství, v roce 1943 uzavírá sňatek s Frances Winwar, známou americkou spisovatelkou biografií, italského původu (její skutečné jméno bylo Francesca Vinciguerra), toto manželství po pěti letech končí a podle některých indícií šlo pouze o formální, krycí manévr. Je třeba si uvědomit, že v první polovině minulého století (i déle) byla homosexualita v řadě zemí trestná a každopádně společensky neakceptovatelná a proto ji řada gayů a lesbiček tajila a různě kamuflovala. Výjimky byly poměrně vzácné. Sám Webb s Wheelerem bezprostředně po válce kolem r.1946 spolu žili v jejich domě v Monterey (Twin Hills farma), který se stal později sídlem Wheelera. Jak to doopravdy bylo ? to se asi těžko dozvíme a je to i bezpředmětné. Skutečností je, že řada literátů a osob jim blízkých patřila mimo jakoukoliv pochybnost ke 4% menšině.
Dostáváme se ale ke 40. létům. Webb postupně omezuje svoje spisovatelské aktivity ze zdravotních důvodů a posléze se na sklonku těchto let odmlčí úplně a i když ještě na začátku 50. let vychází společně psané knihy, jde zřejmě o věci psané dříve. V koncem roku 1966 Webb umírá, neumírá ale Quentin – Wheeler sám pokračuje v psaní a vydávání knih pod tímto pseudonymem.
Závěrem je třeba podotknou, že jakkoliv byl ve své době jedním z nej – autorů detektivních románů, zůstalo v jeho životě mnoho nevyjasněných míst, stejně tak není k dispozici jeho fotografie.
Mistr záhad se prostě nezapře ani po své smrti.

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.