Petr Cibulka životopis

česká, 1950

Životopis

Je jedním ze signatářů Charty 77, byl členem Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných a aktivistou Jazzové sekce Svazu hudebníků.
Před listopadem 1989 byl opakovaně vězněn. Z poslední vazby byl propuštěn těsně po sametové revoluci.
Již na počátku 90. let (1993) zveřejnil část seznamu agentů a spolupracovníků StB, známou jako „Cibulkovy seznamy“. Ty nejprve vycházely na pokračování v Necenzurovaných novinách (tzv. „Rudé Krávo“), poté vyšly knižně a později byly zveřejněny na internetu.

Jedná se o iniciátora a jednoho z hlavních zakladatelů politické strany Pravý Blok, předsedou této politické strany byl zvolen v roce 2000. V roce 2003 neúspěšně kandidoval v doplňovacích senátní volbách v obvodu č. 58 – Brno-město.

Ve volbách do Evropského parlamentu v roce 2014 kandidoval jako lídr strany Pravý blok, ale neuspěl (Pravý blok získal pouze 0,52 % hlasů a do EP se nedostal).

V komunálních volbách v roce 2014 kandidoval za Pravý blok do Zastupitelstva Hlavního města Prahy. Jakožto lídr kandidátky byl i kandidátem strany na post pražského primátora, strana však získala pouze 0,07 % hlasů.
Dostal se do konfliktů s řadou osobností a svých vlastních příznivců. (zdroj životopisu: https://cs.wikipedia.org/wiki/Petr_Cibulka)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.